Παρασκευή, 11 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΠανάγιος Τάφος: Ελληνες επιστήμονες προσδιορίζουν την ηλικία του

Πανάγιος Τάφος: Ελληνες επιστήμονες προσδιορίζουν την ηλικία του

|

Έλληνες επιστήμονες υπό την καθοδήγηση της Ροδίτισσα καθηγήτρια Αντ. Μοροπούλου, προσδιόρισαν την ηλικία του Πανάγιου Τάφου! – Στο 345 μ.Χρ. χρονολογείται με βάση μαρμάρινη πλάκα που καλύπτει τον τάφο 

Παγκόσμιο δέος προκαλεί η σπουδαία ανακάλυψη Ελλήνων επιστημόνων υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας του ΕΜΠ, Αντωνίας Μοροπούλου, οι οποίοι κατάφεραν να προσδιορίσουν τη χρονολογία ταφής του Ιησού! Οι επιστήμονες θεωρούν πως το μάρμαρο χρονολογείται περίπου από το 345 μ.Χ.. Κάτι που μοιάζει να «δένει» με τις ιστορικές αναφορές που τονίζουν πως ο πρώτος Ρωμαίος αυτοκτάτορας, διέταξε να φυλαχθεί ευλαβικά σε μια νέα εκκλησία.

Πώς έφτασαν όμως σε αυτό το συμπέρασμα; Οι πληροφορίες αναφέρουν πως εξέτασαν τα δείγματα από ασβεστοκονίαμα που βρέθηκε μεταξύ της επιφάνειας από ασβέστη που καλύπτει τον τάφο και της μαρμάρινης πλάκας που το καλύπτει. Μέσω μιας συγκεκριμένης μεθόδου, που ονομάζεται OSL, κατάφεραν να φτάσουν σε αυτή την ιστορική ανακάλυψη.
Οι εργασίες αποκατάστασης στον ναό έχουν ελληνική «υπογραφή», ενώ υπενθυμίζεται πως και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε επισκεφθεί τον Πανάγιο Τάφο στις 22 Μαρτίου του 2017.

Τις πληροφορίες μεταδίδει η βρετανική Daily Mail και τονίζει το… ελληνικό «χρώμα» της υπόθεσης! «Η ανακάλυψη έγινε από ερευνητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου της Αθήνας, οι οποίοι εργάζονταν στην αποκατάσταση του ναού στον οποίο βρίσκεται ο τάφος«, τονίζει χαρακτηριστικά. O τάφος του Χριστού και η συγκλονιστική του ιστορία με τις εργασίες στο σημείο έχει γίνει γνωστή από το 2016. Ωστόσο τα αποτελέσματα από τα δείγματα που πήραν οι επιστήμονες από το σημείο γίνονται γνωστά μόλις σήμερα!

Η Daily Mail μεταδίδει δηλώσεις που έκανε στο λίγους μήνες πριν στο National Geographic η Αντωνία Μοροπούλου. Η ελληνίδα επιστήμονας που ηγήθηκε των εργασιών αποκατάστασης του ναού δήλωνε συγκινημένη. «Το έργο βρίσκεται στην καρδιά της εξέλιξης του, στην πιο κρίσιμη φάση του. Η εμπειρία είναι συγκλονιστική» τόνιζε χαρακτηριστικά. Για πρώτη φορά, λοιπόν, οι ειδικοί φαίνεται πως κατάφεραν να επιβεβαιώσουν ένα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο. Το ότι όπως προαναφέραμε το μάρμαρο χρονολογείται περίπου από το 345 μ.Χ.

Αυτός είναι ο τάφος του Χριστού
Ο τάφος του Χριστού ήταν καλυμμένος από μάρμαρο τουλάχιστον μέχρι το 1555 μ. Χ.. Υπάρχει, μάλιστα, σοβαρή πιθανότητα αυτό να ίσχυε και για αρκετούς αιώνες νωρίτερα.
 «Το μάρμαρο που καλύπτει τον τάφο απομακρύνθηκε και μείναμε έκπληκτοι με τον όγκου του υλικού που βρισκόταν από κάτω», δήλωσε ο Fredrik Hiebert, αρχαιολόγος του National Geographic Society ο οποίος μετέχει στο πρόγραμμα αποκατάστασης. «Θα είναι μια μακρά επιστημονική ανάλυση, ωστόσο θα μπορέσουμε τελικά να δούμε την πρώτη πέτρινη επιφάνεια πάνω στην οποία, σύμφωνα με την παράδοση, εναποτέθηκε το σώμα του Ιησού» συνέχισε ο ίδιος.
Σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση, μετά την σταύρωσή του από τους Ρωμαίους το 30 ή το 33 μΧ, το σώμα του Ιησού Χριστού τοποθετήθηκε πάνω σε μια πλάκα. Ή «ταφικό κρεβάτι» λαξευμένο από ασβεστόλιθο, δίπλα σε μια σπηλιά. Η θρησκεία αναφέρει πως ο Χριστός αναστήθηκε μετά τον θάνατο και οι γυναίκες που πήγαν για να μυρώσουν το σώμα του τρεις ημέρες μετά την ταφή, είπαν πως δεν βρήκαν τη σορό του.
Η ταφική πλάκα σήμερα περικλείεται από ένα οικοδόμημα γνωστό και ως Κουβούκλιο. Το οποίο έχει χτιστεί γύρω από τον τάφο και αναστηλώθηκε τελευταία φορά μεταξύ 1808-1810, αφού είχε καταστραφεί εξαιτίας πυρκαγιάς. Σε αυτό το Κουβούκλιο αλλά και στον εσωτερικό τάφο γίνονται επί μήνες εργασίες αποκατάστασης από την ομάδα επιστημόνων του ΕΜΠ. ΌΠως προαναφέραμε, των εργασιών ηγείται η καθηγήτρια Αντωνία Μοροπούλου.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σημαντική δράση για την προστασία της Ποσειδωνίας στην Κέα

Ο Δήμος Κέας, σε συνεργασία με φορείς και επιστημονικούς οργανισμούς, προχωρά σε πρωτοβουλία βιώσιμης διαχείρισης και προστασίας του θαλάσσιου οικοσυστήματος στον κόλπο του Αγίου Νικολάου

Μύκονος κατά του τέλους κρουαζιέρας, «Τιμωρητικό και άδικο μέτρο» καταγγέλλει το Λιμενικό Ταμείο

Αίτημα αναστολής του τέλους επιβατών κρουαζιέρας από το Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου προς τον Υπουργό Ναυτιλίας – Κάνει λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό και πλήγμα στην τοπική οικονομία

Νάξος: Έκρηξη αφίξεων (30% το πρώτο εξάμηνο) στο αεροδρόμιο, οι υποδομές στο … κόκκινο

Με αύξηση 45% τον Ιούνιο και 30% στο εξάμηνο, η τουριστική ζήτηση απογειώνεται, αλλά το αεροδρόμιο της Νάξου φτάνει στα όριά του – Επιτακτική η ανάγκη για αναβάθμιση

Το Andros Island 3×3 Basketball Festival φέρνει τον παλμό του μπάσκετ στις Κυκλάδες

Για πρώτη φορά στην Άνδρο, 25-27 Ιουλίου, ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός για όλες τις ηλικίες – Με τη συμμετοχή θρύλων του ελληνικού μπάσκετ και τη σφραγίδα του Γιώργου Καλαφατάκη

Νάξος – Φιλοξενία: «Όχι στην απομάκρυνση των Κούρων», σαφές μήνυμα από τον Σύλλογο Μαζικής Εστίασης

Η «Φιλοξενία» υπερασπίζεται την παραμονή των Κούρων του Φλεριού στον φυσικό τους χώρο – Πρόταση για ήπια ανάδειξη του αρχαιολογικού τοπίου

Σαντορίνη: Συγκινητική επιχείρηση διάσωσης πίτμπουλ στη Βλυχάδα

Μεσάνυχτα στη Βλυχάδα: Το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Θήρας και το Εθελοντικό Διασωστικό Σώμα Θήρας συνεργάστηκαν για τη σωτηρία ενός εγκλωβισμένου ζώου σε απόκρημνη παραλία

Η Αμοργός τραγουδά Πουλόπουλο: Μελωδικό αφιέρωμα σε έναν διαχρονικό ερμηνευτή

Στην καρδιά του καλοκαιριού, το νησί τιμά με συγκίνηση και τέχνη τον Γιάννη Πουλόπουλο – Μια συναυλία-γιορτή με κοινωνικό πρόσημο

Εκτακτο: Παραιτήθηκε ο Μάνθος Μανθόπουλος από Πρόεδρος του Δ.Σ. Σύρου

«Σοβαροί προσωπικοί λόγοι» επικαλείται στην επιστολή του ο πρώτος τη τάξει δημοτικός σύμβουλος – Σαφείς αιχμές για τον τρόπο λειτουργίας της δημοτικής αρχής

Μείωση τελών και ενίσχυση τουριστικής προβολής προτείνει ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Θήρας

Αντιμετώπιση της πτώσης της επισκεψιμότητας μέσω οικονομικής ελάφρυνσης και ανακατανομής πόρων προς στοχευμένες δράσεις προβολής

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Blackout στη Χώρα Νάξου τα πρώτα λεπτά της Κυριακής, αντιδράσεις επιχειρηματιών

Στο σκοτάδι για μισή ώρα το κέντρο της τουριστικής ζωής – Αυξάνονται τα παράπονα επαγγελματιών

Γιάννης Πάριος: Το θαλασσινό του ταξίδι με 16 τραγούδια-ανάσα Ελλάδας και καρδιάς (video)

Ο αγαπημένος ερμηνευτής παρουσίασε το νέο του άλμπουμ «Τα Θαλασσινά του Πάριου» με ένα αξέχαστο νησιώτικο γλέντι στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, με αναφορές στον πατέρα του, την καταγωγή του και τις ρίζες της μουσικής του πορείας.

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο