Η πινακίδα απαγόρευσης εισόδου τετράποδων στο πάρκο του Δημαρχείου και η δικαιολογημένη αντίδραση των μελών της Φιλοζωϊκής Νάξου
Ξεκινάμε από τη βασική διαπίστωση «Τα ζώα δε γνωρίζουν ανάγνωση για να διαβάσουν την πινακίδα. Οι άνθρωποι είναι ζώα που γνωρίζουν ανάγνωση». Και γιατί το λέμε αυτό; Μα γιατί εδώ και μερικές ημέρες υπάρχει στο χώρο του Δημοτικού Πάρκου δίπλα στο Δημαρχείο της Χώρας Νάξου μία πινακίδα που αναφέρει « Απαγορεύονται τα ζώα»…. Και εάν θέλαμε να το σχολιάσουμε με σαρκαστική διάθεση θα έπρεπε η πινακίδα να γράφει ώστε να είναι απόλυτα ακριβής «Εμείς τα ζώα απαγορεύουμε την είσοδο στα άλλα ζώα που συνοδεύουν ζώα τα οποία δε γνωρίζουν ανάγνωση».
Αυτά ως εισαγωγή… Από εκεί και πέρα, πάμε στα πιο σοβαρά. Από χθες στην ιστοσελίδα της Φιλοζωϊκής Νάξου υπάρχει μία ανάρτηση που αναφέρεται στην συγκεκριμένη πινακίδα που υπάρχει στο πολύπαθο χώρο του Δημοτικού πάρκου και η όπως όπως βλέπετε απαγορεύει την είσοδο στα ζώα εντός του χώρου. Ενός χώρου που κάποτε ήταν μία απλή αλάνα όπου παίζαμε ποδόσφαιρο, στη συνέχεια έγινε προσπάθεια να γίνει πάρκο με όλα τα προβλεπόμενα σχέδια και να είναι πιστοποιημένο όμως κάπου … έμπλεξε με αποτέλεσμα τώρα να γίνεται μία ακόμη προσπάθεια να αποκτήσει χρώμα. Η ανάρτηση της φωτογραφίας από την φιλοζωϊκή συνοδεύτηκε και από το εξής κείμενο «Μακράν από τους χειρότερους Δήμους και στο κομμάτι αυτό. Δεν φτάνει που κατά παράβαση του Νόμου δεν εφαρμόζουν προγραμμα για τα αδέσποτα, τώρα δημιουργεί πρόβλημα και στους ιδιοκτήτες κατοικιδίων. Πληροφοριακά, οι ταμπέλες αυτές είναι ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ. ΔΕΝ μπορείτε να απαγορεύσετε σε ιδιοκτήτες να είναι στο χώρο του πάρκου με τα κατοικίδιά τους – εκτός αν θεωρείτε ότι τα σκυλιά μπορούν να διαβάζουν και απευθύνεστε σε αυτά. Πριν γίνετε ρεζίλι και πριν αναγκαστούμε να σας επιβάλλουμε νομικά να αφαιρέσετε τις ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ πινακίδες, κάνετε χάρη στον εαυτό σας και κατεβάστε τες ΑΜΕΣΑ».
Τι λέει ο Νόμος
Πήραμε λοιπόν αφορμή και ψάξαμε. Όχι εάν ξέρουν ή όχι τα τετράποδα ζώα ανάγνωση. Αυτό είναι αυτονόητο. Υπάρχει λοιπόν ο Νόμος 4039/2012 (άρθρο 9 παράγραφος 10) που είναι ξεκάθαρος όσον αφορά τις κινήσεις που πρέπει να κάνει ένας ιδιοκτήτης τετράποδου όταν βγουν για βόλτα… και ορίζονται μόνο το σε ποια σημεία απαγορεύεται να επανατοποθετούνται αδέσποτα που π.χ. έχουν στειρωθεί, έχουν εμβολιαστεί κ.ο.κ. από τους δήμους αλλά από εκεί δεν σημαίνει ότι απαγορεύεται να περνάμε μαζί με το ζώο μας.
Συγκεκριμένα αναφέρει: «Δεν επιτρέπεται επαναφορά σε περιοχές με νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας, λιμάνια, αεροδρόμια και αρχαιολογικούς χώρους».
Από εκεί και πέρα οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων είναι υποχρεωμένοι να μαζεύουν τα κόπρανα των τετράποδων τους όπως ο νόμος ορίζει – αφού η παράβαση αυτή τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ – αλλά και να τα κρατάνε από το λουρί.
Το άρθρο 46 του νόμου 4235/2014 αναφέρει σχετικά με τις υποχρεώσεις κηδεμόνων ζώων: «γ) για την αποφυγή ατυχημάτων υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει το σκύλο του δεμένο και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για τον οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του».
Το σωστό
Εδώ να σημειώσουμε ότι οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων δεν είναι ανώτερες της ισχύουσας εθνικής ή κοινοτικής νομοθεσίας. Και το σωστό περιεχόμενο λοιπόν αυτών των πινακίδων είναι: «Επιτρέπονται τα κατοικίδια με συνοδεία και με υποχρεωτική περισυλλογή περιττωμάτων» ή κάπως έτσι, ή και με σχέδιο αντί για λόγια. Συνεπώς όλες οι πινακίδες σε δημόσιους χώρους που απαγορεύουν την διέλευση αδέσποτων ζώων (που φυσικά δεν ξέρουν να διαβάζουν) ή δεσποζόμενων είναι παράνομες.
Μπορείτε να δείτε τη σωστή πινακίδα από τον Δήμο Αγίου Δημητρίου που έχει αναρτηθεί από τα μέσα του 2015
με πληροφορίες από το zoosos.gr