Με ανακοίνωσή του ο Ναυτικός Ομιλος Σύρου ενημερώνει ότι παραδόθηκε στο Δήμο Σύρου – Ερμούπολης φάκελος για την αποκατάσταση του ψηλότερου φάρου στην Ελλάδα – Βρίκσκεται στο Γαϊδουρονήσι, απέναντι από το λιμάνι της Ερμούπολης
Η διοίκηση του Ναυτικού Ομίλου Σύρου με χαρά ανακοινώνει την παράδοση στον Δήμο Σύρου Ερμούπολης της μελέτης αποκατάστασης του ιστορικού Φάρου που βρίσκεται στη νήσο Διδύμη (Γαϊδουρονήσι), απέναντι από το λιμάνι του νησιού μας.
Πρόκειται για μια μελέτη που εκπονήθηκε από την Τεχνική Εταιρεία «ΧΩΡΟΓΡΑΦΟΙ» και η οποία αποτέλεσε δωρεά προς τον Ναυτικό Όμιλο Σύρου, ύστερα από πρόθεση του Ομίλου να ανακινήσει τις διαδικασίες αποκατάστασης του Φάρου. Η μελέτη αποτυπώνει πλήρως την υφιστάμενη κατάσταση με κατόψεις, τομές και τοπογραφική αποτύπωση του περιβάλλοντος χώρου αποτελώντας το πρώτο απαιτούμενο βήμα για την αποκατάστασή του.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τους μελετητές κ. Μηνά Μπουγιούρη και κα Κατερίνα Δούναβη και την ομάδα τους για την ευαισθησία τους στην πολιτιστική κληρονομιά του νησιού μας η οποία για ακόμη μία φορά αποδεικνύεται έμπρακτα. Τέλος, ευχαριστούμε τη Δημοτική Αρχή που με τη συνδρομή της ευελπιστούμε να προχωρήσουν οι απαιτούμενες διαδικασίες ώστε ο Φάρος να μπορέσει να αποκατασταθεί, να γίνει επισκέψιμος και να μείνει για πάντα αναμμένος αποτελώντας ένα σύμβολο του τόπου μας.
Λίγα λόγια για τον φάρο
Ο φάρος αυτός πρωτολειτούργησε το 1834 και κατασκευάστηκε από την Γαλλική εταιρεία φάρων. Το ύψος του κυλινδρικού του πύργου είναι 29 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 68 μέτρα.
Είναι τοποθετημένος εμπρός απ’ το λιμάνι Ερμούπολης Σύρου, στο μικρό ερημικό νησάκι Γαιδουρονήσι ή Δίδυμη. Θεμελιώθηκε την 25η Ιανουαρίου 1834, για το πρώτο έτος της βασιλείας του Όθωνα, με βασιλική δαπάνη κι είναι έργο του Βαυαρού αρχιτέκτονα Γιόχαν Ερλάχερ. Εντάχθηκε στο Ελληνικό φαρικό δίκτυο μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους το 1912-13. Μέρος του φάρου καταστράφηκε κατά τον Β ́ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1948 επισκευάστηκε και από τότε λειτουργεί εκπέμποντας 1 λευκό φωτισμό κάθε 2 λεπτά.
Είναι ο πιο παλιός και ταυτόχρονα ψηλότερος φάρος του Ελληνικού φαρικού δικτύου.