Για πρώτη φορά μία από τις πιο σημαντικές εκθέσεις με θέμα “Οι Θησαυροί του Ακρωτηρίου” θα ταξιδέψουν εκτός Ελλάδας – Από τις 20 Ιουνίου έως τον Σεπτέμβριο του 2021 θα βρίσκονται στο κεντρικό κτίριο του Κρατικού Μουσείου Καλών Τεχνών Πούσκιν στη Μόσχα. (video)
Αντικείμενα που κάποτε ήταν αόρατα στον προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου στη Σαντορίνη, σήμερα όχι μόνο είναι ορατά και μπορούν όλοι να τα θαυμάσουν όταν “αφηγούνται” με τον δικό τους τρόπο την ιστορία τους, αλλά θα αφήσουν την Ελλάδα για να προβληθούν στη Ρωσία για πρώτη φορά το φετινό καλοκαίρι .
Η έκθεση, με τίτλο “Θησαυροί του Ακρωτηρίου”, συγκαταλέγεται μεταξύ των πολιτιστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του “Ρωσικού – Ελληνικού Έτους Ιστορίας” για τον εορτασμό της διακοσαετούς επετείου από την Ελληνική Επανάσταση
Θα φιλοξενηθούν από το Κρατικό Μουσείο Καλών Τεχνών Πούσκιν στην Μόσχα και από κοινού διοργανώθηκε από την γνωστή εταιρεία Kaspersky Lab, η οποία είναι ο κύριος χορηγός της ανασκαφής στο Ακρωτήρι τα τελευταία έξι χρόνια.
Οι Θησαυροί του Ακρωτηρίου πηγαίνουν στη Ρωσία
Αρχαίες τοιχογραφίες, κεραμικά και αντικείμενα που χρονολογούνται από τον 18ο και 17ο αιώνα π.Χ., που αντιπροσωπεύουν το ασυνήθιστα υψηλό επίπεδο πολιτιστικής ανάπτυξης του προϊστορικού πολιτισμού του Αιγαίου που άκμασε στο Ακρωτήρι, θα παρουσιαστούν στο ρωσικό κοινό για πρώτη φορά, για μια χρονική περίοδο τριών μηνών.
Πολλά από τα εκθέματα δεν έχουν φύγει ποτέ από την Ελλάδα, και μερικά θα ταξιδέψουν στη Ρωσία απευθείας από τους αποθηκευτικούς χώρους, που σημαίνει ότι δεν έχουν εκτεθεί στα μάτια των τακτικών επισκεπτών του Μουσείου στη Σαντορίνη.
Και βέβαια αποτέλεσε θέμα συζήτησης ανάμεσα στην Ελληνίδα Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, και τον πρέσβη της Ρωσίας στην Αθήνα, Αντρέι Μάσλοφ, την περασμένη εβδομάδα. Η κ. Μενδώνη χαρακτήρισε πάρα πολύ σημαντικό γεγονός την έκθεση καθώς συνδέεται με το Έτος Ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας και με την επέτειο των 200 ετών της Ελληνικής Επανάστασης. σημειώνοντας ” Δεν ξεχνούμε τη σημαντική συμβολή της Ρωσίας στη διαμόρφωση του νεότερου ελληνικού κράτους».
Από την πλευρά του, ο κ. Μάσλοφ μετέφερε τις πολύ θετικές εντυπώσεις του Ρώσου Πρωθυπουργού από την επίσκεψή του στην Αθήνα, για τις επίσημες εκδηλώσεις της επετείου της 25ης Μαρτίου. Επισήμανε ότι ο Ρώσος Πρωθυπουργός επέλεξε την Αθήνα για το πρώτο του επίσημο ταξίδι στο εξωτερικό, έπειτα από μεγάλο διάστημα, εξαιτίας των περιορισμών της πανδημίας.
Καταπληκτικά αποτελέσματα από την “Οικία των Θρανίων”
Μεγάλο μέρος της έκθεσης προήλθε από τις πιο πρόσφατες ανακαλύψεις κοιλωμάτων στη λεγόμενη “Οικία των Θρανίων” Οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει 13 πήλινα κουτιά με αντικείμενα κυκλαδικής κουλτούρας εκεί που εκτιμάται ότι είναι περίπου 5.000 ετών. Ανακαλύφθηκε στα θεμέλια του κτηρίου, όπου το χάλκινο αγριοκάτσικο είχε προηγουμένως ανακαλυφθεί το 1999 και όπου υπήρχε ένας βωμός.
Μία από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις ήταν μια μαρμάρινη γυναικεία φιγούρα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την επιστήμη, καθώς αντικατοπτρίζει την “μεταφορά” των κυκλαδικών εικαστικών τεχνών από την πρώιμη περίοδο και μπορεί να είναι το κλειδί για την αποκάλυψη πολλών από τα μυστήρια του Ακρωτηρίου.
Ρωσικός χορηγός για μακροχρόνια εσκαφή
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους που εργάζονται στον αρχαιολογικό χώρο, η υποστήριξη από την εταιρεία Kaspersky Lab τους έδωσε την ευκαιρία να εργαστούν ταυτόχρονα σε διάφορους τομείς.
Η Ρωσική Εταιρεία υποστηρίζει την Αρχαιολογική Εταιρεία Αθηνά στο ανασκαφικό έργο του Ακρωτηρίου από το 2015. Ως κύριος χορηγός του έργου, παρέχει υποστήριξη σε πολλούς τομείς της εργασίας τους – από την αποκατάσταση τοιχογραφιών ή τοιχογραφιών, σε εργασίες αποκατάστασης στα ερείπια της αρχαίας πόλης.
“Στη δουλειά μας, προσπαθούμε να προστατεύσουμε τα πράγματα που είναι πιο σημαντικά για τους ανθρώπους. Το Ακρωτήρι είναι ένας θησαυρός για όλη την ανθρωπότητα και είναι ευθύνη μας να διατηρήσουμε εκπληκτικά αντικείμενα για το μέλλον”, δήλωσε στην ιστοσελίδα greekreporter.com ο Διευθύνων Σύμβουλος της Kaspersky Lab, Eugene Kaspersky όταν ξεκίνησε το συγκεκριμένο πρόγραμμα χορηγιών.
“Ως εκ τούτου, είμαι περήφανος για την δυνατότητά μας να συνεισφέρουμε στη μελέτη ενός μοναδικού πολιτισμού και στη συνέχιση των αρχαιολογικών ανασκαφών.”
Η έκθεση “Θησαυροί του Ακρωτηρίου” θα είναι ανοιχτή στο κοινό από τις 20 Ιουνίου έως το Σεπτέμβριο του 2021, στο κεντρικό κτίριο του Κρατικού Μουσείου Καλών Τεχνών Πούσκιν στη Μόσχα.