Σάββατο, 3 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΟι ...μικροί ξεναγοί της Σύρου ενεργοποιούνται

Οι …μικροί ξεναγοί της Σύρου ενεργοποιούνται

|

Από την προσεχή Δευτέρα (24/04) η Μόνιμη Εκθεση Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης στη Σύρο θα είναι ανοιχτή και για 20η χρονιά οι …μικροί ξεναγοί δίνουν και πάλι το δυναμικό παρών 

Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης ενημερώνει το κοινό ότι, η Μόνιμη Έκθεση Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης θα είναι ανοικτή από τη Δευτέρα 24 Απριλίου 2017 και για τις ώρες 10:30 έως 15:30.

Επίσης, στο πλαίσιο του θεσμού των «Μικρών Ξεναγών», που έχει καθιερωθεί στο νησί μας εδώ και 20 χρόνια, προσκαλούμε τους μικρούς μας φίλους, ηλικίας 6 – 16 ετών, που επιθυμούν να γίνουν οι μικροί μας ξεναγοί στους πολιτιστικούς χώρους της Ερμούπολης και της Άνω Σύρου, να δηλώσουν συμμετοχή από τις 24 Απριλίου 2017 έως τις 20 Μαΐου 2017 στα τηλέφωνα του Γραφείου Πολιτισμού (22813 – 61064, 22813 – 61065) ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση politismos@syros-ermoupolis.gr (link sends e-mail)

Η προετοιμασία τους θα ξεκινήσει μετά από τη λήξη του σχολικού έτους και θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιουνίου, ώστε οι ξεναγήσεις να πραγματοποιούνται κατά τη θερινή περίοδο (Ιούλιο και Αύγουστο).

Σύρος: Μικροί ξεναγοί ενός μεγάλου πολιτισμού

Να σημειώσουμε ότι πριν από δύο χρόνια, στην εφημερίδα «Κοινή Γνώμη» υπήρχε ο τίτλος «Σύρος, Μικροί ξεναγοί ενός μεγάλου πολιτισμού» και αναφέρονταν στους μικρούς ξεναγούς… Όπως σημείωνε τότε το άρθρο «Ο χώρος ενός μουσείου δίνει κάποιες φορές μια απρόσωπη και απρόσιτη αίσθηση. Η δυνατότητα να αισθανθεί κανείς οικεία και ευχάριστα μέσα σ’ ένα περιβάλλον μουσειακό δεν φαίνεται συχνά εφικτή. Πρέπει άλλωστε και ο ξεναγός να έχει τον τρόπο να… «διδάξει» τον επισκέπτη ευχάριστα ώστε να του μεταδώσει τη σημαντική ιστορία του τόπου μας… Κι όμως, να που ανακάλυψα αυτό το προτέρημα ή πλεονέκτημα σε μια ομάδα παιδιών στη Σύρο που όχι μόνο κατάφεραν να γίνουν ευχάριστοι «ξεναγοί» αλλά μπορούν μ’ έναν ευχάριστο τρόπο να μεταφέρουν τη δική τους εμπειρία και τις γνώσεις τους στους επισκέπτες. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι ένα παιδί 10 ή 11 χρόνων, θα με συνόδευε στα μονοπάτια ενός οδοιπορικού της βαθιάς προϊστορίας 5.000 χρόνια πριν, ώστε να «συναντήσω» έναν από τους μεγαλύτερους πολιτισμούς του κόσμου της 3ης π.Χ. χιλιετίας τον Κυκλαδικό Πολιτισμό! Με μοναδικό πάθος και ενθουσιασμό, αυτά τα παιδιά ανακάλυψαν την ταυτότητα του νησιού τους και δέχτηκαν να τη «διδάξουν» σε αυτούς που θέλουν να τη μάθουν. Χίλια μπράβο παιδιά για τη σπουδαία προσφορά σας στο νησί του … μεγάλου Πολιτισμού!»

Ο δημοσιογράφος, που τον ευχαριστούμε θερμά για τα τόσο επαινετικά σχόλιά του, λέει κι ένα μπράβο στις κυρίες Λίζα Μπατζάκη, Μαρία Στέλλα και Μαίρη Ρώτα γιατί δημιουργήσαμε αυτό το ζωντανό «μελίσσι» των παιδιών, που μαζί με τη γνώση μαθαίνουν ευγένεια, ανθρωπιά και αποκτούν ήθος… Αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ στην κ. Ελένη Βάτη που μαζί με τον αείμνηστο Γιάννη Βάτη και την πολύτιμη χορηγία τους δημιουργήθηκε και υπάρχει αυτό το Μουσείο επί 22 χρόνια.

Δελτίο Τύπου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δονούσα: 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου, μία γιορτή για τη Λογοτεχνία στο Αιγαίο

Από 2 έως 4 Μαΐου 2025, η Δονούσα γίνεται σημείο συνάντησης συγγραφέων, αναγνωστών και μικρών εξερευνητών του λόγου, μέσα από ένα τριήμερο γεμάτο βιβλία, δράσεις και έμπνευση. (πρόγραμμα)

Κουφονήσι: Δώσε αίμα, χάρισε ζωή – εθελοντική αιμοδοσία (08 Μαϊου)

Μια πράξη αγάπης με τεράστια σημασία για την τοπική κοινωνία, με τη στήριξη των Πολιτιστικών Συλλόγων και του Νοσοκομείου Νίκαιας.

Fast Ferries: Έκτακτα δρομολόγια από Νάξο προς Ραφήνα αυτό το μήνα (Μάιος)

Ενισχυμένη ακτοπλοϊκή σύνδεση Νάξου – Ραφήνας με το “Fast Ferries ANDROS” και καθημερινά δρομολόγια από 19 Μαΐου με το “ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π”.

16ο Παγκυκλαδικό Συνέδριο Συλλόγων Γυναικών: Οι Κυκλάδες συζητούν στη Μύκονο για το μέλλον του τουρισμού

Από τις 8 έως τις 11 Μαΐου 2025, στη Μύκονο, γυναίκες από όλα τα νησιά των Κυκλάδων ανοίγουν διάλογο για τη βιωσιμότητα, την τουριστική ανάπτυξη και το περιβάλλον.

ΑΔΜΗΕ: Στην τελική ευθεία το πρώτο σκέλος (Σαντορίνη – Νάξος) της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κυκλάδων

Έως τον Ιούνιο του 2025 ολοκληρώνεται το τμήμα Σαντορίνη–Νάξος, ενώ όλο το έργο θα είναι έτοιμο μέχρι τα μέσα του 2026, προσφέροντας καθαρή ενέργεια, ενεργειακή ασφάλεια και μείωση εκπομπών CO₂.

Την έμπρακτη στήριξη σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις Σαντορίνης και Θηρασιάς ζητά ο Δήμος Θήρας

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου (ΠΕΔ) σε μια πράξη στήριξης των αιτημάτων της Σαντορίνης, υιοθέτησε ομόφωνα το ψήφισμα και το απέστειλε στους αρμόδιους Υπουργούς

Στοίχημα – Ligue 1: Νις εναντίον Ρεμς.. σκοράρουν και οι δύο

Νις - Ρεμς: Βρίσκουν στόχο… για τους στόχους τους

Ολλανδία – Σύρος: Αυτό είναι το “κρυμμένo πετράδι” της Ελλάδας για το 2025

Το «κρυμμένo πετράδι» της Ελλάδας για το 2025​​​​​​​​​​​ σύμφωνα με τους Ολλανδούς

Η Σαντορίνη πρωταγωνίστρια στα όνειρα των Αμερικανών για γαμήλιο ταξίδι το 2025

Η Σαντορίνη στέφεται ως ο κορυφαίος γαμήλιος προορισμός για Αμερικανούς ταξιδιώτες, με εξωτικούς και ευρωπαϊκούς ανταγωνιστές να συμπληρώνουν τη λίστα.

Φολέγανδρος: Νέοι αθλητικοί χώροι και αναβαθμισμένες σχολικές μονάδες δίνουν «ανάσα» στο νησί

Με συνέπεια και έργα ουσίας, η Φολέγανδρος αποκτά σύγχρονες αθλητικές υποδομές – Ένα νησί κάνει βήματα μπροστά, εκεί όπου οι δυσκολίες δεν είναι άλλοθι αλλά κίνητρο.

Νάξος – Κινητοποίηση στη ΔΟΥ: Διαμαρτυρία επαγγελματιών για το ψηφιακό πελατολόγιο (video)

Επιχειρηματίες και επαγγελματίες από τη Νάξο διαμαρτύρονται για ένα μέτρο που χαρακτηρίζουν άδικο και ανεφάρμοστο – «Επιβαρύνει αδικαιολόγητα τις μικρές επιχειρήσεις», δηλώνει ο Κ. Φαρκώνας.

Αμοργός – Νέα Πνοή: Κίνδυνος απαξίωσης της περιουσίας από το Π.Δ. 129/2025

Ο κίνδυνος απώλειας οικοδομησιμότητας στους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων προκαλεί αναστάτωση και έντονες αντιδράσεις στην Αμοργό - Δελτίο Τύπου από την παράταξη "Νέα Πνοή"

Κυκλάδες: Κατασκευαστικά παράδοξα σε Πάρο – Σέριφο προκαλούν αντιδράσεις

Δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις σε νησιά των Κυκλάδων οι οποίες προκάλεσαν τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών

Blue Star Naxos: Ο Cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης μιλά για τη ζωή στη θάλασσα και τις δυσκολίες της ακτοπλοΐας (video)

Ο cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης άνοιξε την καρδιά του στην κάμερα της ΕΡΤ3, περιγράφοντας τη μοναξιά του ναυτικού και τα προβλήματα των λιμενικών υποδομών. (video)

Κίνηση για τη Προστασία των Νησίδων – Νάξος: “Όχι στη θυσία της Δονούσας”, έρχονται ενημερωτικές συναντήσεις

Δύο εκδηλώσεις στη Νάξο για την απειλή που συνιστούν τα πλωτά αιολικά στη Δονούσα και οι νέες ανεμογεννήτριες στο Αιγαίο - Πότε και Που ;

Κουφονήσι: Μπαίνει νέο πλοίο; από 3 Ιουνίου το πρωινό δρομολόγιο του Blue Star Naxos

Ενημέρωση από τον ΣΤΕΚ για τις φετινές συνδέσεις, τις ανησυχίες των επαγγελματιών και τις επερχόμενες ανακοινώσεις της Hellenic Seaways – Blue Star Ferries σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Κουφονησίου

Blue Star Ferries: Τροποποίηση δρομολογίων σε πλοία προς Βόρειο Αιγαίο και Δωδεκάνησα

Με την ένταξη των ανέμων να αγγίζει και τα 9 μποφόρ έχουμε τροποποίηση δρομολογίων από τον Πειραιά προς Δωδεκάνησα και Βόρειο Αιγαίο

Δυτικές Κυκλάδες: Ανεκτέλεστο το αυριανό δρομολόγιο του “Αικατερίνη Π”

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π. : Ανεκτέλεστο το δρομολόγιο την Δευτέρα 28/4 κι επιστροφή την Τρίτη 29/4 λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

Νάξος – Μέλανες: Πρωτομαγιά με παραδοσιακό γλέντι

Την Πέμπτη 1η Μαΐου 2025, η Νάξος γιορτάζει την άνοιξη με μουσική, χορό και γεύσεις στη σκιά του αρχαίου Κούρου.

Μ. Καπίρης: Ως “Κλοπή” χαρακτηρίζει το ΠΔ που απαγορεύει την οικοδόμηση σε μικρούς οικισμούς

Σφοδρή αντίδραση από τον περιφερειακό Σύμβουλο Μιχάλη Καπίρη για το ΠΔ που "παγώνει" την οικοδόμηση σε οικόπεδα ακόμα και εντός νόμιμων οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων