Ο Τάσος Αναστασίου – εκπρόσωπος του Τμήματος Πολιτισμού Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου – αποδίδει φόρο τιμής στον Μάρκο Γαβρά – Η πρώτη κίνηση τιμής εκ μέρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου .
Η είδηση του θανάτου του Μάρκου Γαβρά από την Αμοργό έχει κάνει το γύρο του Νοτίου Αιγαίου (και όχι μόνο). Ανθρωπος που συνέβαλε σημαντικά σε πολιτιστικές δράσεις, ήταν αναμενόμενο ότι η “φυγή” του θα ενεργοποιούσε όλους τους φορείς που έχουν άμεση ή έμεση σχέση με τον πολιτισμό στο Νότιο Αιγαίο.. Ο Τάσος Αναστασίου ως εκπρόσωπος του Τμήματος Πολιτισμού Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όχι μόνο μέσα από το κείμενο που έστειλε στα ΜΜΕ εκφράζει φόρο τιμής αλλά αποκαλύπτει και την πρώτη κίνηση της Περιφέρειας ως αναγνώριση της συμβολής του Γαβρά στο τομέα του Πολιτισμού.
Ποια είναι αυτή; ” Σε ένδειξη τιμής και μνήμης για το Μάρκο, το αγαπημένο του μονοπάτι που μαζί το ανασύραμε από τη λήθη και την αφάνεια, μαζί το περπατήσαμε και μαζί το χαρακτηρίσαμε ως την με αριθμό 8 Διαδρομή Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος της Αμοργού, η διαδρομή «Χώρα – Αγία Βαρβάρα – Τερλάκι – Λέλη – Άγιος Γεώργιος – Άγιος Ιωάννης / Πύργος στο Ρίχτι» στο εξής θα φέρει την ονομασία «Μάρκος Γαβράς».
Αναλυτικά το κείμενο που φέρει την υπογραφή του κου Τάσου Αναστασίου και έχει ως τίτλο “Ο κύκλος έσπασε” αναφέρει:
Μες στη χριστουγεννιάτικη νύχτα ο κρίκος της αλυσίδας έσπασε. Ο κρίκος που συνέδεε την παλαιά, εμβληματική χωραΐτικη κοινότητα της Αμοργού με τη τωρινή της πραγματικότητα, έχει χαθεί. Ο κρίκος που ακατάπαυστα υπενθύμιζε στους σύγχρονους Αμοργιανούς το βαρύ αποτύπωμα του χωραΐτικου οικισμού και της κοινωνίας του στη νεώτερη κυκλαδική ιστορία, τον αρχαίο κώδικα ηθικής που επί αιώνες διέσωζε και απέπνεε, δεν υπάρχει πια.
Τα τελευταία χρόνια, ο κρίκος αυτός φάνηκε να ενώνει πλέον ολόκληρο το νησί σ’ έναν καινούργιο δρόμο, πάντοτε με βαθιές ρίζες στα παλιά. Ο Μάρκος, ψυχή τε και σώματι, έβαλε ατόφια τη σφραγίδα του στην έρευνα και διάσωση της ιστορικής κληρονομιάς και του λαϊκού πολιτισμού της Αμοργού. Μουσική και στιχουργική, σημαίνοντα μνημεία, ιστορικό αρχειακό υλικό, λαογραφική συλλογή, βιβλιοθήκη Ιωαννίδη, υπαίθριες ιστορικές διαδρομές, απηχούν τον ακούραστο αγώνα του για την αποκάλυψη, την προστασία και ανάδειξή τους.
Ο θάνατός σου μαχαιριά
στης Αμοργού τα σωθικά
Μερόνυχτα θε να θρηνεί
απ’ άκρου σ’ άκρο το νησί
Αιώνιο θα ‘ναι φυλαχτό
ο Μάρκος για την Αμοργό
Όμως… καθώς η καινούργια μέρα ξημέρωνε, είδαμε όλοι έτοιμο σφυρηλατημένο, ένα νέο, ίδιο κι απαράλλαχτο κρίκο στη θέση του παλιού, ν’ αστράφτει από φρεσκάδα… Πάνω του χαραγμένα, ευδιάκριτα κι ανεξίτηλα τα γράμματα: «Γιακουμής και Γιώργος Γαβράς»!
@ Σε ένδειξη τιμής και μνήμης για το Μάρκο, το αγαπημένο του μονοπάτι που μαζί το ανασύραμε από τη λήθη και την αφάνεια, μαζί το περπατήσαμε και μαζί το χαρακτηρίσαμε ως την με αριθμό 8 Διαδρομή Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος της Αμοργού, η διαδρομή «Χώρα – Αγία Βαρβάρα – Τερλάκι – Λέλη – Άγιος Γεώργιος – Άγιος Ιωάννης / Πύργος στο Ρίχτι» στο εξής θα φέρει την ονομασία «Μάρκος Γαβράς».