Δημοσίευμα στην Süddeutsche Zeitung αναφέρεται στα μάλλον “αινιγματικά ευρήματα” της ανθρωπολόγου Κριστιάνε Φερνέ και του αρχαιολόγου Κωνσταντίνου Τρίμμη από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ – Η σχέση με τη Σαντορίνη
Πώς διασκέδαζαν οι άνθρωποι στην αρχαιότητα; Μάλλον και με επιτραπέζια παιχνίδια, με το πρώτο να εντοπίζεται στη… Σαντορίνη.
Δημοσίευμα στην Süddeutsche Zeitung αναφέρεται στα μάλλον… αινιγματικά ευρήματα της ανθρωπολόγου Κριστιάνε Φερνέ και του αρχαιολόγου Κωνσταντίνου Τρίμμη από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.
«Στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, εντοπίστηκαν μεγάλες ποσότητες πέτρινων σφαιριδίων από την εποχή του Χαλκού. Τα σφαιρίδια είναι κατασκευασμένα από διάφορα υλικά, έχουν διαφορετικά χρώματα και είναι άλλοτε μικρά και άλλοτε μεγαλύτερα. (…) Σύμφωνα με τη μελέτη της Φερνέ και του Τρίμμη πρόκειται πιθανότατα για μάρκες, υποθέτοντας έτσι ότι βρίσκονται στα ίχνη ενός από τα αρχαιότερα επιτραπέζια παιχνίδια στην ιστορία».
Η εφημερίδα του Μονάχου επισημαίνει πως «επιτραπέζια παιχνίδια υπήρχαν ήδη από την αρχαιότητα. Οι Σουμέριοι, για παράδειγμα, είχαν ήδη εφεύρει το Βασιλικό παιχνίδι της Ουρ την τρίτη χιλιετία προ Χριστού. Την ίδια περίοδο, υπήρχε το Σενέτ στην Αίγυπτο, το οποίο είχε ομοιότητες με τον σημερινό Γκρινιάρη. (…) Ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που χρονολογείται τη δεύτερη χιλιετία π.Χ. βρέθηκε επίσης στο παλάτι της Κνωσού στην Κρήτη».
Και τώρα, Φερνέ και Τρίμμης, επιχειρούν να λύσουν ένα μυστήριο, σχετικά με το τι είναι εκείνα τα 746 μικρά λίθινα σφαιρίδια που εντοπίστηκαν τις περασμένες δεκαετίες στο χωριό Ακρωτήρι, στην Σαντορίνη – άλλωστε η αρχαιολογική μελέτη όσον αφορά τα αρχαία επιτραπέζια είναι δύσκολη, αναφέρει το δημοσίευμα.
Χρύσα Βαχτσεβάνου από την DW