Πέμπτη 23 Παρασκευή 24 και Σάββατο 25 Φεβρουαρίου οι Κορδελάτοι από Γαλήνη, Εγγαρές, Κυνίδαρο και Κουρνοχώρι θα γυρίζουν στα χωριά αναβιώνοντας το γνωστό έθιμο των Αποκριών
Εάν θέλετε να δείτε βιώσετε ένα έθιμο που έχει ως βάση την Νάξο δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε το δρόμο για την κοιλάδα των Εγγαρών. Έτσι λέγονταν τουλάχιστον μέχρι κάποια εποχή που υπήρχε …νερό στο ποτάμι που χώριζε τον κάμπο των Εγγαρών στα δύο. Και το έθιμο αυτό δεν είναι άλλο από τους Κορδελάτους. Και οι οποίοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος ενός περιοδεύοντος θιάσου, ο οποίος ονομάζεται «μπαϊράκι» και αποτελείται από τον αρχηγό του, τον μπαϊρακτάρη, έναν άνδρα μεγάλης ηλικίας, ο οποίος κρατά το λάβαρο της Αποκριάς, μια σημαία του χωριού που στην κορυφή της έχει έναν σταυρό κι ένα μήλο, από τους λεβέντες, νέους με στολή τσολιά που στην πλάτη τους κρέμονται πολύχρωμες κορδέλες και μαντήλια, τους ληστές, τους μοσκάρους και, τέλος, τα όργανα.
Ποια είναι η στολή του Κορδελάτου; Η φουστανέλα, η οποία φτιαχνόταν από τα σεντόνια (από τη στριφωμένη γύρα) των κρεβατιών, το άσπρο πουκάμισο, η γραβάτα με την καρφίτσα, το βρακί, οι άσπρες κάλτσες (πολύχρωμες, ή ψιφάτες), το γιλέκο με τις κορδέλες και τα μαντήλια, τα χρυσαφικά κ.λπ Αφού ετοιμαστούν στο χωριό τους, ξεκινούν μια περιοδεία στα γειτονικά χωριά με όλο το μπαϊράκι. Όταν η πομπή φθάσει σε κάποιο χωριό, οι Κορδελάτοι καλούν τον κόσμο στο καφενείο για να γλεντήσουν όλοι μαζί. Οι γυναίκες του χωριού φέρνουν φαγητά και ο χορός ξεκινά, κάνοντας όλοι ταυτοχρόνως τις ίδιες φιγούρες. Στη συνέχεια χορεύουν με όλες τις κοπέλες του χωριού. Ο μπαϊρακτάρης, κατά τη διάρκεια αυτού του δρώμενου, κρατώντας το λάβαρο, «χαϊδεύει» τα κεφάλια όσων χορεύουν και, όπως λένε, τους καλύπτει με το λάβαρο της Αποκριάς. Το έθιμο των Κορδελάτων σχετίζεται επίσης με τις νεόνυμφες του χωριού, που πηγαίνουν στο καφενείο κρατώντας ένα χρωματιστό μαντήλι, το οποίο παίρνει ο Κορδελάτος που θα θελήσει να χορέψει την κοπέλα. Στη συνέχεια, το μαντήλι ράβεται πάνω στο γιλέκο του. Έτσι, το μπροστινό μέρος της παραδοσιακής φορεσιάς του Κορδελάτου έχει πολλά ραμμένα χρωματιστά μαντήλια, ενώ στην πλάτη χρωματιστές κορδέλες.
Το γλέντι κρατά 2 με 3 ώρες, ενώ η πομπή φεύγοντας από το ένα χωριό πηγαίνει στο επόμενο, έχοντας τον ίδιο σκοπό: να μεταφέρει το αποκριάτικο κλίμα με τα γλέντια και τους χορούς, να διασκεδάσει δηλαδή τους κατοίκους των χωριών. Κατά την επιστροφή στο δικό τους χωριό, οι Κορδελάτοι χορεύουν ξανά στην πλατεία μέχρι να βραδιάσει τις «δικές» τώρα γυναίκες.
Η περιοδεία
Αυτό είναι εν ολίγοις το έθιμο των Κορδελάτων (υπάρχει και η αντίστοιχη ονομασία των φουστανελάδων) και παραθέτουμε το πρόγραμμα που θα ακολουθήσουν Πέμπτη 23, Παρασκευή 24 και Σάββατο 25 Φεβρουαρίου οι Κορδελάτοι από Γαλήνη, Κυνίδαρο, Εγγαρές και Κορωνοχώρι περνώντας από τα αντίστοιχα χωριά…
Με βάση την ανακοίνωση του Συλλόγου της Γαλήνης, στη Γαλήνη θα βρίσκονται τη Παρασκευή 24/02/2017: το πρωΐ οι κορδελάτοι των Εγγαρών και το απόγευμα οι Κορδελάτοι της Γαλήνης
Σάββατο 25/02/2017: πρωΐ οι Κορδελάτοι του Κυνιδάρου και το απόγευμα οι Κορδελάτοι του Κορωνοχωρίου Και οι Κορδελάτοι της Γαλήνης θα επισκεφτούν: Παρασκευή 24/02/2017: πρωΐ Κορωνοχώρι – απόγευμα Γαλήνη Σάββατο 25/02/2017: πρωΐ Κυνίδαρο – απόγευμα Εγγαρές
Και από το Κορωνοχώρι «Την Παρασκευή το πρωί θα πάμε στον Κυνίδαρο και το απόγευμα στις Εγγαρές. Το Σάββατο το πρωί θα πάμε στην Ποταμιά και το απόγευμα στη Γαλήνη».
Να σημειώσουμε εδώ ότι τους κορδελάτους από το Κορωνοχώρι θα συνοδεύει το μουσικό συγκρότημα των κ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΗ και κ. ΚΟΡΡΕ. Μάλιστα, στο Κορωνοχώρι, την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου το μεσημέρι θα έρθει το μπαϊράκι του Κυνιδάρου. Και την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου το μεσημέρι, θα έρθει το μπαϊράκι της Γαλήνης και το απόγευμα, θα έρθει το μπαϊράκι των Εγγαρών.
Με πληροφορίες για το έθιμο των Κορδελάτων από την ιστοσελίδα xefteri.wordpress.com