Τετάρτη, 2 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΟΝΑΣ - Ναξιακά: Ηταν όλοι εκεί και παρουσίαση του 7ου τόμου

ΟΝΑΣ – Ναξιακά: Ηταν όλοι εκεί και παρουσίαση του 7ου τόμου

|

Ο 7ος τόμος των «Ναξιακών» της ΟΝΑΣ παρουσιάστηκε με κάθε επισημότητα – Ποιοι έδωσαν το παρών, ποιοι μίλησαν και ποιοι έχουν καταθέσει παρουσιάσεις και άρθρα στον εν λόγω τόμο

Η παρουσίαση του έβδομου Τόμου της Επετηρίδας «Ναξιακά», έκδοσης της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων (ΟΝΑΣ), πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018 το απόγευμα στην αίθουσα της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών στην Αθήνα (Ακαδημίας και Γενναδίου) και αποτέλεσε ένα σπουδαίο πολιτιστικό και επιστημονικό γεγονός.

Κείμενο – Φωτογραφίες: Γιάννη Λογαρά (φιλόλογου)

Κριτική παρουσίαση των περιεχομένων του νέου τόμου των «Ναξιακών» έκαναν (κατά σειρά): ο καθηγητής Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Χαράλαμπος Μπαμπούνης, ο λαογράφος-ερευνητής του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών κ. Παναγιώτης Καμηλάκης και η καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και του Πολιτισμού στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο κ. Ευαγγελία Γεωργιτσογιάννη.

Προηγουμένως ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων (ΟΝΑΣ) κ. Μανώλης Καλαϊτζής αναφέρθηκε στο ιστορικό των εκδόσεων των τόμων των «Ναξιακών», ενώ μετά το τέλος των κυρίων ομιλιών, χαιρέτησε εκ μέρους της επιτροπής έκδοσης η ιστορικός κ. Ελένη Βελώνη.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν: ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας Πρωτοπρεσβύτερος π. Χρήστος Λογαράς, οι βουλευτές Κυκλάδων κ. Νίκος Συρμαλένιος, κ. Αντώνης Συρίγος και κ. Νίκος Μανιός, ο πρώην υπουργός κ. Γιώργος Ανωμερίτης, ο πρώην βουλευτής κ. Λεονάρδος Χατζηανδρέου, ο πολιτευτής κ. Γιάννης Βλασερός, ο πρώην δήμαρχος Δρυμαλίας Νάξου κ. Νίκος Βασιλάκης, ο δημοτικός σύμβουλος Νάξου κ. Νίκος Μαϊτός, ο διοικητής του Νοσοκομείου Σάμου κ. Λάζαρος Θεόφιλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μικρών Κυκλάδων Νήσων (ΟΣΥΜΙΚ) κ. Πασχάλης Συρίγος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παριανών Συλλόγων (ΟΠΑΣ) κ. Αντώνης Πατέλης, ο πρόεδρος και στελέχη της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων (ΟΝΑΣ), πρόεδροι και στελέχη άλλων Ναξιακών Συλλόγων, ο ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου κ. Γιάννης Προμπονάς, ο καθηγητής Λαογραφίας κ. Μανόλης Σέργης, άλλοι επιστήμονες και λοιποί παριστάμενοι. Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η γεωπόνος – εκπαιδευτικός κ. Αναστασία Δεουδέ.

Η Επετηρίδα των «Ναξιακών» αποτελεί ένα σημαντικό πολιτιστικό και υψηλού επιπέδου επιστημονικό έργο και δείγμα μιας σοβαρής προσπάθειας της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων (ΟΝΑΣ), η οποία και συσπειρώνει και τους Ναξιακούς Συλλόγους και τους Ναξιώτες γενικότερα, αλλά πραγματοποιεί και σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις και δράσεις, όπως η ανά έτος έκδοση των «Ναξιακών», με την οποία δίνεται η ευκαιρία να ερευνηθούν σημαντικά πολιτιστικά, επιστημονικά και αναπτυξιακά θέματα του νησιού της Νάξου, αλλά δίνεται επίσης η ευκαιρία να καταγραφούν εργασίες καταξιωμένων επιστημόνων και διανοητών (Ναξίων και μη) και επιπλέον δίνεται χώρος για να παρουσιαστεί το έργο και να ενθαρρυνθεί και να αναδειχτεί η επιστημονική προσπάθεια και η συγγραφική δημιουργία και νέων Ναξίων και άλλων επιστημόνων.

Στον 7ο τόμο περιέχονται εργασίες των εξής: Ελένης Βελώνη, Τασίας Δεουδέ, Κων/νου Γ. Κλουβάτου, Ιάκωβου ΝαυπλιώτηΣαραντηνού, Σταματίνας Ουζούνογλου-Σκουλάτου, Σίμου Μ. Συμεωνίδη, Filomena Viviana Tagliaferri, Ελένης Γιαννούλη, Μανόλη Σέργη, Σπυρίδωνος Δ. Σπυρόπουλου, Εμμανουήλ Ι. Λασκαρίδη, Μαρίας Ξεφτέρη, Ιωάννη Κ. Προμπονά, Πρωτοπρ. Κων/νου Κύλη, Γιάννη Λογαρά, Γιώργου Α. Μανωλά («Ορεινός Αξιώτης»), Αντώνη Τζιώτη, Αγγελικής Παρτσινέβελου, Ερωφίλης Σιδερή (επιμέλεια Κυριακής Σουλή), Γαρυφαλλιάς Θεοδωρίδου, Ι.Κ.Τουμπακάρη και «Ταξιδιώτη» (παλαιό δημοσίευμα).

Οι εργασίες κατανέμονται στους τομείς: Ιστορία και Ιστορικά Τεκμήρια, Λαογραφία, Γλωσσολογία, Σύγχρονες Εκφράσεις και Νεωτερικές Πηγές του Ναξιακού Πολιτισμού, Σύγχρονες Προσωπικότητες της Νάξου, Συναντήσεις, Νομολογικά, Σχολεία εν δράσει, Βιβλιοπαρουσιάσεις και Αρχειοφυλάκιον.

Επίσης (σε αντίστοιχες εργασίες) σκιαγραφούνται οι προσωπικότητες των: Γιώργου Ανωμερίτη (από πολιτιστική πλευρά), Κατερίνας Κουνάδη – Κονιτοπούλου και των αειμνήστων Μανώλη Ιακ. Ψαρρά και Γιώργου Κονιτόπουλου. Στο εκδοτικό εισαγωγικό σημείωμα γίνεται συνοπτική παρουσίαση των περιεχομένων στον 7ο τόμο εργασιών και άλλων θεμάτων σχετικών με τη δράση της ΟΝΑΣ και σε σχέση με τα «Ναξιακά».

Την Επιτροπή της έκδοσης του 7ου Τόμου (Αθήνα (2017) των «Ναξιακών» είχαν οι εξής: Ελένη Βελώνη, Μανώλης Καλαϊτζής, Κωνσταντίνος Κλουβάτος, Ειρήνη Κορρέ, Θανάσης Κωτσάκης, Μαρία Ξεφτέρη, Αγγελική Παρτσινέβελου, Κατερίνα Πολυμενοπούλου και Μανόλης Σέργης.

Το βιβλίο εκδόθηκε από την Graphopress ΕΠΕ (της κ. Φακίνου).

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μύκονος: Ηχησε εκ νέου το “112”, έντονη βροχόπτωση

Μύκονος: Μήνυμα από το 112 λόγω έντονων καιρικών φαινομένων – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος

Νάξος – Σύλλογος Γυναικών: “Πως κάνω λειτουργική μία σχέση”, μέρος δεύτερον…

Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Ο κύκλος βιωματικών σεμιναρίων για σχέσεις και ψυχική υγεία συνεχίζεται - Που και πότε;

Πρόταση Ημέρες: Φακές με καλαμαράκια και … μυρωδικά

Οι φακές δεν θέλουν μούλιασμα, οπότε αυτό το ωραίο νηστίσιμο και ιδιαίτερα θρεπτικό πιάτο, που τις συνδυάζει με καλαμαράκια, είναι έτοιμο σε μισή ώρα και κάτι.

Νάξος – Μητρόπολη Παροναξίας: Εκδήλωση Σχολής Βυζαντινής Μουσικής

Βυζαντινοί Ύμνοι της Μεγάλης Εβδομάδας σε μουσικοθρησκευτική εκδήλωση της Ιεράς Μητρόπολης Παροναξίας - Πότε και που;

Υπουργείο Τουρισμού – Κεφαλογιάννη: “Η Σαντορίνη επιστρέφει στην κανονικότητα”

Κεφαλογιάννη: Η Σαντορίνη επιστρέφει στην κανονικότητα – Τα μέτρα στήριξης του νησιού

Αμερική: Εφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Βαλ Κίλμερ

Πέθανε ο ηθοποιός Βαλ Κίλμερ σε ηλικία 65 ετών - Φόρεσε τη πανοπλία του Μπάτμαν και τραγούδησε ως άλλος Μόρισον

“Express Skopelitis”: Παράταση ακινησίας για μερικές ακόμη ημέρες

Μικρές Κυκλάδες – “Express Skopelitis”: Παράταση ακινησίας για μερικές ακόμη ημέρες

Ο Ντιν Σπανός φέρνει τo NFL στην Ελλάδα   

Η Ελλάδα προστέθηκε στο πρόγραμμα το 2025, με τους Los Angeles Chargers να είναι η πρώτη ομάδα που αποκτά τέτοια δικαιώματα στη χώρα.

Μετάθεση της έναρξης του ψηφιακού δελτίου αποστολής

Παρατείνονται οι προθεσμίες για την ψηφιακή αποστολή δελτίων αποστολής στο myDATA – Αναλυτικά οι ημερομηνίες για Α' και Β' Φάση ανά κατηγορία επιχείρησης.

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την ασθένεια του λογιστή

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την προστασία λογιστών-φοροτεχνικών λόγω ασθένειας – Ανακοίνωση Πιερρακάκη σε συνάντηση με το ΟΕΕ

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Βαλέτας

Ο αγαπημένος φούρναρης των παλιών χωραϊτών, ο Μιχάλης Βαλέτας έφυγε από τη ζωή - Τι αναφέρει στην ανάρτησή του ο Στράτος Φουτάκογλου

Νάξος – Σκαδό: Πένθος με την απώλεια του Νίκου Φάρκωνα

Φτωχότερη από σήμερα η τοπική κοινωνία του Σκαδού Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Φάρκωνα

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ανανεωμένο ανοίγει …πύλες την Δευτέρα 31 Μαρτίου (Photos)

Το Αεροδρόμιο "Απόλλων" της Νάξου ανοίγει τις.. πόρτες από την Δευτέρα 31 Μαρτίου - Τα έργα που γίνονται κι έρχονται (Photos)

Πάρος – Νάουσα: Καταστροφικό πέρασμα βροχής, ήχησε και το 112 (video)

Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία στην Πάρο: Ορμητικοί χείμαρροι οι δρόμοι, μήνυμα του 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων

Πάρος: Η έντονη βροχόπτωση στη περιοχή της Νάουσας παρασύρει αυτοκίνητα (video)

Η έντονη βροχόπτωση παρασύρει αυτοκίνητα στην Νάουσα της Πάρου - Προσοχή (video)

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...

Εκτακτο – Αμοργός: Ισχυρός σεισμός 4.5 R με μικρό εστιακό βάθος

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου πιο κοντά όμως στην Σαντορίνη - Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5,6 χιλιόμετρα

Τζώρτζια Αργυροπούλου: “Εφυγε” από τη ζωή η σύντροφος του Μανώλη Γλέζου

Σε ηλικία 79 ετών έφυγε πριν από λίγο από τη ζωή η "Τζώρτζια", το στήριγμα του Μανώλη Γλέζου...

Κυκλάδες – Δόμηση 2024: Πρωταθλήτρια η Πάρος, εντυπωσιακή αύξηση σε Μήλο, Τήνο και Σύρο

Εντυπωσιακή πτώση παρατηρήθηκε στη Μύκονο, όπου εκδόθηκαν μόλις 23 άδειες, πιθανότατα λόγω του κορεσμού της αγοράς ακινήτων και των πολύ υψηλών αξιών της γης.