Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΝτούμας για Ατλαντίδα "Την δημιούργησε ο Πλάτωνας, αυτός την καταπόντισε"

Ντούμας για Ατλαντίδα “Την δημιούργησε ο Πλάτωνας, αυτός την καταπόντισε”

|

Ο Χρήστος Ντούμας – ένας εκ των κορυφαίων Ελλήνων αρχαιολόγων – μιλώντας στην CreteTV αναφέρεται τόσο στο θέμα της Σαντορίνης και στο Ακρωτήρι αλλά και για την χαμένη Ατλαντίδα κάνοντας λογοπαίχνιο με παλαιότερη δήλωση του Αριστοτέλη…  (δείτε το σχετικό βίντεο) 

Όταν έχεις την τύχη να συνομιλείς με τον Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών τον κ. Χρίστο Ντούμα, τότε το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να κρατήσεις το μυαλό σου ανοιχτό και να προσπαθήσεις να γίνεις κοινωνός της σοφίας του.

Μίας σοφίας που είναι απόσταγμα χρόνων εργασίας και δουλειάς πάνω σε αρχαιολογικούς χώρους σχεδόν σε όλες τις Κυκλάδες. Από τη Κέρο έως τη Μύκονο και από τη Δήλο και τη Νάξο και τα Κουφονήσια έως την Σαντορίνη, με την τελευταία να αποτελεί και την έδρα του πλέον, καθότι ο Ντούμας είναι η ψυχή του Ακρωτηρίου περισσότερα από σαράντα χρόνια, δηλαδή από το 1975 όταν πήρε τη σκυτάλη από τον καθηγητή Σπύρο Μαρινάτο και έκτοτε διευθύνει με ιδιαίτερα επιτυχία έναν αρχαιολογικό χώρο, από τους κορυφαίους στην Ελλάδα… 

Και βρέθηκε στην Κρήτη… Καλεσμένος του Γιώργου Σαχίνη, όπου και μίλησε στην CreteTV και αποκάλυψε μικρές άγνωστες πτυχές της ανασκαφικής έρευνας κυρίως στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης…

Με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο (σ.σ. όσοι τον έχουν παρακολουθήσει σε ομιλίες ή σε προσωπικές συζητήσεις κατανοούν τι σημαίνει «ξεχωριστός τρόπος») αναλύει τα δεδομένα από το τεράστιο αρχείο του, περιγράφοντας τις σχέσεις της Θήρας με την Κρήτη στα προϊστορικά χρόνια (σ.σ. σιχαίνεται τον ώρα Μινωικός Πολιτισμός λέγοντας ότι αποτελεί παραμύθι του Εβανς), οπότε επικρατούσε αλληλοσεβασμός, αμοιβαία εξάρτηση, ανάπτυξη τεχνογνωσίας αλλά και υψηλή αίσθηση στην Τέχνη. Λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά «ο πολιτισμός είναι φως»….

Κατανόησε από την πρώτη στιγμή τον τρόπο έκφρασης των κατοίκων στην νησιωτική Ελλάδα μέσα από την εκφράσεις καθημερινότητάς τους (βλ κεραμική τέχνη, τοιχογραφίες) ενώ απάντησε και στο θέμα της έκρηξης του ηφαιστείου της Σαντορίνης λέγοντας «τέτοιες εκρήξεις γίνονται κάθε 20.000 χρόνια στη Σαντορίνη». 

Παρά τις έρευνες, δεν κατάφερε να βρει το όνομα της προϊστορικής πόλης στο Ακρωτήρι της Θήρας, ενώ απαντά και στο ερώτημα αν πρόκειται για τη χαμένη Ατλαντίδα… «Προσωπικά είμαι κατά των ανασκαφών. Γιατί θεωρώ την ανασκαφή μια καταστρεπτική διαδικασία», ενώ στην ερώτηση του Γιώργου Σαχίνη για τη χαμένη Ατλαντίδα, ο αρχαιολόγος απαντά: «Αυτός που κατασκεύασε την Ατλαντίδα, δηλαδή ο Πλάτων, φρόντισε να την καταποντίσει»… Σε κάθε περίπτωση, εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα τα οποία δίνουν απαντήσεις γύρω από τη διατροφή των ανθρώπων στη Θήρα και στην Κρήτη τα προϊστορικά χρόνια.

Σχέση Σαντορίνης – Ατλαντίδας

Να σημειώσουμε εδώ ότι η Σαντορίνη έχει συνδεθεί με την Ατλαντίδα, την μυθική ήπειρο που βυθίστηκε στην θάλασσα, ενώ βρισκόταν στο αποκορύφωμά της. Οι αρχικές συζητήσεις για την Ατλαντίδα ξεκίνησαν από αναφορές που έχουν βρεθεί σε διαλόγους του Πλάτωνα ‘Τιμαίος’ (21 Ε – 25 Δ) και ‘Κριτίας’ (108 Ε – 121 Γ). Σύμφωνα με τα παραπάνω, ο δικηγόρος Σόλων ο Αθηναίος επισκέφτηκε την Αίγυπτο (590 π.Χ), όπου του είπε για την ιστορία της Ατλαντίδας ένας ιερέας στο Σαΐς: ‘μίας μεγάλης και θαυμάσιας πολιτείας που κυβερνούσε τα γύρω νησιά’ και που όφειλε την δύναμή της στον πολιτισμό που είχε εξελιχθεί σε αυτήν. Το βασίλειο αποτελούνταν από 2 νησιά, το ‘μεγαλύτερο’ και το ‘μικρότερο’ και υπήρχαν 10 πόλεις. Από αυτές μόνο οι 2 αναφέρθηκαν συγκεκριμένα, η ‘Μετρόπολη’ και η ‘Βασιλική Πόλη’.

Εν συνεχεία η Ατλαντίδα υπέστη φοβερό σεισμό και πλημύρα και βυθίστηκε ολοκληρωτικά στην θάλασσα. Ευρήματα από τις ανασκαφές στο Ακρωτήρι οδήγησαν τις μελέτες στο συμπέρασμα πως η χαμένη Ατλαντίδα δεν ήταν άλλη από την Σαντορίνη. Παρόλα αυτά με το πέρασμα των αιώνων, καθώς ο μύθος επαναλαμβανόταν, οι ειδικοί ξεκίνησαν τις διαφωνίες. Ο καθηγητής Μαρινάτος αναγνώρισε την Ατλαντίδα ως την Μινωική Κρήτη. Ίσως η Κρήτη ήταν το ‘μεγάλο’ νησί, η ‘Βασιλική Πόλη’, ενώ η Σαντορίνη, με την οποία η Κρήτη είχε δεσμούς, ήταν η ‘Μετρόπολη’ ή το ‘μικρότερο’ νησί. Το ερώτημα εάν η Ατλαντίδα υπήρξε πραγματικά ή όχι παραμένει μέχρι σήμερα αναπάντητο.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Κωμιακή: “Έφυγε” πλήρης ημερών η Μαρία Κορρέ

Μέσα σε λίγες ώρες, το χωριό βυθίστηκε στη θλίψη με τον χαμό δύο αγαπημένων μορφών της τοπικής κοινωνίας.

Ηρακλειά: Με έναν μαθητή ξεκίνησε το Δημοτικό Σχολείο, δύο στο νηπιαγωγείο, τη Δευτέρα (15/09) ο αγιασμός (video)

Η νέα σχολική χρονιά βρίσκει τη μικρή Ηρακλειά με μόλις τρία παιδιά σε σχολική τάξη – Ο πρόεδρος της κοινότητας Δημήτρης Γαβαλάς μιλά για τη μοναξιά του ενός μαθητή και τις προκλήσεις της νησιωτικότητας (video)

Πρώτη επιτυχής τηλε-θρομβόλυση στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου

Με τη χρήση τηλεϊατρικής, οι γιατροί απέτρεψαν μόνιμη βλάβη σε ασθενή με οξύ ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο – Σημαντικό βήμα για την αναβάθμιση της υγειονομικής φροντίδας στις Κυκλάδες.

Το Brainobrain έρχεται για πρώτη φορά στη Νάξο – Ένα πρόγραμμα που αναπτύσσει το μυαλό και την προσωπικότητα των παιδιών

Το διεθνές εκπαιδευτικό πρόγραμμα που συνδυάζει τον άβακα, το NLP και την ανάπτυξη soft skills ανοίγει τις πόρτες του στη Χώρα Νάξου.

Κλήρωση Κυπέλλου και Πρωταθλήματος ΕΠΣ Κυκλάδων – Τα ζευγάρια και οι όμιλοι

Στην Ερμούπολη της Σύρου πραγματοποιήθηκε η κλήρωση για την Α΄ και Β΄ φάση του Κυπέλλου Κυκλάδων, καθώς και για την κατάρτιση των ομίλων της Α΄ Κατηγορίας.

Διάκριση για το 2ο Γυμνάσιο Νάξου, εθνική Ετικέτα Ποιότητας eTwinning για το έργο «Heritage on a plate»

Το σχολείο τιμήθηκε για τη δημιουργική σύνδεση της γαστρονομικής παράδοσης με τα ψηφιακά εργαλεία και την τεχνητή νοημοσύνη, σε συνεργασία με σχολεία του εξωτερικού.

Η Ίος στην κορυφή με το σκοτύρι – Το ελληνικό τυρί που ξετρελαίνει τους Ολλανδούς

Έρευνα του Griekenland.net κατατάσσει την Ίο πρώτο γαστρονομικό προορισμό για τους φίλους του τυριού, με το παραδοσιακό σκοτύρι να κερδίζει τις εντυπώσεις.

Σ.Τ.Ε.Κ. Κουφονησίου: «Το νερό δεν είναι εμπόρευμα – Είναι αγαθό ζωής»

Έκτακτη Γενική Συνέλευση των επιχειρηματιών του νησιού – Σκληρή διαμαρτυρία για τα εξοντωτικά τιμολόγια ύδρευσης και αιτήματα προς τον Δήμο Νάξου και την Πολιτεία.

Εκλογική διαδικασία και κινηματογραφική προβολή στην Κινηματογραφική Λέσχη Νάξου

Τα μέλη καλούνται να δηλώσουν υποψηφιότητα έως την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και την Εξελεγκτική Επιτροπή.

SEAJETS και Δήμος Αλοννήσου ένωσαν δυνάμεις για την υγεία των νησιωτών

Παιδιά και ενήλικες εξετάστηκαν δωρεάν από 13 διαφορετικές ειδικότητες, με στόχο τη θωράκιση της υγείας στο νησί.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας