Δελτίο Ενημέρωσης από τον Δήμο Πάρου σχετικά με τις δράσεις όσον αφορά την ανάδειξη του …θησαυρού που ακούει στο όνομα “Αρχαία Λατομεία Πάρου (Μαράθι)”
Στην τελική ευθεία μπαίνει, μετά και την έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο, η συνεργασία του Δήμου Πάρου με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό “Cost – European Cooperation in Science & Technology”, η ένταξη των Αρχαίων Λατομείων ως περίπτωση μελέτης στο πρόγραμμα «Cost Action 18110 – Underground Built Heritage as catalyser for Community Valorisation». Η δράση αυτή θα έχει αποτέλεσμα την προστασία και ανάδειξη των ανενεργών λατομείων μαρμάρου στο Μαράθι.
Αποτελεί μέρος της δυναμικής και αποφασιστικό κομμάτι της δημιουργίας απτού και διαχρονικού έργου της Δημοτικής Αρχής, η ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς αυτής, της οποίας η φήμη και η λάμψη, ξεπέρασε τα στενά όρια του νησιού.
Με σεβασμό στον περιβάλλοντα χώρο, ερευνητική ομάδα επισκέφθηκε τα αρχαία λατομεία μαρμάρου των Νυμφών, ώστε να αναδείξει την αξία τους, μέσω σύγχρονων μεθόδων καταγραφής και ψηφιοποίησης της πρωτογενούς πολιτισμικής πληροφορίας.
Στo φυσικό, αυθεντικό τουριστικό Κυκλαδίτικο προϊόν που διαθέτει η Πάρος, προστίθεται ακόμα ένας θησαυρός (η Παρία Λίθος), μία μοναδική πολιτισμική κληρονομιά. Το γεγονός αυτό θα αποτελέσει εφόδιο προβολής του νησιού, μετατρέποντάς το παράλληλα σε κέντρο έρευνας, με τη συνδρομή της τεχνολογίας και τη συμμετοχή άκρως εξειδικευμένων επιστημόνων σε σχετικά θέματα.
Τα αρχαία Λατομεία
Δίπλα στον γραφικό οικισμό Μαράθι, λίγα μόλις χιλιόμετρα από την Παροικιά, βρίσκονται τα αρχαία λατομεία μαρμάρου της Πάρου. Από αυτή την περιοχή εξορυσσόταν το ξακουστό παριανό μάρμαρο ή “λυχνίτης”. Η ονομασία του οφείλεται στο γεγονός ότι η διαδικασία εξόρυξής του γινόταν μέσα από βαθιές στοές υπό το φως των λύχνων.
Η εμπορία του διάφανου αυτού μαρμάρου που στήριζε και την οικονομία της Πάρου, ανάγεται σε όλες τις ιστορικές περιόδους. Λόγω της διαύγειας και της διαφάνειάς του, το φως φθάνει σε βάθος έως και 7 εκατοστών (στο αντίστοιχο πεντελικό σε βάθος μόνο 1,5 εκατοστών).
Γι’ αυτό, το μάρμαρο της Πάρου ήταν περιζήτητο από πολλούς μεγάλους γλύπτες διαφόρων εποχών, οι οποίοι δημιούργησαν σπουδαία μνημεία της αρχαιότητας και αγάλματα, όπως: η Αφροδίτη της Μήλου, ο Ερμής του Πραξιτέλη, οι Κόρες της Ακρόπολης, η Νίκη της Δήλου, η Νίκη της Σαμοθράκης, ο ναός του Απόλλωνα και ο θησαυρός των Σιφνίων στους Δελφούς, ο ναός του Δία στην Ολυμπία, ο ναός του Απόλλωνα στην Δήλο. Επίσης πολλά εκθέματα του Αρχαιολογικού μουσείου της Πάρου, είναι κατασκευασμένα από Παριανό μάρμαρο.
Η λειτουργία των λατομείων ξεκίνησε από την πρωτοκυκλαδική περίοδο και σταμάτησε το 19ο αιώνα. Είναι δε από τα μοναδικά στον κόσμο, υπόγεια λατομεία, από τα οποία εξορυσσόταν ο λυχνίτης, ενώ από τα υπαίθρια λατομεία, στην ίδια περιοχή εξαγόταν ο “λευκός λίθος”. Σε αυτά ο επισκέπτης της Πάρου μπορεί να διακρίνει τους διαδρόμους, τις στοές και τις επιγραφές των αρχαίων καλλιτεχνών. Σήμερα η επίσκεψη είναι δυνατή από δύο εισόδους, την είσοδο στη σπηλιά των νυμφών και την είσοδο στη σπηλιά του Πανός.
Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα aboutparos.gr