Απονεμήθηκαν πριν από μερικές ημέρες (19/07) για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, τα βραβεία Πολιτισμού «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» στην Ερμιονίδα – Τιμήθηκαν οι: Νάνα Μούσχουρη, Δημήτρης Παντερμαλής και ο δικός μας (λόγω συζύγου από το Φιλώτι) Ιωάννης Ησαϊας, καθηγητής και συγγραφέας
Αλήθεια, το όνομα Ιωάννης Ησαϊας, λέει κάτι σε εμάς τους Ναξιώτες; Οι περισσότεροι θα απαντήσουν όπως ο Σερ Αλεξ Φέργκιουσον όταν είχε πει το επικό “Who is Giourkas”; Αλλά, οι πιο μυημένοι και κυρίως αυτοί που ασχολούνται με τα Γράμματα, τις εκδόσεις αλλά και το Φιλώτι, θα αναγνωρίσουν όχι μόνο το όνομα Ιωάννης Ησαϊας αλλά και το πρόσωπο… Μπορεί να μην έχει γεννηθεί στη Νάξο, αλλά λόγω γάμου είναι πιο Ναξιώτης και από τους Ναξιώτες. Υπάρχει άλλωστε το “Από που είσαι; Από το χωριό της γυναίκας μου”… Εάν προσθέσουμε δε και την καθημερινή επαφή μας, με τον πρωτότοκο υιό της οικογένειας, Αγγελο, τότε έχουμε στίγμα όσον αφορά την παρουσία του σεμνού καθηγητή και συγγραφέα…
Τι σχέση όμως έχει ο Ιωάννης Ησαϊας με τα Βραβεία Πολιτισμού Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη; Σε μία σεμνή και συμβολική τελετή, υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου, απονεμήθηκαν τα δεύτερα Βραβεία την περασμένη Παρασκευή (19/07) στο κατάμεστο από κόσμο Δημαρχείο της Ερμιόνης. Ο Δήμος Ερμιονίδας, αναγνωρίζοντας την μεγάλη προσφορά της Πρέσβεως Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη τόσο στον Πολιτισμό όσο και στον Άνθρωπο, διοργάνωσε για δεύτερη συνεχή χρονιά, τα Βραβεία Πολιτισμού, έναν ετήσιο θεσμό με τον οποίο τιμώνται πρόσωπα ή φορείς που με τη δράση τους έχουν συμβάλει στην ανάδειξη του Πολιτισμού σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο.
Τα «Βραβεία Πολιτισμού Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» για το 2019 απονεμήθηκαν στον Ομότιμο Καθηγητή Κλασσικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και Πρόεδρο του Μουσείου της Ακρόπολης Δημήτριο Παντερμαλή, για την συμβολή του στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και για τον αγώνα του για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, στον Ερμιονίτη φιλόλογο Γιάννη Ησαΐα για τη συμβολή του στην ανάδειξη της ιστορίας, των παραδόσεων και του Πολιτισμού της Ερμιόνης καθώς και στην διεθνούς φήμης ερμηνεύτρια Νάνα Μούσχουρη για τη συμβολή της στις Τέχνες διεθνώς.
Την απονομή των βραβείων έκαναν ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κύριος Δημήτριος Σφυρής και η Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής των Βραβείων κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος δεν μπόρεσε να παραβρεθεί, όπως ήταν προγραμματισμένο, λόγω του έκτακτου γεγονότος του σεισμού στην Αθήνα, ζήτησε όμως να αναγνωστεί η ομιλία του για να τιμήσει τους βραβευόμενους αλλά και για να σταλεί, μέσα από τα Βραβεία Πολιτισμού, ένα δυνατό μήνυμα για την ανάγκη επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Η Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής των Βραβείων, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, συνεχάρη όλους τους βραβευόμενους και συγκινημένη μίλησε για τον τόπο καταγωγής της, την Ερμιόνη, αλλά και για τη σημασία που έχει ο πολιτισμός για τη δημιουργία μιας καλύτερης κοινωνίας: «Η συγκίνησή μου είναι μεγάλη, δεν μπορώ να το κρύψω, που ο θεσμός αυτός των Βραβείων Πολιτισμού καθιερώθηκε πλέον και διεξάγεται για δεύτερη χρονιά στον Δήμο Ερμιονίδας. Χαίρομαι ιδιαίτερα που, και φέτος, θα ακούσουμε να χτυπά εδώ η καρδιά του πολιτισμού μας, γιατί πάντα πίστευα ότι μόνο μέσα από την ιστορία, τον πολιτισμό και την τέχνη μπορούμε να ονειρευόμαστε έναν καλύτερο κόσμο. Τρεις ξεχωριστοί άνθρωποι τού πολιτισμού είναι σήμερα κοντά μας για να τούς τιμήσουμε και για να τούς εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας, όχι μόνο για το θαυμαστό έργο τους, αλλά κυρίως γιατί περνούν στις επόμενες γενιές, ο καθένας με τον τρόπο του και την ξεχωριστή προσωπικότητά του τις αξίες τού πολιτισμού. Κι αυτή η συνέχεια για μένα έχει τη μεγαλύτερη αξία»
Οσο για τον δικό μας, τον Ιωάννη Ησαΐα;,Τιμήθηκε από την οικοδέσποινα Μαριάννα Βαρδινογιάννη για την προσφορά του στον Πολιτισμό της Αργολίδας ευχαρίστησε τον Δήμο και την Κριτική Επιτροπή και μίλησε για τη σημασία της προσπάθειας του ανθρώπου για το καλύτερο. Και στον ευχαριστήριο λόγο του ανέφερε: “Με βαθιά συγκίνηση και ευγνωμοσύνη αποδέχομαι την εξαιρετική τιμή που επεφύλαξε στην ταπεινότητα μου το « Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» να απονείμει εις εμέ το «Βραβείο Πολιτισμού», με την ονομασία της διαπρεπούς και αναγνωρισμένης συμπολίτισσάς μας Μαριάννας Β.Βαρδινογιάννη, Πρέσβεως Καλής Θελήσεως της UNESCO, μιας Ελληνίδας της οποίας είναι διεθνώς αναγνωρισμένο το μεγάλο ανθρωπιστικό και πολιτιστικό έργο της.
Συνάμα, οφείλω να σημειώσω ότι υπηρέτησα και υπηρετώ για περισσότερες από τέσσερεις δεκαετίες τον πολύμορφο πολιτισμό της χώρας μας όχι μόνο στο ποικιλόμορφο έργο των τριάντα έξι ετών της εκπαιδευτικής σταδιοδρομίας μου, αλλά και στο έργο της διδακτικής συγγραφής με ιδιαίτερη έμφαση στην έννοια του πολιτισμού του συνδεόμενου αναπόσπαστα με την ιστορική πορεία της ανθρωπότητας και την ένταξη των ανθρώπων σε οργανωμένες κοινωνίες. Ωσαύτως, γνωρίζουμε ότι ιστορικότητα είναι η ιδιότητα και το προνόμιο του ανθρώπου να δημιουργεί ιστορία, γιατί με τη δύναμη της λογικής , αλλά και χάρη στο έναρθρο λόγο ο άνθρωπος οργανώνει τη σκέψη του και οικειοποιείται τα επιτεύγματα των προγενεστέρων γενεών και γίνεται ταυτόχρονα δημιουργός πολιτισμού, παραδίδοντας αυτά εμπλουτισμένα στις μεταγενέστερες γενεές. Η προσπάθεια του ομιλούντος στη διδακτική συγγραφής συνεχίζεται αμείωτη, στοχεύοντας πάντα στην προβολή του πολιτισμού με τη μετάδοση της γνώσης.
Εκτός των άλλων, τη στιγμή που ενημερώθηκα για την επιλογή μου στην τιμητική αυτή εκδήλωση , έφερα στη μνήμη μου τη σπουδαία προτροπή προς τους νέους από την εποχή του Ομήρου, που αναγράφεται στην Ιλιάδα: «αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων» (πάντα να αριστεύεις και να γίνεσαι καλύτερος από τους άλλους). Στη συνέχεια, ως δάσκαλος στα Λύκεια της χώρας μας , στα χρόνια της εκπαιδευτικής δραστηριότητάς μου, ενεθυμήθην για μια ακόμη φορά ότι η ευγενής άμιλλα ήταν η κινητήρια δύναμη της αρχαίας Ελλάδας σε όλους τους τομείς και ότι αυτή είναι ακόμη σήμερα και στο σύγχρονο κόσμο , τουλάχιστον στις χώρες που έχουν να επιδείξουν σημαντικά επιτεύγματα. Έτσι , διατυπώνεται η άποψη από τους ειδικούς ότι γεννήθηκε ο πολιτισμός , επειδή κάθε άνθρωπος θέλει ή έχει την τάση να γίνεται ικανότερος , να ξεχωρίζει, κατά κάποιο τρόπο , από τους άλλους , να κάνει πράγματα για τα οποία θα προκαλεί ίσως και τον θαυμασμό, την εκτίμηση και την αναγνώριση, με απώτερο στόχο να ωφελήσει τον εαυτό του και τον κόσμο στο σύνολό του. Ως εκ τούτου, εξελίχθηκε η σκέψη , η επιστήμη, η τεχνολογία, έχοντας, εκτός των άλλων, και ως βασικό κίνητρο την επιβράβευση.
Επιθυμώ, την επίσημη αυτή ώρα, να εκφράσω εκ βαθέων τις θερμές ευχαριστίες μου στην ερίτιμη κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, στον Δήμαρχο κ. Δημήτριο Σφυρή , στο Πρόεδρο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ερμιονίδας, στον Πρόεδρο και τα μέλη της Δημοτικής Κοινότητας Ερμιόνης, καθώς και στην Οργανωτική Επιτροπή χορήγησης των Βραβείων για την τιμητική απόφαση τους, γιατί μου έδωσαν τη δυνατότητα να γευτώ στη γενέτειρά μου αυτό το σπουδαίο αντίδωρο, “εις οσμήν ευωδίας πνευματικής”, κατά τη γνωστή Αγιογραφική ρήση.
Συνάμα, εκφράζω τις ευχαριστίες μου στην αγαπημένη οικογένειά μου και προς όλους εσάς, αγαπητοί και εκλεκτοί προσκεκλημένοι και συμπολίτες, που με τιμάτε απόψε με την παρουσία σας” .