Δευτέρα, 14 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΣέριφος: Οι φωτογραφίες του Ρόμπερτ ΜακΚέιμπ μας ταξιδεύουν σε άλλη εποχή

Σέριφος: Οι φωτογραφίες του Ρόμπερτ ΜακΚέιμπ μας ταξιδεύουν σε άλλη εποχή

|

“Η πρώτη μου επαφή με τη Σέριφο ήταν το 1954. Μια απλή στάση στη διαδρομή του πλοίου από τον Πειραιά προς νότια: Κύθνος – Σέριφος – Σίφνος – Ίος – Σαντορίνη. Το μεγάλο λιμάνι της με τον νότιο προσανατολισμό προστάτευε από τα μελτέμια.

Κείμενο της Μαρή Αδαμοπούλου (εφημερίδα ΝΕΑ) 

Είδα τη Χώρα να αστράφτει στην κορυφή του λόφου. Σημείωσα να επιστρέψω. Και αν δεν με απατά η μνήμη μου, αποβιβάστηκα στο Λιβάδι ένα ή δύο χρόνια αργότερα».

Τα λόγια ανήκουν στο βετεράνο της φωτογραφίας Αμερικανό – αλλά πλέον πολιτογραφημένο Έλληνα – Ρόμπερτ ΜακΚέιμπ. Εικοσι τέσσερα καρέ από εκείνη την επίσκεψη του που κατέγραψε σε ασπρόμαυρο φιλμ, αλλά και από το έγχρωμο υλικό που τράβηξε χρόνια αργότερα αποτελούν το υλικό της έκθεσης «Μαγεία της Σερίφου», που εγκαινιάζεται σήμερα επί τη ευκαιρία του εορτασμού του πρώτου έτους λειτουργίας του κτιρίου «Περσεύς» ως Αρχαιολογικό Μουσείο Σερίφου. Καρέ που έρχονται σε διάλογο με σύγχρονες εικόνες αποτυπωμένες από τον φακό της φωτογράφου και εικαστικού Κατερίνας Καλούδη, η οποία συνεπιμελείται την έκθεση με τον αρχαιολόγο Γιώργο Γαβαλά.

«Τη δεκαετία του 1950 δεν συναντούσες πολλούς επισκέπτες στις Κυκλάδες. Δεν υπήρχαν δρόμοι ούτε ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, παρά μετρημένα ταξί και ελάχιστα καταλύματα. Τα γαϊδουράκια ήταν σε ευρεία χρήση και συχνά ήμασταν οι μόνοι ξένοι επισκέπτες στο νησί.

Εκείνα τα χρόνια στις Κυκλάδες, νιώθαμε συχνά σαν εξερευνητές που ανακάλυπταν νέους πολιτισμούς. Κάθε νησί είχε το δικό του ξεχωριστό χαρακτήρα. Σήμερα, με την ευκολία της μετακίνησης, την τηλεόραση, το διαδίκτυο, τον μαζικό τουρισμό, έχει επέλθει ομογενοποίηση των ηθών και των παραδόσεων», συνεχίζει ο 89χρονος σήμερα φωτογράφος, ο οποίος ξεκίνησε να αναμετριέται με την κάμερα ήδη από την ηλικία των πέντε ετών.

«Οι φωτογραφίες του Ρόμπερτ ΜακΚέιμπ από την Σέριφο, αιχμαλωτίζουν την αρχετυπική απλότητα και αρμονία του αρχιπελάγους, λίγο πριν μετατραπεί σε παγκόσμιο τουριστικό προορισμό. Οι λήψεις του, που απεικονίζουν την διαχρονική λιτή ομορφιά του κυκλαδικού τοπίου με την μακραίωνη ιστορία να είναι πανταχού παρούσα στην καθημερινότητα των κυκλαδιτών, είναι σήμερα πολύτιμα τεκμήρια ενός κόσμου που, εν πολλοίς, εξαφανίστηκε πίσω από την τουριστική υπερανάπτυξη. Στις εικόνες του ο λιτός βίος των Κυκλάδων της μεταπολεμικής Ελλάδας λούζεται στο αιγαιοπελαγίτικο φως και μεταμορφώνεται σε παράδεισο στον οποίο όλοι θα θέλαμε κάποτε να έχουμε ζήσει», σημειώνει ο επικεφαλής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Δημήτρης Αθανασούλης με αφορμή την έκθεση.

«Η μαγεία της Σερίφου μπορεί να μην εξηγηθεί ποτέ», σχολιάζει ο Ρόμπερτ ΜακΚέιμπ. «Αλλά μέσα από αυτή την έκθεση διαφαίνεται να πλανιέται στον αέρα μια νέα μαγεία. Φωτογράφισα πριν από πολύ καιρό, σε ένα μακρινό παρελθόν. Με τη βοήθεια των πολλών νέων φίλων μου από τη Σέριφο συνυφάνθηκε το παρελθόν με το παρόν αυτού του υπέροχου νησιού, φέρνοντας κοντά πολλές γενιές Σεριφιωτών. Με έναν μαγικό τρόπο».

ΙΝFO

H έκθεση φωτογραφίας «Μαγεία της Σερίφου» από σήμερα και έως τέλος Δεκεμβρίου στο αρχαιολογικό μουσείο Σερίφου.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Πολιτιστικός Σύλλογος “Κούρος, ο Ελληνας”: Το “ευχαριστώ” και … η υπόσχεση για συνεχή μάχη

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μελάνων «Κούρος ο Έλληνας» ευχαριστεί τον Δήμο Νάξου για την ιστορική του στάση και καλεί σε συνέχεια του αγώνα για την παραμονή των μνημείων στο Φλεριό

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Η πατινάδα στ’ Απεράθου: Όταν το τραγούδι γίνεται τελετουργία

Από τον έρωτα μέχρι τον σαρκασμό της πρώτης νύχτας – μια βαθιά βιωματική πολιτιστική εμπειρία στον τόπο που τη γέννησε

Πολιτιστικό Καλοκαίρι στην Κωμιακή: Εκδηλώσεις, γιορτές και παράδοση τον Ιούλιο (πρόγραμμα)

Με τη συνεργασία τοπικών φορέων, η Κωμιακή «ζωντανεύει» με ποικίλες πολιτιστικές δράσεις – Από εγκαίνια και γιορτές μέχρι παιδικές εκδηλώσεις και περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες

Με λαμπρότητα και ευλάβεια τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Παϊσίου στη Νάξο

Διπλές εορταστικές εκδηλώσεις σε Κορωνοχώρι και πόλη Νάξου παρουσία των Σεβ. Μητροπολιτών Καλλινίκου και Γεωργίου – Αφιέρωμα στους Αγίους Τέσσερις Μάρτυρες της Κρήτης στο πλαίσιο των "Νικοδημείων 2025".

Νάξος – Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου: Αντίο στον Στέλιο Ζαφειρόπουλο, ένα δάσκαλο με ψυχή και φως

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου Νάξου αποχαιρετά με συγκίνηση τον αγαπημένο εκπαιδευτικό και επιστήμονα, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μαθητική και τοπική κοινότητα.

Νάξος – “Κλεμμένη Άνοιξη”: Μια συγκλονιστική φωτογραφική μαρτυρία για τον πόλεμο και την ελπίδα

Η βραβευμένη έκθεση της Alena Grom φιλοξενείται στον Μουσικό Περίβολο του 1ου Γυμνασίου Νάξου και αποτυπώνει με βαθιά ευαισθησία το τραύμα και την αξιοπρέπεια των γυναικών που επέζησαν του πολέμου.

Αδένωμα υπόφυσης: Συμπτώματα, διάγνωση και θεραπευτική προσέγγιση

Αδένωμα υπόφυσης: Συμπτώματα, διάγνωση και θεραπευτική προσέγγιση

Νάξος και τα Online παιχνίδια τα ήσυχα βράδια του νησιού

Όταν η Παράδοση Συναντά την Οθόνη: Οι Νάξιοι και τα Online Παιχνίδια στα Ήσυχα Βράδια του Νησιού

Αλ. Φραντζέσκος: Οι Κούροι των Μελάνων πρέπει να μείνουν: Η ιστορία δεν ξεριζώνεται

Η αυθεντικότητα, η βιωματική εμπειρία και η πολιτισμική συνέχεια κινδυνεύουν όταν αποκόβουμε τα μνημεία από τον τόπο τους. Οι Κούροι των Μελάνων ανήκουν εκεί όπου γεννήθηκαν – στο φως, στη μνήμη και στο τοπίο της Νάξου.

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Συλλήψεις σε Μύκονο, Σύρο, Σαντορίνη, Πάρο και Νάξο για ναρκωτικά, παραβάσεις και ηχορύπανση

Δέκα συλλήψεις για παραβάσεις ναρκωτικών, παράνομη διαμονή, ηχορύπανση, λειτουργία καταστημάτων χωρίς άδεια, Κ.Ο.Κ. και πλαστογραφία πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 5-6 Ιουλίου 2025 σε πέντε νησιά των Κυκλάδων.

Νάξος: Πέντε «κρυμμένες» παραλίες για ήσυχες (!!!) αποδράσεις

Από τον εξωτικό Πάνορμο μέχρι τη μυστική Χαβάη, ανακαλύψτε πέντε μοναδικές ακτές της Νάξου που προσφέρουν αυθεντική νησιωτική εμπειρία, μακριά από την πολυκοσμία.