Τετάρτη, 16 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμός#StayAtHome: Με ενοχλούσε η απουσία της "καλημέρας", τώρα την απολαμβάνω

#StayAtHome: Με ενοχλούσε η απουσία της “καλημέρας”, τώρα την απολαμβάνω

|

Το καλύτερο και πλέον σωτήριο Εμβόλιο ετοιμάζεται. Και αυτό είναι η ψυχική ανοσία που έχει όνομα πια: ΜΝΗΜΗ. Πάντα θα μας κάνει να θυμόμαστε πως κάθε δύσκολη παρελθοντική στιγμή ήταν ένα σκαλοπάτι προς την εξέλιξή μας

Κοντεύει δίμηνο εσώκλειστη. Όχι, βέβαια απόλυτου εγκλεισμού. Θα ήταν άλλωστε απάνθρωπο. Νωρίς το πρωί μου προσφέρω μια μερίδα σωματική άσκηση. Περνάω απ το φανάρι και νομίζω πως θα δω τα νεαρά παιδιά να περιμένουν για να καθαρίσουν τα τζάμια των “καθαρών” αμαξιών. Πάντα με εκνεύριζε και με γέμιζε ενοχές αυτή η ρουτίνα. Όχι, οι άνθρωποι, αλλά οι συνθήκες που έφερναν αυτόν τον εξαναγκασμό. Λίγο πιο πέρα φανερή η απουσία κάποιων ψυχικά αρρώστων που μέχρι πριν λίγους μήνες έπαιρναν τον αέρα τους στα παγκάκια του πεζόδρομου.

Η ατμόσφαιρα, καθαρή. Οι καλημέρες πάνε κι έρχονται. Πάντα μ ενοχλούσε η απουσία της “Καλημέρας”. Τώρα την απολαμβάνω. Δεν γνωριζόμαστε και χαιρετιόμαστε. Ο κόσμος όμοιος με πριν αλλά όχι ο ίδιος. Μα τι μου συμβαίνει?

Κάτι μ έχει σπρώξει τόσο βαθιά μέσα μου και αρνούμαι να με βγάλει ακόμη και γερανός.Έχει αναποδογυρίσει η σκέψη μου. Έχω φέρει τα πάνω-κάτω μέσα μου. Πάντα σκεφτόμουν ανατρεπτικά. Τώρα περισσότερο. Σκέφτομαι αυτόν τον έρμο Πλανητάκο μας πόσο πολύ τον είχαμε μπουκώσει. Πόσο τον είχαμε ταλαιπωρήσει. Έτσι πληγωμένος που είναι, πόσο πολύ χρειάζεται αυτήν του την απομόνωση από το ανθρώπινο είδος. Μέσα εμείς, έξω αυτός προσπαθώντας να φροντίσει τα τραύματά του.

Εμείς, απ’ την άλλη, μέσα απ΄τον εγκλεισμό ταξιδεύουμε σε μια καινούργια πραγματικότητα. Η ανθρωπιά μας παίρνει άλλη μορφή. Θα πρέπει να βρούμε νέο δρόμο για την νέα πραγματικότητα.
Σεμνότητα, περισυλλογή, αναγνώριση. Κατανόηση και αποδοχή πως δεν είμαστε οι Άρχοντες αυτού του πανέμορφου Πλανήτη που λυσσαλέα βαλθήκαμε να τον κατασπαράξουμε.

Είχαμε ερωτευτεί τον νόμο της Έλξης, της Αφθονίας.
Πού είναι τώρα? Υπάρχει?
Ας μιλήσουμε για έναν νέο Νόμο, πια.

14724652_10205295554587097_2574029604399277953_n.jpg

Τον Νόμο της Δημιουργίας. Ας βρούμε νέες λύσεις. Χωρίς να γκρινιάζουμε. Χωρίς να αδρανούμε. Να προσαρμοστούμε εμείς στην νέα πραγματικότητα, και όχι η πραγματικότητα στις εξαντλητικές απαιτήσεις μας.
Πολλές φορές μέσα στον “εγκλεισμό” υπήρξαν φορές που σκέφτηκα πως όλα αυτά τα χρόνια, η εμμονή μου να παραμείνω μικρή και έφηβη μέχρι τα….Όσα μου, μαζί με την Φαντασία μου και την διαίσθησή μου, θα γίνουν τώρα τα μεγάλα μου όπλα. Θα μπορέσω μαζί μ αυτά να ελιχθώ. Θα πρέπει να δείξω Υπομονή, Ψυχραιμία και προθέσεις φιλικές στο Άγνωστο. Αυτό το καινούργιο Άγνωστο θα γίνει ο αρωγός μου για καλύτερη συμβίωση με τον εαυτό μου. Για πιο ουσιαστική σχέση με τον συνάνθρωπο, τον σύντροφο, το παιδί μας.

Το καλύτερο και πλέον σωτήριο Εμβόλιο ετοιμάζεται. Και αυτό είναι η ψυχική ανοσία που έχει όνομα πια: ΜΝΗΜΗ. Πάντα θα μας κάνει να θυμόμαστε πως κάθε δύσκολη παρελθοντική στιγμή ήταν ένα σκαλοπάτι προς την εξέλιξή μας. Θα μας θυμίζει πως είμαστε πιο δυνατοί, πιο άξιοι και πιο θαρραλέοι. Εξερευνητές και Ήρωες μιας σύντομης αλλά ουσιαστικής Ζωής.

Κείμενο της Mgmn Prch (το όνομα που χρησιμοποιεί στο διαδίκτυο ως ταυτότητα), είναι μεταφράστρια – καθηγήτρια Αγγλικής γλώσσας 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΕΛΣΤΑΤ: Τα λιμάνια με τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση στην Ελλάδα, στην κορυφή οι Κυκλάδες

Από το Πέραμα και τη Σαλαμίνα έως την Πάρο, τη Νάξο και τη Μύκονο – Οι πιο πολυσύχναστες γραμμές και οι επιδόσεις των λιμανιών σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Πάρος είπε «όχι» στα πλαστικά, oλοκληρώθηκε με επιτυχία η δράση Plastic Free Greece

Υποθαλάσσιοι και παράκτιοι καθαρισμοί, εμβληματικοί πρεσβευτές και ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας ανέδειξαν τη σημασία της συλλογικής δράσης για ένα νησί απαλλαγμένο από πλαστικά.

Πράσινο φως για πλοηγικό σταθμό στη Μύκονο, σε τι δεσμεύτηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας

Ο Υπουργός Ναυτιλίας αναγνώρισε την ανάγκη ίδρυσης σταθμού για τα κρουαζιερόπλοια, ενώ επανέλαβε τη δέσμευση κάλυψης των απωλειών από τα μειωμένα λιμενικά τέλη.

Δυναμική παρουσία του Πανναξιακού AO στο Πανελλήνιο Κ16 – Έρχονται τα «Μηλώσεια 2025»

Σπουδαίες επιδόσεις από τους νεαρούς αθλητές του Πανναξιακού στη Χαλκίδα – Συγχαρητήρια και ευχαριστίες από το Δ.Σ. για τη στήριξη των χορηγών ενόψει των αγώνων «Μηλώσεια 2025» στη Νάξο.

Η κεραμική της Σίφνου: Παράδοση αιώνων, τέχνη ζωντανή

15 εργαστήρια, εκατοντάδες φόρμες και μια πολιτιστική κληρονομιά ενταγμένη στην UNESCO που συνεχίζει να γράφει ιστορία, στο χέρι, στον τροχό, στο καμίνι.

Κέα: Ανακύκλωση ελαστικών με οικολογική συνείδηση και υπευθυνότητα

Ο Δήμος Κέας σε συνεργασία με την Ecoelastica έδωσε νέα ζωή σε εκατοντάδες παλιά ελαστικά – Μια πράξη περιβαλλοντικής ευθύνης και πρότυπο διαχείρισης αποβλήτων για τα νησιά.

Κάναβα Ρούσσος: Ο Καραγκιόζης και οι Πειρατές κάτω απ’ τα αστέρια της Σαντορίνης

Μια βραδιά γεμάτη φως, γέλιο και μνήμες από τα παλιά στο Οινοποιείο Canava Roussos — εκεί που η παράδοση δεν ξεθωριάζει, αλλά ζει.

Σαντορίνη – ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπές ρεύματος – Ο προγραμματισμός μέχρι την Τρίτη 22 Ιουλίου

Προγραμματισμένες διακοπές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης από την ΔΕΔΔΗΕ λόγω τεχνικών εργασιών. Το πρόγραμμα μέχρι την Τρίτη 22 Ιουλίου

Νάξος – Δήμος: Έργο πυροπροστασίας σε 7 κοινότητες με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο

Ξεκινούν οι εργασίες για αντιπυρικές ζώνες σε Απείρανθο, Φιλώτι, Σαγκρί, Κεραμωτή, Δανακό, Ποταμιά και Αγιασσό — Ο Δήμος καλεί τους δημότες να συνεργαστούν για την υλοποίηση του έργου.

Η Νάξος μέσα από τα μάτια της Σοφίας Ρομπόλη: “Εκεί που σταματά ο χρόνος”

Η διερμηνέας νοηματικής και ψυχολόγος Σοφία Ρομπόλη γράφει για το καλοκαίρι που τη μεγάλωσε, για ένα νησί που έγινε οικογένεια, καταφύγιο, μνήμη και ελευθερία.

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Νάξος: Πέντε «κρυμμένες» παραλίες για ήσυχες (!!!) αποδράσεις

Από τον εξωτικό Πάνορμο μέχρι τη μυστική Χαβάη, ανακαλύψτε πέντε μοναδικές ακτές της Νάξου που προσφέρουν αυθεντική νησιωτική εμπειρία, μακριά από την πολυκοσμία.

Νάξος – Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου: Αντίο στον Στέλιο Ζαφειρόπουλο, ένα δάσκαλο με ψυχή και φως

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου Νάξου αποχαιρετά με συγκίνηση τον αγαπημένο εκπαιδευτικό και επιστήμονα, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μαθητική και τοπική κοινότητα.

Νάξος – Ορφέας Παπαδόπουλος: Από την υποκριτική στο τατουάζ και… στην Παναγία των Παρισίων (video)

Ο γνωστός ηθοποιός και tattoo artist μιλά αποκλειστικά στο Naxospress για την τέχνη, τη ζωή του στη Νάξο, τα παράξενα τατουάζ και τη νέα του θεατρική πρόκληση

Νάξος: Σύλληψη 70χρονου κυβερνήτη για παράνομο απόπλου σκάφους στον Πάνερμο

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, επιβατηγό τουριστικό σκάφος απέπλευσε χωρίς άδεια από το Λιμεναρχείο

Νάξος – Κεραμωτή: Σήμερα το τελευταίο αντίο στην Σοφία Φυρογένη

Η Κεραμωτή Νάξου αποχαιρετά μια αγαπημένη μορφή της τοπικής κοινωνίας – Αντί στεφάνου, δωρεά στον Ιερό Ναό από τον Σύλλογο Κεραμωτής

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Golden Plates 2025: Ο chef Νίκος Δημητροκάλης και το Dal Professore σε Νάξο και Αττική έκλεψαν τη παράσταση

Με φόντο τη θάλασσα και πρώτη ύλη την αυθεντικότητα, οι Κυκλάδες σάρωσαν στα φετινά βραβεία γαστρονομίας Golden Plates, αποσπώντας σημαντικές διακρίσεις που επιβεβαιώνουν το διεθνές γευστικό αποτύπωμά τους.

SeaJets: Το “TERA JET 2” ξεκινά τα δρομολόγια του, πρώτη αναχώρηση από Πειραιά στις 11 Ιουλίου

Το νέο ταχύπλοο της SEAJETS φτάνει Νάξο, Πάρο, Κουφονήσια, Σχοινούσα και Ηρακλειά με διπλή επιστροφή – Αναλυτικό πρόγραμμα του πρώτου δρομολογίου

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.