Σάββατο, 16 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΣύρος: Δωρεά βλαστοκυττάρων μέσω Κοινωνικής Υπηρεσίας

Σύρος: Δωρεά βλαστοκυττάρων μέσω Κοινωνικής Υπηρεσίας

|

Πρώτη δωρεά βλαστοκυττάρων από την νέα δράση της Κοινωνική Υπηρεσίας στη Σύρο

Πριν λίγες μέρες το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας ενέκρινε το σύμφωνο συνεργασίας με το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου για την προώθηση της δωρεάς ομφαλοπλακουντιακού αίματος – βλαστοκυττάρων και την ανάδειξη της σπουδαιότητάς της στις αλλογενείς μεταμοσχεύσεις για την αντιμετώπιση 80 σοβαρών παθήσεων. 

Πριν λίγες μέρες ήρθαν στην Κοινωνική Υπηρεσία τα πρώτα «ΚΙΤ» από την Ακαδημία Αθηνών για τις εγκυμονούσες που τα ζήτησαν.

Πριν λίγες μέρες γεννήθηκε το πρώτο μωρό στην μαιευτική κλινική του νοσοκομείου μας και το τόσο πολύτιμο αίμα του ομφάλιου λώρου του, τοποθετήθηκε στην ειδική συσκευασία και ταξίδεψε με courier για την Πανελλήνια Τράπεζα ομφαλοπλακουντιακού αίματος (βλαστοκυττάρων) της Ακαδημίας Αθηνών.

Η χαρά για τον ερχομό ενός παιδιού μπορεί να γίνει χαρά για τη σωτηρία της ζωής ενός ασθενή, χρησιμοποιώντας το ομφαλοπλακουντιακό αίμα από τον ομφάλιο λώρο τα οποία μετά τον τοκετό είναι άχρηστα για τη μητέρα και για το βρέφος και αν δε χρησιμοποιηθούν για δωρεά θα πεταχτούν.

Πάρτε πληροφορίες από το site https://www.bioacademy.gr/(link is external) της Ακαδημίας Αθηνών, επικοινωνήστε με την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου –Ερμούπολης στο τηλέφωνο 2281081001 (κ.Βάσω Αντωνούδη) για να δηλώσετε συμμετοχή στη δράση .

Δώστε ευκαιρία να σωθεί μία ζωή με την νέα ζωή που θα φέρετε στον κόσμο ,τη γέννηση του μωρού σας.

Η απόφαση τον περασμένο Μάρτιο

Να σημειώσουμε ότι τον περασμένο Μάρτιο αποφασίστε η καμπάνια ενημέρωσης για τη σημασία της δωρεάς ομφαλοπλακουντιακού αίματος – βλαστοκυττάρων από το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου. Στόχος αυτής της σύμπραξης αποτελεί η επαρκής πληροφόρηση της τοπικής κοινωνίας για τη σπουδαιότητα της συγκεκριμένης δωρεάς στις αλλογενείς μεταμοσχεύσεις για τη θεραπεία μιας σειράς παθήσεων (κακοήθειες του αίματος, γενετικά νοσήματα, μεταβολικά και αυτοάνοσα νοσήματα).

Η σχετική δράση – πρωτοβουλία της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης- είχε προαναγγελθεί από την εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλο, Αγγελική Πρίντεζη, τόσο στην έναρξη των φετινών μαθημάτων του ΔΙΕΚ του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, όσο και στην κοπή πίτας του Συλλόγου Φίλων του Νοσοκομείου Σύρου.

Όπως υπογραμμίζεται, η μεταφορά και η παράδοση του ομφαλοπλακουντιακού αίματος πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση εντός του πρώτου 24ωρου μετά τον τοκετό σε αντίθετη περίπτωση το βιολογικό υλικό δεν γίνεται αποδεκτό από το ίδρυμα βιολογικών ερευνών. Αν η παράδοση δεν γίνει άμεσα θα πρέπει να φυλαχθεί σε ψυγείο με συγκεκριμένη θερμοκρασία. Η μεταφορά επίσης θα πρέπει να γίνει σε ειδική συσκευασία σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ΙΒΕΤ.

Επιπλέον, καθίσταται σαφές ότι η λήψη ομφαλοπλακουντιακού αίματος για συλλογή βλαστοκυττάρων προϋποθέτει την ενημέρωση και συναίνεση των μελλόντων γονέων ήδη από το 2 τρίμηνο της κύησης. Συνεπώς η θέση του επιστημονικού συμβουλίου είναι θετική σε αυτή την πρωτοβουλία αρκεί να διευκρινιστούν τα ανωτέρω ζητήματα μεταφοράς του βιολογικού δείγματος και να εξασφαλιστεί η τεχνική ορθότητα της διαδικασίας.

Η δράση θα υλοποιηθεί με την υποστήριξη της Ελληνικής Τράπεζας Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, η οποία λειτουργεί από τον Μάρτιο του 2003 και είναι η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα που ξεκίνησε να στηρίζει την αλλογενή μεταμόσχευση.

Η ενημέρωση για τη δωρεά βλαστοκυττάρων από κοινού με την πληροφόρηση για τη δωρεά μυελού των οστών μέσω της εθελοντικής δράσης «Η Σύρος αγκαλιάζει το Όραμα Ελπίδας» που έχει επιφέρει σημαντικούς «καρπούς», αποτελούν τρανή απόδειξη ότι η πρωτεύουσα των Κυκλάδων έχει ευαισθησίες, πρωτοπορεί και συνεχίζει να προσφέρει το πολύτιμο δώρο της ζωής.

 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά στον ΧΥΤΑ Νάξου (video)

Η έγκαιρη επέμβαση απέτρεψε την εξάπλωση της πυρκαγιάς παρά τους δυνατούς ανέμους (video)

Νάξος: Νεκρή χελώνα Caretta caretta από χτύπημα προπέλας

Λίγες μέρες μετά τις θετικές ειδήσεις για φωλιές χελωνών στο νησί, ένα νέο περιστατικό υπενθυμίζει την ανάγκη προστασίας τους

Νάξος – Ο Αγγειοχειρουργός Γιώργος Σφυρόερας τη Δευτέρα 18 Αυγούστου στο “Naxos Medical”

Ο Επίκουρος Καθηγητής Γεώργιος Σφυροέρας διαθέσιμος για ραντεβού – Εξειδικευμένες εξετάσεις και θεραπείες

Το ΕΚΠΑ σύμβουλος της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για την προστασία της Καλντέρας Σαντορίνης

Ερευνητικό έργο έξι μηνών για την ανάλυση κατολισθητικών κινδύνων και την εφαρμογή μέτρων πρόληψης σε σημεία υψηλής διακινδύνευσης

«Η Αμοργός που έζησα», παρουσίαση του βιβλίου του Νικολάου Σίμου από τον “Σημωνίδη’

Κυριακή 17 Αυγούστου η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αμοργού υποδέχεται την πολύτιμη μαρτυρία ζωής και μνήμης ενός γνήσιου Αμοργιανού

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Κάτω Κουφονήσι: Ένας ναός κρυμμένος στη γη, φάρος πίστης κάθε Δεκαπενταύγουστο και ο “Σκοπελίτης” (video)

Από την εποχή της τουρκοκρατίας έως σήμερα, η παράδοση και η αγάπη των κατοίκων κρατούν ζωντανή τη γιορτή της Παναγίας, με τον «Σκοπελίτη» να τιμά κάθε χρόνο το μικρό εκκλησάκι. (video)

Πάρος – Κατερίνα Μονογυιού: Στην Παναγία Εκατονταπυλιανή εκπροσωπώντας τη Βουλή των Ελλήνων

Με κατάνυξη και συγκίνηση στους λαμπρούς εορτασμούς της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Πάρο.

Η Νάξος τιμά τον Ιάκωβο Καμπανέλλη μέσα από τη ματιά του Μανόλη Σέργη

Παρουσίαση του βιβλίου Μελέτες Ναξιακής Λαογραφίας τ. Ε΄ – Μια γέφυρα ανάμεσα στη θεατρική δημιουργία και τη λαογραφία.

Κωμιακή: Φωτιά δίπλα στο Δημοτικό Σχολείο σβήστηκε άμεσα

Η γρήγορη επέμβαση κατοίκων και Πυροσβεστικής απέτρεψε τραγωδία ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου.

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Χρήστος Σπανός: «Προσπαθώ να χτίσω μια γέφυρα επικοινωνίας με τη Νάξο» (video)

Ο γνωστός ηθοποιός βρέθηκε στο νησί για τη συναυλία της κόρης του Μαρίνας Σπανού, μιλά για τη δουλειά του, τις συνεργασίες του και την καταγωγή του από τον Κυνίδαρο (video)

Ρεκόρ αφίξεων τον Ιούλιο στη Νάξο: +7,2% οι επιβάτες – Στο «κόκκινο» το λιμάνι και οι υποδομές

Τα στοιχεία του Λιμεναρχείου δείχνουν νέα άνοδο στην επιβατική και οδική κίνηση, αλλά και αυξανόμενη πίεση σε λιμάνι και οδικό δίκτυο, επηρεάζοντας την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών.

Νάξος – Ταυτόχρονη άφιξη Blue Star Naxos και Blue Star Delos έφερε χιλιάδες επιβάτες και οχήματα (video)

Εντυπωσιακοί ελιγμοί, ασφυκτική κίνηση και δοκιμασία για τις υποδομές – Σε πλήρη εγρήγορση το Λιμεναρχείο Νάξου και η Δημοτική Αστυνομία. (video)

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Συναγερμός στο «Ιονίς», Μπλακ άουτ με 183 επιβάτες, πλέει με μία μηχανή προς το Λαύριο

Βλάβη προκάλεσε προσωρινή ακινητοποίηση του πλοίου μεταξύ Κέας και Μακρονήσου – Στο σημείο σπεύδουν δυνάμεις του Λιμενικού.

Θυρανοίξια στο ανακαινισμένο μοναστηριακό συγκρότημα των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων στο Γλινάδο Νάξου

Παρουσία του Βουλευτή Κυκλάδων Μάρκου Καφούρου και πλήθους πιστών – Συγχαρητήρια σε Μητρόπολη, Τοπική Αυτοδιοίκηση και εθελοντές

Καθυστερήσεις, χαμένα δρομολόγια και δύο μέρες «αναγκαστική παραμονή» – Η περιπέτεια επιβάτη με το Blue Star Delos

Αναγνώστης του naxospress καταγγέλλει την πολύωρη καθυστέρηση του πλοίου που τον οδήγησε να χάσει τη μετεπιβίβαση για την Ηρακλειά, με σοβαρές οικονομικές και ψυχολογικές συνέπειες.