Κυριακή, 29 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΣτενή συνεργασία ΠΝΑΙ - ΥΠΠΟ

Στενή συνεργασία ΠΝΑΙ – ΥΠΠΟ

|

Συνάντηση του Περιφερειάρχη με την υφυπουργό Πολιτισμού

Οι βάσεις της στενής συνεργασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με το Υπουργείο Πολιτισμού, τέθηκαν κατά τη σημερινή συνάντηση του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου, με την υφυπουργό Πολιτισμού κα Άντζελα Γκερέκου, παρόντων του βουλευτή Δωδεκανήσου καθηγητή κ. Δημήτρη Κρεμαστινού, του Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη κ. Χαράλαμπου Κόκκινου και του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού κ. Στέλιου Μπρίγγου

Στη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Χατζημάρκος  έθεσε όλα τα ζητήματα της Π.Ν.ΑΙ.  που άπτονται  των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και ζήτησε την παρέμβαση της υφυπουργού για την προώθηση και επίλυσή τους.

Υποδεχόμενος με θερμά λόγια την κα Γκερέκου, ο Περιφερειάρχης δήλωσε:  «Σαν τουριστική περιφέρεια αντιλαμβανόμαστε τα θέματα του Πολιτισμού, πάντα σε συνάφεια με τον Τουρισμό. Έχουμε τον ιδανικό  άνθρωπο στο Υπουργείο Πολιτισμού  και χάρηκα ιδιαίτερα από τη συζήτηση που είχαμε, διότι η σύμπτωση απόψεων  για τη διαχείριση μιας σειράς θεμάτων, που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στην Περιφέρειά μας, είναι πολύ σημαντική παράμετρος για την επίλυσή τους»

Ειδικότερα ο κ. Χατζημάρκος έθεσε το ζήτημα των εσόδων από τους αρχαιολογικούς χώρους της Περιφέρειας,  καθώς, όπως είπε,  από τα έσοδα αυτά θα πρέπει να χρηματοδοτείται  ένα πλάνο ανάπτυξης, μαζί με τα λειτουργικά έξοδα των  αρχαιολογικών χώρων.

Εξέφρασε την ικανοποίησή του επειδή από τη συνάντηση προέκυψε ότι η υφυπουργός Πολιτισμού έχει ήδη δρομολογήσει σχέδιο νόμου που προβλέπει κίνητρα και διευκολύνσεις σε  παραγωγούς τους κινηματογράφου, για το γύρισμα κινηματογραφικών παραγωγών  στα νησιά μας, ένας τομέας όπου υπάρχουν προβλήματα διαδικαστικά, γραφειοκρατικά και οικονομικά.  Ο κ. Χατζημάρκος είπε ότι υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από παράγοντες του Χόλυγουντ για ταινίες σε νησιά της Περιφέρειας, κατά συνέπεια, η άρση των δυσκολιών  συνιστά μια πολύ θετική εξέλιξη.

Ο Περιφερειάρχης ζήτησε ενίσχυση των κονδυλίων για την εκτέλεση έργων πολιτισμού. «Εκτελούμε ένα μεγάλο αριθμό έργων του Υπουργείου Πολιτισμού στα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Το σύνολο των έργων θα το παραδώσουμε στην κα Υπουργό με το αίτημα να αυξηθούν οι προϋπολογισμοί . Ένας από τους τομείς όπου έχουμε ανάγκη για πολύ σημαντικά έργα και ένα μεγάλο τεχνικό πρόγραμμα είναι τα μνημεία σε όλα τα νησιά, τα οποία χρειάζονται άμεσα παρεμβάσεις. Για να γίνει αυτό, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι στη διάθεση του υπουργείου Πολιτισμού. Βεβαίως, αυστηρή προϋπόθεση είναι η ύπαρξη προϋπολογισμών» ανέφερε.

Σε ό,τι  αφορά το μεγάλο θέμα της Μεσαιωνικής Πόλης, της μοναδικής ζωντανής μεσαιωνικής πόλης σε ολόκληρη την Ευρώπη, ο Περιφερειάρχης τόνισε  θα πρέπει να προχωρήσει  το πάγιο αίτημα  σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης για την εκτέλεση των απαραίτητων έργων εντός των τειχών. «Η δική μας συμβολή σε αυτό, είναι η δήλωσή μας ότι τυχόν απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού να προχωρήσει στην Προγραμματική Σύμβαση, θα βρει και την Περιφέρεια πρόθυμη  να συμμετάσχει με όλες τις δυνάμεις της  στο να υλοποιηθούν τα έργα που πρέπει μέσα στη Μεσαιωνική Πόλη» ανέφερε ο κ. Χατζημάρκος.

Οι δηλώσεις της Υφυπουργού Πολιτισμού

Αναφερόμενη στο πλουσιότατο πολιτισμικό  κεφάλαιο του Νοτίου Αιγαίου, η υφυπουργός Πολιτισμού  δεσμεύτηκε για τη στενή συνεργασία με την Περιφέρεια. «Το Υπουργείο Πολιτισμού και εγώ προσωπικά, είμαστε πάρα πολύ κοντά σας και θέλουμε να αναπτύξουμε μια δημιουργική συνεργασία . Νομίζω ότι αυτό που λείπει σε σχέση με την κεντρική εξουσία και τα υπουργεία είναι η οργανωμένη και ουσιαστική συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση. Ειδικά με την Περιφέρεια, θέλουμε πράγματι να δημιουργηθεί αυτό το πλαίσιο συνεργασίας και με δικές σας προτάσεις προς το Υπουργείο  αλλά και με ότι εμείς μπορούμε να σας προτείνουμε.   Δυστυχώς  η δημοσιονομική κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, παρόλα αυτά θα πρέπει να αξιολογήσουμε και να ιεραρχήσουμε τα έργα που πρέπει να υλοποιηθούν, σε συνεννόηση μαζί σας, εσάς που ξέρετε καλύτερα από τον καθένα τι είναι το πιο σημαντικό για την τοπική σας κοινωνία και την ανάπτυξη της περιοχής» ανέφερε η Υφυπουργός.

Η κα Γκερέκου χαρακτήρισε μεγάλο στοίχημα για το Υπουργείο Πολιτισμού την επανεκκίνηση της Προγραμματικής Σύμβασης για τη Μεσαιωνική Πόλη, και πρόσθεσε ότι είναι στις πρώτες προτεραιότητες  που το Υπουργείο θα πρέπει να εξετάσει πολύ προσεκτικά.

Όσον αφορά τα έσοδα από τους αρχαολογικούς χώρους η Υφυπουργός Πολιτισμού είπε ότι σε μια χώρα με τόσα Μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους δεν νοείται να μη ν υπάρχει ένα ποσό με το οποίο θα αυτοχρηματοδοτείται το ίδιο το Μουσείο  ή ο αρχαιολογικός χώρος. «Είναι ένα ζήτημα που επιτέλους πρέπει να τεθεί στο τραπέζι σοβαρά» είπε.

Σχετικά με  την προσέλκυση κινηματογραφικών παραγωγών, η κα Γκερέκου είπε ότι είναι από τις πρώτες προτεραιότητες που η ίδια έθεσε από τη θέση της Υφυπουργού, λόγω της ανυπολόγιστης αξίας της προβολής της χώρας αλλά και της 

ενίσχυσης της οικονομίας από τις μεγάλες διεθνείς παραγωγές που θα γυρίζονται στην Ελλάδα. Στόχος, τόνισε,  είναι να απλοποιηθούν οι διαδικασίες που σήμερα λειτουργούν αποτρεπτικά και είναι ήδη έτοιμο το σχετικό σχέδιο νόμου που προβλέπει κίνητρα και φοροελαφρύνσεις.

Η Υφυπουργός μίλησε ακόμη για την ανάγκη ανάδειξης της ιδιαίτερης πολιτιστικής ταυτότητας  κάθε νησιού, με ιδιαίτερη αναφορά στην Κω και την αξιοποίηση της ιδέας του Ιπποκράτη, προκειμένου το νησί να καταστεί παγκόσμιος πόλος έλξης.  Στο σημείο αυτό ο καθηγητής και βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Δημήτρης Κρεμαστινός  πρότεινε, το Ιπποκράτειο Ίδρυμα να  υιοθετηθεί από κάποιο Πανεπιστημακό Ίδρυμα, με εμπλοκή και του Υπουργείου Παιδείας.

Η Υφυπουργός μίλησε για το τρίπτυχο «συντονισμός – συνεργασία – συνέπεια», που, αν συνδυαστούν, όπως είπε, η Ελλάδα, ακόμη και σε καιρούς κρίσης μπορεί να κάνει πάρα πολλά πράγματα.  «Η Ελλάδα είναι ένας πάμπλουτος χώρος και είναι παράδοξο, αυτός ο πάμπλουτος χώρος να επαιτεί. Είναι απαράδεκτο για μας του Έλληνες, όμως τα πολύ δύσκολα πέρασαν και ευχόμαστε όλοι, το φώς στο βάθος του τούνελ να αρχίσει να φαίνεται. Ας πάρουμε λοιπόν επιθετικά τα πράγματα στα χέρια μας , για σχεδιάσουμε από εδώ και στο εξής, για να αναδείξουμε αυτόν τον απίστευτο πλούτο που διαθέτει η χώρα» ανέφερε και πρόσθεσε: « Η Περιφέρειά σας είναι  μια πάμπλουτη Περιφέρεια,  στην οποία υπάρχουν ακόμη πολλά προβλήματα. Σε αυτά θα είμαστε αρωγοί ως Υπουργείο Πολιτισμού, με το πρόγραμμα που θα φτιάξουμε από κοινού.   Φιλοσοφία του Υπουργείου Πολιτισμού και δική μου προσωπικά είναι ότι πρέπει να δούμε τον Πολιτισμό μέσα από ένα τρίπτυχο: “ Πολιτισμός – Εξωστρέφεια – Ανάπτυξη”.   Και  βέβαια το κομμάτι του πολιτιστικού τουρισμού που είναι το μεγαλύτερο όπλο της χώρας μας για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου».

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Περιφερειάρχης συνόδευσε την κα Γκερέκου σε επίσκεψή της στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου και σε αρχαιολογικούς χώρους.

Σημειώνεται ότι η υφυπουργός Πολιτισμού ήλθε στη Ρόδο για να εγκαινιάσει το βράδυ της Τρίτης την αναδρομική έκθεση έργων της μεγάλης Ελληνίδας  γλύπτριας Ναυσικάς Πάστρα, που συνδιοργανώνεται από το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.  

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΑΟ Μυκόνου: Ο Δημήτρης Ερμείδης φέρνει ταλέντο και εμπειρία

Ο 25χρονος γκαρντ με θητεία σε Λαύριο, Προμηθέα και Βίκο Ιωαννίνων ενισχύει το ρόστερ του ΑΟ Μυκόνου ενόψει της σεζόν 2025/26 στη Stoiximan Basket League

Σύρος: Ο Γιώργος Πρίντεζης ζήτησε, Ο Γιάννης Βρούτσης υποσχέθηκε και το κλειστό μπάσκετ γίνεται πραγματικότητα

Συγκινητική ανακοίνωση στη μέση της πλατείας Μιαούλη – 2,5 εκατομμύρια ευρώ για την ανέγερση του κλειστού γηπέδου μπάσκετ στη Σύρο, ύστερα από προσωπική παρέμβαση Πρίντεζη και πολιτική πράξη Βρούτση

BLUE STAR 1: Με καθυστέρηση και αλλαγές το αποψινό δρομολόγιο, χωρίς προσέγγιση στην Ανάφη

Λόγω του απαγορευτικού απόπλου, το πλοίο αναχωρεί τελικά στις 22:00 από Πειραιά, με τροποποιημένες ώρες άφιξης και χωρίς στάση στην Ανάφη

Σχοινούσα – Ιωαν. Μαργαρίτης: Η γη της φάβας, η καρδιά των Κυκλάδων (video)

Μια μέρα στη γιορτή που τιμάει τη γεύση, τη γη και τους ανθρώπους της – Το παρόν έδωσε ο Έπαρχος Ιωάννης Μαργαρίτης μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Φ. Ζαννετίδη

Ουρές για μια αλλαγή εισιτηρίου στο λιμάνι της Νάξου, η κακοκαιρία φέρνει ταξιδιωτικό… μποτιλιάρισμα

Η απαγόρευση απόπλου λόγω των θυελλωδών ανέμων φέρνει αναστάτωση σε εκατοντάδες επισκέπτες που σχηματίζουν ουρές στα πρακτορεία της Νάξου για να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους

Golden Star Ferries: Ανεκτέλεστα σήμερα τα δρομολόγια του “Άνδρος Κουίν” λόγω απαγορευτικού

Οι θυελλώδεις άνεμοι κρατούν δεμένο το πλοίο "Άνδρος Κουίν" – Ποια δρομολόγια ακυρώνονται και τι πρέπει να γνωρίζουν οι ταξιδιώτες

Μεγάλη επιτυχία για τη “Λυσιστράτη” στα Ύρια – Μια νύχτα θεάτρου κάτω από τα αστέρια της ιστορίας (video)

Η «Λυσιστράτη» ζωντανεύει στη Νάξο, μεταφέροντας μηνύματα αγάπης, ειρήνης και συλλογικής φωνής στο σήμερα.

Σχοινούσα: Το φάβα, η ψυχή τους, παρουσία Ζαννετίδη – Μαργαρίτη τίμησαν τον καρπό της γης με γιορτή και χαμόγελα

Στη μικρή, περήφανη Σχοινούσα των Μικρών Κυκλάδων, η 12η Γιορτή Φάβας ένωσε παραγωγούς, επισκέπτες και ανθρώπους της αυτοδιοίκησης σ’ ένα αυθεντικό κυκλαδικό γλέντι

Συμπλεύσεις στη Σίφνο: MuSifanto – Όταν η μουσική αγκαλιάζει το Αιγαίο

Το MuSifanto γίνεται 10 ετών και μας προσκαλεί σε μια γιορτή πολιτισμού και φωτός στα σοκάκια, τα μοναστήρια και τα κύματα του νησιού

Happy Traveller στην Ανάφη: Ένα τηλεοπτικό προσκύνημα στην αυθεντικότητα των Κυκλάδων (video)

Ο Ευτύχης Μπλέτσας περπατά στα σοκάκια της Χώρας, ανεβαίνει στις κορυφές του Καστελιού και ταξιδεύει με βάρκα γύρω από τον επιβλητικό Κάλαμο, συστήνοντάς μας την αθέατη πλευρά της Ανάφης.

Blue Star Ferries: Ακινητοποιημένα αύριο τα πλοία στο Νότιο Αιγαίο λόγω καιρικών συνθηκών

Δυσμενείς καιρικές συνθήκες φέρνουν ακυρώσεις σε όλα τα κυριακάτικα δρομολόγια των Blue Star Naxos, Myconos, Delos και Paros – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ταξιδιώτες

Νάξος – ΕΠΑΛ: Ο Ιορδάνης Κυριακίδης και ο Νικήτας Θεολογίτης αφήνουν πίσω τους μία τεράστια παρακαταθήκη

Μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες αφοσίωσης στην Τεχνική Εκπαίδευση, οι δύο διευθυντές συνταξιοδοτούνται, αφήνοντας πίσω τους ένα σχολείο ανοιχτό στη γνώση, στην καινοτομία και στις αξίες της τοπικής κοινωνίας.

Νάξος: Ο Νέστορας Νέστορας, ο νέος MasterChef 2025, ξεκινά μαγειρικό ταξίδι στο “Avaton 1739”

Ο μεγάλος νικητής του φετινού διαγωνισμού μαγειρικής ξεκινά συνεργασία με το εστιατόριο "Avaton 1739" στο εμβληματικό Κάστρο της Νάξου.

Νάξος – Τρίποδες: “Sea Breeze”, μια νέα επιχείρηση με άρωμα καθαριότητας

Στηρίζουμε τη νέα προσπάθεια στο χωριό μας – Ένα καθαριστήριο με επαγγελματισμό, αγάπη και ρίζες στον τόπο

Λυσιστράτη στη Νάξο: Όταν το θέατρο γίνεται υπόθεση όλων (video)

Ο σκηνοθέτης Θανάσης Αντωνίου μιλά για την τέχνη, την ελευθερία και το κοινό όραμα του θεάτρου.

Πάρος: Αποχαιρετισμός με δάκρυα για την Πρεσβυτέρα Ευαγγελία Βιώνη – Ανουσάκη

Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα η εξόδιος ακολουθία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Νάουσα – Συγκλονιστικά λόγια από τον Μητροπολίτη Λεοντοπόλεως

Ακυρώνονται τα δρομολόγια των HighSpeed 3 και 4 λόγω κακοκαιρίας

Η Hellenic Seaways ενημερώνει για την αναστολή των δρομολογίων της Κυριακής 29 Ιουνίου και τις προσωρινές αλλαγές στη ροή του προγράμματος των ταχυπλόων

Ρευματοκλοπές σε τουριστικά νησιά: Ξενοδοχεία, καφέ και σούπερ μάρκετ «φούσκωσαν» το ταμείο τους σε βάρος όλων

Eκατοντάδες παραβάσεις σε Κρήτη, Ρόδο, Νάξο, Μύκονο, Σαντορίνη και άλλα νησιά – Ηλεκτρική ενέργεια αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ κλάπηκε από επιχειρήσεις υψηλής κατανάλωσης

Algérie Ferries: Καθησυχαστική ανακοίνωση για την κράτηση του “El Venizelos” στη Μασσαλία

Η εταιρεία ξεκαθαρίζει ότι οι θερινές διαδρομές δεν επηρεάζονται – Πρόκειται για προγραμματισμένο τεχνικό έλεγχο.

Πανελλαδικές 2025: «Γράψατε Ιστορία», οι μαθητές του Φροντιστηρίου Αντώνη Χερουβείμ στην κορυφή

Μια αληθινή γιορτή γνώσης, προσήλωσης και ονείρων – Ένα μεγάλο «μπράβο» σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς που μοιράστηκαν το ταξίδι της επιτυχίας