Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου και ο Δήμος Θήρας τιμά τον αείμνηστο αρχαιολόγο Σπυρίδωνα Μαρινάτο με τα αποκαλυπτήρια της προτομής του, τον άνθρωπο που έφερε στο φως πριν από 51 χρόνια τον προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου
16 Σεπτεμβρίου 1967…. O αρχαιολόγος Σπύρος Μαρινάτος ανακοίνωνε την ανακάλυψη του σημαντικού προϊστορικού οικισμού στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης, που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού, 15 χιλιόμετρα από τα Φηρά. Μετά από 2000 χρόνια τον επισκέπτη του αρχαιολογικού χώρου στη Σαντορίνη, όπως και όσους επισκέπτονται το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, εντυπωσιάζουν οι τοιχογραφίες, που πέρα από μοναδικά μνημεία τέχνης ενός ξεχωριστού πολιτισμού, μας δίνουν πολύ συγκεκριμένες πληροφορίες για την κοινωνική ζωή εκείνων των χρόνων.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο πανεπιστημιακός και ακαδημαϊκός Σπύρος Μαρινάτος (γεννημένος στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς το 1901) ξεκίνησε τη δράση του το 1932 από την Αμνισό της Κρήτης, όπου η αρχαιολογική σκαπάνη του αποκάλυψε μινωική έπαυλη της Μεσομινωικής ΙΙΙ περιόδου με θαυμάσιες τοιχογραφίες. Κατά την διάρκεια των ανασκαφών βρήκε ηφαιστειακό υλικό σε μινωικά στρώματα, πράγμα που τον οδήγησε στην άποψη ότι ο Μινωικός πολιτισμός πρέπει να καταστράφηκε από την ηφαιστειακή έκρηξη της Θήρας. Την θεωρία αυτή την δημοσίευσε το 1939. Αυτό τον οδήγησε το 1967 στην μεγάλη ανακάλυψη του προϊστορικού οικισμού στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης, μια ολόκληρη πόλη της Υστεροκυκλαδικής Ι περιόδου, θαμμένη κάτω από τα ηφαιστειακά υλικά. Μάλιστα, ο Σπύρος Μαρινάτος υποστήριξε ότι η Σαντορίνη ήταν η χαμένη Ατλαντίδα που αναφέρει ο Πλάτων.
Ο Κεφαλλονίτης αρχαιολόγος δεν επρόκειτο να εγκαταλείψει ποτέ την ανασκαφή του, αφού σκοτώθηκε (την 1η Οκτωβρίου του 1974), κατά ένα περίεργο παιχνίδι της μοίρας, σε ατύχημα στη λεγόμενη «Τριγωνική Πλατεία» στο χώρο της ανασκαφής! Ο Σπύρος Μαρινάτος κηδεύθηκε αρχικά, όπως επιθυμούσε, στον χώρο του Συγκροτήματος Δ, στον προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου της Σαντορίνης και έμεινε εκεί μέχρι το 2005. Στη συνέχεια, όμως, μεταφέρθηκε πλησίον του φυλακίου στη νότια (κεντρική) είσοδο του αρχαιολογικού χώρου, αλλά αναμένεται στο μέλλον να μεταφερθεί σε μνημείο που θα χτιστεί προς τιμή του σε άλλη κοντινή θέση.
Και χθες, το πρωί της Κυριακής 30 Σεπτεμβρίου 2018, ήρθε η στιγμή που ενδεχομένως όλοι οι άνθρωποι του Πολιτισμού περίμεναν… Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκαν από τον Δήμαρχο Θήρας κ. Νίκο Ζώρζο τα αποκαλυπτήρια της προτομής του (φωτογραφία από την ιστοσελίδα της Πέννυ Αν. Εκπαιδευτικός Θήρα). Και η οποία έχει φιλοτεχνηθεί από τη γλύπτρια κ. Μαίρη Παπακωνσταντίνου με χορηγία του κ. Αθανάσιου Μαρτίνου, τοποθετήθηκε δε στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου Ακρωτηρίου, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Πολιτισμού.
Το παρών στην εκδήλωση (πήραν και το λόγο για σύντομο χαιρετισμό) έδωσαν ο Δήμαρχος Θήρας κ. Νίκος Ζώρζος, ο διευθυντής της Ανασκαφής Ακρωτηρίου καθηγητής κ. Χρίστος Ντούμας, ο αρχαιολόγος κ. Τάσος Βαρβαρήγος και ο
Αντιπρόεδρος της Κοινότητας Ακρωτηρίου και Αρχιφύλακας της Ανασκαφής κ. Αργύρης Μαυρομάτης Στην εκδήλωση συμμετείχε και η Φιλαρμονική του Δήμου Θήρας. Μετά τις ομιλίες τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του Μητροπολίτη Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Επιφανίου.
Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα atlantea.news