Σάββατο (13/06) και ναυλωμένο αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης… Προέρχονταν από την Ελβετία, παρέλαβε σαράντα τετράποδους επιβάτες και επέστρεψε … σπίτι ώστε τα αδέσπότα (γάτες και σκύλοι) να βρουν τις νέες οικογένειές τους…
Από τις πιο όμορφες ειδήσεις του Σαββατοκύριακου που πέρασε στα ψιλά γιατί δεν κάνουν όμορφα πρωτοσέλιδα… Ομως, οι ιστορίες τους είναι καταπληκτικές.. Ο λόγος; Μα για κίνηση που έγινε από τα στελέχη της Santorini Animal Welfare Association (Σύλλογος για την σωστή φροντίδα των ζώων της Σαντορίνης) με σκοπό αδέσποτα τετράποδα (γύρω στα σαράντα) να βρουν νέα σπίτια… Και το πιο εντυπωσιακό είναι ότι τα βρήκαν στο εξωτερικό… Και στήθηκε μία μεγάλη επιχείρηση για την αερομεταφορά τους…
Η είδηση έρχεται μέσα από τη σελίδα στα social media του αερολιμενάρχη Θήρας, Δημήτρη Γάκη, ο οποίοςμε την επισύναψη και των σχετικών φωτογραφίων αναφέρει: Μια ιδιαίτερη πτήση έγινε το Σάββατο 13.06.2020 απο το αεροδρόμιο της Σαντορίνης με προορισμό την Ελβετία με ναυλωμένο αεροσκάφος.
Επιβάτες της διαφορετικής αυτής πτήσης ήταν αξιολάτρευτα σκυλάκια και γατάκια από το καταφύγιο των αδέσποτων φίλων μας της Σαντορίνης. Ήταν μεγάλη μου χαρά που βοήθησα απο την θέση μου για την εξασφάλιση της απαραίτητης ειδικής έγκρισης της πτήσης εξωτερικού για την μεταφορά των αδέσποτων και παρατημένων τετράποδων φίλων μας που θα βρουν ανάδοχους και φροντίδα στο εξωτερικό.
Θα ήθελα να συγχαρώ ως πολίτης όλους όσους οργάνωσαν αυτη την πτήση και όλους όσους συμμετέχουν στην φιλοξενία και την φροντίδα αυτών των ψυχών. Επιθυμούν να προσφέρουν ανώνυμα χωρίς τυμπανοκρουσίες!
Θα ήθελα ακόμα να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου ως Αερολιμενάρχης Θήρας γιατί πραγματικά συμβάλλουν στο έργο του Αερολιμένα Σαντορίνης. Με την συλλογή και φροντιδα των τετράποδων φίλων μας στο καταφύγιο βελτιώνουν την ασφάλεια πτήσεων των αεροσκαφών. Υπήρχαν περιπτώσεις στο παρελθόν οπου αδέσποτα ζωάκια ξεπερνούσαν την περίφραξη του αεροδρομίου και μεχρι να απομακρυνθούν αποτελούσαν κίνδυνο στην ασφάλεια πτήσεων των αεροσκαφών. Συγχαρητήρια για την κοινωνική και φιλοζωική ευαισθησία με θετικό πρόσημο για την ασφάλεια στις αεροπορικές πτήσεις !”
Πρόβλημα λόγω αύξησης αδέσποτων με το πέρας της καραντίνας
Παράλληλα, μέσα από τη σελίδα του Συλλόγου έχουμε και την αποκάλυψη ενός θέματος που μας έκανε εντύπωση. Και έχει να κάνει με την εν γένει συμπεριφορά των ελλήνων απέναντι στα ζώα… Οπως όλοι παρατηρήσαμε, στο διάστημα της καραντίνας, εκατοντάδες συμπολίτες μας κάθε απόγευμα έκαναν βόλτα συνοδεύοντας ένα σκυλάκι…. Τις περισσότερες φορές… Ομως, με το πέρας της καραντίνας, το σκυλάκι ή το όποιο άλλο τετράποδο, μπήκε στο …ντουλάπι. Κοινώς βρέθηκε στο δρόμο. Και αυτό αναφέρουν τα στελέχη του Συλλόγου σε ανάρτησή τους καυτηριάζοντας την όλη πολιτική… ” Η αντιπαθητική αλήθεια των στατιστικών επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι τα ζώα σε αυτό το μέρος εάν ο κόσμος θεωρηθεί ως επί το πλείστον ως εποχιακά παιχνίδια και όχι σύντροφοι ζωής…
Μόλις μετά την άρση της αυστηρής αντιμετώπισης των μέτρων αποκλεισμού των Ελλήνων, ένα τσουνάμι ανεπιθύμητων σκύλων χτύπησε το καταφύγιο που ανεβαίνει ο πληθυσμός κατά 30 % σε περίπου 3 εβδομάδες! Κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού υπήρξε άνευ προηγουμένου άνθιση εθελοντών και δραστηριότητας για την καλή μεταχείριση των ζώων ξαφνικά σε όλη τη χώρα καθώς όλοι ήμασταν υποχρεωμένοι να στείλουμε SMS στο τμήμα Πολιτικής Προστασίας πριν βγούμε από τα σπίτια μας και μόνο για 6 πολύ συγκεκριμένους λόγους #6 να είσαι σωματική περιβολή ή να βγάζεις βόλτα τον σκύλο σου…
Δυστυχώς επιστρέφουμε σε μια πολύ ζοφερή πραγματικότητα καθώς όλοι προσπαθούν να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους σε μια σύντομη και πολύ αβέβαιη τουριστική περίοδο με μεγάλο ανταγωνισμό και φυσικά τα σκυλιά ιδιωτικά ή αδέσποτα είναι απλά μια ταλαιπωρία το ειδυλικό τοπίο τους… Ό, τι έγινε, έγινε και αυτά τα φτωχά πλάσματα θα πρέπει να μοιραστούν τις εγκαταστάσεις του καταφυγίου και να μάθουν να ζουν μαζί φτάνοντας στον αριθμό ειδοποίησης των 140 σκύλων. Εάν δεν μπορείτε να είστε μέρος της λύσης τουλάχιστον μην είστε μέρος του προβλήματος μην έχετε ζώο εάν δεν μπορείτε να αναλάβετε αυτή την ευθύνη είναι αισθαντικά δεν φέρνει χόμπι, ούτε συναγερμούς ασφαλείας και όχι παιχνίδια…”