Η βίλλα Ευανθία, του 19ου αιώνα, ένα κόσμημα της Άνδρου φαντάζει αγέρωχη και ανίκητη στο χρόνο
Ένα από τα ωραιότερα νεοκλασικά σπίτια της Άνδρου, παραδομένο στην άγρια εποχή της κρίσης που σαρώνει τα πάντα, «βγαίνει στο σφυρί» (και αυτό), μαζί με την τεράστια κοινωνική, πολιτιστική και αρχιτεκτονική του αξία. Η περίφημη «βίλα Ευανθία» το οικοδόμημα έμβλημα που δεσπόζει και ομορφαίνει το Μπατσί, πωλείται (εδώ και αρκετό καιρό), μαζί με τον κήπο, που το περιβάλει έκτασης 8 στρεμμάτων.
Η «βίλα Ευανθία» έχει πάρει το όνομα της γυναίκας του Ανδριώτη Φιλίππου Χαλά. Δεσπόζει στην κέντρο του χωριού, συνορεύει δυτικά με τον Ιερό Ναό του Αγίου Φιλίππου το δε οικόπεδο στο όποιο βρίσκεται σήμερα ο Ιερός Ναός καθώς και η αρχική ανέγερσή του, είναι δωρεά της οικογενείας Φιλίππου Χαλά.
Κτισμένο στην καρδιά του παραδοσιακού οικισμού, θεωρείται ένα απαράμιλλο αριστούργημα του 19 αιώνα με ιστορία και «άρχοντες» ιδιοκτήτες. Σε κάθε δωμάτιο και γωνιά του μεγάρου, δεσπόζουν αντικείμενα φερμενα από το εξωτερικό, ενώ η τεχνοτροπία της κατασκευής του είναι πρωτοποριακή για την εποχή του.
Η «βίλα Ευανθία» είναι νεοκλασική, διώροφη οικία σε καλή οικοδομική κατάσταση, περίπου 300 τμ. Σχεδιάστηκε από ξένο αρχιτέκτονα στα τέλη του 19ου αιώνα και τοιχογραφήθηκε από Ιταλούς ζωγράφους και μέχρι σήμερα στις επιζωγραφίσεις δεν έχει παρουσιαστεί καμία χρωματική αλλοίωση.
Λιθοδομημένη με σαρδελωτό σύνθετο αρμολόγημα στις επιφάνειες των εξωτερικών όψεων. Το πάχος των φερόντων εξωτερικών τοίχων είναι 0,80μ.,το οποίο στον όροφο μειώνεται στα 0,60. Μέσα από μια σκάλα κάθετη στον άξονα του κτιρίου με κτιστά σκαλομέρια και από τις δύο πλευρές, μεταφέρει σε ανοικτή βεράντα με νεοκλασικές σιδεριές και κτιστά καθιστικά, η οποία γίνεται σκεπαστή με καμάρες στο τμήμα της προς το σπίτι, για να προφυλάσσει από την βροχή και τον αέρα.
Αντίστοιχα στον όροφο υπάρχει βεράντα σκεπαστή με καμάρες. Το ισόγειο και ο όροφος χωρίζονται από διάδρομο (κατά τον άξονα του κτιρίου) σε τμήματα που το καθένα αποτελείται από δύο δωμάτια. Το ύψος του ισογείου είναι 4,10 μ. και του ορόφου 4.00 μ. Στο χώρο κάτω από την ανοιχτή βεράντα και μέρος του ισογείου διαμορφώνονται αποθηκευτικοί χώροι ύψους 2.50 μ.
Η στέγη είναι ξύλινη με κυπαρισόξυλα και κεραμίδια βυζαντινού τύπου. Η κατάσταση του σπιτιού είναι γενικά καλή αν αναλογισθούμε τον χρόνο κατασκευής του και τις μικρές εργασίες συντήρησής του που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.
Η «βίλα Ευανθία έχει προβληθεί ποικιλοτρόπως σε αφιερώματα στα αρχοντικά της Άνδρου όπως στο γνωστό λεύκωμα της Λίας Δανιόλου “Τα αστικά σπίτια της Άνδρου” και προσφάτως στην καινούργια ταινία του Γιώργου Δάμπαση “Τα αρχοντικά σπίτια της Άνδρου”. Και παλαιότερα, ένα μεγάλο μέρος της γνωστής ασπρόμαυρης Ελληνικής ταινίας “Φουσκοθαλασσιές” του σκηνοθέτη Ορέστη Λάσκου γυρίστηκε στις βεράντες της.
Το 8.000 τ.μ. προς πώληση οικόπεδο έχει συντελεστή δόμησης 0,8 και κάλυψης 0,6 και είναι κατάλληλο σύμφωνα με προτεινόμενη αρχιτεκτονική μελέτη για την κατασκευή 36 νέων διώροφων κατοικιών με στέγη , θέση στάθμευσης, ιδιωτικό δρόμο εντός της έκτασης με δεντροφυτεμένο περιβάλλοντα χώρο και θέα στο Αιγαίο. Δεύτερη μελέτη περιλαμβάνει την κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας 308 κλινών, με bungalows, bungalows και βίλες με ιδιωτική πισίνα και αίθουσα δεξιώσεων – εστιατορίου.
Ελπίδα των κατοίκων του Μπατσιου, αλλά και ολόκληρης της Άνδρου είναι ο νέος ιδιοκτήτης (αν και όταν βρεθεί), να δημιουργήσει στην θέση του ένα σύγχρονο οικοδόμημα προσαρμοσμένο στην κυκλαδίτικη αισθητική του τόπου, ανάλογη με εκείνη του επίσης παλαιού και ιστορικού ξενοδοχείου «Κρίνος» που αναπαλαιώθηκε με άριστο τρόπο.
Φωτογραφίες www.enandro.gr