Σήμερα στις 6.45 μ.μ. στη Ρωμαϊκή Αγορά θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του καταλόγου της πολυσυζητημένης έκθεσης «Vanity» – Αύριο (22/11) τα εγκαίνια της έκθεσης «Κυκλαδικά στιγμιότυπα, από τα μνημεία και τους ανθρώπους τους» στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο – Παράλληλα, θα διεξαχθεί και διεθνές συνέδριο για το αρχαιολογικό έργο στις Κυκλάδες.
Καθώς ο χειμώνας πλησιάζει απειλητικά, τα ταξίδια στο Αιγαίο μπορεί να μοιάζουν με άπιαστο όνειρο, όμως αυτή την εβδομάδα τα κυκλαδίτικα νησιά έχουν την τιμητική τους στην Αθήνα, χάρη σε σειρά εκδηλώσεων που διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Σήμερα στις 6.45 μ.μ. στη Ρωμαϊκή Αγορά θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του καταλόγου της πολυσυζητημένης έκθεσης «Vanity», η οποία μετέτρεψε το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου σε πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών από όλο τον κόσμο αντιπαραβάλλοντας δείγματα της αρχαίας κοσμηματοποιίας με έργα σύγχρονων σχεδιαστών. Ηδη έχει προγραμματιστεί η μεταφορά της στην Πομπηία, την ερχόμενη άνοιξη, και αργότερα σχεδιάζεται να παρουσιαστεί στην Κίνα. Ακολουθούν, αύριο στις 8 μ.μ., τα εγκαίνια της έκθεσης «Κυκλαδικά στιγμιότυπα, από τα μνημεία και τους ανθρώπους τους» στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, όπου θα λάβει χώρα και ένα διεθνές συνέδριο για το αρχαιολογικό έργο στις Κυκλάδες.
Καρπός συνεργασίας της εφορείας με τη Γαλλική Σχολή Αθηνών και το Βυζαντινό Μουσείο, η έκθεση συνιστά ένα «χρονικό» της αρχαιολογικής έρευνας στις Κυκλάδες, από τις πρώτες ανασκαφές στη Δήλο του 19ου αιώνα έως την τυχαία ανακάλυψη μιας εικόνας της «Κοίμησης της Θεοτόκου» διά χειρός Ελ Γκρέκο στην ομώνυμη εκκλησία της Σύρου, το 1983. «Μέσα από εμβληματικά εκθέματα, πολλά εκ των οποίων δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ ξανά στο κοινό, διηγούμαστε τη γέννηση και την εξέλιξη της αρχαιολογίας στις Κυκλάδες», λέει στην «Καθημερινή» ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δημήτρης Αθανασούλης. Το σύνολο συμπληρώνει σπάνιο αρχειακό υλικό, όπως φωτογραφίες και ημερολόγια ανασκαφών.
Φόρος τιμής στον Ζαφειρόπουλο
Η διαδρομή στον χρόνο και τον χώρο έχει ως αφετηρία τη στιγμή της αποκάλυψης του ιερού και του λιμανιού της Δήλου από τη νεοσύστατη αρχαιολογική υπηρεσία και με τη συμβολή της Γαλλικής Σχολής Αθηνών. Από τα αντικείμενα της συγκεκριμένης ενότητας ξεχωρίζει το ψηφιδωτό έμβλημα της περίφημης οικίας του Διονύσου, που απεικονίζει τον θεό στη ράχη μιας τίγρης.
Στη συνέχεια, ο επισκέπτης μεταφέρεται νοητά στο νεκροταφείο της αρχαίας Θήρας, στη Σελλάδα, για να θαυμάσει μια μικρογραφία οικίσκου της Αρχαϊκής περιόδου, η οποία βρέθηκε μαζί με πάνω από 100 αντικείμενα σε γυναικεία ταφή και εκτίθεται για πρώτη φορά.
Η ενότητα αποτίει φόρο τιμής στον αρχαιολόγο Νικόλαο Ζαφειρόπουλο, που αφιέρωσε τη ζωή του στην προστασία και την ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου των Κυκλάδων. Η περιήγηση ολοκληρώνεται με μικρές «ιστορίες» σχετιζόμενες με τις προσπάθειες εντοπισμού και διάσωσης μνημείων και πρόσφατων ευρημάτων, όπως οι δύο βυζαντινές εικόνες που αποκαλύφθηκαν στη διάρκεια εργασιών συντήρησης, καθώς και μία μεγάλη, αποτοιχισμένη βυζαντινή τοιχογραφία με τον Αγιο Γεώργιο.
Η έκθεση θα παραμείνει στο Βυζαντινό Μουσείο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.