Δευτέρα, 11 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΒρετανία: Ο Guardian χρησιμοποίησε την έκφραση "προϊόν κλοπής" μιλώντας για τα Γλυπτά...

Βρετανία: Ο Guardian χρησιμοποίησε την έκφραση “προϊόν κλοπής” μιλώντας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

|

Εντεκα χρόνια λειτουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης και η βρετανική εφημερίδα “The Guardian” σχολιάζει τη .. καυτή πατάτα (σ.σ. έκφραση του βρετανού πρωθυπουργού” που δεν είναι άλλη από την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα…

Στο ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα αναφέρεται σε δημοσίευμά του ο Guardian, χρησιμοποιώντας στον τίτλο τη φράση «προϊόν κλοπής» (product of theft) – τη θέση δηλαδή της Αθήνας.

Σε ανταπόκρισή της από την Ελλάδα, η δημοσιογράφος Έλενα Σμιθ στέκεται στον εορτασμό για τα 11 χρόνια λειτουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης, σημειώνοντας ότι «χτίστηκε για να φιλοξενήσει το μοναδικό πράγμα για το οποίο συμφωνούν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις: την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Λονδίνο».

Στο πλαίσιο των εορτασμών, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, η Αθήνα έκανε εκ νέου λόγο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, χαρακτηρίζοντας παράνομη και «ενάντια σε κάθε ηθική αρχή» την κράτηση των αρχαιοτήτων από το Βρετανικό Μουσείο.

Το δημοσίευμα αναφέρεται σε δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, η οποία τόνισε στην εφημερίδα «Τα Νέα» ότι η Αθήνα ζητά συστηματικά από τον Σεπτέμβριο του 2003 -όταν ξεκίνησε η κατασκευή του Μουσείου της Ακρόπολης- την επιστροφή των Γλυπτών διότι αποτελούν «προϊόν κλοπής».

«Η παρούσα ελληνική κυβέρνηση -όπως και κάθε ελληνική κυβέρνηση- δεν πρόκειται να σταματήσει να διεκδικεί τα κλεμμένα Γλυπτά, τα οποία το Βρετανικό Μουσείο, ενάντια σε κάθε ηθική αρχή, συνεχίζει να κρατά παράνομα», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, η κ. Μενδώνη αναφέρθηκε στο διαχρονικό επιχείρημα του Βρετανικού Μουσείου ότι η Αθήνα δεν διέθετε κάποιον αξιοπρεπή χώρο για να εκθέσει τα Γλυπτά, καθώς και στο γεγονός ότι η στάση του Βρετανικού Μουσείου έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την άποψη της βρετανικής κοινής γνώμης.

Βάσει δημοσκοπήσεων, οι Βρετανοί έχουν εκφραστεί υπέρ του επαναπατρισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα.

«Είναι λυπηρό ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα μουσεία του κόσμου να διοικείται ακόμα από απαρχαιωμένες, αποικιοκρατικές απόψεις», τόνισε η κ. Μενδώνη.

Στο δημοσίευμα τονίζεται επίσης ότι η ελληνική κεντροδεξιά κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει σθεναρά την επιστροφή των Γλυπτών, ενόψει των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την ανεξαρτησία της Ελλάδας.

Ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε δηλώσει λίγες εβδομάδες μετά την εκλογή του -σημειώνει ο Guardian- ότι ήταν έτοιμος να επιτρέψει να ταξιδέψουν εκτός Ελλάδας άλλες αρχαιότητες προκειμένου να εκτεθούν στο Λονδίνο, με αντάλλαγμα την επανένωση των Γλυπτών με «ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

Έλληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι, όπως αναφέρει ο Guardian, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να ασκηθεί σχετική πίεση και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συμφωνίας για το Brexit.

Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Χαρτγουίγκ Φίσερ, έχει χαρακτηρίσει από την πλευρά του την απομάκρυνση των Γλυπτών από την Ελλάδα ως «δημιουργική πράξη».

Ο Guardian παρατηρεί εξάλλου πως, όσοι επιθυμούν την επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα, θεωρούν ότι η αίθουσα στο Μουσείο της Ακρόπολης αποτελεί το τέλειο αντίδοτο στη σκοτεινή αίθουσα όπου φιλοξενούνται στο Βρετανικό Μουσείο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, παρά την αγάπη του για την Αρχαία Ελλάδα, τάσσεται υπέρ της παραμονής των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Λονδίνο, υποστηρίζοντας ότι «διασώθηκαν, ορθώς, από τον Έλγιν».

Ωστόσο, ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Τόνι Μπλερ, σημείωσε πρόσφατα σε συνέντευξή του στην Καθημερινή ότι τα Γλυπτά είχαν χαρακτηριστεί ως «καυτή πατάτα».

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ – φωτογραφία kathimerini.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

SOS από ιστιοφόρο με δύο επιβάτες ανοιχτά της Σύρου – Επιχείρηση διάσωσης σε θάλασσα με 7 μποφόρ

Με σπασμένο κατάρτι και ισχυρούς ανέμους 6-7 μποφόρ, το ιστιοφόρο εξέπεμψε σήμα κινδύνου – Στο σημείο Super Puma, ρυμουλκά, ιδιωτικό σκάφος και το Blue Star Delos.

Ισχυρός σεισμός 6,1 Ρίχτερ στη Δυτική Τουρκία – Αισθητός σε νησιά του Αιγαίου

Δόνηση με επίκεντρο την επαρχία Μπαλικεσίρ κοντά στην Κωνσταντινούπολη – Τρεις μετασεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ – Τέσσερις τραυματίες και καταρρεύσεις κτιρίων

Φωτιά στη Λυχναφτιά Τήνου – Ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν την κατάσβεση

Από το απόγευμα της Κυριακής επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις και εναέρια μέσα για να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά σε χαμηλή βλάστηση.

Χρήστος Σπανός: «Προσπαθώ να χτίσω μια γέφυρα επικοινωνίας με τη Νάξο» (video)

Ο γνωστός ηθοποιός βρέθηκε στο νησί για τη συναυλία της κόρης του Μαρίνας Σπανού, μιλά για τη δουλειά του, τις συνεργασίες του και την καταγωγή του από τον Κυνίδαρο (video)

Θυρανοίξια στο ανακαινισμένο μοναστηριακό συγκρότημα των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων στο Γλινάδο Νάξου

Παρουσία του Βουλευτή Κυκλάδων Μάρκου Καφούρου και πλήθους πιστών – Συγχαρητήρια σε Μητρόπολη, Τοπική Αυτοδιοίκηση και εθελοντές

Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων – Τα θέματα της ατζέντας

Την Τρίτη 12 Αυγούστου στις 12:00 η συνεδρίαση στο Δημοτικό Κατάστημα – Από αθλητικά προγράμματα μέχρι καταφύγιο αδέσποτων και έργα υποδομών

Διπλό πλήγμα στη διακίνηση ναρκωτικών από την Αστυνομία Μυκόνου

Δύο επιχειρήσεις, πέντε συλλήψεις, κατασχέσεις ναρκωτικών, όπλων και χρημάτων – Πάνω από 240 μικροσυσκευασίες έτοιμες για διανομή

Η Νάξος στους δρόμους για την Ελεύθερη Παλαιστίνη – Συγκέντρωση και πορεία στην Απείρανθο

Σήμερα, Κυριακή 10 Αυγούστου, στις 20:00 στην Παναγία – Η Πρωτοβουλία Νάξου για την Παλαιστίνη καλεί σε μαζική συμμετοχή

Ξεκίνησαν οι εγγραφές στην Ακαδημία Μπάσκετ του Πανναξιακού ΑΟΚ

Για παιδιά 4-16 ετών – Προπονήσεις από 1η Σεπτεμβρίου με νέες παροχές και εκπλήξεις

Σίφνος: Πλοία γεμάτα, ρεκόρ επισκεψιμότητας και μήνυμα προσοχής στους δρόμους (video)

Κατάμεστα φτάνουν τα δρομολόγια στο νησί – Σημαντικές αφίξεις επιβατών και οχημάτων, σε πλήρη λειτουργία οι υπηρεσίες υποστήριξης

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Ένταση στο λιμάνι του Πειραιά: Επιβάτες για Νάξο ανέβηκαν στον καταπέλτη μετά από νέα ακύρωση δρομολογίου

Πάνω από 100 ταξιδιώτες αντέδρασαν έντονα μετά την αιφνιδιαστική ενημέρωση ότι δεν θα ταξιδέψουν ούτε σήμερα, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της εταιρείας.

Μαρτυρία-στήριξη στο Νοσοκομείο Νάξου: «Χειρουργήθηκα και σώθηκα – Στηρίξτε το!»

Την ώρα που η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ελλείψεις και «παύση χειρουργείων», ένας Ναξιώτης πολίτης μιλά για την εμπειρία ζωής στο Γενικό Νοσοκομείο Νάξου και απευθύνει έκκληση στήριξης

Λιμεναρχείο Νάξου: Απαγόρευση κυκλοφορίας στην παραλιακή της Χώρας Νάξου από 9 Αυγούστου, ποιοι εξαιρούνται

Η Νάξος γεμίζει κόσμο και το Λιμεναρχείο λαμβάνει δράση για την αποφυγή κυκλοφοριακού εφιάλτη.

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: «Απαράδεκτη η καταγγελία του Δημάρχου Νάξου – Δεν θα μας εκφοβίσουν»

Σφοδρή αντίδραση για την προσαγωγή αρχαιολόγου και υπαλλήλων της ΕΦΑ Κυκλάδων – Ζητούν απόσυρση της καταγγελίας και μόνιμη λύση για την προστασία της Πορτάρας

Κυκλάδες: Ταχύπλοα στο έλεος του καιρού, ποια δεν προσέγγισαν λιμάνια

Δεν προσέγγισε Ηρακλειά το Tera Jet 2 – Διπλό περιστατικό με το CAT I στη Σέριφο – Ακινητοποιήθηκε το Superjet στην Πάρο λόγω ισχυρών ανέμων

Επίκαιρο ερώτημα αφελούς πολίτη: Ο τουρίστας βεβήλωσε την Πορτάρα; ή, οι αρχαιολόγοι την βεβηλώνουν διαχρονικά;

Εμείς βλέπουμε να εξαφανίζεται όλο  και πιο πολύ, από την αιολική ενέργεια, το κονίαμα της λιθοδομής θεμελίωσης. Μπορεί να μας διαβεβαιώσει η αρχαιολογική υπηρεσία ότι αδίκως ανησυχούμε;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς–Πάρος–Νάξος–Κουφονήσια–Κατάπολα για 6 & 13 Αυγούστου

Το “HIGHSPEED 4” θα εκτελέσει τα δρομολόγια του “HELLENIC HIGHSPEED” – Δείτε τις ώρες αναχώρησης και άφιξης

Συρματόπλεγμα στην Πορτάρα: «Έκνομη ενέργεια» λέει ο Δήμαρχος Νάξου Δ. Λιανός (video)

Αντιδράσεις για την πρόχειρη περίφραξη στο εμβληματικό μνημείο – Τι είπε ο Δήμαρχος στην εκπομπή του OPEN και ποια μέτρα ζητά να ληφθούν άμεσα. (video)