Παρά τα παιχνίδια του καιρού (αναβολή της παράστασης κατά μία ημέρα) πραγματοποιήθηκε (από τις 02 έως 04/09) για πρώτη φορά μετά από 2.100 χρόνια θεατρική παράσταση («Εκάβη μία πρόσφυγας») στο αρχείο θέατρο Δήλου – Ανακοινώθηκε η συνέχιση αναστήλωσης του Θεάτρου μέσω χρηματοδότησης από το Δήμο Μυκόνου
Μετά από δύο χιλιετίες σιωπής, στο πιο φωτεινό σημείο της Μεσογείου, στο θέατρο που οικοδόμησαν οι Δήλιοι το 3ο αι. π. Χ. από λευκό μάρμαρο, ως έκφραση της ανεξαρτησίας τους, αλλά και ως ένα χώρο συνάντησης, συνύπαρξης και ανταλλαγής ιδεών, θέατρο που καταστράφηκε το 88 π.Χ., από τα στρατεύματα του βασιλιά του Πόντου Μιθριδάτη, ακούστηκε ξανά θεατρικός λόγος, και ηχηρά μηνύματα, προς πάσα κατεύθυνση, για ένα από τα κορυφαία προβλήματα του σήμερα, αυτό της προσφυγιάς.
Και να σκεφτεί κανείς ότι ακόμη και την τελευταία στιγμή ο καιρός έκανε τα δικά του… Οι κακές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το Σάββατο δεν επέτρεψαν την προγραμματισμένη δεύτερη παράσταση (η πρώτη τη Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου) και όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Μιλτιάδης Ατζαμόγλου, σε ανάρτησή του στα Social Media, «η παράσταση “Εκάβη μια πρόσφυγας” από το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου θα πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί στο αρχαίο θέατρο της Δήλου». Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι παραστάσεις έγιναν, το θέατρο Δήλου άνοιξε και πάλι με τους τυχερούς 300 περίπου θεατές να βρίσκονται σε κατάσταση έκστασης παρακολουθώντας με δέος όλη την εκδήλωση…
Σκοπός παράστασης
Μιλάμε πάντα για την παράσταση «Εκάβη, μια πρόσφυγας στη Δήλο» από τον σκηνοθέτη Νίκο Καραγέωργο και με πρωταγωνίστρια την Δέσποινα Μπεμπεδέλη. Κίνηση που είχε τη σφραγίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και του Δήμου Μυκόνου ενώ σκοπός της παράστασης ήταν να αναδειχθεί το ανθρωπιστικό δράμα και ταυτόχρονα να στραφεί το ενδιαφέρον του κοινού στο σπουδαίο μνημείο. Σύμφωνα με δηλώσεις του Δημήτρη Αθανασούλη, προϊστάμενου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, υπάρχουν σχέδια ώστε το αρχαίο θέατρο της Δήλου να ενταχθεί «σύντομα σε πρόγραμμα αποκατάστασης έτσι ώστε μετά τις αναστηλώσεις να αποδοθεί στο κοινό και να γίνονται κανονικά παραστάσεις. Έχουν γίνει μικρές εκδηλώσεις στο Θέατρο, όχι όμως παράσταση. Κανονική παράσταση έχει να γίνει από την αρχαιότητα. Το ζήτημα του προσφυγικού δράματος μάς ευαισθητοποίησε και θέλαμε κι εμείς από τη μεριά μας αφενός να αναδείξουμε το πρόβλημα και αφετέρου να υπογραμμίσουμε τη διαχρονικότητά του. Επιδιώκουμε να τονίσουμε και το μνημειακό απόθεμα της χώρας», συμπληρώνει ο κ. Αθανασούλης, ενώ σχετικά με τον χρόνο που απαιτείται για την αναστήλωσή του, δήλωσε: «Εάν βρούμε τις πιστώσεις γρήγορα, μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος ή χορηγίας, μπορεί να γίνει μέσα σε δύο ή τρία χρόνια. Ο χρόνος των εργασιών που υπολογίζουμε κυμαίνεται στα τρία χρόνια, εξαρτάται όμως και από το εύρος των επεμβάσεων».
Παρέμβαση
Κι εκεί είχαμε τα χαρμόσυνα νέα… Ο Δήμαρχος Μυκόνου κος Κωνσταντίνος Κουκάς παρουσία και της κας Μαρίας Βλαζάκη – Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού ανακοίνωσε τη συμμετοχή και χρηματοδότηση του Δήμου Μυκόνου στην αναστήλωση του Αρχαίου Θεάτρου. «Μια εμπειρία ζωής και τεράστια τιμή για όσους το έζησαν. Κάναμε την αρχή. Η συνέχεια της προσπάθειας για την ανάδειξη και αναστήλωση του θεάτρου της Δήλου ξεκινά και εμείς ως δήμος Μυκόνου θα συγχρηματοδοτήσουμε την προσπάθεια αυτή. Η προβολή της ιστορίας μας και η συσχέτισή της με τη Μύκονο, αποτελεί μέρος του τουριστικού μας προϊόντος και είναι απαραίτητη για την ποιοτική αναβάθμιση του τουρισμού, καθώς και για την ενίσχυση της τοπικής μας ταυτότητας». Δεν παρέλειψε, τέλος, να απευθύνει ιδιαίτερες ευχαριστίες στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, στους χορηγούς και όλους τους συντελεστές και ιδίως το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Αγρινίου και τον Δήμαρχο Αγρινίου Γιώργο Παπαναστασίου για τη σύμπραξη.
Ο σκηνοθέτης της παράστασης, Νίκος Καραγέωργος, μελετώντας την «Εκάβη» και σε συνδυασμό με τις περσινές εξελίξεις στο προσφυγικό, συνειδητοποίησε το πόσο κοντά βρίσκεται το εν λόγω έργο με τα πραγματικά γεγονότα. «Οι αρχαίοι συγγραφείς μιλούσαν για αρχέτυπα και γεγονότα που βασανίζουν τους ανθρώπους για χρόνια και τα οποία αφορούν στην απότομη αναστροφή της τύχης. Φαντάζομαι ότι και οι Σύριοι θύματα αυτής της κατάστασης είναι».
Ευχαριστήριο μήνυμα
Τέλος ο Δημήτρης Αθανασούλης, προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων σε ανάρτησή του στη προσωπική του ιστοσελίδα στο fb έστειλε ευχαριστήριο μήνυμα με αφορμή την παράσταση στη Δήλο σημειώνοντας «300 τυχεροί θεατές από όλη την Ελλάδα απόλαυσαν την συγκλονιστική Εκάβη της Δέσποινας Μπεμπεδέλη σε ένα σπουδαίο αρχαίο θέατρο, εκείνο της Δήλου, την Παρασκευή 2, το Σάββατο 3 και την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου. Ζητούμε συγνώμη από το πλήθος των φιλότεχνων που επίμονα ζητούσαν να παρακολουθήσουν την παράσταση αλλά η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων δεν μπορεσε να ικανοποιήσει το αίτημά τους επειδη οι προσκλήσεις ήταν περιορισμένες για λόγους ασφαλείας, αφού το θέατρο δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί. Η Εκάβη σε σκηνοθεσία του Nikos Karagewrgos, από το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου ήταν μια κραυγή κατά της φρίκης του πολέμου και του δράματος της προσφυγιάς. Το ιερό νησί της Δήλου συνέβαλε καθοριστικά στην ενίσχυση αυτής της αντιπολεμικής κραυγής.
Στο θέατρό της μετά από 2100 χρόνια σιωπής ήχησε ξανά ποιοτικός θεατρικός λόγος και όλοι συνειδητοποίησαν την ανάγκη να αναστηλωθεί το καταπληκτικό μαρμάρινο ελληνιστικό θέατρο του νησιού. Ο Δήμρχος της Μυκόνου Konstantinos Koukas, βιώνοντας την μοναδική θεατρική εμπειρία, δεσμεύτηκε ο Δήμος να συμβάλει στην χρηματοδότητση του έργου αποκατάστασης του Θεάτρου, ώστε αυτό να ξεκινήσει άμεσα.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων ευχαριστεί θερμά τον Δήμαρχο Μυκόνου για την συμβολή του στην συνδιοργάνωση αυτού του εξαιρετικού πολιτιστικού γεγονότος στην Δήλο. Ευχαριστεί επίσης τον δήμαρχο Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, τους ηθοποιούς και τον διευθυντή-σκηνοθέτη αλλά και όλους τους εργαζόμενους στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων στην Δήλο που συνέβαλαν να υλοποιηθούν οι παραστάσεις με απόλυτη ασφάλεια και χωρίς κανένα πρόβλημα».
Με πληροφορίες από την «Κοινή Γνώμη», altsantiri.gr / φωτο: CNNGreece.gr