Σάββατο, 3 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΣύρος: Δηλώνει έτοιμη να φιλοξενήσει την 34η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου

Σύρος: Δηλώνει έτοιμη να φιλοξενήσει την 34η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου

|

Μετά από 10 χρόνια και για 5η φορά συνολικά, επιστρέφει στη Σύρο η θεσμική διοργάνωση για τον σύγχρονο πολιτισμό και την 6η Τέχνη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Πρόκειται για την 34η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου που θα λάβει χώρα στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων από 26 Οκτωβρίου έως και τις 6 Νοεμβρίου, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου και συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.

Η Σύρος, η αρχόντισσα του Αιγαίου, με αξιοσημείωτη ιστορία, εξαιρετική αρχιτεκτονική, μοναδική θρησκευτική παράδοση και αρμονική συνύπαρξη της ορθόδοξης και καθολικής εκκλησιών, στοιχεία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς από τοπικά προϊόντα μέχρι το ρεμπέτικο του Μάρκου Βαμβακάρη και εξαιρετικά φεστιβάλ και πολιτιστικές εκδηλώσεις, φιλοξενεί φέτος 32 ερασιτεχνικούς θιάσους (σ.σ. ανάμεσά τους και οι “Χορονάξιοι” από τη Νάξο με τη παράσταση “Εκκλησιάζουσες”), 500 ηθοποιούς και συντελεστές, 33 παραστάσεις θα παρουσιάσουν τις παραστάσεις τους με ελεύθερη είσοδο.

Οι παραστάσεις θα δοθούν τόσο στο εμβληματικό θέατρο Απόλλων, όσο και στο αμφιθέατρο “Κωνσταντίνος Τουλούπης” του σχολικού συγκροτήματος Μάννα, καθώς και στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 4ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, που θα διαμορφωθούν κατάλληλα για να υποδεχθούν τις εκδηλώσεις.

Το πρόγραμμα της 34ης Συνάντησης Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου περιλαμβάνει όμως και ένα πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων όπως η ομιλία του Συριανού ηθοποιού Στέλιου Μάινα με τίτλο: «Υποκριτική στο σύγχρονο θέατρο», η Έκθεση ζωγραφικής της Αγνής Ρούσσου και το σεμινάριο του Νίκου Χαβιαρά για την Δραματοθεραπευτική χρήση της μάσκας.

Δείτε εδώ το σχετικό πρόγραμμα 

Η συνάντηση των Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου

Η συνάντηση των Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου, είναι ένας σημαντικός πολιτιστικός θεσμός για το Αιγαίο, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα, που διοργανώνεται κάθε φθινόπωρο σε διαφορετικό νησί.
Ένα 11ήμερο θεατρικό φεστιβάλ με ελεύθερη είσοδο, όπου περισσότεροι από 30 θίασοι από όλα τα νησιά του Αιγαίου, συναντώνται, παρουσιάζουν τη δουλειά τους και ανταλλάσσουν απόψεις και εμπειρίες.

Η δράση άρχισε το 1988 και είναι μια θεσμική διοργάνωση της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και της Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου, με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Νοτίου ή Βορείου Αιγαίου και τον εκάστοτε Δήμο υποδοχής του θεσμού.

Δηλώσεις για τον θεσμό

Αναφορικά με την 34η συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννης Παππάς τονίζει πως “Στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στεκόμαστε αρωγοί σε κάθε πρωτοβουλία που στοχεύει στην προαγωγή όλων των μορφών του πολιτισμού, κλασικού ή σύγχρονου. Μία από τις βασικές αποστολές της πολιτικής, είναι να κάνει τη ζωή των πολιτών καλύτερη και σε αυτή την αποστολή είμαστε αφοσιωμένοι. Έχοντας ως αρμοδιότητα τη διαφύλαξη και τη βελτίωση της καθημερινότητας των νησιωτών μας και την προστασία της νησιωτικότητας, υποστηρίζουμε κάθε ενέργεια που κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Ως Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, εύχομαι η 34η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου να είναι μία γιορτή σύγχρονου πολιτισμού και καλλιτεχνικής δημιουργίας που θα προάγει τον πολιτισμό μας, σε έναν τόπο με πολιτιστικό πλεόνασμα και ακτινοβολία σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου”.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της 34ης Συνάντησης Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου, Μανώλης Κουτουλάκης αναφέρει πως “αφοσιωμένοι στην προώθηση της ευημερίας των κατοίκων των νησιών και των επισκεπτών τους επιδιώκουμε η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου να αποτελεί μια αναζήτηση του εαυτού, μια ερμηνεία του κόσμου και μια κάθαρση που δεν θα πάψει ποτέ, για εσάς και για όλους όσους συμμετέχουν σε αυτό το θαυματουργό θεατρικό έργο να είναι μοναδική. Δράσεις όπως αυτές, που ενισχύουν το σύγχρονο πολιτισμό και την καλλιτεχνική δημιουργία και εξοικειώνουν κατοίκους και επισκέπτες με το πλούσιο απόθεμα των φιλοξενούμενων νησιών, τελικώς δημιουργούν συνθήκες που επιβεβαιώνουν ότι ο πολιτισμός είναι στοιχείο κοινωνικής συνοχή”.

“Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με σεβασμό και αφοσίωση υπηρετεί κάθε προσπάθεια που αναδεικνύει την πλούσια και μοναδική ταυτότητα των νησιών της. Είμαστε ενεργά παρόντες και σε αυτή την πολιτιστική πρωτοβουλία, υποστηρίζοντας συνειδητά την πηγαία ερασιτεχνική δημιουργία”, επισημαίνει χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ενώ την ίδια ώρα ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης συμπληρώνει πως “αναμφισβήτητα η Συνάντηση οφείλει την επιτυχημένη πορεία της, την καλλιτεχνική αξία και εξωστρέφειά της σε όλους όσοι με κατάθεση ψυχής αφιερώνουν μεγάλο μέρος του ελεύθερού τους χρόνου στο Θέατρο. Η ιδιαίτερη ανάπτυξη που έχει γνωρίσει το Ερασιτεχνικό Θέατρο στο Αρχιπέλαγος μέσω του θεσμού αυτού, δίνει νέα πνοή στην πολιτιστική όψη των νησιών μας”.

Τέλος, από την πλευρά του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ο δήμαρχος Νίκος Λειβαδάρας δηλώνει πως “η επιλογή του νησιού μας, για τη φετινή συνάντηση, μας χαροποιεί ιδιαίτερα, δεδομένου ότι η Σύρος συνδέεται άρρηκτα με τον πολιτισμό σε όλες τις μορφές του. Η πλούσια παρακαταθήκη που κληρονομήσαμε στις τέχνες και τα γράμματα έχει εμπνεύσει ένα μεγάλο μέρος της τοπικής μας κοινωνίας. Ειδικά στον χώρο του θεάτρου, είμαστε υπερήφανοι για τις θεατρικές μας ομάδες, οι οποίες διαχρονικά διακρίνονται για την υψηλή καλλιτεχνική τους ποιότητα και τη δυναμικότητά τους”, ενώ η αρμόδια αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αλίκη Λεονταρίτη εύχεται “η φετινή διοργάνωση, η οποία αποτελεί μια από τις σημαντικότερες του προγράμματος πολιτιστικών εκδηλώσεων του νησιού μας “Σύρος Πολιτισμός” 2023 και την οποία ο Δήμος μας ως συνδιοργανωτής στηρίζει με όλες τις δυνάμεις του, να αφήσει μοναδικό αποτύπωμα στα καλλιτεχνικά δρώμενα της Σύρου, η οποία αποτελεί διεθνές σημείο πολιτιστικής αναφοράς”.

Με πληροφορίες από τη σελίδα koinignomi.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δονούσα: 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου, μία γιορτή για τη Λογοτεχνία στο Αιγαίο

Από 2 έως 4 Μαΐου 2025, η Δονούσα γίνεται σημείο συνάντησης συγγραφέων, αναγνωστών και μικρών εξερευνητών του λόγου, μέσα από ένα τριήμερο γεμάτο βιβλία, δράσεις και έμπνευση. (πρόγραμμα)

Κουφονήσι: Δώσε αίμα, χάρισε ζωή – εθελοντική αιμοδοσία (08 Μαϊου)

Μια πράξη αγάπης με τεράστια σημασία για την τοπική κοινωνία, με τη στήριξη των Πολιτιστικών Συλλόγων και του Νοσοκομείου Νίκαιας.

Fast Ferries: Έκτακτα δρομολόγια από Νάξο προς Ραφήνα αυτό το μήνα (Μάιος)

Ενισχυμένη ακτοπλοϊκή σύνδεση Νάξου – Ραφήνας με το “Fast Ferries ANDROS” και καθημερινά δρομολόγια από 19 Μαΐου με το “ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π”.

16ο Παγκυκλαδικό Συνέδριο Συλλόγων Γυναικών: Οι Κυκλάδες συζητούν στη Μύκονο για το μέλλον του τουρισμού

Από τις 8 έως τις 11 Μαΐου 2025, στη Μύκονο, γυναίκες από όλα τα νησιά των Κυκλάδων ανοίγουν διάλογο για τη βιωσιμότητα, την τουριστική ανάπτυξη και το περιβάλλον.

ΑΔΜΗΕ: Στην τελική ευθεία το πρώτο σκέλος (Σαντορίνη – Νάξος) της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κυκλάδων

Έως τον Ιούνιο του 2025 ολοκληρώνεται το τμήμα Σαντορίνη–Νάξος, ενώ όλο το έργο θα είναι έτοιμο μέχρι τα μέσα του 2026, προσφέροντας καθαρή ενέργεια, ενεργειακή ασφάλεια και μείωση εκπομπών CO₂.

Την έμπρακτη στήριξη σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις Σαντορίνης και Θηρασιάς ζητά ο Δήμος Θήρας

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου (ΠΕΔ) σε μια πράξη στήριξης των αιτημάτων της Σαντορίνης, υιοθέτησε ομόφωνα το ψήφισμα και το απέστειλε στους αρμόδιους Υπουργούς

Στοίχημα – Ligue 1: Νις εναντίον Ρεμς.. σκοράρουν και οι δύο

Νις - Ρεμς: Βρίσκουν στόχο… για τους στόχους τους

Ολλανδία – Σύρος: Αυτό είναι το “κρυμμένo πετράδι” της Ελλάδας για το 2025

Το «κρυμμένo πετράδι» της Ελλάδας για το 2025​​​​​​​​​​​ σύμφωνα με τους Ολλανδούς

Η Σαντορίνη πρωταγωνίστρια στα όνειρα των Αμερικανών για γαμήλιο ταξίδι το 2025

Η Σαντορίνη στέφεται ως ο κορυφαίος γαμήλιος προορισμός για Αμερικανούς ταξιδιώτες, με εξωτικούς και ευρωπαϊκούς ανταγωνιστές να συμπληρώνουν τη λίστα.

Φολέγανδρος: Νέοι αθλητικοί χώροι και αναβαθμισμένες σχολικές μονάδες δίνουν «ανάσα» στο νησί

Με συνέπεια και έργα ουσίας, η Φολέγανδρος αποκτά σύγχρονες αθλητικές υποδομές – Ένα νησί κάνει βήματα μπροστά, εκεί όπου οι δυσκολίες δεν είναι άλλοθι αλλά κίνητρο.

Νάξος – Αστυνομία: Σύλληψη έξι ατόμων για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Συνελήφθησαν στη Νάξο από Αστυνομικούς του ΑΤ Νάξου έξι άτομα για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Αλλοίωση αποτελέσματος στο Πανναξιακός – Θύελλα (1-1): Δεν δόθηκε καθαρό πέναλτι στο 90’!

Σε φάση εντός περιοχής, ο Μανούσος της Θύελλας έκανε ξεκάθαρο χέρι, με τον διαιτητή να υποδεικνύει φάουλ εκτός περιοχής — παρότι το σημείο της παράβασης ήταν ξεκάθαρα μέσα στη μεγάλη περιοχή.

Νάξος – Κινητοποίηση στη ΔΟΥ: Διαμαρτυρία επαγγελματιών για το ψηφιακό πελατολόγιο (video)

Επιχειρηματίες και επαγγελματίες από τη Νάξο διαμαρτύρονται για ένα μέτρο που χαρακτηρίζουν άδικο και ανεφάρμοστο – «Επιβαρύνει αδικαιολόγητα τις μικρές επιχειρήσεις», δηλώνει ο Κ. Φαρκώνας.

Αμοργός – Νέα Πνοή: Κίνδυνος απαξίωσης της περιουσίας από το Π.Δ. 129/2025

Ο κίνδυνος απώλειας οικοδομησιμότητας στους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων προκαλεί αναστάτωση και έντονες αντιδράσεις στην Αμοργό - Δελτίο Τύπου από την παράταξη "Νέα Πνοή"

Κυκλάδες: Κατασκευαστικά παράδοξα σε Πάρο – Σέριφο προκαλούν αντιδράσεις

Δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις σε νησιά των Κυκλάδων οι οποίες προκάλεσαν τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών

Blue Star Naxos: Ο Cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης μιλά για τη ζωή στη θάλασσα και τις δυσκολίες της ακτοπλοΐας (video)

Ο cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης άνοιξε την καρδιά του στην κάμερα της ΕΡΤ3, περιγράφοντας τη μοναξιά του ναυτικού και τα προβλήματα των λιμενικών υποδομών. (video)

Κίνηση για τη Προστασία των Νησίδων – Νάξος: “Όχι στη θυσία της Δονούσας”, έρχονται ενημερωτικές συναντήσεις

Δύο εκδηλώσεις στη Νάξο για την απειλή που συνιστούν τα πλωτά αιολικά στη Δονούσα και οι νέες ανεμογεννήτριες στο Αιγαίο - Πότε και Που ;

Νάξος: “Fast & Furious” στις Αμμοθίνες της Πλάκας

Επεισόδιο με όχημα μέσα σε προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 στη Νάξο – Καταγγελία πολιτών και άμεση παρέμβαση της Αστυνομίας

Κουφονήσι: Μπαίνει νέο πλοίο; από 3 Ιουνίου το πρωινό δρομολόγιο του Blue Star Naxos

Ενημέρωση από τον ΣΤΕΚ για τις φετινές συνδέσεις, τις ανησυχίες των επαγγελματιών και τις επερχόμενες ανακοινώσεις της Hellenic Seaways – Blue Star Ferries σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Κουφονησίου

Blue Star Ferries: Τροποποίηση δρομολογίων σε πλοία προς Βόρειο Αιγαίο και Δωδεκάνησα

Με την ένταξη των ανέμων να αγγίζει και τα 9 μποφόρ έχουμε τροποποίηση δρομολογίων από τον Πειραιά προς Δωδεκάνησα και Βόρειο Αιγαίο