Παρασκευή, 2 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΤήνος - Σχολή μαρμαροτεχνίας: "Οι γητευτές των μαρμάρων"

Τήνος – Σχολή μαρμαροτεχνίας: “Οι γητευτές των μαρμάρων”

|

Μέσα στην κατάλευκη αίθουσα της Σχολής Μαρμαροτεχνίας της Τήνου, ο Γουίλιαμ Κόρτνεϊ έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με το μάρμαρο. Μαθαίνει να το σκαλίζει και να το κάνει επίπεδο.

Αργότερα θα μάθει να του δίνει και μορφή. Μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο 33χρονος Ιρλανδός πήρε τη μεγάλη απόφαση να εγκατασταθεί στο χωριό του Πύργου, εγκαταλείποντας το Βερολίνο όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια, για να ξεκινήσει μαθήματα μαρμαροτεχνίας. Είχε επισκεφθεί το κυκλαδίτικο νησί πριν από τρία χρόνια και είχε εντυπωσιασθεί από το λευκό του τοπίου. Το μάρμαρο έλαμπε παντού. Ένα «χειροποίητο» χωριό σε χρώμα ασορτί με το κυρίαρχο υλικό του.

«Όπου κι αν κοίταζα, έβλεπα το μάρμαρο και όταν έμαθα ότι υπάρχει μία Σχολή εδώ στην οποία μπορείς να μάθεις την τέχνη, σκέφτηκα πόσο ωραία θα ήταν να γίνω μέλος της. Με είχε εμπνεύσει το περιβάλλον αυτού του τόπου», λέει στην «Κ» ο Γουίλιαμ, μιλώντας σε πολύ καλά ελληνικά, αφού τα τελευταία χρόνια μαθαίνει εντατικά τη γλώσσα από έναν Έλληνα φίλο του. Χρειάστηκε, άλλωστε, να γνωρίζει τα ελληνικά για να μπορέσει φέτος να δώσει εξετάσεις και να ενταχθεί στη δημόσια σχολή της Τήνου που λειτουργεί από το 1955 στο νησί.

Οι γητευτές των μαρμάρων-1
Στο Προπαρασκευαστικό και Επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών της Τήνου σήμερα φοιτούν γυναίκες και άνδρες, ηλικίας 15 έως 60 ετών. 

 

«Ξεκίνησα τα μαθήματα πριν από δύο εβδομάδες. Η δουλειά που γίνεται εδώ μου αρέσει πάρα πολύ. Το μόνο που με δυσκολεύει είναι η ιστορία της τέχνης γιατί έχει όρους που δεν μπορώ να καταλάβω ακόμη αλλά αυτό είναι κάτι που για την ώρα δεν με ανησυχεί. Το μόνο που με απασχολεί τώρα είναι πώς θα μπορέσω να κάνω επίπεδο το κομμάτι του μαρμάρου», λέει, γελώντας.

Μειώνονται οι μαθητές

Μαζί με τον Γουίλιαμ ακόμη επτά σπουδαστές από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας εντάχθηκαν φέτος στη σχολή για να ξεκινήσουν την υποχρεωτική τριετή φοίτηση και να διδαχθούν την αρχαία και την τηνιακή παράδοση της μαρμαροτεχνίας. Ο αριθμός είναι πολύ μικρός αν σκεφθεί κανείς ότι τη δεκαετία του ’90 έδιναν εισαγωγικές εξετάσεις έως και 50 νέοι υποψήφιοι. Στα χρόνια που πέρασαν, η σχολή αριθμούσε συνολικά 35-40 σπουδαστές, όμως η περίοδος της πανδημίας ήρθε και άλλαξε αισθητά τα δεδομένα.

Οι γητευτές των μαρμάρων-2
Σκοπός της φοίτησης είναι όχι μόνο η διδασκαλία του μαρμάρου, αλλά και η προετοιμασία όσων έχουν ταλέντο να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. 

 

«Το πρόβλημα άρχισε όταν έπρεπε λόγω του κορωνοϊού να επεκτείνουμε τις αποστάσεις στο ενάμισι μέτρο και αναγκαστικά να μειώσουμε το πλήθος των σπουδαστών μέσα στο μαρμαράδικο της σχολής. Αν σε αυτό προσθέσουμε και τις οικονομικές δυσκολίες που ήρθαν αργότερα με τον πόλεμο στην Ουκρανία, περιπλέκοντας την απόφαση της μετεγκατάστασης στο νησί για σπουδές, έφτασαν να φοιτούν σήμερα εδώ μόλις είκοσι άτομα», αναφέρει στην «Κ» ο γλύπτης Λεωνίδας Χαλεπάς, ο οποίος διευθύνει τη σχολή τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Έχουμε ανάγκη από ανθρώπους που θα μπορέσουν να θεραπεύσουν τα αριστουργήματα του ελληνικού πολιτισμού.

Ο ίδιος, απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας και υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright στη Νέα Υόρκη, κατάγεται από τηνιακή οικογένεια με «βαρύ» όνομα στη μαρμαρογλυπτική, αφού ο αδερφός του προπάππου του ήταν ο Γιαννούλης Χαλεπάς, ο πιο φημισμένος γλύπτης της νεότερης Ελλάδας. Η απόφασή του να έρθει στην Τήνο από το εξωτερικό και να αναλάβει τη διεύθυνση της σχολής, κρύβει πίσω της όχι απλώς τη μεγάλη του αγάπη για τον τόπο καταγωγής του, αλλά κυρίως τη θέλησή του να διδάξει σε όσους αγαπούν την τέχνη του μαρμάρου, τα μυστικά αυτού του «θεϊκού», όπως το χαρακτηρίζει, υλικού. Μέσω της «Κ» απευθύνει πρόσκληση σε νέες και νέους να πλαισιώσουν τη σχολή με σκοπό να μπορέσουν, ολοκληρώνοντάς την, να συμβάλουν στη διάσωση των πολιτιστικών θησαυρών της χώρας μας.

Οι γητευτές των μαρμάρων-3
Ο γλύπτης Λεωνίδας Χαλεπάς, ο οποίος διευθύνει τη σχολή τα τελευταία οκτώ χρόνια, κατάγεται από τηνιακή οικογένεια με «βαρύ» όνομα στη μαρμαρογλυπτική, αφού ο αδερφός του προπάππου του ήταν ο Γιαννούλης Χαλεπάς, ο πιο φημισμένος γλύπτης της νεότερης Ελλάδας.

 

«Έρχονται σχολεία εδώ και ενθουσιάζονται τα παιδιά. Μερικές φορές τα βλέπω που κάθονται και σκαλίζουν το μάρμαρο. Οι νέοι ενδιαφέρονται για την τέχνη, πρέπει όμως να μάθουν για την ύπαρξη της Σχολής. Καθένας και καθεμία που αποφοιτούν από εδώ, είναι απαραίτητοι για να συνεχίσει να ακτινοβολεί ο ελληνικός πολιτισμός: Υπάρχουν όλες αυτές οι αναστηλώσεις του υπουργείου Πολιτισμού ανά την Ελλάδα, όπως του Παρθενώνα, της Δωδώνης, της Επιδαύρου και τόσες άλλες. Εχουμε ανάγκη από ανθρώπους που αποφοιτώντας από εδώ, θα μπορέσουν με τα χέρια τους να πιάσουν αυτά τα αριστουργήματα και να τα θεραπεύσουν. Για την ώρα υπάρχει ένα απόθεμα ανθρώπινου δυναμικού στη χώρα. Ομως, οι καιροί είναι κρίσιμοι. Είναι σημαντικό να μαθευτεί η Σχολή διότι αν δεν “βγάζει” πολλά παιδιά, κάποια στιγμή θα προκύψει έλλειψη».

Είναι σημαντικό να μαθευτεί η Σχολή διότι αν δεν “βγάζει” πολλά παιδιά, κάποια στιγμή θα προκύψει έλλειψη.

Δωρεάν φοίτηση 

Το Προπαρασκευαστικό και Επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου, όπως είναι η επίσημη ονομασία, είναι η μοναδική σχολή στη χώρα που εξειδικεύεται στην τέχνη του μαρμάρου. Ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού, ενώ το σύνολο των λειτουργικών εξόδων της καλύπτεται από το Ιερό Ιδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου. Τα μαθήματα παρέχονται δωρεάν στους σπουδαστές, όπως και τα υλικά που χρησιμοποιούνται στα μαθήματα, στο πλαίσιο της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Παρέχεται επίσης φαγητό κατά τις εργάσιμες μέρες, ενώ ο μικρός ξενώνας της σχολής διαθέτει δύο δωμάτια για όσους δηλώσουν την ανάγκη να φιλοξενηθούν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Στα τρία χρόνια της εκπαίδευσης, οι σπουδαστές διδάσκονται μαρμαροτεχνία, σχέδιο – ζωγραφική, γλυπτική, ιστορία τέχνης, αρχιτεκτονικό σχέδιο και αποτυπώσεις. Σκοπός είναι όχι μόνο η διδασκαλία του μαρμάρου, αλλά και η προετοιμασία όσων έχουν ταλέντο να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

Οι γητευτές των μαρμάρων-4
Τα μαθήματα παρέχονται δωρεάν στους σπουδαστές, όπως και τα υλικά που χρησιμοποιούνται στα μαθήματα, στο πλαίσιο της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Παρέχεται επίσης φαγητό κατά τις εργάσιμες μέρες, ενώ ο μικρός ξενώνας της σχολής διαθέτει δύο δωμάτια για όσους δηλώσουν την ανάγκη να φιλοξενηθούν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.

 

Ο 34χρονος Ηλίας, από την Αθήνα, σπουδαστής του τρίτου έτους, έδωσε εξετάσεις και αμέσως μετά την αποφοίτησή του θα συνεχίσει στην ΑΣΚΤ. «Ηθελα πάντα να ασχοληθώ με τη γλυπτική, οπότε η πρώτη μου σκέψη ήταν να έρθω να φοιτήσω στη σχολή της Τήνου. Εδώ έμαθα να δουλεύω το μάρμαρο και από σκληρό υλικό, όσο κι αν μοιάζει ανεξήγητο, στα χέρια μου έχει πλέον μαλακώσει», λέει ο ίδιος περιγράφοντας την ιδιότυπη σχέση που έχει με το υλικό.

Στα σχέδιά του, όπως λέει, είναι μετά την Καλών Τεχνών της Αθήνας, να δημιουργήσει ένα δικό του εργαστήριο μαρμαρογλυπτικής, αλλά και να εργαστεί στις αναστηλώσεις. «Για εμένα θα ήταν πολύ μεγάλη τύχη να μπορέσω να εργαστώ στον Παρθενώνα ή σε κάποιον άλλο αρχαιολογικό χώρο της Ελλάδας. Θα ήθελα, ωστόσο, να θέσω ένα ζήτημα. Δεν ξέρω πόσο σοβαρά έχουμε πάρει στη χώρα τον πολιτισμό τόσο ως προς την ευθύνη για το τι προωθούμε ως πολιτιστικό πρόταγμα και ως κουλτούρα, όσο και ως προς το εργασιακό: Πράγματι, βγαίνουν κάποιες προκηρύξεις για αρχαιολογικούς χώρους αλλά ο μισθός είναι γύρω στα 700-750 ευρώ. Για να πάει κάποιος στη Λήμνο ή στη Θάσο που θα θέλει πολύ να το κάνει, τα χρήματα αυτά δεν αρκούν, θα χρειαστεί κάποια ενίσχυση. Το να κάνεις κάτι τόσο εξειδικευμένο και τόσο σημαντικό, νομίζω θα πρέπει να έχει μία ανταμοιβή αντίστοιχη της προσφοράς».

Οι γητευτές των μαρμάρων-5
Μοναδική προϋπόθεση για την εισαγωγή κάποιου είναι να διαθέτει απολυτήριο γυμνασίου, αλλά και να περάσει με επιτυχία στις εισαγωγικές εξετάσεις του Οκτωβρίου.
Με απολυτήριο γυμνασίου

Στο Προπαρασκευαστικό και Επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών της Τήνου σήμερα φοιτούν γυναίκες και άνδρες, ηλικίας 15 έως 60 ετών. Μοναδική προϋπόθεση για την εισαγωγή κάποιου είναι να διαθέτει απολυτήριο γυμνασίου, αλλά και να περάσει με επιτυχία στις εισαγωγικές εξετάσεις του Οκτωβρίου.

Η Χριστίνα Δάρρα, από την Αθήνα, είναι από τις μικρότερες σπουδάστριες της σχολής. Μπήκε στα 18 και σήμερα στα 20 της χρόνια, σκέφτεται –αμέσως μετά την Τήνο– να συνεχίσει τις σπουδές στον καλλιτεχνικό χώρο. Το Σχολείο Καλών Τεχνών του Πύργου της έδωσε, όπως λέει, τη δυνατότητα να ανακαλύψει τον εαυτό της μέσα από την τέχνη, και της πρόσφερε τα εφόδια για να προχωρήσει παρακάτω.

«Νομίζω ότι αυτή η δυνατότητα πολλές φορές δεν μας δίνεται. Τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά. Υπάρχει μία αντιμετώπιση ότι η τέχνη είναι κάτι σαν χόμπι που πρέπει να κάνεις παράλληλα με κάτι άλλο. Είναι πολύ σημαντικό, όμως, για όλους εμάς που την αγαπάμε, να έχουμε την ευκαιρία να την αναζητήσουμε μέσα από μέρη όπως αυτή η σχολή, καθώς μας προσφέρει τα κατάλληλα μέσα για να την επιδιώξουμε».

Οι γητευτές των μαρμάρων-6

Πηγή: https://www.kathimerini.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δονούσα: 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου, μία γιορτή για τη Λογοτεχνία στο Αιγαίο

Από 2 έως 4 Μαΐου 2025, η Δονούσα γίνεται σημείο συνάντησης συγγραφέων, αναγνωστών και μικρών εξερευνητών του λόγου, μέσα από ένα τριήμερο γεμάτο βιβλία, δράσεις και έμπνευση. (πρόγραμμα)

Κουφονήσι: Δώσε αίμα, χάρισε ζωή – εθελοντική αιμοδοσία (08 Μαϊου)

Μια πράξη αγάπης με τεράστια σημασία για την τοπική κοινωνία, με τη στήριξη των Πολιτιστικών Συλλόγων και του Νοσοκομείου Νίκαιας.

Fast Ferries: Έκτακτα δρομολόγια από Νάξο προς Ραφήνα αυτό το μήνα (Μάιος)

Ενισχυμένη ακτοπλοϊκή σύνδεση Νάξου – Ραφήνας με το “Fast Ferries ANDROS” και καθημερινά δρομολόγια από 19 Μαΐου με το “ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π”.

16ο Παγκυκλαδικό Συνέδριο Συλλόγων Γυναικών: Οι Κυκλάδες συζητούν στη Μύκονο για το μέλλον του τουρισμού

Από τις 8 έως τις 11 Μαΐου 2025, στη Μύκονο, γυναίκες από όλα τα νησιά των Κυκλάδων ανοίγουν διάλογο για τη βιωσιμότητα, την τουριστική ανάπτυξη και το περιβάλλον.

ΑΔΜΗΕ: Στην τελική ευθεία το πρώτο σκέλος (Σαντορίνη – Νάξος) της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κυκλάδων

Έως τον Ιούνιο του 2025 ολοκληρώνεται το τμήμα Σαντορίνη–Νάξος, ενώ όλο το έργο θα είναι έτοιμο μέχρι τα μέσα του 2026, προσφέροντας καθαρή ενέργεια, ενεργειακή ασφάλεια και μείωση εκπομπών CO₂.

Την έμπρακτη στήριξη σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις Σαντορίνης και Θηρασιάς ζητά ο Δήμος Θήρας

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου (ΠΕΔ) σε μια πράξη στήριξης των αιτημάτων της Σαντορίνης, υιοθέτησε ομόφωνα το ψήφισμα και το απέστειλε στους αρμόδιους Υπουργούς

Στοίχημα – Ligue 1: Νις εναντίον Ρεμς.. σκοράρουν και οι δύο

Νις - Ρεμς: Βρίσκουν στόχο… για τους στόχους τους

Ολλανδία – Σύρος: Αυτό είναι το “κρυμμένo πετράδι” της Ελλάδας για το 2025

Το «κρυμμένo πετράδι» της Ελλάδας για το 2025​​​​​​​​​​​ σύμφωνα με τους Ολλανδούς

Η Σαντορίνη πρωταγωνίστρια στα όνειρα των Αμερικανών για γαμήλιο ταξίδι το 2025

Η Σαντορίνη στέφεται ως ο κορυφαίος γαμήλιος προορισμός για Αμερικανούς ταξιδιώτες, με εξωτικούς και ευρωπαϊκούς ανταγωνιστές να συμπληρώνουν τη λίστα.

Φολέγανδρος: Νέοι αθλητικοί χώροι και αναβαθμισμένες σχολικές μονάδες δίνουν «ανάσα» στο νησί

Με συνέπεια και έργα ουσίας, η Φολέγανδρος αποκτά σύγχρονες αθλητικές υποδομές – Ένα νησί κάνει βήματα μπροστά, εκεί όπου οι δυσκολίες δεν είναι άλλοθι αλλά κίνητρο.

Νάξος – Αστυνομία: Σύλληψη έξι ατόμων για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Συνελήφθησαν στη Νάξο από Αστυνομικούς του ΑΤ Νάξου έξι άτομα για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Αλλοίωση αποτελέσματος στο Πανναξιακός – Θύελλα (1-1): Δεν δόθηκε καθαρό πέναλτι στο 90’!

Σε φάση εντός περιοχής, ο Μανούσος της Θύελλας έκανε ξεκάθαρο χέρι, με τον διαιτητή να υποδεικνύει φάουλ εκτός περιοχής — παρότι το σημείο της παράβασης ήταν ξεκάθαρα μέσα στη μεγάλη περιοχή.

Αμοργός – Νέα Πνοή: Κίνδυνος απαξίωσης της περιουσίας από το Π.Δ. 129/2025

Ο κίνδυνος απώλειας οικοδομησιμότητας στους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων προκαλεί αναστάτωση και έντονες αντιδράσεις στην Αμοργό - Δελτίο Τύπου από την παράταξη "Νέα Πνοή"

Κυκλάδες: Κατασκευαστικά παράδοξα σε Πάρο – Σέριφο προκαλούν αντιδράσεις

Δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις σε νησιά των Κυκλάδων οι οποίες προκάλεσαν τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών

Blue Star Naxos: Ο Cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης μιλά για τη ζωή στη θάλασσα και τις δυσκολίες της ακτοπλοΐας (video)

Ο cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης άνοιξε την καρδιά του στην κάμερα της ΕΡΤ3, περιγράφοντας τη μοναξιά του ναυτικού και τα προβλήματα των λιμενικών υποδομών. (video)

Κίνηση για τη Προστασία των Νησίδων – Νάξος: “Όχι στη θυσία της Δονούσας”, έρχονται ενημερωτικές συναντήσεις

Δύο εκδηλώσεις στη Νάξο για την απειλή που συνιστούν τα πλωτά αιολικά στη Δονούσα και οι νέες ανεμογεννήτριες στο Αιγαίο - Πότε και Που ;

Νάξος – Κινητοποίηση στη ΔΟΥ: Διαμαρτυρία επαγγελματιών για το ψηφιακό πελατολόγιο (video)

Επιχειρηματίες και επαγγελματίες από τη Νάξο διαμαρτύρονται για ένα μέτρο που χαρακτηρίζουν άδικο και ανεφάρμοστο – «Επιβαρύνει αδικαιολόγητα τις μικρές επιχειρήσεις», δηλώνει ο Κ. Φαρκώνας.

Νάξος: “Fast & Furious” στις Αμμοθίνες της Πλάκας

Επεισόδιο με όχημα μέσα σε προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 στη Νάξο – Καταγγελία πολιτών και άμεση παρέμβαση της Αστυνομίας

Κουφονήσι: Μπαίνει νέο πλοίο; από 3 Ιουνίου το πρωινό δρομολόγιο του Blue Star Naxos

Ενημέρωση από τον ΣΤΕΚ για τις φετινές συνδέσεις, τις ανησυχίες των επαγγελματιών και τις επερχόμενες ανακοινώσεις της Hellenic Seaways – Blue Star Ferries σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Κουφονησίου

Blue Star Ferries: Τροποποίηση δρομολογίων σε πλοία προς Βόρειο Αιγαίο και Δωδεκάνησα

Με την ένταξη των ανέμων να αγγίζει και τα 9 μποφόρ έχουμε τροποποίηση δρομολογίων από τον Πειραιά προς Δωδεκάνησα και Βόρειο Αιγαίο