Τρίτη, 26 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΣαντορίνη: Η έκθεση “Θησαυροί του Ακρωτηρίου” θα ταξιδέψει στη Ρωσία

Σαντορίνη: Η έκθεση “Θησαυροί του Ακρωτηρίου” θα ταξιδέψει στη Ρωσία

|

Για πρώτη φορά μία από τις πιο σημαντικές εκθέσεις με θέμα “Οι Θησαυροί του Ακρωτηρίου” θα ταξιδέψουν εκτός Ελλάδας – Από τις 20 Ιουνίου έως τον Σεπτέμβριο του 2021 θα βρίσκονται στο κεντρικό κτίριο του Κρατικού Μουσείου Καλών Τεχνών Πούσκιν στη Μόσχα. (video) 

Αντικείμενα που κάποτε ήταν αόρατα στον προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου στη Σαντορίνη, σήμερα όχι μόνο είναι ορατά και μπορούν όλοι να τα θαυμάσουν όταν “αφηγούνται” με τον δικό τους τρόπο την ιστορία τους, αλλά θα αφήσουν την Ελλάδα για να προβληθούν στη Ρωσία για πρώτη φορά το φετινό καλοκαίρι .

Η έκθεση, με τίτλο “Θησαυροί του Ακρωτηρίου”, συγκαταλέγεται μεταξύ των πολιτιστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του “Ρωσικού – Ελληνικού Έτους Ιστορίας” για τον εορτασμό της διακοσαετούς επετείου από την Ελληνική Επανάσταση

Θα φιλοξενηθούν από το Κρατικό Μουσείο Καλών Τεχνών Πούσκιν στην Μόσχα και από κοινού διοργανώθηκε από την γνωστή εταιρεία Kaspersky Lab, η οποία είναι ο κύριος χορηγός της ανασκαφής στο Ακρωτήρι τα τελευταία έξι χρόνια.

Οι Θησαυροί του Ακρωτηρίου πηγαίνουν στη Ρωσία

Αρχαίες τοιχογραφίες, κεραμικά και αντικείμενα που χρονολογούνται από τον 18ο και 17ο αιώνα π.Χ., που αντιπροσωπεύουν το ασυνήθιστα υψηλό επίπεδο πολιτιστικής ανάπτυξης του προϊστορικού πολιτισμού του Αιγαίου που άκμασε στο Ακρωτήρι, θα παρουσιαστούν στο ρωσικό κοινό για πρώτη φορά, για μια χρονική περίοδο τριών μηνών.

Πολλά από τα εκθέματα δεν έχουν φύγει ποτέ από την Ελλάδα, και μερικά θα ταξιδέψουν στη Ρωσία απευθείας από τους αποθηκευτικούς χώρους, που σημαίνει ότι δεν έχουν εκτεθεί στα μάτια των τακτικών επισκεπτών του Μουσείου στη Σαντορίνη.

Ελλάδα, Ρωσία

Και βέβαια αποτέλεσε θέμα συζήτησης ανάμεσα στην Ελληνίδα Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, και τον πρέσβη της Ρωσίας στην Αθήνα, Αντρέι Μάσλοφ, την περασμένη εβδομάδα.   Η κ. Μενδώνη χαρακτήρισε πάρα πολύ σημαντικό γεγονός την έκθεση καθώς συνδέεται με το Έτος Ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας και με την επέτειο των 200 ετών της Ελληνικής Επανάστασης. σημειώνοντας ” Δεν ξεχνούμε τη σημαντική συμβολή της Ρωσίας στη διαμόρφωση του νεότερου ελληνικού κράτους».

Από την πλευρά του, ο κ. Μάσλοφ μετέφερε τις πολύ θετικές εντυπώσεις του Ρώσου Πρωθυπουργού από την επίσκεψή του στην Αθήνα, για τις επίσημες εκδηλώσεις της επετείου της 25ης Μαρτίου. Επισήμανε ότι ο Ρώσος Πρωθυπουργός επέλεξε την Αθήνα για το πρώτο του επίσημο ταξίδι στο εξωτερικό, έπειτα από μεγάλο διάστημα, εξαιτίας των περιορισμών της πανδημίας.

Καταπληκτικά αποτελέσματα από την “Οικία των Θρανίων” 

Μεγάλο μέρος της έκθεσης προήλθε από τις πιο πρόσφατες ανακαλύψεις κοιλωμάτων στη λεγόμενη “Οικία των Θρανίων”  Οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει 13 πήλινα κουτιά με αντικείμενα κυκλαδικής κουλτούρας εκεί που εκτιμάται ότι είναι περίπου 5.000 ετών. Ανακαλύφθηκε στα θεμέλια του κτηρίου, όπου το χάλκινο αγριοκάτσικο είχε προηγουμένως ανακαλυφθεί το 1999 και όπου υπήρχε ένας βωμός.

Μία από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις ήταν μια μαρμάρινη γυναικεία φιγούρα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την επιστήμη, καθώς αντικατοπτρίζει την “μεταφορά” των κυκλαδικών εικαστικών τεχνών από την πρώιμη περίοδο και μπορεί να είναι το κλειδί για την αποκάλυψη πολλών από τα μυστήρια του Ακρωτηρίου.

Ρωσικός χορηγός για μακροχρόνια εσκαφή 

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους που εργάζονται στον αρχαιολογικό χώρο, η υποστήριξη από την εταιρεία Kaspersky Lab τους έδωσε την ευκαιρία να εργαστούν ταυτόχρονα σε διάφορους τομείς.

Η Ρωσική Εταιρεία υποστηρίζει την Αρχαιολογική Εταιρεία Αθηνά στο ανασκαφικό έργο του Ακρωτηρίου από το 2015. Ως κύριος χορηγός του έργου, παρέχει υποστήριξη σε πολλούς τομείς της εργασίας τους – από την αποκατάσταση τοιχογραφιών ή τοιχογραφιών, σε εργασίες αποκατάστασης στα ερείπια της αρχαίας πόλης.

Ελλάδα, Ρωσία

“Στη δουλειά μας, προσπαθούμε να προστατεύσουμε τα πράγματα που είναι πιο σημαντικά για τους ανθρώπους. Το Ακρωτήρι είναι ένας θησαυρός για όλη την ανθρωπότητα και είναι ευθύνη μας να διατηρήσουμε εκπληκτικά αντικείμενα για το μέλλον”, δήλωσε στην ιστοσελίδα greekreporter.com ο Διευθύνων Σύμβουλος της Kaspersky Lab, Eugene Kaspersky όταν ξεκίνησε το συγκεκριμένο πρόγραμμα χορηγιών.

“Ως εκ τούτου, είμαι περήφανος για την δυνατότητά μας να συνεισφέρουμε στη μελέτη ενός μοναδικού πολιτισμού και στη συνέχιση των αρχαιολογικών ανασκαφών.”

Η έκθεση “Θησαυροί του Ακρωτηρίου” θα είναι ανοιχτή στο κοινό από τις 20 Ιουνίου έως το Σεπτέμβριο του 2021, στο κεντρικό κτίριο του Κρατικού Μουσείου Καλών Τεχνών Πούσκιν στη Μόσχα.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Διακοπή σήματος της ΕΡΤ από τις 13 Αυγούστου – Χωρίς κρατικά κανάλια και ραδιόφωνα

Στο «σκοτάδι» η κεντρική Νάξος λόγω βλάβης στις κεραίες αναμετάδοσης στο όρος Ζας. Τα ιδιωτικά κανάλια εκπέμπουν κανονικά.

24ωρη απεργία ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 28 Αυγούστου – Συγκέντρωση στο Σύνταγμα και αλλαγές πτήσεων

Πανελλαδική απεργία στο Δημόσιο με αφορμή το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο. Στάση εργασίας από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας – Τι ανακοίνωσαν AEGEAN και Olympic Air.

Εκλογικός νόμος: Σενάρια αλλαγών στη Ν.Δ., ο πήχης, το μπόνους και οι …χαμένες έδρες

Παρά τις διαβεβαιώσεις Μητσοτάκη, στο εσωτερικό της Ν.Δ. φουντώνει η συζήτηση για παρεμβάσεις στον εκλογικό νόμο και την αυτοδυναμία. (παραδείγματα)

Δωρεάν μετακινήσεις για ερασιτεχνικά σωματεία Αιγαίου & Ιονίου από το 2026, τι αναφέρει ο κος Βρούτσης

650 σωματεία και 35.000 αθλητές ωφελούνται από την απόφαση για δωρεάν ακτοπλοϊκές μετακινήσεις στα νησιά. - Το σχόλιο του κου Βρούτση

200 χρόνια «Ελπίς» – Σημαντικό αρχειακό έργο για το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου

18.000 έγγραφα και εκατοντάδες φάκελοι ταξινομήθηκαν, φωτίζοντας την ιστορία της δημόσιας υγείας στη Σύρο και τις Κυκλάδες.

Η πατρίδα στην καρδιά – Το ταξίδι, η ξενιτιά και η επιστροφή (video)

Μια λογοτεχνική αφήγηση από την Στέλλα Νικολάκη για τον καημό της ξενιτιάς και τη γλυκιά ελπίδα της επιστροφής (video)

Νάξος: Αγνοείται η «Κανέλλα», έκκληση από τα μέλη του ταξιδιωτικού πρακτορείου Naxos Tours

Η αγαπημένη μασκότ της παραλίας λείπει εδώ και πέντε ημέρες – Πώς μπορείτε να βοηθήσετε.

Εγκρίθηκε: Δωρεάν μετακίνηση για τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα

Μεγάλη νίκη για τον νησιωτικό αθλητισμό μετά το αίτημα του Γ. Λεονταρίτη – Τα σωματεία θα ταξιδεύουν χωρίς κόστος με τα επιδοτούμενα πλοία.

Πάρος: Σύλληψη 33χρονου για τον βιασμό 24χρονης Γαλλίδας

Συνελήφθη το βράδυ της Κυριακής 33χρονος αλλοδαπός στην Πάρο, μετά από καταγγελία 24χρονης Γαλλίδας για βιασμό.

Νάξος – Κατερίνα Καμπανέλλη: «Στόχος η δημιουργία φεστιβάλ στη Νάξο με επίκεντρο το έργο του πατέρα μου» (video)

Συγκινητική συνέντευξη της κόρης του Ιάκωβου Καμπανέλλη για το Θεατρικό Μουσείο στη Νάξο και τα σχέδια για ένα ετήσιο φεστιβάλ.

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Ασφυξία στο λιμάνι της Νάξου – Μαζική επιστροφή εκδρομέων και το διαχρονικό ζήτημα των υποδομών

Με χιλιάδες ταξιδιώτες να επιστρέφουν, η Νάξος βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με το αδιαχώρητο στο λιμάνι και την ανάγκη για νέο σύγχρονο λιμενικό έργο.

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Νάξος: Νέα προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 25 Αυγούστου

Από τις 05:00 έως τις 07:00 το πρωί – Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με διακοπές ηλεκτροδότησης στο νησί