Ερχεται η ώρα των πρακτικών του ΣΤ Επιστημονικού Συνεδρίου “Η Νάξος διά μέσου των αιώνων” – Επόμενος σταθμός το Γλινάδο (2023) αλλά έως τότε αρχικά θα δούμε τα πρακτικά και στη συνέχεια τη προετοιμασία
Το ΣΤ’ Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο “Η Νάξος διά μέσου των αιώνων” που πραγματοποιήθηκε στο Δαμαριώνα Νάξου αποτελεί παρελθόν… Το Γλινάδο το 2023 θα είναι η επόμενη έδρα του συνεδρίου αλλά πρώτα θα δούμε τα αποτελέσματα και δη γραπτά… Και όπως ενημερωνόμαστε, ξεκινάει άμεσα για την έκδοση των Πρακτικών.. Και ελπίζουμε ότι θα δούμε τα πρακτικά όσο γίνεται πιο γρήγορα.
Αναλυτικά το δελτίο ενημέρωσης αναφέρει: “Μετά την επιτυχημένη διοργάνωση του ΣΤ’ Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου «Η Νάξος διά μέσου των αιώνων», ξεκίνησε η προετοιμασία για την έκδοση των Πρακτικών. Στόχος και του Συνεδρίου αυτού υπήρξε η εκπόνηση και παρουσίαση πρωτότυπων επιστημονικών μελετών με αντικείμενο τη Νάξο και τους Ναξίους. Οι μελέτες αυτές αναφέρονται σε διάφορους επιστημονικούς κλάδους, όπως Προϊστορία, Ιστορία από τους αρχαίους χρόνους μέχρι σήμερα, Αρχαιολογία, Φιλολογία, Λαογραφία, Κοινωνική Ανθρωπολογία, Οικονομία, Περιβάλλον, Δίκαιο, Αρχιτεκτονική. Οι ερευνητικές αυτές εργασίες σκοπούν στην ενίσχυση της επιστημονικής γνώσης για τη Νάξο, γνώση που οδηγεί στην πνευματική, πολιτισμική, κοινωνική και οικονομική ανέλιξη του νησιού μας.
Περισσότεροι από 200 διακεκριμένοι και καταξιωμένοι στον χώρο τους επιστήμονες, ακαδημαϊκοί, καθηγητές Πανεπιστημίου, ομότιμοι και εν ενεργεία, ημεδαπών και αλλοδαπών Πανεπιστημίων και άλλοι σπουδαίοι ερευνητές τίμησαν το Συνέδριο, το οποίο τέθηκε υπό την αιγίδα της Ακαδημίας Αθηνών. Τo υψηλό επιστημονικό επίπεδο των εργασιών και το τεράστιο ενδιαφέρον που παρουσιάζουν για τη Νάξο, το καθιστούν ιδιαίτερα επιτυχημένο και χρήσιμο για την επιστημονική έρευνα, την τοπική κοινωνία και την άσκηση πολιτικών για το νησί.
Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Αντώνιος Κουνάδης, με καταγωγή από τον Κινίδαρο. Νωρίτερα, ο Δήμαρχος κ. Μανόλης Μαργαρίτης τίμησε τον Δαμαριωνίτη Επίσκοπο Κυανέων κ.κ. Χρυσόστομο, τους τρεις Νάξιους Ακαδημαϊκούς κ. Αντώνιο Κουνάδη, Στέφανο Ήμελλο και Μανόλη Κορρέ, καθώς και τους εμπνευστές και θεμελιωτές του Συνεδρίου κ.Ιωάννη Κ. Προμπονά και Στέφανο Εμμ. Ψαρρά.
Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εκφράζει την ικανοποίηση και τις ευχαριστίες του για το αποτέλεσμα της προσπάθειας όλων των εμπλεκόμενων φορέων και προσώπων, της Επιστημονικής και Οργανωτικής Επιτροπής, της Τοπικής Κοινότητας Δαμαριώνα και του Προέδρου της Κώστα Σωμμαρίπα, του Συλλόγου Δαμαριώνα και του Προέδρου του Μιχάλη Δέτση, του Προέδρου της Ο.ΝΑ.Σ. Μανόλη Καλαϊτζή, καθώς και όλων των εθελοντών που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στη διοργάνωση του Συνεδρίου.
Στη διάρκεια του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν τέσσερις εκθέσεις:
- Έκθεση ιστορικών χειρογράφων που αναφέρονται στην ιστορία της Νάξου από το 1433 μέχρι το 1821, από τη Συλλογή Δελλαρόκα, με τίτλο «Από το φράγκικο στο ρωμαίικο».
- Έκθεση των καλύτερων φωτογραφιών, που προέκυψαν από σχετικό διαγωνισμό του Συλλόγου Δαμαριώνα Νάξου, στο πλαίσιο του Συνεδρίου. Στη λήξη των εργασιών απονεμήθηκαν τα βραβεία.
- Παρουσίαση πειραματικής εργασίας των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Γλινάδου, για τα νεότερα μνημεία του χωριού.
- Παρουσίαση των αποτελέσματων των ερευνών που πραγματοποιεί στη Στελίδα Νάξου το Καναδικό Ινστιτούτο στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.