Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΠολιτισμόςΠΝΑΙ - Κύθνος: Η πολιτιστική κληρονομιά του νησιού αποκτά στέγη

ΠΝΑΙ – Κύθνος: Η πολιτιστική κληρονομιά του νησιού αποκτά στέγη

|

Δημοπρατείται η Ψηφιακή Ανάδειξη Πολιτιστικού Αποθέματος Κυκλάδων – Υπογράφεται η σύμβαση με τον ανάδοχο για την προμήθεια και εγκατάσταση μουσειακών προθηκών του Αρχαιολογικού Μουσείου Κύθνου

Σύγχρονους μουσειακούς χώρους και καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές για την προβολή  και ανάδειξη  μνημείων,  αρχαιολογικών  χώρων,  εκδηλώσεων,  δρώμενων  πολιτιστικού ενδιαφέροντος και συνολικά του πολιτιστικού κεφαλαίου που διαθέτουν, αποκτούν τα νησιά των  Κυκλάδων,  με  χρηματοδότηση  από  ευρωπαϊκούς  πόρους  της  Περιφέρειας  Νοτίου Αιγαίου. 

Συγκεκριμένα, η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Νοτίου Αιγαίου 2014-2020, προέβη στην προέγκριση δημοπράτησης του έργου «Ψηφιακή Ανάδειξη Πολιτιστικού Αποθέματος Κυκλάδων».

Το  έργο  φορά  την  υλοποίηση  μιας  πλατφόρμας  διαχείρισης  και  προβολής  αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και κινητών ευρημάτων με διαδραστική αφήγηση, με στόχο την αξιοποίηση του μοναδικής αξίας πολιτιστικού αποθέματος των Κυκλάδων για την ενίσχυση της αλυσίδας αξίας του τουρισμού εμπειρίας στην ευρύτερη περιοχή, την ποσοτική αύξηση των επισκέψεων σε  αρχαιολογικούς  χώρους  και  μνημεία  μοναδικής  πολιτιστικής  αξίας  και  την  ποιοτική ενίσχυση της συνολικής εμπειρίας επίσκεψης στην ευρύτερη περιοχή.

Η πλατφόρμα θα εστιάσει στην ανάδειξη του πολιτιστικού κεφαλαίου των Κυκλάδων, και ειδικότερα, αφενός στην αποτύπωση της ιστορικής εξέλιξης των Μικρών Κυκλάδων ήδη από την Πρωτοκυκλαδική περίοδο (3.200 – 2.000 π.Χ.), και αφετέρου στην ψηφιακή ανάδειξη των εξαιρετικής ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας οχυρωματικών έργων (ακροπόλεων, κάστρων, οχυρωμένων  οικισμών,  πύργων,  κ.λπ.)  του  νησιωτικού συμπλέγματος  των  Κυκλάδων, αξιοποιώντας ‘έξυπνες’ τεχνικές και τεχνολογίες αιχμής.

Επιπλέον,  στο  αντικείμενο  περιλαμβάνονται  και  εργασίες  συγκέντρωσης  πρωτογενών στοιχείων και ανάπτυξης ψηφιακού περιεχομένου, το οποίο θα καθίσταται διαθέσιμο στους τελικούς χρήστες μέσω της πλατφόρμας.

Η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη  ανέρχεται σε 155.000 €.

Επισημαίνεται ότι  η Ψηφιακή Ανάδειξη Πολιτιστικού Αποθέματος Κυκλάδων είναι ένα από τα δέκα  έργα,  συνολικής  επιλέξιμης  δημόσιας  δαπάνης 1.207.300  €, που  αφορούν  σε καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς τόσο του συνόλου  του  νησιωτικού  συμπλέγματος  των  Κυκλάδων,  όσο  και  εξειδικευμένα  τα  νησιά Σύρος, Κέα, Αμοργός, Σαντορίνη, Μύκονος, Νάξος, Πάρος,  Άνδρος και Κύθνος. 

 Με  απόφαση  του  Περιφερειάρχη, Γιώργου  Χατζημάρκου,  είναι  ενταγμένα  στον  Άξονα Προτεραιότητας «Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας»  του Ε.Π. Νοτίου Αιγαίου  και  συγχρηματοδοτούνται  από  το  Ευρωπαϊκό  Ταμείο  Περιφερειακής  Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.Παράλληλα,η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης, ενέκρινε το σχέδιο σύμβασης και τη διαδικασία ανάθεσης  του  υποέργου «Προμήθεια  και  εγκατάσταση  μουσειακών  προθηκών  του Αρχαιολογικού  Μουσείου  Κύθνου», που  αποτελεί  τμήμα  της  Πράξης  «Αρχαιολογικό Μουσείο Κύθνου», συνολικού προϋπολογισμού 1.075.723 €.

Σημειώνεται  ότι  η    δημιουργία  του  Αρχαιολογικού  Μουσείου  Κύθνου,  με  απόφαση  του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου,  εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου  2014-2020  το  καλοκαίρι  του  2016,  με  αρχικό  προϋπολογισμό    750.000  ευρώ. 

Η χρηματοδότηση του έργου εν συνεχεία αυξήθηκε σε 1.075.723 ευρώ.  Είναι  έργο το οποίο αναμένεται να προσφέρει πολλαπλά οφέλη στο νησί,  καθώς για πρώτη φορά στα χρονικά της Κύθνου η πολιτιστική της κληρονομιά αποκτά στέγη σε ένα σύγχρονο μουσείο και γίνεται προσβάσιμη σε κάθε μελετητή και επισκέπτη. Η μόνιμη έκθεση των πλούσιων αρχαιολογικών ευρημάτων, που ήρθαν στο φως από το 2002 μέχρι σήμερα,  θα περιλαμβάνει εκθέματα από τον μεσολιθικό οικισμό του Μαρουλά και από άλλες προϊστορικές θέσεις, από την αρχαία πόλη και τη νεκρόπολη των ιστορικών χρόνων  (Βρυόκαστρο),  αλλά  και  από  την  «εκτός  άστεως»  ύπαιθρο  χώρα  των  ιστορικών  χρόνων.

Επιπλέον,  θα  εκτεθούν  και  ευρήματα  των  Βυζαντινών  και Μεταβυζαντινών  χρόνων.  Παράλληλα,  θα  γίνουν  η  συντήρησή  των  αρχαίων  αντικειμένων  (κεραμικών,  μεταλλικών αντικειμένων,  γλυπτών,  αρχιτεκτονικών  μελών,  κ.λπ.)  και  σχεδιαστικές  αποτυπώσεις αντικειμένων και αρχαιολογικών χώρων. 

Η ενημέρωση του κοινού – τοπικής κοινωνίας και επισκεπτών – θα είναι δυνατή και από την ιστοσελίδα του Δήμου Κύθνου ενώ θα υπάρχει συνεχής προβολή του Μουσείου μέσα από τον επίσημο ιστότοπο του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (κόμβος ΟΔΥΣΣΕΑΣ).

Ο  σχεδιασμός  του  έργου  προβλέπει  και  τη  διοργάνωση  εκπαιδευτικών  προγραμμάτων, εκδηλώσεων  στον  χώρο  της  αυλής,  θεματικών  ξεναγήσεων  κ.ά,  ώστε  το  Μουσείο  να αποτελέσει κέντρο πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για το νησί. Οι εργασίες υλοποιούνται με ίδια μέσα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων  Κυκλάδων. Το έργο είναι ενταγμένο στον Άξονα Προτεραιότητας «Ενίσχυση της περιφερειακής συνοχής» του Ε.Π. Νοτίου Αιγαίου και συγχρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Τροποποίηση δρομολογίων για το “Διονύσιος Σολωμός”

Όσοι επιβάτες έχουν εκδώσει εισιτήρια θα ενημερωθούν με μέριμνα της εταιρείας

Κ. Μητσοτάκης: “Εκλογές στις 21 Μαϊου, δεύτερη κάλπη, αρχές Ιουλίου” (video)

Στις 21 Μαΐου θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές, όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης (video)

Στοίχημα – Euro 2024: Ποντάρουμε στο over επί Γερμανικού εδάφους

Παίζουμε με τα γκολ σε Σκωτία και Γερμανία - Οι προτάσεις από την Foxbet.gr

Σαντορίνη – Art.t.o.S.: Νέες βραβεύσεις και διακρίσεις από τη Μπιενάλε στην Ιαπωνία για 9 δικά μας παιδιά

Η νέα γενιά της Σαντορίνης κατάφερε να στείλει σε όλο τον κόσμο ένα ηχηρό μήνυμα ότι συνεχίζει να ονειρεύεται, να ελπίζει και να δημιουργεί παρακαταθήκη για το μέλλον.

Amorgos Trail Challenge: Πρόσκληση συμμετοχής με σούπερ μπλουζάκι

Αυτό το μπλουζάκι… θα φορεθεί πολύ!! - το 6ο Amorgos Trail Challenge πετάει το γάντι σε όσους θέλουν να συμμετάσχουν

Νότιο Αιγαίο – “Πρέβελης”: Αναχωρεί το πρωί της Τετάρτης από τον Πειραιά

Αλλαγές στο δρομολόγιο του "Πρέβελης" λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

Μ. Χανιώτη: Η επίσκεψη και οι επαφές στη Νάξο

Επίσκεψη της Μαρίας Χανιώτη στη Νάξο - Με ποιους συναντήθηκε

Γ. Πολυχρονάκος: Περί οφειλών, ασφαλιστικών ταμείων και της ανάγκης ρεαλιστικών λύσεων

Γιάννης Πολυχρονάκος - υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων ΠΑΣΟΚ: «Χιλιάδες Έλληνες οφείλουν σε Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία, οι ρυθμίσεις αποτυγχάνουν - Είναι ώρα για ρεαλιστικές λύσεις».

Φόρτωμας – Σύρος: Δύο εκατ. ευρώ για την σωτηρία του Δημαρχειακού Μεγάρου

Φίλιππος Φόρτωμας - βουλευτής Κυκλάδων - «Η δέσμευση που έγινε πράξη! 2.000.000 ευρώ για το Δημαρχείο Σύρου»

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Super Jet: Ξεκίνησε, το πρώτο δρομολόγιο για την φετινή χρονιά… (video)

Με τον cpt Μιχάλη Μακρή στο τιμόνι του, το ταχύπλοο Super Jet ξεκίνησε σήμερα (23/03) το πρώτο του δρομολόγιο για τη φετινή χρονιά (video)

Ενδοκυκλαδικά – Caldera Vista: Με το …καλημέρα ανεκτέλεστα δρομολόγια

Ανεκτέλεστα μέχρι νεοτέρας τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια του Caldera Vista

Blue Star Ferries: Σε ακινησία το “Naxos”, σε βραδινό δρομολόγιο από Μεγάλη Τρίτη ο “Διαγόρας”

Νέα δεδομένα αυτές τις ημέρες στη γραμμή της Παροναξίας - To Blue Star Paros για ένα μήνα θα καλύψει το κενό του Naxos και έρχεται ο Διαγόρας στα νησια μας

Από τις 26 Ιουνίου το “Ανεμος” μπαίνει στη ζωή των κατοίκων στις Δυτικές Κυκλάδες

Η δυνατότητα για αποκτήσεις εισιτήριο με το "Ανεμος" είναι πλέον εφικτή - Από τις 26 Ιουνίου ξεκινούν τα δρομολόγια προς Δυτικές Κυκλάδες

Blue Star Ferries: Εκτακτη δρομολόγηση (25/03) του “Διαγόρα” για Σαντορίνη

Ο "Διαγόρας" το πρωί του Σαββάτου (25/03) θα πάρει το δρόμο για Σαντορίνη σε έκτακτη δρομολόγηση

Γέρικα αλλά ασφαλή σκαριά στο Αιγαίο

Ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων της ελληνικής ακτοπλοΐας πλησιάζει τα 31 χρόνια – Που ταξιδεύει το γηραιότερο πλοίο στο Αιγαίο

Μέλανες: Ψήφισμα για την απώλεια του Αντωνίου Πολυκρέτη

Η ενορία των Αγίων Αποστόλων και οι Μέλανες θρηνούν για την απώλεια του Αντώνιου Πολυκρέτη

Απόλλωνας: Η τελευταία …παράσταση για την Εφραιμίνα (video)

Σάββατο 25 Μαρτίου και η Εφραιμίνα για τελευταία φορά θα παρελάσει μπροστά σε συγγενείς και φίλους στον Απόλλωνα της Νάξου... Από τη νέα σχολική χρονιά ο Απόλλωνας θα έχει κλειστό το δημοτικό του σχολείο (video)

“Πρέβελης”: Επιστρέφει στα δρομολόγια με έκτακτη προσέγγιση στο Ηράκλειο

Το απόγευμα της Τρίτης αναχωρεί το "Πρέβελης" - Πως διαμαρφώνεται το δρομολόγιό του