Κυριακή της Τυρινής…
Και οι Κορδελάτοι έχουν την τιμητική τους. Απόκριες βλέπετε.
Στις Τρίποδες το γλέντι θα ξεκινήσει νωρίς… Η πιο σωστά έχει ξεκινήσει εδώ και μερικές ημέρες μέσα από τις πρόβες που έγιναν, ώστε όλα να λειτουργήσουν στην εντέλεια.
Μάλιστα, σήμερα το απόγευμα υπάρχει μία ακόμη πρόβα στην αίθουσα του Συλλόγου, στον Αγιο Νεκτάριο.
Πότε; Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου στην κεντρική πλατεία λίγο μετά τις 1 το μεσημέρι…
Μία κίνηση που έρχεται μέσα από τις δράσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέων Τριπόδων Νάξου…
Οσο για το έθιμο;
Μέσα από τη σελίδα TripodesNaxou.gr διαβάζουμε
Ένα παλιό, ωραίο και γραφικό αποκριάτικο έθιμο που αναβιώνει μέχρι σήμερα στις Τρίποδες είναι οι «κορδελάτοι».
Τις Απόκριες και συγκεκριμένα την Τυρινή Κυριακή, οι νέοι του χωριού ντύνονταν κορδελάτοι. Τα κορίτσια της κάθε γειτονιάς, ξεκινούσαν από μέρες τις προετοιμασίες. Εύρισκαν τους δαντελένιους γύρους, τα ειδικά βρακιά με τις δαντέλες, τις πολύχρωμες κορδέλες, τα φέσια που τα στόλιζαν με λουλούδια, τα κεντητά γιλέκα και τις πολύχρωμες υφαντές κάλτσες. Τα σιδέρωναν και τα κρέμαγαν στην κουπαστή της γκλαβανής.
Το απόγευμα της Κυριακής τα έφερναν στο σπίτι του παλικαριού και άρχιζαν το ντύσιμο του κορδελάτου. Αφού ο νέος έβαζε το ειδικό βρακί με την δαντέλα, το γύρο και το λευκό πουκάμισο, οι κοπελιές άρχιζαν να τον στολίζουν, ράβοντας πάνω στο γιλέκο τις κορδέλες και τα μαντήλια τους. Όταν τελείωνε το ντύσιμο, ο κορδελάτος έφευγε για την πλατεία του χωριού, όπου εκεί ήταν μαζεμένοι και οι άλλοι, μαζί με όλο το χωριό.
Όταν ήταν όλα έτοιμα, οι κορδελάτοι, με μπροστάρη ένα άλλο παλικάρι που ήταν ντυμένος ναύτης και κρατούσε τη σημαία, άρχιζαν το χορό, με τη συνοδεία της τσαμπούνας και του τουμπακιού. Οι ιδιοκτήτες των γύρω καφενείων ετοίμαζαν μεζέδες, που τους πρόσφεραν σε όλους τους παρευρισκόμενους.
Κρυφές συμπάθειες και έρωτες έρχονταν στην επιφάνεια με τον χορό των κορδελάτων. Ο κορδελάτος καλούσε στο χορό την κοπελιά του, για να την ‘σύρει’, οπότε τα κουτσομπολιά έδιναν και έπαιρναν στα πεζούλια της πλατείας.
Ο κορδελάτος με τον πιο όμορφο γύρο αποσπούσε τα καλύτερα σχόλια, με επαίνους για την περίτεχνη δαντέλα του γύρου που φορούσε. Η προέλευση του σχεδίου της δαντέλας καθώς και της κεντίστρας του, δημιουργούσε ερωτήματα και κέντριζε το ενδιαφέρον των γυναικών.
Εκτός από τους κορδελάτους, το έθιμο περιελάμβανε και την αρκούδα με τον αρκουδιάρη. Ένα παλικάρι ντυμένο με δέρμα από πρόβατα, έκανε την αρκούδα. Στην μέση του φορούσε ζώνη, από την οποία κρέμονταν κουδούνια διαφόρων μεγεθών και ήχων. Λυροκούδουνα και απλά κουδούνια. Ο αρκουδιάρης μασκαρεμένος και με ‘ασβολωμένο’ πρόσωπο, κρατούσε δεμένο με ένα σκοινί το παλικάρι που υποδιόταν την αρκούδα. Όταν η αρκούδα κοιμόταν ή ξεκουραζόταν, ο αρκουδιάρης τη ράβδιζε, ώστε να σηκωθεί και να τρέξει ανάμεσα στους παρευρισκομένους. Το γεγονός προκαλούσε το γέλιο στους μεγάλους και τον τρόμο στα μικρά παιδιά.
Πολλοί από τους χωριανούς ντύνονταν μασκαράδες με αυτοσχέδιες ενδυμασίες. Γύριζαν την πλατεία και έκαναν διάφορα αστεία και πειράγματα. Το τρικούβερτο γλέντι κρατούσε μέχρι αργά το βράδυ.
Ο Σύλλογος Τριποδιωτών Νάξου «Η Βίβλος» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων καταβάλλουν προσπάθειες για τη διατήρηση αυτού του γραφικού αποκριάτικου εθίμου, το οποίο αναβιώνει τα τελευταία χρόνια σε ετήσιους αποκριάτικους χορούς που διοργανώνονται στην Αθήνα και στις Τρίποδες. Στόχος των Συλλόγων του χωριού μας είναι να μάθει η νεότερη γενιά των συγχωριανών και φίλων τα αποκριάτικα έθιμα του χωριού και να προσπαθήσει να τα κρατήσει ζωντανά, γιατί είναι μέρος της πολιτιστικής παράδοσης του τόπου μας. Δεν πρέπει να αφήσουμε να χαθούν ή να αλλοιωθούν, γιατί είναι τα χνάρια πάνω στα οποία βαδίζουμε και πρέπει να συνεχίσουμε να βαδίζουμε.