Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2023
ΑρχικήΠολιτισμόςΟι αρχαιότερες πόλεις στην Ευρώπη

Οι αρχαιότερες πόλεις στην Ευρώπη

|

Οκτώ ελληνικές πόλεις (ανάμεσά τους και η Μυτιλήνη) σύμφωνα με τους βρετανούς ανάμεσα στις αρχαιότερες της «γηραιάς ηπείρου» 

Οι βρετανοί αποφάσισαν να φτιάξουν έναν …χάρτη με τις αρχαιότερες πόλεις της «γηραιάς ηπείρου» όμως κακά τα ψέματα τα πρωτεία ανήκουν στην Ελλάδα. Στη σχετική λίστα των 16 αρχαιότερων οικισμών της Ευρώπης – σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Telegraph βρίσκονται οκτώ Ελληνικές πόλεις ήτοι: το Άργος (η αρχαιότερη όλων), η Αθήνα, τα Χανιά, η Πάτρα, τα Τρίκαλα, η Θήβα, η Χαλκίδα και η Μυτιλήνη ως εκπρόσωπος του Αιγαίου… Και το πιο εντυπωσιακό; Στην πρώτη επτάδα συναντάμε έξι ελληνικές πόλεις.  

Ας δούμε τη σχετική λίστα και τα σχόλια που υπάρχουν για τις ελληνικές πόλεις…
16. Yerevan, Αρμενία

15. Zadar, Κροατία

14. Mtskheta, Γεωργία

13. Cádiz, Ισπανία

12. Μυτιλήνη, Ελλάδα
Οι πρώτοι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν το 1.100 π.Χ. Αυτή η αρχαία πόλη σήμερα είναι η πρωτεύουσα της Λέσβου, που δεν απέχει πολύ από την τουρκική ακτή. Ο Αριστοτέλης ζούσε στο νησί για δύο χρόνια, 337-335 π.Χ. Σήμερα οι επισκέπτες της πόλης μπορούν να θαυμάσουν το κάστρο των Γατελούζων, την εκκλησία Άγιος Θεράποντας και το Άγαλμα της Ελευθερίας, ενώ μπορεί να δοκιμάσει σαρδέλες και ούζο.

11. Λισαβώνα, Πορτογαλία
10. Χαλκίδα, Ελλάδα

Οι πρώτοι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν το 1.300 π.Χ. Ο Όμηρος αναφέρεται στη Χαλκίδα στην Ιλιάδα, πράγμα που σημαίνει ότι η πόλη είναι τουλάχιστον 2.800 χρόνων. Πράγματι, ακαδημαϊκά βιβλία αναφέρουν ότι η πόλη ιδρύθηκε πριν από τον Τρωικό Πόλεμο, μεταξύ του 12ου και 13ου αιώνα π.Χ., με μια ιωνική αποικία από την Αθήνα. Είναι ο κύριος οικισμός του νησιού της Εύβοιας, και ένα κανάλι νερού χωρίζει το νησί από την ηπειρωτική Ελλάδα. Παρά το γεγονός ότι υπήρξε σημαντική κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής εποχής, σήμερα δεν διασώζεται τίποτα από την παλιά πόλη, και η πόλη είναι περισσότερο γνωστή ως θέρετρο διακοπών για τους Έλληνες, για τη γεωργία, και το εργοστάσιο τσιμέντου.

9. Λάρνακα, Κύπρος
8. Kutaisi, Γεωργία
7. Θήβα, Ελλάδα

Οι πρώτοι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν το 3.000 π.Χ. Τα θεμέλια κτιρίων λαξευμένα στους βράχους, οι αποχετεύσεις και οι τοίχοι από τούβλα λάσπης δείχνουν ότι η Θήβα έχει κατοικηθεί για περίπου 5.000 χρόνια, αν και η τοποθέτηση της σύγχρονης πόλης πάνω από τα ερείπια έκανε τη συναρμολόγηση της ιστορίας του αρχαίου οικισμού δύσκολη. Η πόλη είναι σημαντική στην ελληνική μυθολογία ως η γενέτειρα του Ηρακλή και το έδαφος της Σφίγγας πριν λυθεί το αίνιγμα. Σήμερα, η Θήβα είναι μια πόλη με μεγάλη αγορά, και παρόλο που κάποιοι τουρίστες έρχονται για τα αρχαιολογικά της ευρήματα, άλλες κοντινές περιοχές, όπως η Αθήνα, κρατούν τον αριθμό των επισκεπτών σε χαμηλά επίπεδα. 

6. Τρίκαλα, Ελλάδα

Οι πρώτοι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν το 3.000 π.Χ. Η αρχαία πόλη, που ιδρύθηκε γύρω στην 3η χιλιετία π.Χ., βρίσκεται κάτω από το σύγχρονο αστικό κέντρο, και πήρε το όνομά της από τη νύμφη Τρίκκη, κόρη του Πηνειού. Η τοποθεσία δίπλα στο ποτάμι, στην κεντρική ηπειρωτική Ελλάδα, την οδήγησε στην ευημερία, παρά το γεγονός ότι έπεσε στα χέρια των Αχαιμενιδών Περσών το 480 π.Χ. και αργότερα στους Ρωμαίους. Το Ασκληπιείο είναι ένα από τα πιο παλαιά αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής.    

5. Πάτρα, Ελλάδα.

Οι πρώτοι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν το 3.500 π.Χ. Οι ανασκαφές δείχνουν ότι η περιοχή που σήμερα αποτελεί την πόλη της Πάτρας, έχει κατοικηθεί από την Πρωτοελλαδική περίοδο στα μέσα της 3ης χιλιετίας π.Χ.. Όπως και σε πολλές άλλες πόλεις στην Ελλάδα, αργότερα κατελήφθη από τους Τούρκους, ενώ στη συνέχεια πυρπολήθηκε από Μουσουλμάνους Αλβανούς. Μετά από ένα σεισμό τον 6ο αιώνα, κτίστηκε ένα κάστρο στην πλαγιά του όρους Παναχαϊκού, και μέχρι σήμερα η πόλη χωρίζεται σε Κάτω και Άνω περιοχές. Η σύγχρονη πόλη έχει περίπου 200.000 κατοίκους.    

4. Χανιά, Ελλάδα
Οι πρώτοι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν στην Ακρόπολη το 4.000 π.Χ. Ανασκαφές της αρχαίας πόλης Κυδωνίας λαμβάνουν χώρα στο λόφο Καστέλι πάνω από το λιμάνι των Χανίων στην Κρήτη. Τα ερείπια χρονολογούνται από τη Μινωική περίοδο (2.100-1.100 π.Χ.), αλλά τα ίχνη κατοίκησης της περιοχής χρονολογούνται από τη νεολιθική περίοδο. Ο Όμηρος είπε ότι η πόλη ήταν από τις πιο σημαντικές της εποχής. Πιστεύεται ότι οι Σαρακηνοί κατέστρεψαν την Κυδωνία γύρω στο 828, και οι Ενετοί αργότερα έχτισαν επάνω σε αυτήν τη σύγχρονη πόλη των Χανίων.

3. Plovdiv, Βουλγαρία
2. Αθήνα, Ελλάδα

Οι πρώτοι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν στην Ακρόπολη το 5.000 π.Χ. Η μυθολογία αναφέρει οτι η πόλη της Αθήνας έλαβε το όνομά της από την Αθηνά, όταν εκείνη φύτεψε έναν σπόρο ελιάς. Το δέντρο που προέκυψε, θεωρείται πιο πολύτιμο από το νερό, που ο Ποσειδώνας που απελευθέρωσε από ένα βράχο με την τρίαινά του και έτσι η θεά της σοφίας, του πολέμου και των τεχνών ονομάστηκε ως προστάτης της πόλης. Ως γενέτειρα της δημοκρατίας, η πόλη ήταν τόσο περίοπτη που ιστορικά την έχουν καταλάβει πολλοί εισβολείς, αλλά δεν την έχω αλώσει και δεν υποδούλωσαν τους κατοίκους της.

1. Άργος, Ελλάδα.

Οι πρώτοι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν το 5.000 π.Χ. Κατά την ελληνική μυθολογία, η πόλη πήρε το όνομά της από το γιο του Δία και της Νιόβης, και η Ιλιάδα του Ομήρου την περιγράφει ως ένα διάσημο κέντρο εκτροφής αλόγων. Η Ήρα, η θεά των γυναικών και του γάμου, ήταν ιδιαίτερα σεβαστή, και οι Αργείοι την τίμησαν με ναό και ένα ετήσιο φεστιβάλ. Σήμερα, μπορεί κανείς να δει τους Μυκηναϊκούς τάφους, το ιερό της Αφροδίτης και ένα θέατρο με χωρητικότητα 20.000 ατόμων.
Πηγή: tornosnews.gr

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Blue Star Ferries: Οι αλλαγές στα δρομολόγια του διημέρου 8-9 Φεβρουαρίου

Η 48ωρη απεργία αλλάζει τα δεδομένα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των Κυκλάδων - Τι προβλέπει η ανακοίνωση από την Blue Star Ferries

Στοίχημα – Ελλάδα: Ντέρμπι στα Γιάννενα και τα γκολ μοιάζουν δεδομένα

Επιλογές από Ισπανία και Ελλάδα στη σημερινή πρόταση για την Foxbet.gr

Γλινάδο: Ο Προοδευτικός Ομιλος κόβει τη πίτα του μετά …. μουσικής

Σάββατο 28 Ιανουαρίου και ο Προοδευτικός Ομιλος Γλινάδου Νάξου κόβει τη πρωτοχρονιάτικη πίτα του... Που και τι ώρα

ΑΠΑΣ τα Φανάρια: Κόβει αύριο (29/01) την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

Το μεσημέρι της Κυριακής (29/01), ο ΑΠΑΣ τα Φανάρια κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του - Που και πότε

ΑΣΕΠ: Ο νέος διαγωνισμός έρχεται την 4η Μαρτίου

Οι 108.229 υποψήφιοι διεκδικούν 5.124 θέσεις μονίμων που έχουν ζητηθεί από τους φορείς του Δημοσίου και έχουν εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο

Στοίχημα – Γαλλία: Προβάδισμα έδρας (Μαρσέιγ), αμφότεροι σκοράρουν

Ντέρμπι στη Μασσαλία - Μαρσέιγ εναντίον Μονακό και η πρόταση από τον Koubanezos.gr

Blue Star Naxos: Επιστρέφει στην … κανονικότητα και αναχωρεί για Μικρές Κυκλάδες

Το Blue Star Naxos αναχωρεί κανονικά το απόγευμα της Παρασκευής (27/01) για Παροναξία - Μικρές Κυκλάδες και Αμοργό

Γ. Λεονταρίτης: “Απέκτησε φωτισμό το γήπεδο Σίφνου”

Αναβάθμιση γηπεδικών εγκαταστάσεων στη Σίφνο - Τι αναφέρει ο κος Λεονταρίτης

Γ. Βρούτσης: Από την Κυριακή ενεργοποιείται η γραμμή Νάξος (Αγία Αννα) – Πάρος (Πίσω Λιβάδι)”

Γ. Βρούτσης: “ Υπογράφτηκε και ξεκινάει άμεσα η ακτοπλοϊκή σύνδεση Νάξου - Πίσω Λιβάδι Πάρου για τους Νεφροπαθείς Πάρου-Αντιπάρου” - Ποιο πλοίο αναλαμβάνει

Νίκος Συρμαλένιος: «Δεν νοιώθετε καμιά ντροπή που ο Πρωθυπουργός σας έλεγε ψέματα;»

Τα ερωτήματα έθεσε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας κατά τη συζήτηση επί της πρότασης  δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Ντροπή, βανδαλισμός σε ένα από τα ωραιότερα Graffiti

Για μία ακόμη φορά δείξαμε το πρόσωπό μας. Αγνωστοι (;) βανδάλισαν ένα από τα ωραιότερα σημεία της Νάξου, στην είσοδο της παλιάς πόλης

Springer Reisen: Επιστρέφει και φέτος στη Πάρο με απευθείας πτήση από τη Βιέννη

Ο Αυστριακός τουρ οπερέιτορ Springer Reisen έρχεται και φέτος στη Πάρο (και Νάξο) με απευθείας πτήσεις από τη Βιέννη - Από 27 Μαϊου έως τέλη Σεπτεμβρίου

ΕΑΣ Νάξου: Το γεύμα με τους δημοσιογράφους και ο γρίφος του “είμαι παρών” από τον Καπούνη

Το γεύμα ... εργασίας με τους δημοσιογράφους από τη διοίκηση της ΕΑΣ Νάξου στην Αθήνα - Που έγινε, ποιοι βρέθηκαν στο τραπέζι (photo)

Θάλασσες Αριστείας – ExcellenSeas: Θεσμός – με άρωμα Νάξου – οι υποτροφίες στους νέους των ακριτικών νησιών

Την παρουσίαση του προγράμματος υποτροφιών ExcellenSeas παρουσίασε η Α.Μ.Κ.Ε «Θάλασσες Αριστείας της Pastra Cretonaxiosa» - Ποιοι βρέθηκα στην εκδήλωση που έχει άρωμα Νάξου

Αλλαγή στο αυριανό (27/01) δρομολόγιο του “Blue Star Naxos” από Πειραιά

Λόγω καιρικών συνθηκών έχουμε τροποποίηση σε δρομολόγια της Blue Star Ferries

Αυτόνομη λειτουργία ταμειακών μηχανών και POS τέλος εποχής…

Συνδέονται από αρχές Ιουνίου για online αποστολή των δεδομένων στην ΑΑΔΕ

Λειψοί: Αλλαξαν το λιμάνι και πήραν … βραβείο

Ο Δήμος Λειψών στο πλαίσιο του θεσμού των Best City Awards 2023 τιμήθηκε για τη ριζική ανάπλαση του λιμένα του νησιού

Ανεκτέλεστο το σημερινό (26/01) δρομολόγιο του “Blue Star Naxos”

Οι καιρικές συνθήκες αλλάζουν τα δρομολόγια... Ποιες αλλαγές δρομολογήθηκαν από την Blue Star Ferries

Τήνος: Καβοδέτες “παλεύουν” με το νοτιά για να δέσουν το “Blue Star Paros”

Καβοδέτες στο λιμάνι της Τήνου προσπαθούν να δέσουν το "Blue Star Paros" - Δείτε η μάχη που δίνουν με το νοτιά

ΕΛΜΕΠΑ: «Ζωντανεύει» ξανά μέσω 3D η «Σφίγγα των Ναξίων»

Το Εργαστήριο Σχεδιομελέτης Κατεργασιών και Αυτοματισμών του ΕΛΜΕΠΑ «ζωντανεύει» ξανά την «Σφίγγα των Ναξίων»