Κυριακή, 17 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΣΤ' Πανελλήνιο Συνέδριο "Η Νάξος δια μέσου των αιώνων": Η ώρα των...

ΣΤ’ Πανελλήνιο Συνέδριο “Η Νάξος δια μέσου των αιώνων”: Η ώρα των πρακτικών έρχεται

|

Ερχεται η ώρα των πρακτικών του ΣΤ Επιστημονικού Συνεδρίου “Η Νάξος διά μέσου των αιώνων” – Επόμενος σταθμός το Γλινάδο (2023) αλλά έως τότε αρχικά θα δούμε τα πρακτικά και στη συνέχεια τη προετοιμασία 

Το ΣΤ’ Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο “Η Νάξος διά μέσου των αιώνων” που πραγματοποιήθηκε στο Δαμαριώνα Νάξου αποτελεί παρελθόν… Το Γλινάδο το 2023 θα είναι η επόμενη έδρα του συνεδρίου αλλά πρώτα θα δούμε τα αποτελέσματα και δη γραπτά… Και όπως ενημερωνόμαστε, ξεκινάει άμεσα για την έκδοση των Πρακτικών.. Και ελπίζουμε ότι θα δούμε τα πρακτικά όσο γίνεται πιο γρήγορα. 

Αναλυτικά το δελτίο ενημέρωσης αναφέρει: “Μετά την επιτυχημένη διοργάνωση του ΣΤ’ Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου «Η Νάξος διά μέσου των αιώνων», ξεκίνησε η προετοιμασία για την έκδοση των Πρακτικών. Στόχος και του Συνεδρίου αυτού υπήρξε η εκπόνηση και παρουσίαση πρωτότυπων επιστημονικών μελετών με αντικείμενο τη Νάξο και τους Ναξίους. Οι μελέτες αυτές αναφέρονται σε διάφορους επιστημονικούς κλάδους,  όπως Προϊστορία, Ιστορία από τους αρχαίους χρόνους μέχρι σήμερα, Αρχαιολογία, Φιλολογία, Λαογραφία, Κοινωνική Ανθρωπολογία, Οικονομία, Περιβάλλον, Δίκαιο, Αρχιτεκτονική. Οι ερευνητικές αυτές εργασίες σκοπούν στην ενίσχυση της επιστημονικής γνώσης για τη Νάξο, γνώση που οδηγεί στην πνευματική, πολιτισμική, κοινωνική και οικονομική ανέλιξη του νησιού μας.

Περισσότεροι από 200 διακεκριμένοι και καταξιωμένοι στον χώρο τους επιστήμονες, ακαδημαϊκοί, καθηγητές Πανεπιστημίου, ομότιμοι και εν ενεργεία, ημεδαπών και αλλοδαπών Πανεπιστημίων  και άλλοι σπουδαίοι ερευνητές τίμησαν το Συνέδριο, το οποίο τέθηκε υπό την αιγίδα της Ακαδημίας Αθηνών. Τo υψηλό επιστημονικό επίπεδο των εργασιών και το τεράστιο ενδιαφέρον που παρουσιάζουν για τη Νάξο, το καθιστούν ιδιαίτερα επιτυχημένο και χρήσιμο για την επιστημονική έρευνα, την τοπική κοινωνία και την άσκηση πολιτικών για το νησί.

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Αντώνιος Κουνάδης, με καταγωγή από τον Κινίδαρο. Νωρίτερα, ο Δήμαρχος κ. Μανόλης Μαργαρίτης τίμησε τον Δαμαριωνίτη Επίσκοπο Κυανέων κ.κ. Χρυσόστομο, τους τρεις Νάξιους Ακαδημαϊκούς κ. Αντώνιο Κουνάδη, Στέφανο Ήμελλο και Μανόλη Κορρέ, καθώς και τους εμπνευστές και θεμελιωτές του Συνεδρίου κ.Ιωάννη Κ. Προμπονά και Στέφανο Εμμ. Ψαρρά.

Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εκφράζει την ικανοποίηση και τις ευχαριστίες του για το αποτέλεσμα της προσπάθειας όλων των εμπλεκόμενων φορέων και προσώπων, της Επιστημονικής και Οργανωτικής Επιτροπής, της Τοπικής Κοινότητας Δαμαριώνα και του Προέδρου της Κώστα Σωμμαρίπα, του Συλλόγου Δαμαριώνα και του Προέδρου του Μιχάλη Δέτση, του Προέδρου της Ο.ΝΑ.Σ. Μανόλη Καλαϊτζή, καθώς και όλων των εθελοντών που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στη διοργάνωση του Συνεδρίου.

Στη διάρκεια του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν τέσσερις εκθέσεις:

  •  Έκθεση  ιστορικών χειρογράφων που αναφέρονται στην ιστορία της Νάξου από το 1433 μέχρι το 1821, από τη Συλλογή Δελλαρόκα, με τίτλο «Από το φράγκικο στο ρωμαίικο».
  • Έκθεση των καλύτερων φωτογραφιών, που προέκυψαν από σχετικό διαγωνισμό του Συλλόγου Δαμαριώνα Νάξου, στο πλαίσιο του Συνεδρίου. Στη λήξη των εργασιών απονεμήθηκαν τα βραβεία.
  • Παρουσίαση πειραματικής εργασίας των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Γλινάδου, για τα νεότερα μνημεία του χωριού.
  • Παρουσίαση των αποτελέσματων των ερευνών που πραγματοποιεί στη Στελίδα Νάξου το Καναδικό Ινστιτούτο στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σοφία Τορνάρου: Η Ναξιώτισσα πολίστρια που κατέκτησε το χρυσό με την Εθνική Ελλάδος

Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός υποδέχθηκε στο Δημαρχείο τη 21χρονη Σοφία Τορνάρου, διεθνή αμυντικό του Ολυμπιακού, που χάρισε στην Ελλάδα το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Σιγκαπούρη.

Συμβολικό δώρο Φίλιππου Φόρτωμα στον Νίκο Δένδια στην Τήνο

Ένα περιστέρι από τηνιακό μάρμαρο, δείγμα της ξακουστής μαρμαροτεχνίας του νησιού, πρόσφερε ο βουλευτής Κυκλάδων στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Σίφνος: Ο μικρός Μανώλης που έγινε το πιο γλυκό καλωσόρισμα του νησιού

Ο Μανώλης με το γιλέκο του υποδέχεται και αποχαιρετά τα πλοία στις Καμάρες, χαρίζοντας χαμόγελα σε ταξιδιώτες και ντόπιους

Αυξητική τάση στις αεροδιακομιδές – Πάνω από 1.400 περιστατικά σε επτά μήνες

Ραγδαία αύξηση στις ανάγκες επείγουσας αεροδιακομιδής, με 1.452 περιστατικά μέχρι τα τέλη Ιουλίου 2025. Πρωταγωνιστικό ρόλο τα μέσα που έχουν παραχωρηθεί στο ΕΚΑΒ μέσω δωρεών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Ο Μάριο Τότσι αποθεώνει τη Νάξο: «Έτσι πρέπει να είναι οι παραλίες!»

Ο Ιταλός γεωλόγος και παρουσιαστής συγκρίνει Ελλάδα και Ιταλία, βάζοντας τη Νάξο στο κέντρο της ευρωπαϊκής συζήτησης για την πρόσβαση στις παραλίες.

Νίκος Οικονομίδης: Από τα πανηγύρια στο TikTok, το «Γλέντι» που κατέκτησε τη νέα γενιά (video)

Ο σπουδαίος δημιουργός μιλά για την ξαφνική viral επιτυχία, τη δύναμη των social media, την αγάπη των νέων και τις πιο προσωπικές του στιγμές.

Συλλήψεις δύο εργαζομένων για την πυρκαγιά στη Νάξο, αυτανάφλεξη η αιτία

Δύο εμπλεκόμενοι με το χώρο του ΧΥΤΑ συνελήφθησαν ενώ βοήθησαν στην κατάσβεση – Ερωτήματα για την εφαρμογή του Νόμου και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Φάρος του Αλυκού: Ρεκόρ επισκεψιμότητας και τζίρου τον Δεκαπενταύγουστο

Tο ιστορικό εστιατόριο στον Αλυκό της Νάξου «έσπασε το φράγμα» φέτος και επιβεβαίωσε τη θέση του στην κορυφή της γαστρονομίας του νησιού.

Κ. Τσίγκας: 242 πυρκαγιές σε 4 ημέρες – «Ο μηχανισμός έφτασε στα όριά του»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος περιγράφει το δύσκολο πενθήμερο με εκατοντάδες μέτωπα φωτιάς και δεκάδες συλλήψεις για εμπρησμούς.

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Νάξος – Ταυτόχρονη άφιξη Blue Star Naxos και Blue Star Delos έφερε χιλιάδες επιβάτες και οχήματα (video)

Εντυπωσιακοί ελιγμοί, ασφυκτική κίνηση και δοκιμασία για τις υποδομές – Σε πλήρη εγρήγορση το Λιμεναρχείο Νάξου και η Δημοτική Αστυνομία. (video)

Συναγερμός στο «Ιονίς», Μπλακ άουτ με 183 επιβάτες, πλέει με μία μηχανή προς το Λαύριο

Βλάβη προκάλεσε προσωρινή ακινητοποίηση του πλοίου μεταξύ Κέας και Μακρονήσου – Στο σημείο σπεύδουν δυνάμεις του Λιμενικού.

Αγ. Προκόπιος Νάξου: Όταν οι αμμοθίνες γίνονται… πάρκινγκ και η Natura απλώς κοιτά

Η οργισμένη ανάρτηση του Λεωνίδα Μαγκανάρη για την καταστροφή στον Άγιο Προκόπιο φέρνει ξανά στο φως το ετήσιο δράμα των προστατευόμενων περιοχών που γονατίζουν κάτω από τις ρόδες και την αδιαφορία.

Νέος γύρος συγκέντρωσης στα σούπερ μάρκετ: Εξαγορές που αλλάζουν τον χάρτη

Από τη «Μασούτης» και την «Κρητικός» μέχρι τη Retail & More και τον «Γαλαξία» – Το 2025 διαμορφώνει νέες ισορροπίες στο οργανωμένο λιανεμπόριο

Νάξος – Μενδώνη για Πορτάρα: “θα τοποθετηθεί νέα περίφραξη και θα μπουν κάμερες ασφαλείας”

Περιστατικά βανδαλισμών και έλλειψης σεβασμού σε μνημεία φέρνουν στο προσκήνιο την ανάγκη για παιδεία, ευαισθητοποίηση και προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Νάξος – Κεραμωτή: Μια βραδιά μνήμης και συγκίνησης για την Ειρήνη Κονιτοπούλου – Λεγάκη (photos)

Ο Σύλλογος Κεραμιωτών Νάξου τίμησε την αξεπέραστη φωνή της νησιώτικης μουσικής με μια εκδήλωση γεμάτη ήχους, αναμνήσεις και αγάπη

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».