Δευτέρα, 25 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΟι Κυκλάδες επενδύουν στα Διεθνή Θεματικά συνέδρια

Οι Κυκλάδες επενδύουν στα Διεθνή Θεματικά συνέδρια

|

Στη Σαντορίνη έχουμε την εβδομάδα που έρχεται διεθνές συνέδριο για την συντήρηση και αποκατάσταση μνημείων και στην Αμοργό έχουμε για 14η χρονιά διεθνές συνέδριο για τον τουρισμό και τον Πολιτισμό – Το χρυσό βραβείο γαστρονομίας στη Σίφνο 

Συνεδριακός τουρισμός… Μία έκφραση και μορφή τουρισμού που ακούμε συνέχεια… Και ζητούμε τι άλλο από την πραγματοποίησή του και εδώ στην Νάξο. Μία μορφή τουρισμού που αλλάζει τα δεδομένα στην εικόνα ενός νησιού. Μπορεί όμως η Νάξος να υποστηρίξει κάτι τέτοιο; Ναι και το αναφέρουμε αυτό τη στιγμή που στην Σχολή Ουρσουλινών σήμερα πραγματοποιείτε ανοιχτή συζήτηση με διακεκριμένους ομιλητές από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και πολίτες και οι οποίοι διερευνούν τις δυνατότητες που προσφέρει «Η πολιτιστική κληρονομιά ως παράγοντας αειφόρου ανάπτυξης». Και τον προηγούμενο μήνα είχαμε εκδηλώσεις και θερινά σχολεία και άλλες εντυπωσιακές δράσεις. Όμως…. Υπάρχει μία μικρή διαφορά… Αυτά δεν είχαν την ομπρέλα του ΕΟΤ ώστε να μπορέσουν να βελτιώσουν όχι μόνο την εικόνα τους αλλά και το οικονομικό όφελος λόγω της αύξησης επισκεψιμότητας… Και αυτό θα γίνει μόνο με τη φιλοξενία διεθνών Φεστιβάλ και Συνεδρίων… Και σε μόνιμη βάση και στο σύνολο της χρονιάς…

Και ο φετινός Οκτώβριος έχει άρωμα Σαντορίνης και Αμοργού καθότι υποδέχονται μεγάλες διοργανώσεις στο πλαίσιο πραγματοποίησης των οποίων, ως προορισμοί θα δεχθούν αρκετούς επισκέπτες και συνέδρους για ολιγοήμερα διαστήματα. Και διαβάζουμε στην εφημερίδα «Κοινή Γνώμη» το πρόγραμμα αυτών των συνεδρίων…

Διεθνές συνέδριο για τη συντήρηση και αποκατάσταση μνημείων

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του ΕΟΤ, από τις 10 έως τις 12 Οκτωβρίου πραγματοποιείται στη Σαντορίνη, με την υποστήριξή του, “το Διεθνές Συνέδριο “4th Historic Mortars Conference”, που διοργανώνει το Εργαστήριο Δομικών Υλικών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης”. Όπως καθίσταται σαφές, “πρόκειται για μια θεσμοθετημένη επιστημονική συνάντηση, που πραγματοποιείται ανά τριετία και απευθύνεται σε επιστήμονες και επαγγελματίες οι οποίοι εξειδικεύονται στο χώρο της συντήρησης και αποκατάστασης μνημείων”.

Κρίνεται αναγκαίο να σημειωθεί πως, στο πλαίσιο του εν λόγω συνεδρίου, αναμένεται να αναδειχθεί η, άγνωστη στο ευρύ κοινό αλλά ιδιαίτερα σημαντική, συμβολή της ηφαιστειακής γης του νησιού στην οικοδομική δραστηριότητα χιλιετιών σε ολόκληρο τον μεσογειακό χώρο.

Η Ευρώπη… στις Κυκλάδες για τουρισμό και πολιτισμό

Επιπλέον, ο ΕΟΤ υποστηρίζει τη διεξαγωγή του “14ου Διεθνούς Συνεδρίου για τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό ΥΠΕΡΙΑ 2016” καθώς και του “7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Μικρού Μήκους Αμοργού, που θα λάβουν χώρα στην Αιγιάλη από τις 12 έως τις 17 Οκτωβρίου”.

Βάσει της επίσημης ενημέρωσης του ΕΟΤ, στο συνέδριο θα συμμετάσχουν επαγγελματίες του τουρισμού, δημοσιογράφοι και bloggers από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, ενώ στα θέματα που θα αναπτυχθούν περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, “η πιστοποίηση των μονοπατιών και τα οφέλη για τον τουρισμό, η συμβολή του κινηματογράφου στην προώθηση του τουρισμού, η παρουσίαση της Μονής Παναγίας Χοζοβιώτισσας που βρίσκεται σε διαδικασία ένταξης στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO κ.ά.”.

Διεθνές ραντεβού για τον εναλλακτικό τουρισμό

Εκτός της υποστήριξης των προαναφερθέντων διοργανώσεων, ο ΕΟΤ στηρίζει και το Διεθνές Συνέδριο AgroEcology 2016, που πραγματοποιήθηκε από τις 3 Οκτωβρίου και ολοκληρώθηκε χθες, στο χώρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, μεταξύ των θεμάτων που αναπτύχθηκαν στις εργασίες του Συνεδρίου “σημαντική θέση είχαν ο Αγροτουρισμός, ο Οικοτουρισμός, καθώς και κρίσιμα θέματα σχετικά με την αγροτική ανάπτυξη της χώρας και την αποτελεσματική σύνδεσή της με τον τουρισμό, προκειμένου να διευρυνθεί η τουριστική περίοδος της χώρας”. Τέλος, υπό την αιγίδα του ΕΟΤ πραγματοποιείται στη Ναύπακτο από τις 14 έως τις 17 Οκτωβρίου το 1ο Διεθνές Ραντεβού Ελληνικού Εναλλακτικού Τουρισμού “Nostos Greek Alternative Tourism – EXPO 2016”. Στόχος της διοργάνωσης, επισημαίνεται πως είναι η προβολή στην εγχώρια και διεθνή αγορά των πλεονεκτημάτων που έχει η ελληνική περιφέρεια για την περαιτέρω ανάπτυξη του εναλλακτικού-θεματικού τουρισμού, αλλά και των δυνατοτήτων για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Χρυσή… βράβευση για το Φεστιβάλ Γαστρονομίας “Νικόλαος Τσελεμεντές”

Πέραν των ανωτέρω, θα πρέπει να σημειωθεί πως, οι Κυκλάδες εκτός από Φεστιβάλ, Συνέδρια και μεγάλες – ειδικού ενδιαφέροντος – διοργανώσεις που φιλοξενούν καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους και κυρίως τη θερινή περίοδο, έχουν συστήσει τον εαυτό τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μέσα από τον πολιτισμό καθώς και τη γαστρονομική κουλτούρα τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Σίφνος, στην οποία έχει καθιερωθεί ετησίως να λαμβάνει χώρα το Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας “Νικόλαος Τσελεμεντές”, το οποίο και απέσπασε το χρυσό βραβείο στο συνέδριο “European Gastronomic Festival 2016” του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αδελφοτήτων Γαστρονομίας και Οινομολογίας. H είδηση έγινε γνωστή πρωτίστως μέσω της διαδικτυακής ανάρτησης στην οποία προέβη ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Στέλιος Μπρίγγος, ο οποίος σημείωσε τα εξής: “Με πολλή χαρά και περηφάνια ανακοινώνουμε ότι η CEUCO (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αδελφοτήτων Γαστρονομίας και Οινολογίας) αποφάσισε στο συνέδριό της, στη Λισσαβόνα από τις 4 έως τις 6 Νοεμβρίου 2016, να μας βραβεύσει με το ΧΡΥΣΟ Βραβείο “European gastronomic Festival 2016” για το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ “ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΕΛΕΜΕΝΤΕΣ¨” στην Σίφνο. Επόμενος στόχος η διεκδίκηση του τίτλου της Ευρωπαϊκής Γαστρονομικής Περιφέρειας με σκοπό να καταστήσει την γαστρονομία των νησιών του Νοτίου Αιγαίου σημείο αναφοράς στην γαστρονομική κουλτούρα της Ευρώπης”.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Διακοπή σήματος της ΕΡΤ από τις 13 Αυγούστου – Χωρίς κρατικά κανάλια και ραδιόφωνα

Στο «σκοτάδι» η κεντρική Νάξος λόγω βλάβης στις κεραίες αναμετάδοσης στο όρος Ζας. Τα ιδιωτικά κανάλια εκπέμπουν κανονικά.

24ωρη απεργία ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 28 Αυγούστου – Συγκέντρωση στο Σύνταγμα και αλλαγές πτήσεων

Πανελλαδική απεργία στο Δημόσιο με αφορμή το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο. Στάση εργασίας από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας – Τι ανακοίνωσαν AEGEAN και Olympic Air.

Εκλογικός νόμος: Σενάρια αλλαγών στη Ν.Δ., ο πήχης, το μπόνους και οι …χαμένες έδρες

Παρά τις διαβεβαιώσεις Μητσοτάκη, στο εσωτερικό της Ν.Δ. φουντώνει η συζήτηση για παρεμβάσεις στον εκλογικό νόμο και την αυτοδυναμία. (παραδείγματα)

Δωρεάν μετακινήσεις για ερασιτεχνικά σωματεία Αιγαίου & Ιονίου από το 2026, τι αναφέρει ο κος Βρούτσης

650 σωματεία και 35.000 αθλητές ωφελούνται από την απόφαση για δωρεάν ακτοπλοϊκές μετακινήσεις στα νησιά. - Το σχόλιο του κου Βρούτση

200 χρόνια «Ελπίς» – Σημαντικό αρχειακό έργο για το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου

18.000 έγγραφα και εκατοντάδες φάκελοι ταξινομήθηκαν, φωτίζοντας την ιστορία της δημόσιας υγείας στη Σύρο και τις Κυκλάδες.

Η πατρίδα στην καρδιά – Το ταξίδι, η ξενιτιά και η επιστροφή (video)

Μια λογοτεχνική αφήγηση από την Στέλλα Νικολάκη για τον καημό της ξενιτιάς και τη γλυκιά ελπίδα της επιστροφής (video)

Νάξος: Αγνοείται η «Κανέλλα», έκκληση από τα μέλη του ταξιδιωτικού πρακτορείου Naxos Tours

Η αγαπημένη μασκότ της παραλίας λείπει εδώ και πέντε ημέρες – Πώς μπορείτε να βοηθήσετε.

Εγκρίθηκε: Δωρεάν μετακίνηση για τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα

Μεγάλη νίκη για τον νησιωτικό αθλητισμό μετά το αίτημα του Γ. Λεονταρίτη – Τα σωματεία θα ταξιδεύουν χωρίς κόστος με τα επιδοτούμενα πλοία.

Πάρος: Σύλληψη 33χρονου για τον βιασμό 24χρονης Γαλλίδας

Συνελήφθη το βράδυ της Κυριακής 33χρονος αλλοδαπός στην Πάρο, μετά από καταγγελία 24χρονης Γαλλίδας για βιασμό.

Νάξος – Κατερίνα Καμπανέλλη: «Στόχος η δημιουργία φεστιβάλ στη Νάξο με επίκεντρο το έργο του πατέρα μου» (video)

Συγκινητική συνέντευξη της κόρης του Ιάκωβου Καμπανέλλη για το Θεατρικό Μουσείο στη Νάξο και τα σχέδια για ένα ετήσιο φεστιβάλ.

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Ασφυξία στο λιμάνι της Νάξου – Μαζική επιστροφή εκδρομέων και το διαχρονικό ζήτημα των υποδομών

Με χιλιάδες ταξιδιώτες να επιστρέφουν, η Νάξος βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με το αδιαχώρητο στο λιμάνι και την ανάγκη για νέο σύγχρονο λιμενικό έργο.

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Νάξος: Νέα προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 25 Αυγούστου

Από τις 05:00 έως τις 07:00 το πρωί – Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με διακοπές ηλεκτροδότησης στο νησί