Κυριακή, 3 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΠερί Ιντιάνα Τζόουνς και διάσημων νεκρών

Περί Ιντιάνα Τζόουνς και διάσημων νεκρών

|

Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού κ. Ξυδάκης βρέθηκε στην Αμφίπολη στέλνοντας τα δικά του μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες 

«Δεν ψάχνουμε να βρούμε διάσημους νεκρούς. Ψάχνουμε να βρούμε ιστορικές αλήθειες και να βρούμε την ιστορία αυτού του τόπου. Μεγάλες ιστορικές συνέχειες από την εποχή του λίθου. Ψάχνουμε να βρούμε πολύτιμους λίθους, ερμηνευτικούς, για το τι υπήρξε το παρελθόν και ποιοι είμαστε σήμερα» δήλωσε μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, κατά τη σημερινή επίσκεψή του στην αρχαιολογική ανασκαφή στον λόφο Καστά της Αρχαίας Αμφίπολης, το αρχαίο γυμνάσιο και το αρχαιολογικό μουσείο της Αμφίπολης. Ήδη, είπε, «αυτό το μνημείο είναι πάρα πολύ σπουδαίο. Δεν έχει καμία σημασία να αναρωτιόμαστε με σκανδαλολογικούς τρόπους ποιος θα ήταν ο νεκρός. Ήταν κάποιος νεκρός, κάποιος πλούσιος, κάποιος ηγεμών, αυτά τα λένε οι ποιητές, τα λέει ο Καβάφης, αλλά η αρχαιολογική επιστήμη και η σημερινή μας κατάσταση μας οδηγούν στις σκέψεις να αξιοποιήσουμε όλα αυτά που έχουμε στα χέρια μας».

Ο κ. Ξυδάκης επεσήμανε πως η φάση της ανασκαφής έχει τελειώσει και έχει ξεκινήσει η μελέτη και η συντήρηση των ευρημάτων. «Η ανασκαφή αυτή τη στιγμή έχει τελειώσει, σ΄αυτή τη φάση της» είπε ο αν. υπουργός και συνέχισε: «Η κ. Περιστέρη έχει αρχίσει τη μελέτη των ευρημάτων της και τη συντήρησή τους. Χρειάζονται πολλά έργα αντιστήριξης και συντήρησης. Είναι ένας λόφος που έχει πολλά τέτοια προβλήματα […]. Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο, που αυτή τη στιγμή παίρνει τις ανάσες που χρειάζεται».  Σχετικά με τη συνέχιση τη χρηματοδότησης του ανασκαφικού έργου και των αρχαιολογικών μελετών, ο κ. Ξυδάκης ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η ανασκαφή έλαβε τεράστιες οικονομικές βοήθειες. Δεν υπάρχουν πολλές ανασκαφές στον ελλαδικό χώρο, που να έλαβαν τέτοια οικονομική υποστήριξη. Αυτή τη στιγμή δε χρειάζεται οικονομική υποστήριξη. Χρειάζεται η υποστήριξη, η συντήρηση του μνημείου και η μελέτη. Οι μελέτες χρειάζονται χρήματα. Δεν γίνονται δωρεάν. Γίνονται ανθρωπολογικές μελέτες στο σκελετικό υλικό, στην κεραμική στα ψηφιδωτά και στα μαρμάρινα μέλη. Οι πιο πολλές είναι ήδη χρηματοδοτημένες δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω».

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ αν το υπουργείο προτίθεται να προβεί στην ταυτοποίηση του ταφικού μνημείου και την ενδεχόμενο σχέση του με τον Μ. Αλέξανδρο, ο κ. Ξυδάκης απάντησε: «Οι επιστήμονες πάντα θα προσπαθούν να ταυτίσουν τα ευρήματα τους, όχι μόνο με πρόσωπα, αλλά κυρίως με ιστορικές περιόδους, με στοιχεία οικονομικής και πολιτικής ιστορίας. Αλλά μερικά πράγματα μένουν αταύτιστα, εδώ υπάρχουν εξαιρετικά αντικείμενα μέσα στο Μουσείο Αμφίπολης, τα οποία είναι αταύτιστα. Δεν αφαιρεί τίποτα από την ομορφιά τους και την επιστημονική και πολιτιστική τους αξία». Για δε την ενδεχόμενη σχέση του μνημείου με τον Μ. Αλέξανδρο, ο αν. υπουργός σημείωσε: «Υπάρχει κάποια σημασία, δηλαδή θα αλλάξει κάτι στην Μακεδονία, αν πούμε ότι σε αυτόν τον τάφο ήταν ο τρίτος εγγονός του; Η Μακεδονία θα είναι αυτή που είναι, οι άνθρωποι που ζουν εδώ θα είναι αυτοί που είναι. Έχουμε πολλά ιστορικά και αρχαιολογικά στοιχεία για να έχουμε μία πολύ πλούσια, πολύ βαριά και πολύ δημιουργική ταυτότητα ιστορική. Δεν χρειαζόμαστε συνεχώς να επιβεβαιώνουμε για κάτι παραπάνω. Έτσι νομίζω εγώ, τουλάχιστον».

«Η περιοχή της Αμφίπολης είναι μία περιοχή, με πάρα πολύ μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον και με ιδιαίτερο φυσικό κάλος. Ενας παράδεισος» συνέχισε ο κ. Ξυδάκης. «Η κ. Περιστέρη, μας έδειξε το μνημείο το οποίο έχει ανασκάψει από το 2012 έως σήμερα. Το μνημείο στον λόφο Καστά χρειάζεται πολύ εργασία μηχανική, ενίσχυση, υποστήριξη, στατική, συντήρηση. Από δω και πέρα η αρχαιολόγος μελετά τα ευρήματά της και σε εύλογο χρόνο, όπως ορίζει ο Νόμος, θα κάνει τις ανακοινώσεις της. Η αρχαιολογική έρευνα δεν είναι μόνο η ανασκαφή, η ανασκαφή είναι η αναγκαία “καταστροφή” που κάνει η αρχαιολόγος για να φτάσει να βρει το εύρημα. Από κει και πέρα η αρχαιολογική έρευνα είναι η μελέτη του παρελθόντος, είναι η μελέτη των ευρημάτων, είναι οι συσχετισμοί με τις γραπτές πηγές, με πάρα πολλά επιστημονικά εργαλεία του σήμερα. Είναι συναρπαστική για τον πολύ κόσμο μια ανασκαφή, γιατί έχει ένα στοιχείο περιπέτειας. Αλλά η αρχαιολογική επιστήμη δεν είναι μόνο αυτό».

Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού έκανε σαφές ότι «οι αρχαιολόγοι δεν απευθύνονται στους δημοσιογράφους, αλλά στην υπηρεσία τους και στην αρχαιολογική κοινότητα. Στην υπηρεσία τους για να ενημερώνουν αυτά που βρίσκουν και τι πράττουν και στην επιστημονική κοινότητα στους συναδέλφους τους, στους οποίους παρουσιάζουν τα ευρήματα, τις σκέψεις τους, τις ερμηνείες τους και τίθενται και στην επιστημονική “βάσανο”, στις ερωτήσεις των συναδέλφων τους, για να φτάσουν σε μία σύνθεση, στα συμπεράσματα. Βεβαίως, ενδιαμέσως γίνονται κάποιες ενημερώσεις στην κοινή γνώμη, σε πράγματα που ενδιαφέρουν, αλλά με μέτρο και ζυγισμένα. Δεν είναι για να εξάπτουμε τη φαντασία». Και ολοκλήρωσε την απάντησή του αφήνοντας καρφιά σε …πολιτικούς λέγοντας «Όταν ο επιστήμονας θα είναι έτοιμος θα καλέσει τους δημοσιογράφους, θα κάνει ανακοινώσεις. Σεβόμαστε μερικά πράγματα, όταν ο επιστήμονας έχει να πει κάτι, θα βγει και θα το πει. Δεν είμαστε Ιντιάνα Τζόουνς να πηδάμε εμείς τα σκάμματα”.

Ακολούθως ο υπουργός σημείωσε: «Αυτό που είδα εγώ, πέραν του μνημείου που ανακαλύφθηκε, είναι ότι όλη η περιοχή είναι ένα καταπληκτικό σύνολο στο οποίο υπάρχουν ήδη πολλά αρχαιολογικά ευρήματα, υπάρχει ο χώρος του αρχαίου Γυμνασίου, που είχε ανασκαφεί από τον αείμνηστο Λαζαρίδη, πάρα πολλά ευρήματα βρίσκονται στο μουσείο της Αμφιπόλεως, που αξίζει το ενδιαφέρον και την επισκέψη του κοινού. Η ομορφιά του τόπου, οι αμυγδαλεώνες γύρω από τον λόφο Καστά είναι ένα μοναδικό πράγμα στον ελλαδικό χώρο, γεγονός που μας οδηγεί σε δεύτερες, σκέψεις δηλαδή, όλα αυτά τα αρχαιολογικά ευρήματα πρέπει να τα εντάξουμε σε μία συνολική σκέψη, για το τι είναι ο τόπος, το φυσικό τοπίο, η σύγχρονη παραγωγή, οι πόλεις γύρω, που ζουν πάνω στα χνάρια των παλαιών πόλεων, και από αυτή την άποψη είναι ένα υπόδειγμα πώς θα κινηθούμε στο μέλλον. Μια ολιστική διαχείριση του τοπίου, της πολιτιστικής κληρονομιάς και του σύγχρονου κόσμου».

Από την πλευρά της η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, που συνόδευε τον κ. Ξυδάκη στις επισκέψεις του στην Αμφίπολη, δήλωσε: «Η σημερινή επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού στην Αμφίπολη δείχνει τη σοβαρότητα με την οποία, αυτή η κυβέρνηση, προσεγγίζει και τα θέματα του πολιτισμού. Αυτά τα μνημεία ανήκουν στους νεκρούς τους και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε τους επιστήμονες, οι οποίοι κάνουν το έργο τους και θα τους αφήσουμε να κάνουν το έργο τους απερίσπαστοι. Δεν θα ακολουθήσουμε παραδείγματα του παρελθόντος».

Η επικεφαλής της αρχαιολογικής ομάδας στις ανασκαφές του λόφου Καστά, αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη, δήλωσε: «Ευχαριστούμε θερμά και τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού και την υφυπουργό Μακεδονίας, που είναι μαζί μας. Ελπίζουμε να είναι στο πλευρό μας για να προχωρήσουμε σωστά και όμορφα την έρευνά μας στην περιοχή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Symi On The Rocks: Το σπιτάκι του ψαρά που έγινε viral φαντασίωση του ελληνικού καλοκαιριού

Ένα λευκό σπίτι πάνω στα βράχια στη Σύμη έγινε παγκόσμια φαντασίωση – από τους influencers του Instagram μέχρι τους ρομαντικούς ταξιδιώτες που αναζητούν γαλήνη.

Η λαβή Χάιμλιχ μπορεί να σώσει μια ζωή – Δες πώς (video)

Μέλη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού εκπαιδεύουν το κοινό στη σωστή εφαρμογή της λαβής Χάιμλιχ – Μαθήματα και οδηγίες διαθέσιμα στο www.samarites.gr

Attica Group: Εκπτώσεις για τους νέους φοιτητές – Ταξίδια με έκπτωση έως 50% για την πρώτη μετακίνηση

Μέχρι 31 Οκτωβρίου 2025, ο Όμιλος Attica στηρίζει τους επιτυχόντες των Πανελλαδικών με σημαντικές εκπτώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια – Ισχύει και για τους συνοδούς τους.

Δήμος Τήνου: Μήνυση κατά ΔΕΔΔΗΕ για τις επαναλαμβανόμενες διακοπές ρεύματος

Αντιδράσεις, ζημιές και απελπισία στην Τήνο – Εικόνες ντροπής με κατοίκους και επιχειρήσεις στο σκοτάδι για ώρες, μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού.

Μιτάτοι: Πέτρινοι φύλακες της παράδοσης στην Κρήτη και τη Νάξο (video)

Στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Ψηλορείτη και στη Νάξο, οι μιτάτοι στέκουν ως ζωντανά σύμβολα κτηνοτροφικής σοφίας και βιώσιμης ζωής. Είναι ώρα να τα προστατεύσουμε και να τα αναδείξουμε.

Νάξος: Νεανικός αγώνας ανοιχτής θάλασσας από το ExcellenSeas στο Πυργάκι (video)

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη για δεύτερη χρονιά ο αγώνας κολύμβησης ανοιχτής θάλασσας από τον μη κερδοσκοπικό φορέα ExcellenSeas στο νότιο άκρο της Νάξου – Υποτροφίες σε μαθητές ακριτικών νησιών.

Το μέλλον του νερού στα χέρια της επιστήμης – Το έργο WATERWISE σε 6 περιοχές της Ελλάδας

Πανεπιστήμια και εταιρείες τεχνολογίας ενώνουν δυνάμεις για την ανάπτυξη ενός «έξυπνου» μοντέλου διαχείρισης νερού με βάση το υδατικό αποτύπωμα κάθε περιοχής

Πανναξιακός ΑΟΚ: Κρατάει το βασικό κορμό, μένουν οι Μάκαρης, Προδρόμου, Αρτσάνος, Κρανιάς

Ο Πανναξιακός «χτίζει» πάνω στην εμπειρία και τη σταθερότητα – Τέσσερις βασικοί παίκτες συνεχίζουν για τη νέα σεζόν στη National League 2.

Προς Πώληση: Παραδοσιακή Κατοικία – Ανεμόμυλος στον Άγιο Αρσένιο Νάξου

Χαρακτηριστική κατοικία σε μοναδική τοποθεσία, με ανεξάρτητο ξενώνα, άμεση πρόσβαση σε παραλίες και εντυπωσιακή θέα προς θάλασσα και Χώρα Νάξου.

Εντατικοί έλεγχοι πυρασφάλειας στα πλοία με εντολή Κικίλια

Διπλοί ετήσιοι έλεγχοι στα επιβατικά-οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν δρομολόγια Ελλάδας–Ιταλίας, με ενίσχυση των μέτρων ενεργητικής και παθητικής πυρασφάλειας.

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού

Πανελλαδικές 2025: «Πνοή» επιτυχίας για τους μαθητές της Νάξου

Μαθητές και μαθήτριες του φροντιστηρίου «ΠΝΟΗ» στη Νάξο διακρίνονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις – Πού πέρασαν και τι βαθμούς συγκέντρωσαν

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Καταργείται ο δεύτερος γύρος, εκλογές τον Νοέμβριο, Νέο όριο το 42% για εκλογή Δημάρχου

Η κυβέρνηση φέρνει ριζικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο για δήμους και περιφέρειες – Τέλος ο δεύτερος γύρος, λιγότεροι υποψήφιοι και αλλαγές στη σταυροδοσία.