Μεγάλη Παρασκευή στη Νάξο (όπως και σε όλη την Ελλάδα) οι πιστοί βρίσκονται από νωρίς στην εκκλησία όπου έχουμε την Αποκαθήλωση και ακούγεται το «ω γλυκό μου έαρ»… Τα εγκώμια που συνοδεύουν τον Κύριο από το Σταυρό στον Τάφο… Όμως, υπάρχει μία εκκλησία στο νησί της Νάξου, η Παναγία Δροσιανή στη Μονή που προσελκύει κάθε χρόνο όλο και περισσότερους επισκέπτες. Η Παναγιά της Βροχής, όπως την αναφέρουν… Ο σημαντικότερος ίσως Πρωτοχριστιανικός Ναός των Βαλκανίων του 6ου αι., με εκπληκτικές τοιχογραφίες του 6ου και 7ου αι.
Ο λόγος της αύξησης επισκεψιμότητας;; Το αυστηρό βυζαντινό Τυπικό που συνδυάζεται από τον ήχο της λύρας όταν ξεκινήσουν τα εγκώμια αλλά και από την διαιώνιση του εθίμου των «αρτιδίων» ή του «πούλου»…
Με την ευλογία της Μητρόπολης Παροναξίας και του Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομου Κοττάκη τελείται κάθε Μεγάλη Παρασκευή η Αποκαθήλωση με την αναβίωση του εθίμου των αρτιδίων ή πούλου. Ουσιαστικά είναι τα γνωστά σε όλους «Λαζαράκια» που ψήνονται το Σάββατο του Λαζάρου μόνο που εδώ δεν έχουμε ανθρώπινη μορφή και είναι γεμάτα με σταφίδες, καρύδια και έχει πάνω του ολόκληρα καρύδια. Φυλάσσονται καθόλη την εβδομάδα και ευλογούνται την Αγία Μεγάλη Παρασκευή, ημέρα αυστηρής νηστείας.
Έθιμο που έρχεται από το Βυζάντιο και τον Μεγάλο Κωνσταντίνο. Και στην Νάξο διασώθηκε μέσω των καλογριών της Μονής… Το πέρας της Ιεράς Ακολουθίας, βρίσκει τους πιστούς στο προαύλιο της Μονή να κοιράζονται τους «πούλους», τα σύκα και καρύδια καθώς και ντόπια ρακή.
Ενώ στη συνέχεια δεν είναι λίγοι (σ.σ. κυρίως οι κάτοικοι της Μονής) που μένουν για λίγο ακόμη καθότι παραδοσιακά τελείται και μνημόσυνο στο γειτονικό νεκροταφείο για όσους επιθυμούν…
Δείτε το σχετικό video