Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΠολιτισμόςΣύρος - Βάρη: Τα μαγκανοπήγαδα αναβαθμίζονται και προβάλλεται η σημασία τους

Σύρος – Βάρη: Τα μαγκανοπήγαδα αναβαθμίζονται και προβάλλεται η σημασία τους

|

Ξεκινά το έργο αποκατάστασης και προβολής των μαγκανοπήγαδων της Βάρης – Ποιες είναι οι κινήσεις από το Δήμο για την αποκατάστασή τους

“… Το εν λόγω έργο θα προβληθεί α) με τη δημιουργία φωτιζόμενων πινακίδων τοποθετημένων στις πύλες εισόδου του νησιού, β) την παραγωγή DVD, στο οποίο θα περιέχονται όλες οι φάσεις της ανακατασκευής των μαγκανοπήγαδων και γ) τη δημιουργία ενημερωτικής αφίσας για ψηφιακή προβολή. Κατ’ αυτό τον τρόπο, θα δημιουργηθεί μια πολιτιστική διαδρομή, η οποία θα προβληθεί ως τουριστικό προϊόν της Σύρου, αποτελώντας αφενός πόλο έλξης επισκεπτών και αφετέρου την απαρχή για τη δημιουργία πεζοδρομίων στη συγκεκριμένη περιοχή εντός της απαλλοτριωμένης ζώνης επί του επαρχιακού δικτύου….”

Με τις προτάσεις αυτές καταλήγει η αναφορά του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για το έργο αποκατάστασης και προβολής των μαγκανοπήγαδων της Βάρης… Ας δούμε αναλυτικά τι σχεδιάζει η Δημοτική Αρχή για το έργο αυτό…

“Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι το έργο «Διατήρηση, αναβάθμιση και αποκατάσταση πολιτισμικών χαρακτηριστικών και προβολή παραδοσιακών μαγκανοπήγαδων στη Δημοτική Κοινότητα Βάρης» εντάσσεται στο Τοπικό Πρόγραμμα CLLD/LEADER ΚΥΚΛΑΔΩΝ του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, με προϋπολογισμό 168.897,72€.

Το έργο πρόκειται να εκτελεστεί εντός της απαλλοτριωμένης ζώνης εκατέρωθεν της Επαρχιακής οδού Ερμούπολη – Μέγας Γιαλός και θα αποτελείται από δύο υποέργα:

1. Το πρώτο υποέργο είναι κατασκευή με τίτλο «Διατήρηση, αναβάθμιση και αποκατάσταση πολιτισμικών χαρακτηριστικών παραδοσιακών Μαγκανοπήγαδων στη Δ.Κ. Βάρης του Δήμου Σύρου Ερμούπολης».

2. Το δεύτερο υποέργο θα αποτελεί την προβολή της παραπάνω κατασκευής με τίτλο: «Προβολή της διατήρησης, αναβάθμισης και αποκατάστασης πολιτισμικών χαρακτηριστικών παραδοσιακών Μαγκανοπήγαδων στη Δ.Κ. Βάρης του Δήμου Σύρου Ερμούπολης».

Με την κατασκευή του συγκεκριμένου έργου, θα γίνουν εργασίες αποκατάστασης και διατήρησης των δομικών και λειτουργικών στοιχείων των μαγκανοπήγαδων, με έμφαση στην απόδοση της πραγματικής εικόνας, όπως αυτή είναι γνωστή κατά τη λειτουργία τους στο παρελθόν. Στόχος είναι η αποκατάσταση και η διατήρηση των δομικών και λειτουργικών στοιχείων των μαγκανοπήγαδων, της τεχνολογικής τους συγκρότησης και όλων των στοιχείων που την απαρτίζουν, πολλά από τα οποία κινδυνεύουν να χαθούν.

Παράλληλα, θα αποκατασταθεί ο μηχανολογικός εξοπλισμός και θα αντικατασταθούν με νέα τα κατεστραμμένα στοιχεία του, ώστε να καταστεί απόλυτα λειτουργικό το σύνολο. Η αποκατάσταση θα γίνει με τεχνικές μηχανουργικές όμοιες με αυτές της εποχής κατασκευής τους, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να μην προσφέρει την τελειότητα των σύγχρονων τεχνικών μηχανουργικής κατεργασίας.

Εκτός από την αποκατάσταση των μαγκανοπήγαδων, η παρέμβαση του Δήμου έχει ως σκοπό τη γενικότερη προβολή της αγροτικής ζωής και για τον λόγο αυτό, πρόκειται να κατασκευαστεί ένα παραδοσιακό αλώνι και προθήκες για την έκθεση παραδοσιακών αγροτικών εργαλείων.

Επίσης, θα πραγματοποιηθούν εργασίες διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου με στόχο την επισκεψιμότητα και την ανάδειξη των χαρακτηριστικών ώστε να συνδεθεί το πολιτιστικό μέρος του γεωργικού αυτού συγκροτήματος με το στοιχείο της χρηστής διαχείρισης υδάτινου δυναμικού.

Το εν λόγω έργο θα προβληθεί α) με τη δημιουργία φωτιζόμενων πινακίδων τοποθετημένων στις πύλες εισόδου του νησιού, β) την παραγωγή DVD, στο οποίο θα περιέχονται όλες οι φάσεις της ανακατασκευής των μαγκανοπήγαδων και γ) τη δημιουργία ενημερωτικής αφίσας για ψηφιακή προβολή.

Κατ’ αυτό τον τρόπο, θα δημιουργηθεί μια πολιτιστική διαδρομή, η οποία θα προβληθεί ως τουριστικό προϊόν της Σύρου, αποτελώντας αφενός πόλο έλξης επισκεπτών και αφετέρου την απαρχή για τη δημιουργία πεζοδρομίων στη συγκεκριμένη περιοχή εντός της απαλλοτριωμένης ζώνης επί του επαρχιακού δικτύου”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Super Jet: Ξεκίνησε, το πρώτο δρομολόγιο για την φετινή χρονιά… (video)

Με τον cpt Μιχάλη Μακρή στο τιμόνι του, το ταχύπλοο Super Jet ξεκίνησε σήμερα (23/03) το πρώτο του δρομολόγιο για τη φετινή χρονιά (video)

“Διονύσιος Σολωμός”: Εκτάκτως απόψε αναχωρεί για Δυτικές Κυκλάδες

Έκτακτο βραδινό δρομολόγιο του "ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ" από Πειραιά

Γ. Μαργαρίτης: “Η συνεργασία μπορεί να γίνει μόνο με καθαρές κουβέντες”

Η τοποθέτηση του Επάρχου Νάξου, Μικρών Κυκλάδων και Αμοργού Γιάννη Μαργαρίτη σχετικά με το επίμαχο θέμα του υπό κατασκευή γηπέδου "8χ8" στη πόλη της Νάξου

ΕΑΣ Νάξου – Γ. Βάβουλας: “Ακόμη και 15 ευρώ το κιλό θα φτάσει το κατσίκι φέτος” (video)

Δ. Καπούνης και Γ. Βάβουλας στο Mega: «Ακριβότερο φέτος το Πάσχα το αρνί και το κατσίκι της Νάξου». (video)

Μ. Πολυκρέτης: “Δεν έχετε το δικαίωμα κ. Λιανέ να στερείτε από τη νεολαία μας ένα χώρο άθλησης”

Δήλωση του υποψήφιου Δημάρχου Μανώλη Πολυκρέτη σχετικά με το βοηθητικό γήπεδο 8Χ8 στην πόλη της Νάξου

Euro 2024: Με το …καλησπέρα προβάδισμα για Βοσνία

Προκριματικά για το Euro 2024 .. Φαβορί και αουτσάιντερ για τον 10ο όμιλο. Τι λέει η Foxbet.gr

Πανναξιακός ΑΟ: Ποια η θέση του Δήμου για το βοηθητικό γήπεδο;

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Πανναξιακός ΑΟ σχετικά με το βοηθητικό γήπεδο "8χ8" στο ΔΑΚ Νάξου

ΠΝΑι – Λεονταρίτης: Αποκτούν οι Κυκλάδες σύγχρονο οδοφωτισμό

Αγώνας δρόμου για να αντικατασταθούν περί τους 8.160 ιστούς στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου - Τι αναφέρει ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης

Μήλος: Τουριστική προβολή στην Ιταλία

Χρόνο με το χρόνο η Μήλος μοιάζει να κερδίζει μέρος από την ιταλική αγορά

Σαντορίνη – Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.: Συνάντηση με υπεύθυνο του ΔΑΠΠΟΣ

Συνάντηση ενημέρωσης της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Θήρας με τον πρόεδρο του ΔΑΠΠΟΣ κ. Βασίλη Αλαφούζο

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Εκτακτο: Αλλαγή ώρας στην αναχώρηση του Blue Star Naxos από Πειραιά

Αλλάζει η ώρα αναχώρησης σήμερα του Blue Star Naxos από τον Πειραιά για Παροναξία και άγονη γραμμή

Γέρικα αλλά ασφαλή σκαριά στο Αιγαίο

Ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων της ελληνικής ακτοπλοΐας πλησιάζει τα 31 χρόνια – Που ταξιδεύει το γηραιότερο πλοίο στο Αιγαίο

Blue Star Ferries: Σε ακινησία το “Naxos”, σε βραδινό δρομολόγιο από Μεγάλη Τρίτη ο “Διαγόρας”

Νέα δεδομένα αυτές τις ημέρες στη γραμμή της Παροναξίας - To Blue Star Paros για ένα μήνα θα καλύψει το κενό του Naxos και έρχεται ο Διαγόρας στα νησια μας

Δονούσα: Οι επαγγελματίες του νησιού θέλουν περισσότερα δρομολόγια του “Σκοπελίτη” στο νησί τους

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι επαγγελματίες της Δονούσας με την οποία ζητούν επιπλέον προσεγγίσεις (έξι) του Express Skopelitis στο νησί τους - Εφτασαν έως το Υπουργείο Ναυτιλίας

“Πρέβελης”: Δεμένο και ανεκτέλεστα δρομολόγια

Τροποποίηση δρομολογίων του Ε/Γ-Ο/Γ "Πρέβελης" λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

The Sun: “Νάξος, το νησί που συγκεντρώνει όλα τα καλά των ελληνικών νησιών”

Αφιέρωμα- «ύμνος» της εφημερίδας The Sun για τη Νάξο και η συμμετοχή του Δήμου αλλά και του Επαρχείου στην ITB 2023

ΑΝΕ Καλύμνου: Εκπτωτη σε δύο γραμμές του Νοτίου Αιγαίου

Κήρυξη έκπτωτης της ΑΝΕ Καλύμνου στις γραμμές Κάλυμνος-Σάμος και Κάλυμνος- Αστυπάλαια.

ΕΑΣ Νάξου – Γ. Πολίτης: “Με το νέο τυροκομείο αναβαθμίζουμε την Γραβιέρα Νάξου” (video)

Το νέο Τυροκομείο της Ε.Α.Σ. Νάξου στο Γλινάδο στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ! - Τι δήλωσαν Καπούνης και Πολίτης

Στη γειτονιά των αγγέλων ο πατέρας Νικόλαος Μετζητάκος

Εφυγε από τη ζωή το βράδυ του Σαββάτου ο πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Μετζητάκος - Στον Αγιο Νικόδημο η εξόδιος ακολουθία το μεσημέρι της Κυριακής