Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠολιτισμόςΣτενή συνεργασία ΠΝΑΙ - ΥΠΠΟ

Στενή συνεργασία ΠΝΑΙ – ΥΠΠΟ

|

Συνάντηση του Περιφερειάρχη με την υφυπουργό Πολιτισμού

Οι βάσεις της στενής συνεργασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με το Υπουργείο Πολιτισμού, τέθηκαν κατά τη σημερινή συνάντηση του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου, με την υφυπουργό Πολιτισμού κα Άντζελα Γκερέκου, παρόντων του βουλευτή Δωδεκανήσου καθηγητή κ. Δημήτρη Κρεμαστινού, του Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη κ. Χαράλαμπου Κόκκινου και του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού κ. Στέλιου Μπρίγγου

Στη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Χατζημάρκος  έθεσε όλα τα ζητήματα της Π.Ν.ΑΙ.  που άπτονται  των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και ζήτησε την παρέμβαση της υφυπουργού για την προώθηση και επίλυσή τους.

Υποδεχόμενος με θερμά λόγια την κα Γκερέκου, ο Περιφερειάρχης δήλωσε:  «Σαν τουριστική περιφέρεια αντιλαμβανόμαστε τα θέματα του Πολιτισμού, πάντα σε συνάφεια με τον Τουρισμό. Έχουμε τον ιδανικό  άνθρωπο στο Υπουργείο Πολιτισμού  και χάρηκα ιδιαίτερα από τη συζήτηση που είχαμε, διότι η σύμπτωση απόψεων  για τη διαχείριση μιας σειράς θεμάτων, που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στην Περιφέρειά μας, είναι πολύ σημαντική παράμετρος για την επίλυσή τους»

Ειδικότερα ο κ. Χατζημάρκος έθεσε το ζήτημα των εσόδων από τους αρχαιολογικούς χώρους της Περιφέρειας,  καθώς, όπως είπε,  από τα έσοδα αυτά θα πρέπει να χρηματοδοτείται  ένα πλάνο ανάπτυξης, μαζί με τα λειτουργικά έξοδα των  αρχαιολογικών χώρων.

Εξέφρασε την ικανοποίησή του επειδή από τη συνάντηση προέκυψε ότι η υφυπουργός Πολιτισμού έχει ήδη δρομολογήσει σχέδιο νόμου που προβλέπει κίνητρα και διευκολύνσεις σε  παραγωγούς τους κινηματογράφου, για το γύρισμα κινηματογραφικών παραγωγών  στα νησιά μας, ένας τομέας όπου υπάρχουν προβλήματα διαδικαστικά, γραφειοκρατικά και οικονομικά.  Ο κ. Χατζημάρκος είπε ότι υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από παράγοντες του Χόλυγουντ για ταινίες σε νησιά της Περιφέρειας, κατά συνέπεια, η άρση των δυσκολιών  συνιστά μια πολύ θετική εξέλιξη.

Ο Περιφερειάρχης ζήτησε ενίσχυση των κονδυλίων για την εκτέλεση έργων πολιτισμού. «Εκτελούμε ένα μεγάλο αριθμό έργων του Υπουργείου Πολιτισμού στα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Το σύνολο των έργων θα το παραδώσουμε στην κα Υπουργό με το αίτημα να αυξηθούν οι προϋπολογισμοί . Ένας από τους τομείς όπου έχουμε ανάγκη για πολύ σημαντικά έργα και ένα μεγάλο τεχνικό πρόγραμμα είναι τα μνημεία σε όλα τα νησιά, τα οποία χρειάζονται άμεσα παρεμβάσεις. Για να γίνει αυτό, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι στη διάθεση του υπουργείου Πολιτισμού. Βεβαίως, αυστηρή προϋπόθεση είναι η ύπαρξη προϋπολογισμών» ανέφερε.

Σε ό,τι  αφορά το μεγάλο θέμα της Μεσαιωνικής Πόλης, της μοναδικής ζωντανής μεσαιωνικής πόλης σε ολόκληρη την Ευρώπη, ο Περιφερειάρχης τόνισε  θα πρέπει να προχωρήσει  το πάγιο αίτημα  σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης για την εκτέλεση των απαραίτητων έργων εντός των τειχών. «Η δική μας συμβολή σε αυτό, είναι η δήλωσή μας ότι τυχόν απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού να προχωρήσει στην Προγραμματική Σύμβαση, θα βρει και την Περιφέρεια πρόθυμη  να συμμετάσχει με όλες τις δυνάμεις της  στο να υλοποιηθούν τα έργα που πρέπει μέσα στη Μεσαιωνική Πόλη» ανέφερε ο κ. Χατζημάρκος.

Οι δηλώσεις της Υφυπουργού Πολιτισμού

Αναφερόμενη στο πλουσιότατο πολιτισμικό  κεφάλαιο του Νοτίου Αιγαίου, η υφυπουργός Πολιτισμού  δεσμεύτηκε για τη στενή συνεργασία με την Περιφέρεια. «Το Υπουργείο Πολιτισμού και εγώ προσωπικά, είμαστε πάρα πολύ κοντά σας και θέλουμε να αναπτύξουμε μια δημιουργική συνεργασία . Νομίζω ότι αυτό που λείπει σε σχέση με την κεντρική εξουσία και τα υπουργεία είναι η οργανωμένη και ουσιαστική συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση. Ειδικά με την Περιφέρεια, θέλουμε πράγματι να δημιουργηθεί αυτό το πλαίσιο συνεργασίας και με δικές σας προτάσεις προς το Υπουργείο  αλλά και με ότι εμείς μπορούμε να σας προτείνουμε.   Δυστυχώς  η δημοσιονομική κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, παρόλα αυτά θα πρέπει να αξιολογήσουμε και να ιεραρχήσουμε τα έργα που πρέπει να υλοποιηθούν, σε συνεννόηση μαζί σας, εσάς που ξέρετε καλύτερα από τον καθένα τι είναι το πιο σημαντικό για την τοπική σας κοινωνία και την ανάπτυξη της περιοχής» ανέφερε η Υφυπουργός.

Η κα Γκερέκου χαρακτήρισε μεγάλο στοίχημα για το Υπουργείο Πολιτισμού την επανεκκίνηση της Προγραμματικής Σύμβασης για τη Μεσαιωνική Πόλη, και πρόσθεσε ότι είναι στις πρώτες προτεραιότητες  που το Υπουργείο θα πρέπει να εξετάσει πολύ προσεκτικά.

Όσον αφορά τα έσοδα από τους αρχαολογικούς χώρους η Υφυπουργός Πολιτισμού είπε ότι σε μια χώρα με τόσα Μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους δεν νοείται να μη ν υπάρχει ένα ποσό με το οποίο θα αυτοχρηματοδοτείται το ίδιο το Μουσείο  ή ο αρχαιολογικός χώρος. «Είναι ένα ζήτημα που επιτέλους πρέπει να τεθεί στο τραπέζι σοβαρά» είπε.

Σχετικά με  την προσέλκυση κινηματογραφικών παραγωγών, η κα Γκερέκου είπε ότι είναι από τις πρώτες προτεραιότητες που η ίδια έθεσε από τη θέση της Υφυπουργού, λόγω της ανυπολόγιστης αξίας της προβολής της χώρας αλλά και της 

ενίσχυσης της οικονομίας από τις μεγάλες διεθνείς παραγωγές που θα γυρίζονται στην Ελλάδα. Στόχος, τόνισε,  είναι να απλοποιηθούν οι διαδικασίες που σήμερα λειτουργούν αποτρεπτικά και είναι ήδη έτοιμο το σχετικό σχέδιο νόμου που προβλέπει κίνητρα και φοροελαφρύνσεις.

Η Υφυπουργός μίλησε ακόμη για την ανάγκη ανάδειξης της ιδιαίτερης πολιτιστικής ταυτότητας  κάθε νησιού, με ιδιαίτερη αναφορά στην Κω και την αξιοποίηση της ιδέας του Ιπποκράτη, προκειμένου το νησί να καταστεί παγκόσμιος πόλος έλξης.  Στο σημείο αυτό ο καθηγητής και βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Δημήτρης Κρεμαστινός  πρότεινε, το Ιπποκράτειο Ίδρυμα να  υιοθετηθεί από κάποιο Πανεπιστημακό Ίδρυμα, με εμπλοκή και του Υπουργείου Παιδείας.

Η Υφυπουργός μίλησε για το τρίπτυχο «συντονισμός – συνεργασία – συνέπεια», που, αν συνδυαστούν, όπως είπε, η Ελλάδα, ακόμη και σε καιρούς κρίσης μπορεί να κάνει πάρα πολλά πράγματα.  «Η Ελλάδα είναι ένας πάμπλουτος χώρος και είναι παράδοξο, αυτός ο πάμπλουτος χώρος να επαιτεί. Είναι απαράδεκτο για μας του Έλληνες, όμως τα πολύ δύσκολα πέρασαν και ευχόμαστε όλοι, το φώς στο βάθος του τούνελ να αρχίσει να φαίνεται. Ας πάρουμε λοιπόν επιθετικά τα πράγματα στα χέρια μας , για σχεδιάσουμε από εδώ και στο εξής, για να αναδείξουμε αυτόν τον απίστευτο πλούτο που διαθέτει η χώρα» ανέφερε και πρόσθεσε: « Η Περιφέρειά σας είναι  μια πάμπλουτη Περιφέρεια,  στην οποία υπάρχουν ακόμη πολλά προβλήματα. Σε αυτά θα είμαστε αρωγοί ως Υπουργείο Πολιτισμού, με το πρόγραμμα που θα φτιάξουμε από κοινού.   Φιλοσοφία του Υπουργείου Πολιτισμού και δική μου προσωπικά είναι ότι πρέπει να δούμε τον Πολιτισμό μέσα από ένα τρίπτυχο: “ Πολιτισμός – Εξωστρέφεια – Ανάπτυξη”.   Και  βέβαια το κομμάτι του πολιτιστικού τουρισμού που είναι το μεγαλύτερο όπλο της χώρας μας για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου».

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Περιφερειάρχης συνόδευσε την κα Γκερέκου σε επίσκεψή της στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου και σε αρχαιολογικούς χώρους.

Σημειώνεται ότι η υφυπουργός Πολιτισμού ήλθε στη Ρόδο για να εγκαινιάσει το βράδυ της Τρίτης την αναδρομική έκθεση έργων της μεγάλης Ελληνίδας  γλύπτριας Ναυσικάς Πάστρα, που συνδιοργανώνεται από το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.  

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Τέλος Επιτιδεύματος: Για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες μείωση 50%

Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη, υπάρχουν 9 σαφείς εξαιρέσεις από το μαχητό τεκμήριο, όπως εγκυμονούσες και πληγέντες από φυσικές καταστροφές

Απαγορευτικό: Ανεκτέλεστα τα απογευματινά δρομολόγια Blue Star Naxos και Paros

Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών τα απογευματινά δρομολόγια από Πειραιά - Ραφήνα είναι ανεκτέλεστα

Blue Star 1: Δύο ώρες πάλευε για να δέσει στο λιμάνι της Νάξου

Επί δύο ώρες το Blue Star 1 έδινε ... μάχη για να δέσει δεύτερη φορά στο λιμάνι της Νάξου - Κενό επιβατών θα αναχωρήσει από τη Σαντορίνη για τον Πειραιά των καιρικών συνθηκών

Εκτακτο: Κενό επιβατών ταξιδεύει το Express Skopelitis για Αμοργό

Χωρίς επιβάτες άφησε το λιμάνι της Νάξου το Express Skopelitis για Αμοργό και χωρίς ενδιάμεσους σταθμούς στις Μικρές Κυκλάδες

RND: Η Ελλάδα προωθεί την ψηφιοποίηση

Διθύραμβοι από το γερμανικό μέσο για το gov.gr

Blue Star Myconos: Ανεκτέλεστο το σημερινό δρομολόγιο λόγω απαγορευτικού απόπλου

Στο λιμάνι του Πειραιά θα παραμείνει δεμένο το BLUE STAR MYCONOS την Τρίτη 28/11 λόγω του απαγορευτικού απόπλου

Έρευνα εντοπίζει άγνωστο μοριακό μονοπάτι για την αναχαίτιση του καρκίνου του πνεύμονα

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ένας από τους συχνότερους καρκίνους και η κύρια αιτία θανάτων που σχετίζονται με τον καρκίνο στον κόσμο.

Στη Μήλο καταπλέει το “Διονύσιος Σολωμός” λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

Το πλοίο ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ μετά τον απόπλου από το λιμάνι της Φολεγάνδρου θα καταπλεύσει σε ασφαλές αγκυροβόλιο στον λιμένα της Μήλου

Β. Κατσαράς: Στις 9 Δεκεμβρίου ανάβουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο στη Νάξο (video)

Νάξος ... Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πολιτισμού, Βαγγέλης Κατσαράς μιλησε στη "Ραδιοφωνία Κυκλάδων 101,3" για ζητήματα τουρισμού και πολιτισμού ... (video)

Σύλλογος Σκαδιωτών – Μεσωτών Νάξου: Σε εκλογές την 10η Δεκεμβρίου

Ενημέρωση για τα θέματα που αφορούν τα χωριά Σκαδό - Μέση και απόφαση για εκλογές την 10η Δεκεμβρίου

Κρήτη: Ο Σκουλάς τραγουδά για τον αδικοχαμένο Αντώνη (video)

Ο θρυλικός Σκουλάς τραγουδά για τον αδικοχαμένο Αντώνη! “Μια κουκκίδα” [video]

Fast Ferries: Ανεκτέλεστα δρομολόγια του “ΘΕΟΛΟΓΟΣ Π.”

Ανεκτέλεστα δρομολόγια-Τροποποιήσεις δρομολογίων του ΘΕΟΛΟΓΟΣ Π., το χρονικό διάστημα 25/11-26/11, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών

Με πρόεδρο τον Γιάννη Στάη, προχωρά ο Σύλλογος Κορωνίδας Νάξου

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο Κορωνίδας Νάξου... Ποιοι το αποτελούν

Απαγορευτικό: Ανεκτέλεστα τα απογευματινά δρομολόγια Blue Star Naxos και Paros

Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών τα απογευματινά δρομολόγια από Πειραιά - Ραφήνα είναι ανεκτέλεστα

Εκτακτο: Παραμένει επί δύο ώρες στη Νάξο το Blue Star 1

Ποιος ο λόγος που το Blue Star 1 είναι δεμένο ακόμη στο λιμάνι της Νάξου;

Εκτακτο – Meteo: Απαγορευτικό απόπλου το Σαββατοκύριακο, δεμένα τα πλοία

Σαββατοκύριακο και τα πλοία εντός κι εκτός Κυκλάδων δεμένα στον Πειραιά

Lennart Neubauer: Γεννημένος να δαμάζει τα κύματα, να φτάσει στην κορυφή του κόσμου

Ο 19χρονος Lennart Neubauer χαρίζει στη Νάξο μοναδικές στιγμές.. Τι αναφέρει για την έως τώρα πορεία του

ΕΜΥ: Η ένταση των ανέμων έφρασε στα 123 χιλιόμετρα στις Τρίποδες (!!!)

Το Εκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε χθες, αναβαθμίζεται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία σε Εκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων