Ο Χρήστος Ντούμας – ένας εκ των κορυφαίων Ελλήνων αρχαιολόγων – μιλώντας στην CreteTV αναφέρεται τόσο στο θέμα της Σαντορίνης και στο Ακρωτήρι αλλά και για την χαμένη Ατλαντίδα κάνοντας λογοπαίχνιο με παλαιότερη δήλωση του Αριστοτέλη… (δείτε το σχετικό βίντεο)
Όταν έχεις την τύχη να συνομιλείς με τον Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών τον κ. Χρίστο Ντούμα, τότε το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να κρατήσεις το μυαλό σου ανοιχτό και να προσπαθήσεις να γίνεις κοινωνός της σοφίας του.
Μίας σοφίας που είναι απόσταγμα χρόνων εργασίας και δουλειάς πάνω σε αρχαιολογικούς χώρους σχεδόν σε όλες τις Κυκλάδες. Από τη Κέρο έως τη Μύκονο και από τη Δήλο και τη Νάξο και τα Κουφονήσια έως την Σαντορίνη, με την τελευταία να αποτελεί και την έδρα του πλέον, καθότι ο Ντούμας είναι η ψυχή του Ακρωτηρίου περισσότερα από σαράντα χρόνια, δηλαδή από το 1975 όταν πήρε τη σκυτάλη από τον καθηγητή Σπύρο Μαρινάτο και έκτοτε διευθύνει με ιδιαίτερα επιτυχία έναν αρχαιολογικό χώρο, από τους κορυφαίους στην Ελλάδα…
Και βρέθηκε στην Κρήτη… Καλεσμένος του Γιώργου Σαχίνη, όπου και μίλησε στην CreteTV και αποκάλυψε μικρές άγνωστες πτυχές της ανασκαφικής έρευνας κυρίως στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης…
Με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο (σ.σ. όσοι τον έχουν παρακολουθήσει σε ομιλίες ή σε προσωπικές συζητήσεις κατανοούν τι σημαίνει «ξεχωριστός τρόπος») αναλύει τα δεδομένα από το τεράστιο αρχείο του, περιγράφοντας τις σχέσεις της Θήρας με την Κρήτη στα προϊστορικά χρόνια (σ.σ. σιχαίνεται τον ώρα Μινωικός Πολιτισμός λέγοντας ότι αποτελεί παραμύθι του Εβανς), οπότε επικρατούσε αλληλοσεβασμός, αμοιβαία εξάρτηση, ανάπτυξη τεχνογνωσίας αλλά και υψηλή αίσθηση στην Τέχνη. Λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά «ο πολιτισμός είναι φως»….
Κατανόησε από την πρώτη στιγμή τον τρόπο έκφρασης των κατοίκων στην νησιωτική Ελλάδα μέσα από την εκφράσεις καθημερινότητάς τους (βλ κεραμική τέχνη, τοιχογραφίες) ενώ απάντησε και στο θέμα της έκρηξης του ηφαιστείου της Σαντορίνης λέγοντας «τέτοιες εκρήξεις γίνονται κάθε 20.000 χρόνια στη Σαντορίνη».
Παρά τις έρευνες, δεν κατάφερε να βρει το όνομα της προϊστορικής πόλης στο Ακρωτήρι της Θήρας, ενώ απαντά και στο ερώτημα αν πρόκειται για τη χαμένη Ατλαντίδα… «Προσωπικά είμαι κατά των ανασκαφών. Γιατί θεωρώ την ανασκαφή μια καταστρεπτική διαδικασία», ενώ στην ερώτηση του Γιώργου Σαχίνη για τη χαμένη Ατλαντίδα, ο αρχαιολόγος απαντά: «Αυτός που κατασκεύασε την Ατλαντίδα, δηλαδή ο Πλάτων, φρόντισε να την καταποντίσει»… Σε κάθε περίπτωση, εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα τα οποία δίνουν απαντήσεις γύρω από τη διατροφή των ανθρώπων στη Θήρα και στην Κρήτη τα προϊστορικά χρόνια.
Σχέση Σαντορίνης – Ατλαντίδας
Να σημειώσουμε εδώ ότι η Σαντορίνη έχει συνδεθεί με την Ατλαντίδα, την μυθική ήπειρο που βυθίστηκε στην θάλασσα, ενώ βρισκόταν στο αποκορύφωμά της. Οι αρχικές συζητήσεις για την Ατλαντίδα ξεκίνησαν από αναφορές που έχουν βρεθεί σε διαλόγους του Πλάτωνα ‘Τιμαίος’ (21 Ε – 25 Δ) και ‘Κριτίας’ (108 Ε – 121 Γ). Σύμφωνα με τα παραπάνω, ο δικηγόρος Σόλων ο Αθηναίος επισκέφτηκε την Αίγυπτο (590 π.Χ), όπου του είπε για την ιστορία της Ατλαντίδας ένας ιερέας στο Σαΐς: ‘μίας μεγάλης και θαυμάσιας πολιτείας που κυβερνούσε τα γύρω νησιά’ και που όφειλε την δύναμή της στον πολιτισμό που είχε εξελιχθεί σε αυτήν. Το βασίλειο αποτελούνταν από 2 νησιά, το ‘μεγαλύτερο’ και το ‘μικρότερο’ και υπήρχαν 10 πόλεις. Από αυτές μόνο οι 2 αναφέρθηκαν συγκεκριμένα, η ‘Μετρόπολη’ και η ‘Βασιλική Πόλη’.
Εν συνεχεία η Ατλαντίδα υπέστη φοβερό σεισμό και πλημύρα και βυθίστηκε ολοκληρωτικά στην θάλασσα. Ευρήματα από τις ανασκαφές στο Ακρωτήρι οδήγησαν τις μελέτες στο συμπέρασμα πως η χαμένη Ατλαντίδα δεν ήταν άλλη από την Σαντορίνη. Παρόλα αυτά με το πέρασμα των αιώνων, καθώς ο μύθος επαναλαμβανόταν, οι ειδικοί ξεκίνησαν τις διαφωνίες. Ο καθηγητής Μαρινάτος αναγνώρισε την Ατλαντίδα ως την Μινωική Κρήτη. Ίσως η Κρήτη ήταν το ‘μεγάλο’ νησί, η ‘Βασιλική Πόλη’, ενώ η Σαντορίνη, με την οποία η Κρήτη είχε δεσμούς, ήταν η ‘Μετρόπολη’ ή το ‘μικρότερο’ νησί. Το ερώτημα εάν η Ατλαντίδα υπήρξε πραγματικά ή όχι παραμένει μέχρι σήμερα αναπάντητο.