Με οριακή πλειοψηφία τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου δεν συναίνεσαν στη χορήγηση άδειας κινηματογράφησης στον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου στις 12 Απριλίου 2018.
Την ίδια μέρα που το υπουργείο ψηφιακής πολιτικής παρουσίαζε τα μεγαλεπήβολα σχέδιά του για την προσέλκυση διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών (λέμε τώρα) το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έριξε «πόρτα» στο BBC και στον διεθνούς φήμης σκηνοθέτη Park Chan-wook από την Ν. Κορέα, δημιουργό μεταξύ άλλων της ταινίας Oldboy.
Με οριακή πλειοψηφία 7-6-1 που τελικά έγινε 8- 6 δεν συναίνεσε στην παραχώρηση του αρχαιολογικού χώρου χώρο του Ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο ώστε να γίνουν γυρίσματα της ταινίας «Η μικρή τυμπανίστρια» στον αρχαιολογικό. Η δικαιολογία ήταν πως η παραχώρηση θα διαρκούσε πολλές ώρες και έτσι θα δυσκολεύονταν οι πιθανοί επισκέπτες της Πέμπτης 12 Απριλίου.
Της Αγγελικής Κώττη (Liberal.gr)
Αν και η εταιρεία που ζήτησε να κάνει εκεί λήψεις αναλάμβανε να ειδοποιήσει τους τουριστικούς φορείς, – το ίδιο και η εφορεία αρχαιοτήτων που όμως ήταν αρνητική- για το ΚΑΣ πρυτάνευσε η πιθανότητα να δυσαρεστηθούν κάποιοι από τους χίλιους πιθανούς επισκέπτες. Αγνοήθηκε παντελώς το ότι δεκάδες εκατομμύρια τηλεθεατές παγκοσμίως δεν θα δουν τη δωρεάν και τεράστια διαφήμιση ενός σημαντικού μνημείου μας. Απουσία λογικής; Το λιγότερο.
Επίσης, με πλήρη απουσία σοβαρότητας, το συμβούλιο αποδέχθηκε την τοποθέτηση της γενικής γραμματέως, η οποία είπε πως αν τέλος πάντων ενδιαφέρονται τόσο, ας καταθέσουν νέο αίτημα. Προλαβαίνουν μέχρι την ερχόμενη Τρίτη… που συνεδριάζει το συμβούλιο ξανά. Ακούστηκε επίσης η άποψη πως τα γυρίσματα μπορούν να γίνουν άλλη μέρα. Μια εναλλακτική της κακιάς ώρας που μειοψήφησε οριακά ήταν το να γίνουν τα γυρίσματα δύο μέρες, 7-12. Κανείς δεν τοποθετήθηκε υπέρ του να δοθεί η άδεια, διότι κανείς προφανώς δεν αναγνώρισε τη σημασία του αιτήματος. Κάθε μορφής ιδεολόγημα επιστρατεύθηκε ώστε να δοθεί απορριπτική απάντηση. Από το ότι το μήνυμα του βιβλίου δημιουργεί ανησυχίες στην τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων και σε μέλη (λογοκρισία και στη μυθοπλασία του John le Carré;), μέχρι ότι μπορούν να γυριστούν σκηνές από μακριά και κατόπιν να γίνει… μοντάζ (τώρα και κινηματογραφικά επαΐοντες). Όλα τους έφταιγαν. Η δωδεκάωρη παραχώρηση, διότι, είπαν, δεν έρχονται οι φύλακες στις 7, αλλά στις 9, και δεν μπορούν να μείνουν μέχρι τις 7 (αλλά ο χώρος κλείνει με τη δύση του ηλίου…). Τα πολλά μέλη του συνεργείου – περί τα 50 άτομα… Τα πάντα. Δεν ήθελαν να παραχωρήσουν το αρχαίο ΤΟΥΣ. Απλό. Γιατί ο σκηνοθέτης ζήτησε το Σούνιο, ενώ δεν περιλαμβάνεται στο σενάριο; ήταν ακόμα ένα ερώτημα από τα μέλη. Σε κανέναν δεν άρεσε η επιλογή. Μερικοί μάλιστα μίλησαν και για προσβολή του μνημείου. Μα το BBC δεν έχει γνώση; Όχι!
Εν κατακλείδι. Μην ονειρεύεστε διεθνείς παραγωγές στην Ελλάδα. Το υπουργείο Πολιτισμού έχει άποψη. Θα μπορούσε βέβαια η κυρία Κονιόρδου να υπογράψει υπέρ της παραχώρησης, καθώς και η απόφαση είναι σχεδόν οριακή. Αλλά μάλλον δεν θα το κάνει. Αυτά να τα βλέπει η κυβέρνηση, που έστω στα χαρτιά λέει πως έχει άλλα σχέδια. Πώς θα τα υλοποιήσει;
Ας σημειωθεί πως το συμβούλιο γνωμοδότησε πριν από καιρό θετικά για την παραχώρηση της Ακρόπολης στα τέλη Απριλίου, ώστε να γίνουν γυρίσματα για την ίδια ταινία. Αλλά, όπως είπαν, ο Ιερός Βράχος θα παραχωρηθεί βράδυ. Σήμερα το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων συζητά την παραχώρηση της Πλάκας. Πλάκα θα έχει….