Ο Σύλλογος Σχοινουσιωτών, ο Σύλλογος Νέων Σχοινούσας και ο ΝΟ.Π.Π.Α.Π.Π.Π.Α με την υποστήριξη των παραγωγών φάβας, των επιχειρηματιών του νησιού (και όχι μόνο) και της Δημοτικής Κοινότητας Σχοινούσας διοργανώνουν για 7η χρονιά τη Γιορτή Φάβας Σχοινούσας την Παρασκευή 29/6 και το Σάββατο 30/6/2018.
Θεωρείται από τα πλέον θρεπτικά προϊόντα… Μπορεί να μην έχει την αίγλη της Φάβας Σαντορίνης, αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτοί που γνωρίζουν εμπιστεύονται με κλειστά μάτια την Φάβα Σχοινούσας αφού θεωρούν (και όχι άδικα) ότι είναι καλύτερης ποιότητας. Είναι αυτό που λέμε «άλλος έχει το όνομα κι άλλος έχει τη χάρη)… Και χρόνο με το χρόνο, κερδίζει όλο και περισσότερους φανατικούς θαυμαστές. Και οι Νέοι Σχοινούσας (με την αρωγή και των υπολοίπων …δυνάμεων, φορέων του νησιού αλλά και του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων), διοργανώνουν κάθε χρόνο το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου την γιορτή ώστε να ευχαριστήσουν με τον τρόπο τους τη… Γη για την σοδειά που τους προσφέρει. Και φτάνουμε αισίως στην 7η της έκδοση. Κάθε χρόνο και πιο εντυπωσιακή.
Η ώρα της γιορτής
Από ένα απλό «πανηγύρι μεταξύ μας» που έλεγαν γελώντας όταν πρωτοξεκίνησε, μετατράπηκε σε ένα διήμερο φεστιβάλ και είναι χαρακτηριστικό ότι έφτασε και τους 1000 επισκέπτες (!!!) Και εκτός από φάβα, η γιορτή περιλαμβάνει πολύ τραγούδι, χορό, φαγητό με συνοδεία καλού κρασιού και βέβαια δράσεις που ξεκινούν από τον πολιτισμό (εκθέσεις) έως και αναπαράσταση του παλιού τρόπου αλωνίσματος….
Ο Σύλλογος Σχοινουσιωτών , ο Σύλλογος Νέων Σχοινούσας και ο ΝΟ.Π.Π.Α.Π.Π.Π.Α με την υποστήριξη των παραγωγών φάβας, των επιχειρηματιών του νησιού και της δημοτικής κοινότητας Σχοινούσας διοργανώνουν για 7η χρονιά τη Γιορτή Φάβας Σχοινούσας την Παρασκευή 29/6 και το Σάββατο 30/6/2018.
Πιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή 29/6 στις 19.00 ξεκινάει το Φεστιβάλ στην κεντρική πλατεία “Ντόλλι Μωνουρί” της Σχοινούσας. Θα λάβει χώρα έκθεση φωτογραφίας με θέμα τη φάβα και την αγροτική ζωή στο νησί, ενώ οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όλη τη διαδικασία μαγειρέματος της φάβας καθώς και να τη δοκιμάσουν. Στη συνέχεια, θα παρουσιαστούν από νέους μάγειρες πρωτότυπες συνταγές με φάβα και θα γίνει προβολή της ταινίας ‘’Πειρατές της Σχοινούσας’’ (Pirates of Schinoussa) με πρωταγωνιστές τα παιδιά του νησιού, σε σενάριο και σκηνοθεσία της κα. Θεοδοσίας Παπαδοπούλου . Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με ζωντανή μουσική από τοπικούς οργανοπαίχτες, καλώντας όλον τον κόσμο να χορέψει στους νησιωτικούς ρυθμούς τους.
Τη δεύτερη μέρα, η δράση θα μεταφερθεί στον περίβολο του Πολιτιστικού κέντρου του Συλλόγου Νέων Σχοινούσας και στο Αλώνι του «Μονού», όπου στις 21:00 οι παραγωγοί του νησιού θα αρχίσουν παρουσιάζοντας αναλυτικά όλη την παραγωγική διαδικασία. Στις 21:30 θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί από τις χορευτικές ομάδες της Σχοινούσας και της Αμοργού (Σύλλογος Πολιτισμού και Τέχνης “Σημωνίδης”). Μετά το πέρας των χορευτικών θα διατίθενται άφθονοι ψαρομεζέδες, κρασί, αναψυκτικά και φυσικά φάβα για όλους. Στις 22:30 θα στηθεί νησιώτικο γλέντι με τον Νίκο Οικονομίδη, την Ιωάννα Χρυσανθακοπούλου, τον Παναγιώτη Βέργο, τον Αργύρη Ψαθά, τον Γιακουμή και τον Γιώργο Γαβρά.
Η Σχοινούσα παράγει και γιορτάζει
Ένα παράδειγμα της αξίας των σπάνιων καρπών της ελληνικής γης αποτελεί και η ιδιαίτερη φάβα, η αλλιώς το φάβα, όπως το ονομάζουν στη Σχοινούσα! Ο συγκεκριμένος σπόρος που καλλιεργείται στο νησί προέρχεται από το ψυχανθές κατσούνι -pisum sativum- (και όχι από λαθούρι, όπως οι φάβες που συνήθως τρώμε), κάνοντας έτσι την συγκεκριμένη ποικιλία πιο γλυκιά και πιο ήπια.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι κέρδισε την πρώτη θέση στο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Κυκλάδων που έγινε στη Σίφνο το Σεπτέμβριο του 2012. Ο σπόρος και η καλλιέργειά του πέρναγε από γενιά σε γενιά. Ως ένα προϊόν που αποθηκεύεται, αποτελούσε μια βασική τροφή για όλο το χρόνο. Έτσι κι αλλιώς, στα άγονα κυκλαδονήσια, όπως όλα τα Κουφονήσια, η γη δεν προσφέρει και πολλά.
Το κατσούνι μεταφέρθηκε με κατοίκους-μετανάστες από την Αμοργό τον 19ο αιώνα και από τότε καλλιεργείται και στη Σχοινούσα ανελλιπώς, αφού στο νησάκι αυτό βρήκε τις ιδανικές εδαφοκλιματικές συνθήκες για την ευδοκίμησή του και αποτελεί βασικό προϊόν του νησιού.