Πέμπτη, 8 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΤήνος - Μενδώνη: "Η Τήνος θα γίνει το κέντρο της μαρμαροτεχνίας"

Τήνος – Μενδώνη: “Η Τήνος θα γίνει το κέντρο της μαρμαροτεχνίας”

|

«Η Τήνος θα γίνει το κέντρο της μαρμαροτεχνίας. Το δικαιούται ο τόπος, το οφείλουμε στον Γιαννούλη Χαλεπά», ανέφερε η υπ. Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στην ειδική εκδήλωση που παρουσιάστηκε στην τοπική κοινωνία της Τήνου.

Η αναβαθμισμένη ταυτότητα της Τήνου ως τόπος άμεσα συνυφασμένος με τη μαρμαροτεχνία και την αποκατάσταση των μνημείων, διατηρώντας και διασώζοντας τον πολυτιμότερο πόρο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, παρουσιάστηκε στην τοπική κοινωνία της Τήνου, σε ειδική εκδήλωση παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, και του Δημάρχου Τήνου Ιωάννη Σιώτου.

Οι ολοκληρωμένες μελέτες αρχιτεκτονικής αποκατάστασης που παρουσιάστηκαν, αφορούν στην αναβάθμιση και στον εκσυγχρονισμό του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου, καθώς και στη συντήρηση – εκθεσιακή αναβάθμιση του Μουσείου Γιαννούλη Χαλεπά, τιμώντας τη μνήμη του μεγάλου Έλληνα γλύπτη.

Γιώργος Χατζημάρκος, Λίνα Μενδώνη στον Πύργο Τήνου

 

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 13.500.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, φορέα υλοποίησης το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το 2025, συμβάλλει σημαντικά στην εκπαίδευση των νέων μαρμαρογλυπτών αλλά και στην προστασία της τηνιακής πολιτιστικής κληρονομιάς.

«Ο Γιαννούλης Χαλεπάς, υπό άλλες συνθήκες, θα έχαιρε διεθνώς της αναγνώρισης του Ροντέν. Η αποκατάσταση του επισκέψιμου μουσειακού χώρου της Οικίας Χαλεπά, στον Πύργο, θα αναδείξει το έργο του σπουδαίου Τηνίου γλύπτη, σε μια νέα, διαφορετική εκθεσιακή προσέγγιση των εκθεμάτων, γλυπτών, σχεδίων, προσωπικών αντικειμένων του, δίνοντας έμφαση στην ξεχωριστή του συμβολή και επίδρασή του, στην τέχνη του μαρμάρου», είπε η υπουργός Πολιτισμού.

Σχολή Μαρμαροτεχνίας

Το Προπαρασκευαστικό και Επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου λειτουργεί και εδρεύει στον ανακηρυγμένο παραδοσιακό οικισμό του Πύργου από το 1955. Στεγάζεται στους χώρους του παλαιού διδακτηρίου του Δημοτικού Σχολείου Θηλέων, ανεγερθέν το 1832, και αφού ανακαινίστηκε για να φιλοξενήσει αίθουσες διδασκαλίας και εργαστήρια. Καταρτίζει μαρμαροτεχνίτες που απασχολούνται σε εργασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης. Σήμερα η Σχολή εξυπηρετείται από δύο κτήρια.

Με την αναβάθμισή της, η Σχολή θα διαθέτει δύο νέα κτήρια συνολικού εμβαδού 2.500 τ.μ. που θα στεγάζουν εργαστήρια μεγάλων μαρμάρινων όγκων, εκμαγεύσεων, γλυπτικής, ζωγραφικής, αρχιτεκτονικού σχεδίου, βιβλιοθήκη, γραφεία διοίκησης. Βάσει της μελέτης, το νέο κτηριακό συγκρότημα της Σχολής προορίζεται να συνδυάζει εργαστηριακά και θεωρητικά μαθήματα, να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της τέχνης και της εξελισσόμενης τεχνολογίας, να αξιοποιεί την αναγνωρισμένη άυλη κληρονομιά και δυναμική της Σχολής, να προωθεί την εξωστρέφεια.

Ο σχεδιασμός ακολουθεί τις αρχές της διατήρησης της μνήμης και της εξέλιξης της Σχολής, της διάκρισης του εντός και του εκτός ορίου οικισμού τμήματος του ακινήτου, του περιορισμού του αποτυπώματος των νέων μεγάλων κτηριακών όγκων, της ένταξης στο υπάρχον αγροτικό τοπίο που χαρακτηρίζει την Τήνο. Στο έργο εντάσσεται, επίσης, η προμήθεια εργαλείων, εξοπλισμού και υλικών για τα νέα κτήρια και εργαστήρια του ΠΕΣΚΤΠΤ, με φορέα υλοποίησης τη Διεύθυνση Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Μουσείο Γιαννούλη Χαλεπά

Οι εργασίες αφορούν στην αποκατάσταση της οικίας στην οποία έζησε ο γλύπτης Γιαννούλης Χαλεπάς και στη διαμόρφωσή του σε μουσειακό χώρο, με φορέα υλοποίησης την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων. Η οικία, ιδιοκτησίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Πανόρμου, έχει χαρακτηριστεί ως νεώτερο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Οι εργασίες αφορούν στην αποκατάσταση, συντήρηση και διαρρύθμιση ως μουσειακού χώρου και στην ανάδειξη της αυθεντικότητας και της ιστορικότητας της μέσα από την σωστή προβολή των εκθεμάτων και του κινητού εξοπλισμού της, ενώ προβλέπεται να είναι προσβάσιμο σε ΑμεΑ.

Παρόντες στην παρουσίαση ήταν, επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γεώργιος Λεονταρίτης, η Έπαρχος Τήνου Νατάσα Άσπρου Δεληγιάννη, ο βουλευτής Κυκλάδων Φίλιππος Φόρτωμας, ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου «Γιαννούλης Χαλεπάς» Νικόλαος Χατζής, ο Διευθυντής του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου Λεωνίδας Χαλεπάς, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Κύθνου και Μήλου πατέρας Ιάκωβος.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Στη Σύμη για τον εορτασμό της 80ης Επετείου της 8ης Μαΐου 1945 ο Γ. Λεονταρίτης

Στη Σύμη βρέθηκε σήμερα, ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Λεονταρίτης, μαζί με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο, στις εκδηλώσεις εορτασμού της...

Νάξος – Lennart Neubauer: Ο παγκόσμιος πρωταθλητής που έγινε το πρόσωπο του νέου windsurfing

Μια ζωή πάνω στα κύματα, ένα μέλλον γεμάτο διακρίσεις – Ο Lennart από τη Νάξο εμπνέει με ταλέντο, ήθος και διεθνή αναγνώριση

Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου – Posidonia Sea Tourism: Στρατηγική για βιώσιμη κρουαζιέρα στο Αιγαίο

Σημαντικές επαφές και καινοτόμες πρωτοβουλίες για τη διαχείριση της τουριστικής ροής και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος παρουσίασε ο Πρόεδρος Αθανάσιος Κουσαθανάς – Μέγας

4ο Paros Way: Κολύμβηση & Aquathlon σε έναν μοναδικό αγώνα στην Πάρο

Η παραλία Λιβάδια φιλοξενεί για ακόμη μία χρονιά τα δυναμικά αγωνίσματα του Paros Way, με επίκεντρο το νερό και φόντο το Αιγαίο

Σε Ρόδο & Καστελλόριζο φέτος οι εορταστικές εκδηλώσεις για την Ημέρα της Ευρώπης

Η επιλογή των δύο νησιών ανταποκρίνεται στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ισχυρότερη παρουσία της στις τοπικές κοινωνίες

Άνοιξαν οι εγγραφές για τον Παιδικό Σταθμό Δήμου Ιητών για το σχολικό έτος 2025–2026

Έως τις 31 Μαΐου οι αιτήσεις – Διαθέσιμες στα ΚΕΠ και στο site του Δήμου Ιητών

Posidonia Sea Tourism Forum 2025: Σταυροδρόμι για τη βιώσιμη κρουαζιέρα στη Μεσόγειο

Ηράκλειο, Κρήτη – Το διεθνές φόρουμ έφερε στο προσκήνιο τις προκλήσεις και ευκαιρίες για τον θαλάσσιο τουρισμό, με έμφαση σε νέα λιμάνια, περιβαλλοντική υπευθυνότητα και περιφερειακή ανάπτυξη

Καρποί Ποσειδωνίας: “Σπάνιο φαινόμενο” σε αρκετές ελληνικές ακτές

«Σπάνιο φαινόμενο» σε αρκετές ελληνικές ακτές - Τι είναι οι καρποί Ποσειδωνίας και πού εμφανίζονται

«Ανωγειανό»: Το σχολείο – σύμβολο που κρατά ζωντανές τις μνήμες και τις αξίες

Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου μετατρέπεται σε ζωντανό μουσείο της εκπαιδευτικής ιστορίας και της ανθρώπινης αλληλεγγύης, με μαθητές, εκπαιδευτικούς και αποφοίτους να γράφουν μαζί ένα διαχρονικό κεφάλαιο

Ωκεανοί: Καταγραφή μόνο του 0,001% από τον παγκόσμιο θαλάσσιο πυθμένα (!!!)

Απίστευτο... Ωκεανοί: Το 99,999% του παγκόσμιου βυθού παραμένει αθέατο

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Νάξος – Κινητοποίηση στη ΔΟΥ: Διαμαρτυρία επαγγελματιών για το ψηφιακό πελατολόγιο (video)

Επιχειρηματίες και επαγγελματίες από τη Νάξο διαμαρτύρονται για ένα μέτρο που χαρακτηρίζουν άδικο και ανεφάρμοστο – «Επιβαρύνει αδικαιολόγητα τις μικρές επιχειρήσεις», δηλώνει ο Κ. Φαρκώνας.

Στ. Φουτάκογλου: Το περίπτερο της πλατείας πρώην Δημαρχείου, που φεύγει σιωπηλά (!!!)

Μνήμες, άνθρωποι, ιστορίες δεκαετιών γύρω από ένα μικρό περίπτερο που αποτέλεσε σταθερό σημείο αναφοράς για γενιές Χωραϊτών - Η τοποθέτηση του Στράτου Φουτάκογλου

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης

Νάξος: Μία εικόνα που προκαλεί δέος, πραγματικότητα ή όχι;

Ένα βιομηχανικής κλίμακας έργο απειλεί το φυσικό, πολιτιστικό και κοινωνικό κεφάλαιο της Νάξου και των Κυκλάδων, με επιπτώσεις που ξεπερνούν την ενεργειακή "ανάπτυξη" - Δύο ομιλίες σήμερα και αύριο. Που; Πότε;

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Εκτακτο: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου σήμερα Δευτέρα 5 Μαϊου

Β. Φλεριανός: Ξεκινά το έργο που περίμενε μια ολόκληρη γενιά

Με χρηματοδότηση 2,28 εκατομμυρίων ευρώ, η Νάξος αποκτά επιτέλους το ενιαίο Αθλητικό Κέντρο που αξίζει στους αθλητές, τους συλλόγους και τη νεολαία της - Η τοποθέτηση του Βασίλη Φλεριανού

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία διακρίθηκε στον Πανελλήνιο διαγωνισμό φυσικής “Αρίσταρχος”

Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία κατέκτησε το 3ο βραβείο στη Β΄ Φάση του διαγωνισμού φυσικής "Αρίσταρχος" φέρνοντας περηφάνια στη σχολική μας κοινότητα

Εκτακτο – “Blue Star 1”: Εκκένωση πλοίου λόγω προειδοποίησης για βόμβα (!!!)

Blue Star 1: Εκκενώνεται το πλοίο λόγω συναγερμού για βόμβα