Δευτέρα, 28 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΟσμπορν: «Win-win συμφωνία», αλλά χωρίς επιστροφή όλων των Γλυπτών του Παρθενώνα

Οσμπορν: «Win-win συμφωνία», αλλά χωρίς επιστροφή όλων των Γλυπτών του Παρθενώνα

|

Το Ηνωμένο Βασίλειο εργάζεται για μια νέα διευθέτηση με την Ελλάδα, μέσω της οποίας τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα μπορούσαν να εκτίθενται τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα, δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Oσμπορν, περιγράφοντας το γεγονός ως μια κατάσταση αμοιβαία επωφελή.

Πάντως, ο Τζορτζ Οσμπορν φαίνεται ότι αποκλείει, επί της ουσίας, συνολική επιστροφή των Γλυπτών, καθώς αυτό, όπως λέει, θα απαιτούσε αλλαγή της βρετανικής νομοθεσίας, κάτι για το οποίο δεν έχει εξουσιοδότηση.

Ο Οσμπορν, πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, επανέλαβε ότι το μουσείο είχε εποικοδομητικές συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση για τα Γλυπτά, τα οποία αποτελούν πηγή διαφωνιών μεταξύ των δύο χωρών επί αιώνες.

«Είναι ένα πολύ δύσκολα επιλύσιμο πρόβλημα», είπε στο BBC Radio. «Νομίζω, όμως, πως υπάρχει δρόμος να διανύσουμε, κατά τον οποίο αυτά τα Γλυπτά, τα Ελγίνεια Μάρμαρα, τα Γλυπτά του Παρθενώνα, θα μπορούσαν να εκτίθενται τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα, και αυτό θα είναι αμοιβαία επωφελές και για την Ελλάδα και για εμάς».

Οταν ρωτήθηκε αν αυτό σημαίνει δανεισμό, αποκρίθηκε: «Συζητάμε με την ελληνική κυβέρνηση γι’ αυτό, για μια νέα ρύθμιση. Αυτό που δεν θα ήθελα να κάνω είναι να αναγκάσω τους Ελληνες να δεχτούν πράγματα τα οποία θεωρούν αδύνατα και, αντιστοίχως, δεν μπορούν να μας επιβάλουν πράγματα που εμείς θα θεωρούσαμε αδύνατα».

Οπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση βρισκόταν σε συνομιλίες για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών, τα οποία αφαίρεσε ο Βρετανός διπλωμάτης λόρδος Ελγιν από τον επιβλητικό ναό του Παρθενώνα στην Αθήνα, στις αρχές του 19ου αιώνα.

Ωστόσο, ο Οσμπορν απέκλεισε το σενάριο τα Γλυπτά να παραδοθούν οριστικά, λέγοντας ότι γι’ αυτό θα χρειαζόταν αλλαγή της βρετανικής νομοθεσίας.

«Αν θέλαμε να στείλουμε όλα τα Ελγίνεια Μάρμαρα πίσω, αυτό θα απαιτούσε πράξη του Κοινοβουλίου και αυτό θα ήταν πέρα από τις αρμοδιότητές μου», είπε. «Αλλά αυτό που μπορεί να κάνει το μουσείο είναι να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια νέα σχέση με την Ελλάδα», πρόσθεσε, για να καταλήξει: «Είμαι αρκετά αισιόδοξος».

Πηγή: Reuters


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αμοργός – Πάσχα: Το νησί που αγκαλιάζει την παράδοση με τις ιερές εικόνες της Χοζοβιώτισσας

Με κατανυκτική ατμόσφαιρα, η Αμοργός γιορτάζει το Πάσχα μέσα από ένα μοναδικό ταξίδι πίστης και ευλογίας στα χωριά του νησιού.

Καθολική Εκκλησία: Θεία Λειτουργία στη Χώρα Τήνου για την ανάπαυση του Πάπα Φραγκίσκου

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιωσήφ Πρίντεζης και ο κλήρος καλούν τους πιστούς σε κοινή προσευχή την Τρίτη 29 Απριλίου 2025.

ΑΟ Μυκόνου: Επικράτησε του Πανερυθραϊκού, προκρίθηκε στο final 4 της Elite League

Mύκονος - Πανερυθραϊκός 95-65 και 4-1 νίκες - Έκλεισαν θέση για το Final Four οι Νησιώτες και αντιμετωπίζουν την Μεγαρίδα

Δυτικές Κυκλάδες: Ανεκτέλεστο το αυριανό δρομολόγιο του “Αικατερίνη Π”

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π. : Ανεκτέλεστο το δρομολόγιο την Δευτέρα 28/4 κι επιστροφή την Τρίτη 29/4 λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

Κυκλάδες: Κατασκευαστικά παράδοξα σε Πάρο – Σέριφο προκαλούν αντιδράσεις

Δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις σε νησιά των Κυκλάδων οι οποίες προκάλεσαν τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών

Νάξος – Μέλανες: Πρωτομαγιά με παραδοσιακό γλέντι

Την Πέμπτη 1η Μαΐου 2025, η Νάξος γιορτάζει την άνοιξη με μουσική, χορό και γεύσεις στη σκιά του αρχαίου Κούρου.

Αμοργός – Νέα Πνοή: Κίνδυνος απαξίωσης της περιουσίας από το Π.Δ. 129/2025

Ο κίνδυνος απώλειας οικοδομησιμότητας στους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων προκαλεί αναστάτωση και έντονες αντιδράσεις στην Αμοργό - Δελτίο Τύπου από την παράταξη "Νέα Πνοή"

Ελλάδα – Βία Ανηλίκων: 23 περιστατικά κάθε ημέρα

Περισσότεροι από 3.000 ανήλικοι δράστες βρέθηκαν ενώπιον των Αρχών το πρώτο τρίμηνο του 2025. 23 υποθέσεις νεανικής εγκληματικότητας κάθε ημέρα του έτους

Νάξος: Με λαμπρότητα ο εορτασμός σε Ζωοδόχου Πηγής και Παναγία Αργοκοιλιώτισσα

Πλήθος πιστών συμμετείχε στις Ιερές Ακολουθίες και τη Λιτανεία (παραμονή και ανήμερα), υπό την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Καλλινίκου και πλήθους τοπικών αρχών.

Νάξος – Τυροκομείο Πιτταρά: Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ, γεννιέται από τον ήλιο, τη γη και την ψυχή του νησιού

Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ - Τυροκομείο Πιτταρά: Μια ιστορία παράδοσης και μεράκι που ταξιδεύει από τα χωριά της Νάξου στις κορυφές του κόσμου.

Νάξος: Καλό ταξίδι …Γιώργο, σου άξιζε ένα καλύτερο μέρος να ζήσεις

Μία φίλη και μέλος της Φιλοζωϊκής Νάξου αποχαιρετά με έναν ιδιαίτερο τρόπο μία γάτα που έφυγε... Διαβάστε το λόγο...

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο τραπεζικός Νίκος Ι. Μαργαρίτης

Εφυγε από τη ζωή ο Νίκος Ι. Μαργαρίτης - Η κηδεία θα γίνει την Τετάρτη 10:30 στο νεκροταφείο Ζωγράφου στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης

Νάξος – Αστυνομία: Σύλληψη έξι ατόμων για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Συνελήφθησαν στη Νάξο από Αστυνομικούς του ΑΤ Νάξου έξι άτομα για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Κουφονήσια: Σημαία 40 m2 σκεπάζει το νησί, τάμα στον Αη Γιώργη που γιορτάζει (video)

Για δεύτερη σερί χρονιά, πάνω από το Κουφονήσι κυματίζει μία τεράστια σημαία ... Ποιος ο λόγος; Ποιος την τοποθέτησε και γιατί; (video)

Νάξος – Βασ. Κόκκοτας: Αντίο στο φίλο και συνεργάτη Βαγγέλη Γαλατερό

Ο πρώην Δήμαρχος Νάξου, Βασίλης Κόκκοτας αποχαιρετά το φίλο και συνεργάτη του στον Δήμο Νάξου Βαγγέλη Γαλατερό

Blue Star Ferries: 220 επιβάτες έβγαλαν εισιτήριο για Σύρο, ενώ πήγαιναν Πειραιά (!!!)

Επικράτησε το αδιαχώρητο όταν λίγο μετά τις 22:30 αφίχθη το Blue Star Mykonos καθώς στο λιμάνι περίμεναν 1.015 άτομα - Η ανακοίνωση της εταιρείας

Αλλοίωση αποτελέσματος στο Πανναξιακός – Θύελλα (1-1): Δεν δόθηκε καθαρό πέναλτι στο 90’!

Σε φάση εντός περιοχής, ο Μανούσος της Θύελλας έκανε ξεκάθαρο χέρι, με τον διαιτητή να υποδεικνύει φάουλ εκτός περιοχής — παρότι το σημείο της παράβασης ήταν ξεκάθαρα μέσα στη μεγάλη περιοχή.

Aegean Airlines: Πτήση προς Ρόδο πήγε .. Κω, δεν προσγειώθηκε στη Νάξο

προβλήματα στις αεροπορικές πτήσεις της Aegean Airlines και Olympic Air λόγω κακών καιρικών συνθηκών

Blue Star Ferries – Πρωτομαγιά: Δεμένα τα πλοία, το “Blue Star Naxos” θα ταξιδέψει λίγο πριν τα μεσάνυχτα

Απεργία των πλοίων την Πρωτομαγιά με βάση την απόφαση της ΠΝΟ - Πως θα κινηθούν τα πλοία της Blue Star Ferries;