Από τις 10 Ιουνίου και έως το τέλος Ιουλίου στην Σύρο και δη στην Πινακοθήκη Κυκλάδων θα βρίσκεται η έκθεση του Κώστα Βαρώτσου «Διαστρωματώσεις» – Τι αναφέρει για την Σύρο ο κορυφαίος Έλληνας γλύπτης
Νησιώτης. Με έδρα την Αίγινα… Εκεί όπου δίνει τον καλύτερο εαυτό του… Και παρουσιάζει έργα μοναδικά…. Όμως, από το περασμένο Σάββατο έχει μετακομίσει. Στην καρδιά του Αιγαίου και των Κυκλάδων, στη Σύρο… Εγκαινιάστηκε δε το Σάββατο 9 Ιουνίου στην Πινακοθήκη Κυκλάδων με τίτλο «Διαστρωματώσεις».. Στα πλαίσια των εκδηλώσεων … «Σύρος και Πολιτισμός». Μάλιστα, σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία του νησιού έχει τοποθετηθεί το γλυπτό με τον ομώνυμο τίτλο στη παραλία της πόλης και προβλέπεται να παραμείνει εκεί μόνιμα ύστερα από απαίτηση και κινητοποίηση των κατοίκων του. Ο λόγος για τον Κώστα Βαρώτσο, εκ των κορυφαίων Ελλήνων γλυπτών, ο οποίος μίλησε για την έκθεση και την Σύρο… «Η Σύρος είναι ένα νησί με ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο κατοίκων. Υπάρχει πολιτισμός, κουλτούρα και καλή αισθητική. Η Σύρος είναι ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα. Η Σύρος είναι ένα νησί με διαστρωμάτωση, ένα αρχοντικό νησί, ένα νησί που δεν μπορείς να μην επισκεφθείς ξανά και ξανά».
Και μάλιστα κάνει και μία μικρή σύγκριση με την αγαπημένη του Αίγινα λέγοντας ανάμεσα στα άλλα «Η Αίγινα έχει τοπίο περισσότερο συνδεδεμένο με την Αττική φύση. Εχει κι εκείνη νεοκλασσική σφραγίδα αρχιτεκτονικής διότι αναπτύχθηκε οικιστικά όπως και η Σύρος τον 19ο αιώνα. Είναι πιο “ήπιο” νησί. Μην ξεχνάμε ότι η Σύρος είναι Κυκλάδες!».
Οσο για τα έργα που θα περιλαμβάνονται στην έκθεση τονίζει « Θα πρέπει να πω ότι την πρόταση πραγματοποίησης μιας έκθεσης στη Σύρο, την αποδέχτηκα με μεγάλη χαρά, διότι εκτός απ’ το ότι μ’ αρέσει το νησί, μ’ αρέσουν πάρα πολύ και αυτοί οι χώροι. Στην έκθεση περιλαμβάνονται περίπου 8-9 έργα και βέβαια το γνωστό πια έργο στην παραλία της Ερμούπολης. Είναι η πρώτη φορά που αυτός ο «Ορίζοντας» παρουσιάζεται μέσα σε μια πόλη εδώ και στο εξωτερικό. Η θετικότητα που ένιωσα από τους κατοίκους της Σύρου, με κάνει πολύ χαρούμενο, διότι πολλές φορές η σύγχρονη τέχνη έχει μια δυσκολία να βρει μια επαφή με το πλατύ κοινό. Συνήθως μιλάει στους ειδικούς και σε μια πού μικρή ομάδα ανθρώπων. Εγώ από χρόνια έχω ανοίξει έναν διάλογο με το πλατύ κοινό. Μπορώ να πω ότι η ποιότητα των ανθρώπων της Σύρου και το επίπεδο βέβαια αντίληψης που έχει πάνω σε θέματα αισθητικής είναι πολύ υψηλό και μόλις τοποθετήθηκε το έργο, ένιωσα μία μεγάλη θετικότητα, που πάει να πει ότι οι άνθρωποι διάβασαν το έργο, το κατάλαβαν αμέσως και άρχισε ένας διάλογος μεταξύ τους. Κάτι που με κάνει πολύ χαρούμενο, γιατί αυτός είναι ο στόχος της τέχνης. Πάντα να ενεργοποιεί τα ερωτηματικά και τις απαντήσεις οι οποίες προέρχονται από τον κόσμο και όχι από το έργο και να δημιουργεί κουλτούρα, πολιτισμό, συζήτηση. Είναι αυτό που λέμε «μασάζ» του μυ, του αντιληπτικού συστήματος των ανθρώπων».
Ποιος είναι ο Κώστας Βαρώτσος
Τον γνωρίσαμε μέσω του «Δρομέα» , το 1988…. Αλλά η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ περισσότερα από αυτό το υπέροχο γυάλινο έργο που έχει κάνει το γύρο της Αθήνας: από την πλατεία Ομοννοίας, στην Πλατεία της Μεγάλης του Γένους Σχολής και στη συνέχεια στην Βασιλίσσης Σοφίας στο κόμβο απέναντι από την Εθνική Πινακοθήκη. Ο Κώστας Βαρώτσος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο Πεσκάρα και συνέχισε τις σπουδές του στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στη Ρώμη και στο πανεπιστήμιο Fullbright Grant στην Νέα Υόρκη. Τώρα ζει και εργάζεται στην Ελλάδα, καθώς το 1999 εξελέγη καθηγητής στο Πολυτεχνείο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, στο οποίο διδάσκει Εικαστικές Τέχνες. Έργα του κοσμούν πλατείες και κτίρια σε πολλές Ευρωπαϊκές και Αμερικανικές πόλεις καθώς και στην Κίνα, στη Βραζιλία και σε άλλα μέρη του κόσμου.
Η έκθεση στην Πινακοθήκη Κυκλάδων
Ο Κώστας Βαρώτσος παρουσιάζει στην Πινακοθήκη Κυκλάδων στην Ερμούπολη Σύρου γλυπτά που βασίζονται σε «αρχέτυπες» φόρμες του έργου του –όπως ο ορίζοντας, ο λαβύρινθος, η σπείρα, η κολόνα– στον ιδιαίτερο χώρο των πρώην Αποθηκών Διαμετακόμισης, σε διάλογο με τον χαρακτήρα του τόπου. Η επιμέλεια είναι της Χάρις Κανελλοπούλου, ενώ η έκθεση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Αντώνιος Ε. Κομνηνός και του κ. Στέλιου Νιώτη
Info:
Διάρκεια έκθεσης: 10 Ιουνίου – 31 Ιουλίου 2017
Ώρες λειτουργίας Πινακοθήκης Κυκλάδων:
Καθημερινά 11:00-13:00 και 18:30-22:00, εκτός Δευτέρας και Τετάρτης
Με πληροφορίες από την “Κοινή Γνώμη”