Το έθιμο με τις Περιφάνες στις Εγγαρές συνεχίζεται χρόνο με το χρόνο ανήμερα της Μεγάλης Παρασκευής όπου λειτουργούν ως …δάδες για την περιφορά του Επιτάφιου στο χωριό
Μεγάλη Παρασκευή και η ώρα της λιτανείας του Επιτάφιου έχει φτάσει… Στο ξεκίνημα το φως είναι αμυδρό μόλις ξεκινάει από την εκκλησία για να «περπατήσει» κάθε γωνιά του χωριού… Όμως, σε λίγο υπάρχει έντονο φως και οι πιστοί βρίσκονται μπροστά σε ένα ξεχωριστό γεγονός. Είναι οι περιφάνες. Μία μεγάλη φωτιά βρίσκεται στο αποκορύφωμά της σχεδόν έξω από την εκκλησία και ανά δέκα ή είκοσι μέτρα βρίσκονται φανοί που κρατούν νέοι και νέες του χωριού. Και οι φανοί αυτοί είναι φτιαγμένοι από καλάμια και έχουν την ονομασία «Περιφάνες».
Είναι ένα έθιμο που κρατάει αιώνες κυρίως στα χωριά των Εγγαρών και των Μελάνων..
Σε αυτό το έθιμο αγόρια του χωριού, λίγες μέρες πριν τη Μ. Εβδομάδα , μαζεύουν ξερές κουτσούρες από αθάνατα και τις στοιβάζουν στην άκρη του δρόμου απ΄ όπου θα περάσει ο Επιτάφιος. Εκεί, την ώρα της περιφοράς , τις ανάβουν και φτιάχνουν κάτι σαν καμίνι. Επίσης φτιάχνουν τις περιφάνες που είναι πολλά μακριά ξερά καλάμια δεμένα. Η λέξη προέρχεται από το Περί και Φανός. Γιατί τις περιφάνες τις κρατάνε αναμμένες στην περιφορά του Επιταφίου, να βλέπουν οι πιστοί να περπατάνε στα σκοτεινά δρομάκια του χωριού. Ακόμα συμβολίζουν τις δάδες που κράταγαν οι Ρωμαίοι όταν πήγαν να συλλάβουν τον Χριστό και τις φωτιές που άναβαν όση ώρα περίμεναν την απόφαση των αρχιερέων.
Τα παιδιά συναγωνίζονται ποιο θα έχει τη μεγαλύτερη περιφάνα και ποιανού θα κρατήσει περισσότερη ώρα αναμμένη. Παλιότερα, όταν οι γιαγιάδες μας ακόμα φούρνιζαν, ό, τι απέμενε από την περιφάνα το έκαιγαν στο φούρνο το Μ. Σάββατο για να έχουν επιτυχία στα κουλούρια και στα τσουρέκια τους».
Αυτά αναφέρει λίγο πολύ η λαογραφία… Και χθες, στις Εγγαρές χάρη στην Φωτεινή Αρσένη πήραμε μία μικρή γεύση από το όμορφο αυτό έθιμο που κρατιέται ζωντανό και λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος με το παρελθόν και οδηγός για το μέλλον