Πραγματοποιήθηκε η πρώτη παρουσίαση της υποψηφιότητας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για ένταξη στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO
Μπορεί να μην είναι μοναδικό στο είδος του αλλά .. ξεχωρίζει και εντυπωσιάζει. Εκπληρώνει όλα τα κριτήρια που απαιτούνται ώστε να ενταχθεί στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομίας της UNESCO και να γίνει το 18ο Ελληνικό μνημείο (ανάμεσά τους η Ακρόπολη των Αθηνών, τα Μετέωρα, η Ολυμπία, οι βασιλικοί τάφοι της Βεργίνας κ.α.) που τίθεται υπό τη σκέπη του Παγκόσμιου οργανισμού. Ο λόγος για το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου, όπου είχαμε την πρώτη παρουσίαση της υποψηφιότητάς του προς .. ένταξη και η οποία πραγματοποιήθηκε από τον καθηγητή Νίκο Ζούρο, διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Αρχικά, παρουσιάσθηκε από τον κ. Ζούρο η διακήρυξη της UNESCO για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς από το Γενικό Συνέδριο της UNESCO το 1972. Ακολούθως, αναφέρθηκε στα κριτήρια που θα πρέπει να πληροί ένα μνημείο προκειμένου να ενταχθεί στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Στη συνέχεια της διάλεξης παρουσιάσθηκαν τα στοιχεία που καθιστούν το Απολιθωμένο Δάσος (εκτείνεται σε έκταση 150 τετραγωνικών χιλιομέτρων και σε πολλά χωριά του νησιού) μοναδικό μνημείο σε παγκόσμιο επίπεδο (υπάρχει ένα ανάλογο δάσος στην Αριζόνα) και τα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται προκειμένου να είναι υποψήφιο για ένταξη στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Αναφέρθηκε επίσης αναλυτικά στο ιστορικό προστασίας (διατηρητέο μνημείο φύσης από το 1985) και ανάδειξής του (το 2004, το Μουσείο εντάχθηκε στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της Unesco) στην προστατευόμενη περιοχή η οποία αποτελεί έναν μοναδικό χώρο στον οποίο έχει καταγραφεί η γεωλογική εξέλιξη του Αιγαίου τα τελευταία 30 εκατομμύρια χρόνια και στοιχεία που την καθιστούν μοναδική παγκοσμίως αλλά και τις δραστηριότητες που έχουν αναπτυχθεί από το Μουσείο για την ανάδειξη και προστασία του μνημείου.
Ακολούθως, απηύθυνε χαιρετισμό ο δήμαρχος Λέσβου Δημήτρης Βουνάτσος, ο οποίος αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία ένταξης του Απολιθωμένου Δάσους στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO η οποία θα έχει εξαιρετικά σημαντικά επιστημονικά, οικονομικά, τουριστικά οφέλη για το νησί.