Υπό την … πίεση των δημοσιευμάτων περί υπολειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων στην Ελλάδα δόθηκε στη δημοσιότητα ο κατάλογος των αρχαιολογικών χώρων – Πόσοι λειτουργούν και πότε στις Κυκλάδες
Έχουμε φτάσει τέλη Ιουνίου και για πρώτη φορά το Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάξου είναι ανοιχτό μόλις δύο φορές την εβδομάδα. Αποτέλεσμα; Ουκ ολίγοι Έλληνες και ξένοι να δυσανασχετούν και να διαμαρτύρονται. Η δικαιολογία; Εύκολη: δεν έχουν ακόμη διοριστεί οι εποχικοί υπάλληλοι για τις θέσεις που έχουν προκηρυχθεί αλλά ας είναι καλά η γραφειοκρατία. Οι κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων (σ.σ. το πρόβλημα δεν είναι μόνο στη Νάξο) κάνει ότι μπορεί αλλά μερικά πράγματα είναι έξω από τις δυνατότητές τους… Είναι χαρακτηριστικό ότι στις Κυκλάδες υπάρχουν 35 αρχαιολογικοί χώροι αλλά ουσιαστικά σε πλήρη λειτουργία είναι μόλις 13 εκ των οποίων τέσσερις (!!!) σε Σύρο, Μήλο, Δήλο και Σαντορίνη με διευρυμένο ωράριο. Από εκεί και πέρα έχουμε επτά αρχαιολογικούς χώρους (ανάμεσά τους και δύο στη Νάξο) που είναι κλειστοί ενώ οι υπόλοιποι δουλεύουν κάποιες ημέρες της εβδομάδας (δύο ή τρεις) και ανάλογα με τους φύλακες που έχουν ώστε να υπάρχει η καλύτερη δυνατή φύλαξη και προστασία των χώρων.
Γιατί τα αναφέρουμε αυτά; Μα πολύ απλά γιατί το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενοχλημένο με δημοσιεύματα στα οποία αναφέρεται ότι οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία της χώρας «υπολειτουργούν» και ότι ο αριθμός των χώρων που λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο είναι φέτος μειωμένος, έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα κατάλογο με τους επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία για το έτος 2016, καθώς και τα ωράρια λειτουργίας τους, με σκοπό την αντικειμενική ενημέρωση των επισκεπτών. και το παράξενο βέβαια είναι ότι ουσιαστικά δικαιώνονται όσοι μιλούν για “κλειστά” μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους αφού όπως φαίνεται και από τον σχετικό κατάλογο μόνο η κρατική μηχανή δεν βλέπει το αυτονόητο…
Όπως αναφέρει πάντως στην ανακοίνωση του το υπουργείο Πολιτισμού, «σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ο αριθμός των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων με διευρυμένο ωράριο, έχει φέτος υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με το 2014, φθάνοντας από τους 31 στους 65 χώρους.
Συγκεκριμένα:
1. Το 2014, λειτούργησαν με διευρυμένο ωράριο 31 αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία
2. Το 2015 ο αριθμός αυξήθηκε, φτάνοντας συνολικά τους 58 χώρους
3. Το 2016, κατόπιν εισήγησης ειδικής ομάδας εργασίας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, οι αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από 8:00-20:00 από την 1η Απριλίου έως την 1η Οκτωβρίου αυξήθηκαν σε 65.
Σχετικά με τις προσλήψεις εποχικού προσωπικού του έτους 2016 και συγκεκριμένα ως προς το φυλακτικό προσωπικό και το προσωπικό καθαριότητας, ο προγραμματισμός τους πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρόταση ομάδας εργασίας, αποτελούμενης από στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, της Διεύθυνσης Μουσείων και του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ).
Η πρόταση της ομάδας εργασίας διαμορφώθηκε με βάση τα στοιχεία των προσλήψεων προσωπικού του έτους 2015, την επισκεψιμότητα κατ’ έτος και μήνα για όλους τους χώρους και τα μουσεία με βάση τα στατιστικά στοιχεία του ΤΑΠΑ, τις νέες ανάγκες για ένταξη στο διευρυμένο ωράριο, την ορθή κατανομή προσωπικού ανά οργανική μονάδα, ειδικότητα και αριθμό και την σχετική πρόταση της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φύλαξης (ΠΕΥΦΑ) περί κατανομής προσωπικού ανά Υπηρεσία».
Η κατάσταση των Μουσείων και αρχαιολογικών χώρων στις Κυκλάδες για την οποία και πανηγυρίζει το Υπουργείο
Δείτε εδώ το σχετικό κατάλογο και μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας για το εάν λειτουργούν ή όχι οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία στη νησιωτική Ελλάδα …