Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠολιτισμόςΤα Αρχαία Λατομεία Μαρμάρου περιέρχονται στον Δήμο Πάρου!

Τα Αρχαία Λατομεία Μαρμάρου περιέρχονται στον Δήμο Πάρου!

|

Σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της πολιτιστικής ταυτότητας της Πάρου αποτελεί η πρόσφατη απόφαση της οικογένειας Φραγκίσκου Δαμία για την παραχώρηση των Αρχαίων Λατομείων Μαρμάρου του νησιού στον Δήμο.

Πρόκειται, στην ουσία, για μια έμπρακτη αναγνώριση της συμβολής της Δημοτικής Αρχής στην ανάδειξη της ποιοτικής διάστασης του νησιού, μέσα από την Ιστορία η οποία -στην προκειμένη περίπτωση- χρονολογείται από την πρωτοκυκλαδική περίοδο.

Το μάρμαρο της Πάρου ήταν περιζήτητο. Πολλοί μεγάλοι γλύπτες, διαφόρων εποχών, δημιούργησαν από αυτό σπουδαία μνημεία της αρχαιότητας και αγάλματα όπως η Αφροδίτη της Μήλου, ο Ερμής του Πραξιτέλη, οι Κόρες της Ακρόπολης, η Νίκη της Δήλου, η Νίκη της Σαμοθράκης, ο ναός του Απόλλωνα και ο θησαυρός των Σιφνίων στους Δελφούς, ο ναός του Δία στην Ολυμπία, ο ναός του Απόλλωνα στην Δήλο. Επίσης, πολλά εκθέματα του Αρχαιολογικού μουσείου της Πάρου, είναι κατασκευασμένα από Παριανό μάρμαρο.

Η αξιοποίηση των φημισμένων παριανών λατομείων θα δώσει την ευκαιρία στον Δήμο να προσελκύσει επισκέπτες με ειδικά ποιοτικά ενδιαφέροντα, πράγμα που αποτελεί πυλώνα της στρατηγικής του με στόχο την επέκταση της τουριστικής περιόδου, καθώς και την ανάπτυξη με όρους βιωσιμότητας και αειφορίας, για την αναβάθμιση της εικόνας του νησιού σε όλο τον κόσμο.

Ο σπουδαίας αρχαιολογικής σημασίας χώρος καλύπτει 300 στρέμματα και βρίσκεται δίπλα στον γραφικό οικισμό Μαράθι, μόλις λίγα χιλιόμετρα από την Παροικιά. Από αυτή την περιοχή προέρχεται το ξακουστό παριανό μάρμαρο, ο «λυχνίτης», η ονομασία του οποίου προκύπτει από τη διαδικασία εξόρυξής του, μέσα από βαθιές στοές υπό το φως των λύχνων.

Η αξιοποίησή του από τον Δήμο διευρύνει περαιτέρω τους πολιτιστικούς ορίζοντες της Πάρου.Όπως -χαρακτηριστικά- τόνισε ο ίδιος ο δωρητής «Η σημερινή δημοτική αρχή έχει αποδείξει ότι διαθέτει την τεχνογνωσία να αξιοποιεί εκτάσεις του νησιού προς όφελος του κοινού καλού».

Η σπουδαία αυτή εξέλιξη πιστώνεται στην επιτυχημένη πολιτική του Δήμου, τόσο για την αξιοποίηση εκτάσεων του νησιού, όσο και για τον εμπλουτισμό του τουριστικού –και όχι μόνο– προϊόντος της Πάρου, ως παγκόσμιου προορισμού αξιώσεων.

Αναφερόμενος σεαυτή τη μεγάλη δωρεά, ο Δήμαρχος Μάρκος Κωβαίος τόνισε τη σημασία των Αρχαίων Λατομείων που, όπως είπε, κηρύχθηκαν αρχαιολογικός χώρος μόλις το 1974, ενώ, τον Απρίλιο του 2000, η ζώνη θεσμικής προστασίας διευρύνθηκε και έκτοτε γίνονται προτάσεις για την ανάδειξη των λατομείων ως αξιοθέατων ιστορικών μνημείων.

Ο κ. Κωβαίος πρόσθεσε ότι «σήμερα, 20 χρόνια μετά,αποκτούμε τη δυνατότητα να αναλάβουμε επιτέλους δράση για τη διάσωση της αρχαιολογικής κληρονομιάς μας, της αυθεντικότητας και της ακεραιότητάς του χώρου. Στη σύνταξη ενός ρεαλιστικού προγράμματος δράσης, η τοπική κοινωνία και οι τοπικές αρχές οφείλουν να συμμετέχουν ενεργά και να συνεργαστούν αποτελεσματικά και εποικοδομητικά με την επιστημονική κοινότητα και τους αρμόδιους κρατικούς φορείς –το Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Τουρισμού».

Προϋπόθεση ώστε να υλοποιηθεί ένα σχέδιο για την συνολική αξιοποίηση και ανάδειξη των λατομείων της Πάρου είναι η απαλλοτρίωση των αρχαίων υπόγειων στοών και του περιβάλλοντος χώρου τους, συμπεριλαμβανομένων και των κτιρίων του 19ου αιώνα που βρίσκονται στην περιοχή. Ο Δήμος Πάρου, με έγγραφό του προς την αρμόδια υπηρεσία, έχει ζητήσει να περιέλθουν στην κυριότητα του Υπουργείου Πολιτισμού. «Μετά την θετική ανταπόκριση στο αίτημά μας, είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι οι διαδικασίες έχουν ήδη ξεκινήσει», υπογράμμισε ο Δήμαρχος και πρόσθεσε:«Το κύριο ενδιαφέρον του Δήμου Πάρου είναι να εξασφαλιστεί η διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ως εκ τούτου, θα πιέσουμε προς κάθε κατεύθυνση και θα στηρίξουμε κάθε πρωτοβουλία για την ίδρυση και τη διαμόρφωση ενός οργανισμού με συγκεκριμένη αποστολή και όραμα: την κατασκευή και την οργάνωση του αρχαιολογικού Πάρκου Πάρου».

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, το αρχαιολογικό πάρκο των αρχαίων λατομείων θα μπορεί να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, Αρχαιολογικό Μουσείο, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Κέντρο Έρευνας Παριανού Πολιτισμού,Εργαστήριο Συντήρησης και Αξιολόγησης Ευρημάτων, Αίθουσα Συνεδριάσεων, Πολιτιστικό Κέντρο, ενώ θα προσφέρεται για περιπατητικές διαδρομές, θα περιβάλλεται με πλακοστρώσεις, χώρους στάθμευσης και θα διαθέτει Πωλητήριο – Βιβλιοπωλείο και Αναψυκτήριο.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ξενοδοχεία 2023: Κατέγραψαν ίδιες περίπου πληρότητες με το 2022

Αναντίστοιχη η αύξηση των αεροπορικών αφίξεων το 2023 με την πληρότητα στα ξενοδοχεία

Αμοργός – Κέντρο Υγείας: Ο Δήμος στο …κυνήγι των γιατρών

Προκήρυξη θέσης ειδικευμένου ιατρού ΕΣΥ στο ΚΥ Αμοργού – Οικονομικά κίνητρα από το Δήμο Αμοργού

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia: Υπό το βλέμμα Πολυτάρχου, “πέρασε” από τη Νέα Φιλαδέλφεια

Ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia έκανε τα εύκολα δύσκολα αλλά νίκησε την ΦΕΑ (85-75) ανέβηκε στη 2η θέση και περιμένει την άλλη εβδομάδα το ιστορικό Παγκράτι

ΑΟ Θήρας: Κέρδισε το Μαρκόπουλο, στρογγυλοκάθισε στην κορυφή

Νίκησε με άνεση ο ΑΟ Θήρας (3-0 σετ) το Μαρκόπουλο και παραμένει στην πρώτη θέση ο ΑΟ Θήρας - Επόμενος αντίπαλος η ΑΕΚ στην Αθήνα

Ντροπή: Ερχεται “λουκέτο” μακράς διαρκείας στις εξέδρες των γηπέδων;

Το μεσημέρι ανακοινώνεται το πακέτο μέτρο μέτρων για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας - Ρυθμίσεις για διεξαγωγή αγώνων κεκλεισμένων των θυρών και εφαρμογή του μέτρου για μία λέσχη οπαδών ανά ΠΑΕ/ ΚΑΕ

Εκλογές – Σύλλογος Σκαδιωτών – Μεσωτών Νάξου: Πρώτος σε ψήφους ο Ζήσιμος, ακούστηκαν τα πρώτα κάλαντα (video)

Με ευχές και κάλαντα ολοκληρώθηκε η εκλογική μάχη για το νέο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Σκαδιωτών - Μεσωτών Νάξου (video)

ΙΝΚΑ – Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Ακριβότερο κατά 20% τη φετινή χρονιά

Διενήργησε έρευνα τιμών, με βάση τα ευρήματα της οποίας προκύπτει ότι το φετινό τραπέζι των Χριστουγέννων θα κοστίσει περίπου 147,15 ευρώ

Ρέντη – Επεισόδια: Ομολόγησε 18χρονος, ποινική δίωξη εις βάρος του

Ποινική δίωξη ασκήθηκε σε βάρος του 18χρονου που ομολόγησε την εμπλοκή του στον σοβαρό τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στην περιοχή του Ρέντη, την περασμένη Πέμπτη.

ΕΠΑ.Λ. Ίου: Απέκτησε δύο νέες ειδικότητες από τη σχολική χρονιά 2024-25

Ποιες είναι οι δύο νέες ειδικότητες που εγκρίθηκαν στο ΕΠΑ.Λ Ίου για τη σχολική χρονιά 2024 - 25

Πανναξιακός ΑΟΚ: “Καθάρισε” την Αγία Παρασκευή, μπουγέλο στον 14χρονο Βερύκκοκο

Αποφασιστικός ο Πανναξιακός ΑΟΚ επικράτησε της Αγίας Παρασκευής (82-64) στη 4η φετινή του νίκη - Κερασάκι στην ...τούρτα η παρουσία του 14χρονου Γιάννη Βερύκοκκου (video)

Μ. Πολυκρέτης προς Δ. Λιανό “με αποκλειστικά δική σας ευθύνη, αυτό το στολίδι, κοντεύει να καταντήσει όπως ένα ερείπιο”

Ανοιχτή επιστολή από τον Δημοτικό Σύμβουλο Μανώλη Πολυκρέτη προς τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό σχετικά με το Δημαρχείο Νάξου ... Τι σημειώνει στην επιστολή του

Εστίαση – Φιλοξενία: “Οι επαγγελματίες δεν τρώνε κουτόχορτο”

Σκληρή ανακοίνωση από το Σύλλογο Μαζικής Εστίασης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων "Φιλοξενία" με επίκεντρο την πρόσφατη παρουσίαση του Γαστρονομικού Φεστιβάλ από το οικείο Δήμο - Γιατί λένε "Η ανοχή εξαντλήθηκε"

Γλινάδο- Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων: Διασκεδάζουμε το “Εναστρον” για καλό σκοπό

Στις 15 Δεκεμβρίου όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο "Έναστρον" στο Γλινάδο!! - Ποιος είναι ο λόγος;

Φεστιβάλ Γαστρονομίας: Πορτάρα ή … σχάρα ψησίματος;

Αρθρο - Αποψη από επιχειρηματία στο χώρο της Εστίασης που έχει σχέση με τη Νάξο και ασκεί κριτική στη πρόταση του Δήμου σχετικά με το επικείμενο Φεστιβάλ Γαστρονομίας

Νάξος – ΜΕΑ: Παράταση κατάθεσης προσφορών την 4η Φεβρουαρίου 2024

Παρατάθηκε η ημερομηνία κατάθεσης προσφορών για τη νέα μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στη Νάξο

Ευαγ. Γατσωτή (Vault): “Ανεβαίνει” σύντομα η “playlist μιας faultless μητρότητας”

Το έργο της Ναξιώτισσας Ευαγγελίας Γατσωτή “Η playlist μιας faultless μητρότητας” ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κατερίνας Πολυχρονοπούλου και Έλενας Τυρέα στο θέατρο Vault.

Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: Αποκαλυπτήρια για το Great Food of Naxos

Απόγευμα Τετάρτης (06/12) και έχουμε τα αποκαλυπτήρια του λογότυπου αλλά και της πρότασης για γαστρονομικό φεστιβάλ από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κθκλάδων - Η αντίδραση της Εστίασης

ΣτΕ – Μύκονος: “Ναι” σε τουριστική επένδυση, “όχι” σε μαρίνα

Υπέρ τουριστικής επένδυσης στη Μύκονο το ΣτΕ - Ενώ βάζει φρένο στα σχέδια για κατασκευή μαρίνας, απέρριψε άλλες δύο προσφυγές του δήμου για την ίδια μονάδα

Αεροδρόμιο Νάξου: Η έντονη βροχόπτωση “μετέφερε” την πρωινή πτήση της Sky Express

Εντονα τα καιρικά φαινόμενα στη Νάξο από τις πρώτες πρωινές ώρες... 36 χιλιοστά βροχόπτωσης στην Κόρωνο - "Μεταφέρθηκε" η πρωινή πτήση της Sky Express

Σαντορίνη: Παρουσιάζεται ο οδηγός “υπεύθυνου αλιευτικού τουρισμού”

Η παρουσίαση θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου στη Σαντορίνη ( 5.30 μμ - αίθουσα Επαγγελματικού Αλιευτικού Συλλόγου Σαντορίνης - Βλυχάδα)