Τρίτη, 13 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΠρος πώληση το μεγαλύτερο κομψοτέχνημα της Άνδρου

Προς πώληση το μεγαλύτερο κομψοτέχνημα της Άνδρου

|

Η βίλλα Ευανθία, του 19ου αιώνα, ένα κόσμημα της Άνδρου φαντάζει αγέρωχη και ανίκητη στο χρόνο

Ένα από τα ωραιότερα νεοκλασικά σπίτια της Άνδρου, παραδομένο στην άγρια εποχή της κρίσης που σαρώνει τα πάντα, «βγαίνει στο σφυρί» (και αυτό), μαζί με την τεράστια κοινωνική, πολιτιστική και αρχιτεκτονική του αξία. Η περίφημη «βίλα Ευανθία» το οικοδόμημα έμβλημα που δεσπόζει και ομορφαίνει το Μπατσί, πωλείται (εδώ και αρκετό καιρό), μαζί με τον κήπο, που το περιβάλει έκτασης 8 στρεμμάτων.

 

Η «βίλα Ευανθία» έχει πάρει το όνομα της γυναίκας του Ανδριώτη Φιλίππου Χαλά. Δεσπόζει στην κέντρο του χωριού, συνορεύει δυτικά με τον Ιερό Ναό του Αγίου Φιλίππου το δε οικόπεδο στο όποιο βρίσκεται σήμερα ο Ιερός Ναός καθώς και η αρχική ανέγερσή του, είναι δωρεά της οικογενείας Φιλίππου Χαλά.

Κτισμένο στην καρδιά του παραδοσιακού οικισμού, θεωρείται ένα απαράμιλλο αριστούργημα του 19 αιώνα με ιστορία και «άρχοντες» ιδιοκτήτες. Σε κάθε δωμάτιο και γωνιά του μεγάρου, δεσπόζουν αντικείμενα φερμενα από το εξωτερικό, ενώ η τεχνοτροπία της κατασκευής του είναι πρωτοποριακή για την εποχή του.

Η «βίλα Ευανθία» είναι νεοκλασική, διώροφη οικία σε καλή οικοδομική κατάσταση, περίπου 300 τμ. Σχεδιάστηκε από ξένο αρχιτέκτονα στα τέλη του 19ου αιώνα και τοιχογραφήθηκε από Ιταλούς ζωγράφους και μέχρι σήμερα στις επιζωγραφίσεις δεν έχει παρουσιαστεί καμία χρωματική αλλοίωση.

Λιθοδομημένη με σαρδελωτό σύνθετο αρμολόγημα στις επιφάνειες των εξωτερικών όψεων. Το πάχος των φερόντων εξωτερικών τοίχων είναι 0,80μ.,το οποίο στον όροφο μειώνεται στα 0,60. Μέσα από μια σκάλα κάθετη στον άξονα του κτιρίου με κτιστά σκαλομέρια και από τις δύο πλευρές, μεταφέρει σε ανοικτή βεράντα με νεοκλασικές σιδεριές και κτιστά καθιστικά, η οποία γίνεται σκεπαστή με καμάρες στο τμήμα της προς το σπίτι, για να προφυλάσσει από την βροχή και τον αέρα.

Αντίστοιχα στον όροφο υπάρχει βεράντα σκεπαστή με καμάρες. Το ισόγειο και ο όροφος χωρίζονται από διάδρομο (κατά τον άξονα του κτιρίου) σε τμήματα που το καθένα αποτελείται από δύο δωμάτια. Το ύψος του ισογείου είναι 4,10 μ. και του ορόφου 4.00 μ. Στο χώρο κάτω από την ανοιχτή βεράντα και μέρος του ισογείου διαμορφώνονται αποθηκευτικοί χώροι ύψους 2.50 μ.

Η στέγη είναι ξύλινη με κυπαρισόξυλα και κεραμίδια βυζαντινού τύπου. Η κατάσταση του σπιτιού είναι γενικά καλή αν αναλογισθούμε τον χρόνο κατασκευής του και τις μικρές εργασίες συντήρησής του που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

Η «βίλα Ευανθία έχει προβληθεί ποικιλοτρόπως σε αφιερώματα στα αρχοντικά της Άνδρου όπως στο γνωστό λεύκωμα της Λίας Δανιόλου “Τα αστικά σπίτια της Άνδρου” και προσφάτως στην καινούργια ταινία του Γιώργου Δάμπαση “Τα αρχοντικά σπίτια της Άνδρου”. Και παλαιότερα, ένα μεγάλο μέρος της γνωστής ασπρόμαυρης Ελληνικής ταινίας “Φουσκοθαλασσιές” του σκηνοθέτη Ορέστη Λάσκου γυρίστηκε στις βεράντες της.

Το 8.000 τ.μ. προς πώληση οικόπεδο έχει συντελεστή δόμησης 0,8 και κάλυψης 0,6 και είναι κατάλληλο σύμφωνα με προτεινόμενη αρχιτεκτονική μελέτη για την κατασκευή 36 νέων διώροφων κατοικιών με στέγη , θέση στάθμευσης, ιδιωτικό δρόμο εντός της έκτασης με δεντροφυτεμένο περιβάλλοντα χώρο και θέα στο Αιγαίο. Δεύτερη μελέτη περιλαμβάνει την κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας 308 κλινών, με bungalows, bungalows και βίλες με ιδιωτική πισίνα και αίθουσα δεξιώσεων – εστιατορίου.

Ελπίδα  των κατοίκων του Μπατσιου, αλλά και ολόκληρης της Άνδρου είναι ο νέος ιδιοκτήτης (αν και όταν βρεθεί), να δημιουργήσει στην θέση του ένα σύγχρονο οικοδόμημα προσαρμοσμένο στην κυκλαδίτικη αισθητική του τόπου, ανάλογη με εκείνη του επίσης παλαιού και ιστορικού ξενοδοχείου «Κρίνος» που αναπαλαιώθηκε με άριστο τρόπο.

Φωτογραφίες www.enandro.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«Ο μίτος της Αριάδνης» στη Νάξο: Ξετυλίγοντας 200.000 χρόνια ιστορίας από τη Στελίδα μέχρι τον κόσμο

Η διεθνής έκθεση του Αρχαιολογικού Προγράμματος Στελίδας παρουσιάζεται στις 16 Μαΐου στη Σχολή Ουρσουλινών – Ομιλία του Καθ. Tristan Carter και διάλογος με το κοινό.

Social Media: Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία και Ιρλανδία συμμαχούν κόντρα στην ανεξέλεγκτη χρήση

Προωθούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο νομοθεσία, η οποία θα υποχρεώνει τα social media να επαληθεύουν την ηλικία κατά τη δημιουργία ενός λογαριασμού

Selected Hideaways: Ηγεσία στον τουρισμό υψηλής αισθητικής και απόδοσης

Στρατηγική ανάπτυξη, εξατομικευμένες υπηρεσίες και διεθνής προβολή για προορισμούς υψηλής ζήτησης

Φιλαρμονική Νάξου: Μουσική συγκίνηση και πολιτιστικό αποτύπωμα στην καρδιά της Αθήνας

Μελωδίες από τη Νάξο μέχρι το Σύνταγμα και το Μέγαρο Μουσικής – Θερμή υποδοχή για την πρώτη εμφάνιση της Φιλαρμονικής σε διεθνές φεστιβάλ.

Έκτακτα δρομολόγια του Blue Star Paros στις 15, 22 & 29 Μαΐου

Ενισχύεται η ακτοπλοϊκή σύνδεση των Κυκλάδων με έκτακτα και τροποποιημένα δρομολόγια του Blue Star Paros από και προς τον Πειραιά.

Έκτακτα δρομολόγια του Blue Star 1 από Πειραιά προς Κυκλάδες στις 13 και 15 Μαΐου

Διπλές προσεγγίσεις σε Πάρο και Νάξο, αλλά και σύνδεση με Χίο και Μυτιλήνη περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ταχύπλοου πλοίου για τις ημέρες Τρίτη και Πέμπτη.

Νάξος – Νικόλας Ρουγκάλας: Μετά το 2ο πανελλήνιο βραβείο λογοτεχνίας, τιμητική βράβευση στο Δημαρχείο

Ο μαθητής του 4ου Δημοτικού Σχολείου Χώρας Νάξου συγκίνησε με το παραμύθι «Σώμα και Αίμα» που αφιέρωσε στη μνήμη του θείου του, Δημήτρη Ήμελλου. - Η ανάρτηση του Βασίλη Φλεριανού

Επιστρέφει η ακτοπλοϊκή σύνδεση του Ρεθύμνου με τον Πειραιά μετά από 7 χρόνια – Το POWER JET φέρνει νέα πνοή

Η SEAJETS εγκαινιάζει νέα γραμμή Ρέθυμνο – Μήλος – Πειραιάς από τις 20 Ιουνίου με δύο δρομολόγια την εβδομάδα.

Το πρώτο 100% ηλεκτρικό σκάφος X-Shore ήρθε στην Ελλάδα και «σαλπάρει» για ένα πράσινο μέλλον (video)

Με αθόρυβη πλεύση, οικολογική σχεδίαση και υψηλή τεχνολογία, το σουηδικό ηλεκτρικό σκάφος X-Shore φέρνει επανάσταση στη ναυσιπλοΐα των ελληνικών θαλασσών (video)

Νάξος – Λιμεναρχείο: Απαγόρευση αλιείας και αγκυροβολίας σε πολυσύχναστες παραλίες (χρονοδιάγραμμα)

Σε ισχύ η απόφαση του Λιμεναρχείου Νάξου για την προστασία λουομένων και θαλάσσιου περιβάλλοντος – Ποιες παραλίες επηρεάζονται. (χρονοδιάγραμμα)

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

Εκτακτο: Τέλος στα σουβλάκια της θείας Τασίας, ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι

Ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι Με catering και τιμολόγιο, το κοψίδι πλέον θα έχει και ΦΠΑ...

Μ. Κατσούλης: “Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει”

Ο γυμναστής του ΓΕΛ Νάξου Μανώλης Κατσούλης μιλάει για την πορεία του, τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τις αθλητικές επιτυχίες του σχολείου και την «αθλητομάνα» Νάξο

Νάξος – Νοσοκομείο: Λαπαροσκοπικός Πύργος μπαίνει σε λειτουργία μέσω δωρεάς

Με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το Νοσοκομείο Νάξου αποκτά σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αλλάζει τα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις

Μια δεύτερη ζωή για το “Πρέβελης”; Μετατρέπεται σε πλωτό ξενοδοχείο;

Το ιστορικό πλοίο της ΑΝΕΚ ίσως μετατραπεί σε πλωτό ξενοδοχείο στη Σάμο, χαρίζοντας του έναν νέο ρόλο γεμάτο μνήμες και φιλοξενία.