Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠολιτισμόςταξίδι στη μαγεία του Κυκλαδικού πολιτισμού

ταξίδι στη μαγεία του Κυκλαδικού πολιτισμού

|

Με τίτλο «Κυκλαδική κοινωνία, 5.000 χρόνια πριν» το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίζουν τον απίστευτο πολιτισμό των Κυκλάδων με αντικείμενα που προέρχονται από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τα Μουσεία Νάξου, Απειράνθου, Σύρου, Πάρου, καθώς και το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου.

Σε ένα από τα πιο απόκρημνα σημεία της Σύρου, στη βορινή της πλευρά, ακριβώς απέναντι από τα στενά Τήνου – Ανδρου, συναντά κανείς τα σπαράγματα του πρωτοκυκλαδικού οικισμού στη θέση Καστρί (2800 – 2300 π.Χ.). Επιζούν μονάχα τα ίχνη από τις κατόψεις των μικροσκοπικών σπιτιών που στέγαζαν αυτούς τους θαρραλέους και εφευρετικούς κατοίκους του Αιγαίου. Σε πολλά από αυτά τα οικήματα υπάρχει μία συγκινητική λεπτομέρεια: η εγκοπή πάνω στο πέτρινο κατώφλι στο σημείο όπου μάγκωνε η πόρτα. Περνώντας την, οι περιπατητές κάνουν ένα άλμα στον χρόνο. Η θέα του πελάγους, των κοντινών λόφων και των νησιών στον ορίζοντα παραμένει απαράλλακτη. Δεν υπάρχει πιο γοητευτική σκέψη από το να προσπαθήσει κάποιος να φανταστεί πώς ήταν η καθημερινότητα των ανθρώπων του Αρχιπελάγους που ήξεραν να επιβιώνουν, να προφυλάσσονται, αλλά και να καλλιεργούν, να πιστεύουν σε ανώτερες δυνάμεις και να ταξιδεύουν. Οι περισσότεροι ταυτίζουμε τον κόσμο τους με τα πέτρινα ειδώλια, αγνοούμε όλο το πλαίσιο της ζωής τους.

Τα εργαλεία μιλούν

Στο εξαιρετικά ενδιαφέρον αυτό ζήτημα θα ρίξει άπλετο φως μία από τις πιο πολυαναμενόμενες εκθέσεις του 2016, με τίτλο «Κυκλαδική κοινωνία, 5.000 χρόνια πριν», που θα ανοίξει στις αρχές Δεκεμβρίου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στο πλαίσιο του εορτασμού των 30 χρόνων από την ίδρυσή του. «Πρόκειται για μια ουσιαστική και συμβολική επιστροφή στην αρχική “πηγή”», υπογραμμίζει ο Νίκος Σταμπολίδης στην «Κ». Ο διευθυντής του ΜΚΤ συντρόφευσε την ιδρύτρια Ντόλυ Γουλανδρή στη μεγάλη προσπάθειά της να συγκροτήσει ένα ίδρυμα, το οποίο δεν θα διακρινόταν μονάχα για τη συλλογή του αλλά και για την επιστημονική έρευνα. Η έκθεση θα περιλαμβάνει πάνω από 200 αντικείμενα που θα προέρχονται βεβαίως από το Μουσείο, από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τα Μουσεία Νάξου, Απειράνθου, Σύρου, Πάρου, καθώς και το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου. Και όπως τονίζει στην «Καθημερινή» ο κος Σταμπολίφης «Καθώς αναφερόμαστε σε μια περίοδο κατά την οποία δεν έχουμε γραπτές πηγές, η ιχνηλάτηση του παρελθόντος θα γίνει μέσα από τα ίδια αντικείμενα που έχουν διασωθεί έως σήμερα: σκεύη, εργαλεία, ειδώλια, όπλα κ.ά. Μπορούν να μας πουν πολλά για τη σχέση τους με τη φύση, τον ήλιο, τη θάλασσα, τον αέρα και τη γη. Ενα από τα πρωτεύοντα στοιχεία είναι ότι τα μέλη των κυκλαδικών αυτών κοινωνιών, καθώς είχαν οπτική επαφή με τα άλλα νησιά, δεν έβλεπαν το υγρό στοιχείο ως κάτι που τους χώριζε αλλά ως θαλάσσιο δρόμο. Ανέπτυξαν το εμπόριο, την εξωστρέφεια και την επικοινωνία, έχοντας λίγη καλλιεργήσιμη γη».

 «Ζωντανή πέτρα»

Ενα ακόμη «κλειδί» για να καταλάβουμε περισσότερα πράγματα γι’ αυτούς ήταν η πέτρα που είναι «ζωντανή» και στα χέρια τους μετασχηματίστηκε σε ό,τι είχαν ανάγκη. Με εξαιρετικό γεωγραφικό αισθητήριο, με σοφία και οικονομία για τους πόρους που είχαν στη διάθεσή τους και με αυξημένη περιέργεια να εξερευνήσουν το άγνωστο, οι Κυκλαδίτες κατάφεραν να οικοδομήσουν ένα βίο, κατάλοιπα του οποίου υπάρχουν μέχρι και τις ημέρες μας.

Ο Νίκος Σταμπολίδης εξηγεί: «Οποιοσδήποτε επισκέπτης της έκθεσης έχει μνήμες ή εικόνες από το πώς ήταν η καθημερινότητα στα νησιά του Αιγαίου κατά τις δεκαετίες ’50, ’60 και ’70, δηλαδή πριν από την έλευση του μαζικού τουρισμού, θα βρει πολλές ομοιότητες με τους πρώτους Κυκλαδίτες. Αντιλαμβάνεται κανείς τη συνέχεια. Αυτό το αφιέρωμα θα μας δείξει πολλά δεδομένα που έχει φέρει στο φως η έρευνα των τελευταίων ετών, καθώς η θέαση του πολιτισμού αυτού είχε συχνά τη θεώρηση που προσέδωσαν οι καλλιτέχνες του 20ού αιώνα, όπως ο Πικάσο και ο Μπρανκούζι, οι οποίοι άντλησαν έμπνευση από τις λιτές γραμμές των κυκλαδίτικων ειδωλίων».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ευαγ. Γατσωτή (Vault): “Ανεβαίνει” σύντομα η “playlist μιας faultless μητρότητας”

Το έργο της Ναξιώτισσας Ευαγγελίας Γατσωτή “Η playlist μιας faultless μητρότητας” ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κατερίνας Πολυχρονοπούλου και Έλενας Τυρέα στο θέατρο Vault.

Πάρος: Κατασκευή νέου ξενοδοχείου από την Andronis Hotels

Σε Πάρο και Μήλο επεκτείνονται τα Andronis Hotels

Γ. Βρούτσης: Ερχεται αθλητική γιορτή στη Σύρο κάθε Ολυμπιακό έτος

Αθλητική γιορτή στη Σύρο κάθε Ολυμπιακό έτος, προς τιμή του Δημήτριου Βικέλα, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης

Μάντσεστερ: “Ψηφίζει” Νάξος, Ιος και Σίφνος για το καλοκαίρι του 2024

Ίος, Σίφνος και Νάξος στις ταξιδιωτικές τάσεις του 2024 για τους ταξιδιώτες από Μάντσεστερ - Τι αναφέρουν Κατσαράς, Γκίκας και Ναδάλη

Απογειώθηκαν οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, “κόλλησαν” οι Κυκλάδες

23 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου - Τι δείχνουν τα στοιχεία του INSETE και τι συνέβη με τις Κυκλάδες

ΠΝΑι – Γ. Λεονταρίτης: Τι αναφέρει για την “άριστη διαχείριση του ΕΣΠΑ 2014-2020”

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Παρακολούθησης και Συντονισμού Αναπτυξιακών Παρεμβάσεων ο Γ. Λεονταρίτης - Ποια είναι η δέσμευσή του

Πόρος: Στα βήματα Αστυπάλαιας και Χάλκης αλλά μόνο στο “πρασίνισμα”

Ο Πόρος στα ενεργειακά βήματα Χάλκης και Αστυπάλαιας – «Αγνοούνται» ζητήματα όπως απορρίμματα, λύματα κ.ά.

Παρατείνεται το πλαφόν ενοικίων στα εμπορικά ακίνητα και το 2024

Παράταση παίρνει επίσης και το «καλάθι του νοικοκυριού», αλλά και το πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους για βασικά είδη

Ο.ΝΑ.Σ.: Ωρα (10/12) για ετήσια γενική συνέλευση

Ανακοινώθηκε η διεξαγωγή της ετήσιας τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ο.ΝΑ.Σ. - Πότε και που

Πάρος – Κ. Μπιζάς: Αντίθετος (με επιχειρήματα) με τις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ

Επιστολή από τον νέο Δήμαρχο Πάρου, Κωνσταντίνο Μπιζά προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και τους Βουλευτές Κυκλάδων για την υπόθεση των ΔΕΥΑ και το μέλλον τους .

Express Skopelitis: Ανεκτέλεστο το σημερινό (29/11) του δρομολόγιο

Λόγω καιρικών συνθηκών το Express Skopelitis θα μείνει δεμένος στα Κατάπολα (Αμοργός)

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Ερχεται χορός για καλό σκοπό

Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου στις Τρίποδες (κέντρο "Αντώνης") χορός από το 2ο Γυμνάσιο Νάξου

“Διονύσιος Σολωμός”: Αναχωρεί από τον Πειραιά απόψε στις 10 το βράδυ για Δυτικές Κυκλάδες

Αλλαγές επί αλλαγών στις ώρες αναχώρησης του "Διονύσιος Σολωμός" ελέω καιρικών συνθηκών

Naxos Medical: Ιατρικές επισκέψεις τον Δεκέμβριο και κυρίως “Ιατρείο Μαστού”

Δεκέμβριος 2023 και ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Naxos Medical ... Πότε θα γίνει για πρώτη φορά στη Νάξο "Ιατρείο Μαστού"

Παράταση προθεσμίας υποβολής δηλώσεων ακινήτων στο Κτηματολόγιο αιτείται ο Δικηγορικός Σύλλογος Νάξου

Στην επιστολή αναλύονται οι λόγοι του αιτήματος και ζητείται η παράταση της προθεσμίας για ένα ακόμη έτος. 

Δαμαριώνας – “Δάμαρις”: Πρόσκληση (03/12) για να φτιάξουμε λουκουμάδες

Πρόσκληση από το σύλλογο "Δάμαρις" για παρουσία στον Δαμαριώνα την προσεχή Κυριακή. Ποιος ο λόγος;

Attica Group: Στα σκαριά deal ναυπηγείων Ελευσίνας

Στα σκαριά deal ναυπηγείων Ελευσίνας με Attica Group, αξίας ενός δισ. - Για συντήρηση, εκσυγχρονισμό πλοίων και μελλοντικά νέες ναυπηγήσεις

Τυροκομείο Πιτταράς προς ΕΑΣ Νάξου: Αποκατάσταση αλήθειας, όχι στην οικειοποίηση της Γραβιέρας Νάξου

Τυροκομείο Πιτταράς προς ΕΑΣ Νάξου "Nα μην οικειοποιηθούν στο μέλλον οποιαδήποτε διάκριση του προϊόντος Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ, αν δεν αφορά συγκεκριμένα το προϊόν της επιχείρησής τους"

Αναπληρωτές Καθηγητές: Εκπτωση στα εισιτήριά τους προς τις περιοχές τοποθέτησής τους

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην περιοχή τοποθέτησής τους

Blue Star Chios: Λίγο πριν το μεσημέρι θα περάσει από Σαντορίνη για Πειραιά

Το Blue Star Chios πέρασε το ... απαγορευτικό στην Κρήτη και τώρα επιστρέφει στον Πειραιά μέσω Κυκλάδων