Κυριακή, 13 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςSteven Bernstein: Τα νησιά του Αιγαίου μοναδικό φυσικό πλατό για ταινίες

Steven Bernstein: Τα νησιά του Αιγαίου μοναδικό φυσικό πλατό για ταινίες

|

Κοινή συνέντευξη Τύπου του Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου με τον βραβευμένο Αμερικανό  κινηματογραφιστή ,Steven Bernstein – ξεκινά από την Σύρο τον προσεχή Οκτώβριο την πραγματοποίηση του ονείρου του – Τι είπε για το ρόλο των Λεονταρίτη, Χατζημάρκου και ποιο ήταν το όνειρό του που έγινε πραγματικότητα 

Στη σημαντική πρόοδο που έχει κάνει την τελευταία διετία η Ελλάδα στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης ευνοϊκού περιβάλλοντος για την προσέλκυση μεγάλων, διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών, αλλά και στον καταλυτικό ρόλο που διαδραμάτισε η Περιφερειακή Αρχή Νοτίου Αιγαίου ώστε να γίνουν τα πρώτα σημαντικά βήματα, αναφέρθηκε ο πολυβραβευμένος κινηματογραφιστής, σκηνοθέτης, παραγωγός και συγγραφέας Steven Bernstein, στην διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε σήμερα, με τον Περιφερειάρχη, Γιώργο Χατζημάρκο, τον  οποίο επισκέφθηκε στο γραφείο του.

Ο κ. Bernstein, βρίσκεται τις ημέρες αυτές στη Ρόδο, επί τη ευκαιρία της διάλεξης που θα δώσει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με θέμα   «How to tell stories in cinema and change your life and change Greece», την προσεχή Δευτέρα, στις 7:00μ.μ. στο Αμφιθέατρο Ισογείου του κτηρίου Κλεόβουλος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών στη Ρόδο, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, για μια ακόμη φορά ευχαρίστησε τον Steven Bernstein για την αγάπη και την προτίμησή του στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στο Νότιο Αιγαίο, αφού η Σύρος είναι το νησί που έχει επιλέξει ο Αμερικανός κινηματογραφιστής, για να υλοποιήσει το φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιό του, το οποίο περιλαμβάνει σχολή κινηματογράφου και δημιουργία κινηματογραφικού στούντιο. Τα σχέδιά του βρήκαν άμεση και αμέριστη υποστήριξη, τόσο από τον Περιφερειάρχη, όσο και από τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργο Λεονταρίτη, οι οποίοι γνωρίζουν τον καταλυτικό ρόλο που μπορεί  να διαδραματίσει ο κινηματογράφος στην προβολή και την προώθηση των νησιών και της χώρας, με προφανή τα πολλαπλά οφέλη σε οικονομικό επίπεδο και σε θέσεις εργασίας.

«Τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, πρωταγωνιστές εξωστρέφειας και καλών ειδήσεων, άνοιξαν ένα ακόμη παράθυρο αισιοδοξίας σ’ αυτή τη χώρα. Ευχαριστώ τον Steven Bernstein για την αγάπη, την προτίμησή του στη χώρα μας, αλλά και για την υπομονή του. Εμείς στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, γνωρίζοντας τα πολλαπλασιαστικά οφέλη του κινηματογράφου για τον τόπο μας, είμαστε αρωγοί και σύμμαχοι στην προσπάθεια αυτή, για το συμφέρον των νησιών μας και των κατοίκων τους» δήλωσε ο Περιφερειάρχης.

Στην ισχυρή υποστήριξη που βρήκε από την Περιφερειακή Αρχή, ο κ. Bernstein έκανε ιδιαίτερη αναφορά, αφού για πρώτη φορά, όπως τόνισε, ένα όνειρο του ιδίου, εδώ και 40 χρόνια, να γίνει η Ελλάδα τόπος  γυρισμάτων διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών, βρήκε πρόσφορο έδαφος για την πραγμάτωσή του. Ειδικότερα ανέφερε την συμβολή του Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου στις επαφές που έγιναν με τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκο Παππά, τον  Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρη Κρέτσο και τον Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα, Geoffrey Pyatt. Σημείωσε επίσης ότι καίριας σημασία ήταν η συμβολή της Περιφερειακής Αρχής, για να διαθέτει σήμερα η Ελλάδα θεσμικό πλαίσιο (νόμος ν.4487) που προβλέπει την ενίσχυση της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα, μέσω της παροχής επενδυτικών κινήτρων, εναρμονίζοντας για πρώτη φορά την ελληνική νομοθεσία με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή.

Ο κ. Bernstein τόνισε ότι τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, αλλά και η χώρα στο σύνολό της, αποτελούν ένα μοναδικό φυσικό κινηματογραφικό πλατό, με «γωνίες» που μπορούν να καλύψουν μεγάλο εύρος κινηματογραφικών παραγωγών και ο στόχος του είναι αυτό το φυσικό στούντιο να μπορέσει να αξιοποιηθεί, σημειώνοντας μάλιστα το έντονο ενδιαφέρον   που υπάρχει μεταξύ των κινηματογραφιστών στο Los Angeles, να γυρίσουν ταινίες στην Ελλάδα, υπό προϋποθέσεις που θα λειτουργούν ως κίνητρα.

Τέτοιες προϋποθέσεις είναι το φιλικό φορολογικό περιβάλλον, η εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού πάνω σε μεγάλες διεθνείς παραγωγές και η δημιουργία στούντιο και κινηματογραφικών υποδομών. Η μεν πρώτη προϋπόθεση, άπτεται της κυβερνητικής βούλησης, όσο για τις άλλες δύο προϋποθέσεις, ο ίδιος ο Steven Bernstein ξεκινά από την Σύρο με την ίδρυση Σχολή Κινηματογράφου και τη δημιουργία κινηματογραφικού στούντιο.  Οι διαλέξεις θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο και πρόκειται να έρθουν στην Ελλάδα για να διδάξουν μεγάλα ονόματα της κινηματογραφικής βιομηχανίας του Χόλυγουντ όπως ο καλλιτεχνικός διευθυντής κινηματογραφικών παραγωγών, Charles Lee και ο Martin Meunier, εκ των πρωτοπόρων στην τεχνική του animation. Και οι δύο έχουν τιμηθεί με βραβεία Όσκαρ.

Ο Steven Bernstein, κινηματογραφιστής, παραγωγός, σκηνοθέτης σεναριογράφος και λέκτορας, βραβευμένος με το Βραβείο της Αμερικανικής Ένωσης Κινηματογραφιστών, έχει συνδέσει το όνομα του με βραβευμένες ταινίες του Χόλιγουντ, όπως το Monster που χάρισε το Όσκαρ στη Σαρλίζ Θερόν, το πρόσφατο Dominion , με τον Τζον Μάλκοβιτς, Scary Movie 2, Like Water for Chocolate, One night with the King, Decoding Annie Parker, White Chicks και πολλές άλλες. Ήταν υποψήφιος Βραβείο Αμερικανικής Εταιρείας Κινηματογραφίας για το «Magic City». Κέρδισε επίσης Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ Καννών, για το έργο του στον τομέα της διαφήμισης. Το βιβλίο του Film Production (Focal Press) έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έγινε μεγάλη εμπορική επιτυχία όσον αφορά το film making. Έχει δημιουργήσει μια σειρά σχολών κινηματογράφου σε όλο τον κόσμο, ενώ συνεργάζεται εδώ και οκτώ χρόνια, ως κριτής, στο Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

Ο Charles Lee, είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ταινίας των 11 βραβείων Όσκαρ, “Τιτανικός» του James Cameron, ενώ ο Martin Meunier, επίσης βραβεύτηκε με Όσκαρ τo 2010, για την πρωτοποριακή ταινία ‘Caroline”, ως η καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων της χρονιάς.

Αξίζει να τονιστεί ότι τα οφέλη από την επενδυτική πρόταση του Steven Bernstein και των Αμερικανών επενδυτών, θα είναι τεράστια όχι μόνο για το Νότιο Αιγαίο, αλλά για ολόκληρη τη χώρα, με βάση και τα αποτελέσματα ερευνών σχετικά με τον κινηματογραφικό τουρισμό διεθνώς.

Σύμφωνα με το Tourism Competitive Intelligence, το 2012, 40 εκατομμύρια τουρίστες επέλεξαν τον προορισμό των διακοπών τους επειδή τον είδαν σε κάποια κινηματογραφική ταινία. Συνεπώς, η προβολή που επιτυγχάνεται για ένα προορισμό μέσω του κινηματογράφου είναι τεράστια και με μεγάλη διάρκεια στον χρόνο. Τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, ως ιδανικό φυσικό σκηνικό, έχουν όλα τα προσόντα για να βρεθούν πολύ ψηλά στη λίστα των περιζήτητων κινηματογραφικών προορισμών.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Πολιτιστικός Σύλλογος “Κούρος, ο Ελληνας”: Το “ευχαριστώ” και … η υπόσχεση για συνεχή μάχη

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μελάνων «Κούρος ο Έλληνας» ευχαριστεί τον Δήμο Νάξου για την ιστορική του στάση και καλεί σε συνέχεια του αγώνα για την παραμονή των μνημείων στο Φλεριό

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Η πατινάδα στ’ Απεράθου: Όταν το τραγούδι γίνεται τελετουργία

Από τον έρωτα μέχρι τον σαρκασμό της πρώτης νύχτας – μια βαθιά βιωματική πολιτιστική εμπειρία στον τόπο που τη γέννησε

Πολιτιστικό Καλοκαίρι στην Κωμιακή: Εκδηλώσεις, γιορτές και παράδοση τον Ιούλιο (πρόγραμμα)

Με τη συνεργασία τοπικών φορέων, η Κωμιακή «ζωντανεύει» με ποικίλες πολιτιστικές δράσεις – Από εγκαίνια και γιορτές μέχρι παιδικές εκδηλώσεις και περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες

Με λαμπρότητα και ευλάβεια τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Παϊσίου στη Νάξο

Διπλές εορταστικές εκδηλώσεις σε Κορωνοχώρι και πόλη Νάξου παρουσία των Σεβ. Μητροπολιτών Καλλινίκου και Γεωργίου – Αφιέρωμα στους Αγίους Τέσσερις Μάρτυρες της Κρήτης στο πλαίσιο των "Νικοδημείων 2025".

Νάξος – Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου: Αντίο στον Στέλιο Ζαφειρόπουλο, ένα δάσκαλο με ψυχή και φως

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου Νάξου αποχαιρετά με συγκίνηση τον αγαπημένο εκπαιδευτικό και επιστήμονα, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μαθητική και τοπική κοινότητα.

Νάξος – “Κλεμμένη Άνοιξη”: Μια συγκλονιστική φωτογραφική μαρτυρία για τον πόλεμο και την ελπίδα

Η βραβευμένη έκθεση της Alena Grom φιλοξενείται στον Μουσικό Περίβολο του 1ου Γυμνασίου Νάξου και αποτυπώνει με βαθιά ευαισθησία το τραύμα και την αξιοπρέπεια των γυναικών που επέζησαν του πολέμου.

Αδένωμα υπόφυσης: Συμπτώματα, διάγνωση και θεραπευτική προσέγγιση

Αδένωμα υπόφυσης: Συμπτώματα, διάγνωση και θεραπευτική προσέγγιση

Νάξος και τα Online παιχνίδια τα ήσυχα βράδια του νησιού

Όταν η Παράδοση Συναντά την Οθόνη: Οι Νάξιοι και τα Online Παιχνίδια στα Ήσυχα Βράδια του Νησιού

Αλ. Φραντζέσκος: Οι Κούροι των Μελάνων πρέπει να μείνουν: Η ιστορία δεν ξεριζώνεται

Η αυθεντικότητα, η βιωματική εμπειρία και η πολιτισμική συνέχεια κινδυνεύουν όταν αποκόβουμε τα μνημεία από τον τόπο τους. Οι Κούροι των Μελάνων ανήκουν εκεί όπου γεννήθηκαν – στο φως, στη μνήμη και στο τοπίο της Νάξου.

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο

Συλλήψεις σε Μύκονο, Σύρο, Σαντορίνη, Πάρο και Νάξο για ναρκωτικά, παραβάσεις και ηχορύπανση

Δέκα συλλήψεις για παραβάσεις ναρκωτικών, παράνομη διαμονή, ηχορύπανση, λειτουργία καταστημάτων χωρίς άδεια, Κ.Ο.Κ. και πλαστογραφία πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 5-6 Ιουλίου 2025 σε πέντε νησιά των Κυκλάδων.

Ίος SOS: Αντιδράσεις για τη μεγάλη τουριστική επένδυση σε προστατευόμενη ακτή

Περιβαλλοντικές οργανώσεις, κινήσεις πολιτών και το Δίκτυο για Βιώσιμες Κυκλάδες προειδοποιούν για τον οριστικό κίνδυνο αλλοίωσης της ταυτότητας του νησιού, καλώντας σε ανατροπή του σημερινού αναπτυξιακού μοντέλου

Νάξος: Πέντε «κρυμμένες» παραλίες για ήσυχες (!!!) αποδράσεις

Από τον εξωτικό Πάνορμο μέχρι τη μυστική Χαβάη, ανακαλύψτε πέντε μοναδικές ακτές της Νάξου που προσφέρουν αυθεντική νησιωτική εμπειρία, μακριά από την πολυκοσμία.