Παρασκευή, 22 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΠΝΑΙ - Σίκινος: Χατζημάρκος και “Ένα υπέροχο έργο αποδίδεται το κοινό" (video)

ΠΝΑΙ – Σίκινος: Χατζημάρκος και “Ένα υπέροχο έργο αποδίδεται το κοινό” (video)

|

Στην Σίκινο ο Περιφερειάρχης Γώργος Χατζημάρκος για τα θυρανοίξια του σπουδαίου μνημείου της Επισκοπής, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας – Τι ανέφερε ο κος Χατζημάρκος 

«Η Επισκοπή της Σικίνου, στέκει σήμερα αναστηλωμένη άρτια συντηρημένη, σε ένα μικρό νησί μερικών εκατοντάδων μονίμων κατοίκων, απόδειξη της αγάπης και της πολιτικής που μετατρέπει τα νησιά που κάποτε τα αποκαλούσαν νησιά άγονης γραμμής σε νησιά πρώτης γραμμής”.

Αυτό δήλωσε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, από την Σίκινο όπου μετέβη το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου, για την τελετή απόδοσης στο κοινό, του εξέχουσας σημασίας αρχαιολογικού μνημείου της Επισκοπής Σικίνου, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη. 

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό μνημείο, ιδιαιτέρως μεγάλης αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας, όχι μόνο για το νησί αλλά και για ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο, καθώς πρόκειται για μια μοναδική περίπτωση μετασκευής ενός ρωμαϊκού μαυσωλείου σε χριστιανικό ναό.  


 

Την τελετή των θυρανοιξίων τέλεσε ο Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ.κ. Δωρόθεος. Παρέστησαν οι Βουλευτές Γιάννης Βρούτσης, Κατερίνα Μονογιού, Φίλιππος Φόρτωμας και Νίκος Συρμαλένιος, ο Δήμαρχος Σικίνου Βασίλης Μαράκης, οι Δήμαρχοι Σαντορίνης, Αντώνης Σιγάλας, Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς, Φολεγάνδρου, Ευθαλία Παπαδοπούλου, Ίου, Γκίκας Γκίκας,  ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης, ο Έπαρχος  Θήρας, Χαράλαμπος Δαρζέντας, ο Προϊσταμένος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Δημήτρης Αθανασούλης, καθώς και το ζεύγος των Θανάση και  Μαρίνας Μαρτίνου, το Ίδρυμα των οποίων χρηματοδότησε τη στατική και γεωτεχνική μελέτη.

Το βραβείο απένειμε η γενική γραμματέας της Europa Nostra, Sneška Quaedvlieg-Mihailović. H σημαντική διεθνής βράβευση οφείλεται στη μεθοδική έρευνα και στη σχολαστική συντήρηση του μνημείου αλλά και στη μοναδικότητα και στην αξία του ως πολιτισμικού τοπόσημου.

Η αποκατάσταση του μοναδικού αυτού μνημείου έγινε με πόρους της Περιφέρειας, ύψους 1.000.000,00 ευρώ, μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου 2014 – 2020.  

Ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
“Με την παρουσία της ΑΕ Πρόεδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, γιορτάσαμε στη Σίκινο. Με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τον Δήμαρχο Σικίνου Βασίλη Μαράκη, τους Βουλευτές μας, τους συνεργάτες μου Αντιπεριφερειάρχες, τους ανθρώπους της Σικίνου και πολύ κόσμο που ταξίδεψε για τον σκοπό, γιορτάσαμε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς / Europa Nostra 2022. Το κέρδισε η αποκατάσταση του Μνημείου της Επισκοπής στη Σίκινο.
Ένα υπέροχο έργο του Υπουργείου Πολιτισμού που χρηματοδοτήθηκε από τους Ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας μας, διακρίθηκε στην 20η επέτειο των κορυφαίων Βραβείων της Ευρώπης στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Συγχαρητήρια στο Υπουργείο Πολιτισμού, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, την Ειδική Υπηρεσίας Διαχείρισης της Περιφέρειας μας και το Ίδρυμα Α. & Μ. Μαρτίνου που δούλεψαν με αγάπη και έφεραν το υπέροχο αυτό αποτέλεσμα.
Η Επισκοπή της Σικίνου, στέκει σήμερα αναστηλωμένη άρτια συντηρημένη, σε ένα μικρό νησί μερικών εκατοντάδων μονίμων κατοίκων, απόδειξη της αγάπης και της πολιτικής που μετατρέπει τα νησιά που κάποτε τα αποκαλούσαν νησιά άγονης γραμμής σε νησιά πρώτης γραμμή”.

Ο Ναός της Επισκοπής (17ος αι.) είναι χτισμένος επί αρχαίου ναόσχημου κτιρίου, το οποίο μέχρι πρόσφατα εθεωρείτο ιερό του Απόλλωνα Πυθίου. Κατά την διάρκεια εκτέλεσης του έργου αποκαλύφθηκε ότι πρόκειται για μαυσωλείο των ρωμαϊκών χρόνων (2ος αι. μ.Χ.), το οποίο μετετράπη σε χριστιανική εκκλησία.

Το μνημείο, αποτελεί ένα από τα λίγα παραδείγματα κτιρίων της αρχαιότητας που σώζονται σε καλή κατάσταση, διατηρώντας τις μεταγενέστερες προσθήκες. Κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης, ανακαλύφθηκε, σε κρύπτη, ασύλητος κιβωτιόσχημος τάφος γυναίκας, της Νεικούς, ο οποίος περιλάμβανε πολύτιμα κτερίσματα.

Το μαυσωλείο μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό τον 8ο αι, ενώ τον 14ο αι. τεκμαίρεται μία ακόμη οικοδομική φάση. Δίπλα στο κτίριο της Επισκοπής βρίσκεται ο ναός της Αγίας Άννας με εξαιρετικά σχέδια και τοιχογραφίες που χρονολογούνται στον 13ο αιώνα.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πάρος: Ομόφωνο «όχι» στην ιδιωτικοποίηση του νερού, τι αναφέρει το σχετικό ψήφισμα (Pdf)

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση «μπαίνει μπροστά» στη διαχείριση του πολύτιμου πόρου – Αντίδραση για τον αποκλεισμό της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. από τον θεσμικό διάλογο.

Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες μοριοδότησης για παιδικούς σταθμούς και ΒΣΟΦ στη Νάξο

Οι ενδιαφερόμενοι γονείς μπορούν να δουν τα αποτελέσματα και να καταθέσουν ενστάσεις έως τις 26 Αυγούστου.

Δύο εξουθενωμένοι λευκοπελαργοί βρήκαν φροντίδα στην Ίο και στη Νάξο, στο δρόμο για το μεγάλο φθινοπωρινό ταξίδι

Με τη φροντίδα του κτηνιάτρου στην Ίο και τη στήριξη του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου, δύο πελαργοί ανακτούν δυνάμεις για να συνεχίσουν την αποδημία τους

Κουφονήσια: Ανακατασκευάστηκε το πρώην ασθενοφόρο, αποκτά …διοικητικό ρόλο

Με πρωτοβουλία της Ομάδας Αιγαίου και της Τσιμής ΑΕ, το όχημα-δωρεά της Bayer Hellas που για χρόνια εξυπηρετούσε τους κατοίκους, συνεχίζει πλήρως ανανεωμένο τη σημαντική του αποστολή.

Έφυγε από τη ζωή ο γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ, Απόστολος Βεσυρόπουλος

Θλίψη στον πολιτικό κόσμο για τον ξαφνικό θάνατο του βουλευτή Ημαθίας

Ανησυχία στην Τζια: Έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας με δεκάδες περιστατικά καθημερινά

Περισσότερα από 80 περιστατικά την ημέρα στο Περιφερειακό Ιατρείο – Έχουν ενημερωθεί ΥΠΕ και ΕΟΔΥ.

Αεροδρόμιο – Ιούλιος 2025: 23.000 αφίξεις σε έναν μήνα, νέο ρεκόρ, πίεση για βελτίωση υποδομών

Αύξηση 36% τον Ιούλιο και πάνω από 68.000 επιβάτες στο επτάμηνο – η Νάξος καταρρίπτει κάθε προηγούμενο στατιστικό της τουριστικής κίνησης.

Μητσοτάκης: «Το Αμοργόραμα να γίνει πρότυπο για όλη τη Μεσόγειο»

Τηλεδιάσκεψη με τον Δήμο και τους αλιείς – Στις αρχές Οκτωβρίου ο Πρωθυπουργός στην Αμοργό για να αναδείξει τη διεθνή διάσταση της πρωτοβουλίας

Σοβαρά τραυματισμένος σε τροχαίο στη Μύκονο ο CEO της Volt, Tom Greenwood

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας δίνει μάχη για τη ζωή του μετά από ατύχημα με «γουρούνα» στο νησί

Καθολική Εκκλησία Σύρου: Κακουργηματικές διώξεις για σκάνδαλο υπεξαίρεσης 3 εκατ. ευρώ

Δέκα μήνες μετά τις αποκαλύψεις για μεταφορές χρημάτων σε Πατρινό επιχειρηματία, δύο κληρικοί και έξι ιδιώτες στο «κάδρο» – Σεπτέμβριο οι απολογίες.

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Συλλήψεις δύο εργαζομένων για την πυρκαγιά στη Νάξο, αυτανάφλεξη η αιτία

Δύο εμπλεκόμενοι με το χώρο του ΧΥΤΑ συνελήφθησαν ενώ βοήθησαν στην κατάσβεση – Ερωτήματα για την εφαρμογή του Νόμου και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.

Ο Μάριο Τότσι αποθεώνει τη Νάξο: «Έτσι πρέπει να είναι οι παραλίες!»

Ο Ιταλός γεωλόγος και παρουσιαστής συγκρίνει Ελλάδα και Ιταλία, βάζοντας τη Νάξο στο κέντρο της ευρωπαϊκής συζήτησης για την πρόσβαση στις παραλίες.