«Σε έναν ιδανικό κόσμο δεν θα υπήρχαν όρια στην προσέλευση του κοινού στα μουσεία. Κάθε τέτοια επίσκεψη θα ήταν αυθόρμητη, θα γινόταν φυσιολογικά και χωρίς εμπόδια», σχολίασε ο Γκιγιόμ Κεντζ στους New York Times.
Ο επί 9 χρόνια επιμελητής του τμήματος ισπανικής και λατινοαμερικανικής τέχνης στο Λούβρο –τώρα είναι διευθυντής του Hispanic Society Museum & Library στη Νέα Υόρκη– αντέδρασε με αυτόν τον τρόπο μαθαίνοντας την είδηση των περιορισμών της επισκεψιμότητας που πρόκειται να εφαρμοστούν στο μεγαλύτερο μουσείο της Γαλλίας, και σίγουρα ένα από τα πιο δημοφιλή στον κόσμο.
Ομως δεν ζούμε στον ιδανικό κόσμο. Αντιθέτως, όπως διαπιστώνει όποιος τα τελευταία χρόνια έκανε πολιτιστικό τουρισμό, ατελείωτες ουρές στην είσοδο, συνωστισμός μέσα στις αίθουσες και περιορισμένη ορατότητα τουλάχιστον μπροστά στα πιο διάσημα εκθέματα των μουσείων, ήταν οι δυσάρεστες συνθήκες που αντιμετώπιζε το κοινό. Βεβαίως, τουλάχιστον στη Γαλλία, από την οποία προέρχονται τα στατιστικά στοιχεία (εφημερίδα Le Monde), το 2022 η επισκεψιμότητα μνημείων και μουσείων ανέκαμψε σημαντικά αλλά δεν έφτασε τα προ COVID-19 επίπεδα.
Το Παλάτι των Βερσαλλιών είχε 6,9 εκατομμύρια επισκέπτες τη χρονιά που πέρασε, τριπλάσιους μεν από το 2021 αλλά λιγότερους κατά 16% σε σύγκριση με το 2019. Στο Λούβρο, το οποίο είχε 7,8 εκατομμύρια επισκέπτες το 2022 κυρίως χάρη στη μαζική εισροή Αμερικανών τουριστών, η προσέλευση παραμένει κατά 19% χαμηλότερη από το 2019. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι κατά το παρελθόν, στις πιο πολυσύχναστες μέρες του, το Λούβρο μπορούσε να κόψει έως και 45.000 εισιτήρια την ημέρα.
Ομως τώρα αυτό σταματά. Η διευθύντριά του Λοράνς ντε Καρ ανακοίνωσε ότι ο μέγιστος αριθμός επισκεπτών ημερησίως περιορίζεται στα 30.000 άτομα. Με το 80% των εισιτηρίων να εκδίδεται πλέον μέσω μιας υπηρεσίας κρατήσεων, η νέα πολιτική αναμένεται να σταθεροποιήσει την επισκεψιμότητα μεταξύ 7,5 και 8 εκατομμυρίων επισκεπτών για το 2023, δηλαδή την τοποθετεί στα επίπεδα προ 15ετίας.
Η Ντε Καρ, που ανέλαβε τα καθήκοντά της το 2021, είχε τότε εκφράσει την επιθυμία να επεκταθεί το ωράριο του Λούβρου έως τις 7 η ώρα το απόγευμα, για να προσελκύσει επίσης περισσότερους Γάλλους επισκέπτες. Βεβαίως, για να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο έπρεπε να προηγηθεί σχεδιασμός, και συζήτηση με τα σωματεία, όπως η ίδια ανέφερε. Πάντως υπάρχει προοπτική μέσα στο 2023 να προστεθούν 90 νέοι υπάλληλοι στο υπάρχον προσωπικό του μουσείου, το οποίο αριθμεί μερικές χιλιάδες εργαζομένους.
Σε μια πρόσφατη δήλωσή της στον Τύπο, η Ντε Καρ είπε ότι επέλεξε να κάνει την αλλαγή «προκειμένου η επίσκεψη να αποτελεί μια ευχάριστη εμπειρία, ειδικά για όσους έρχονται για πρώτη φορά στο μουσείο», που αποτελούν το 60% των επισκεπτών, όπως φαίνεται από τα στοιχεία. Το Λούβρο, το οποίο υποδεχόταν περίπου 5 εκατομμύρια ανθρώπους στα τέλη της δεκαετίας του 1990, αγωνίζεται εδώ και χρόνια να εξορθολογήσει την επισκεψιμότητά του.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ