Ερευνητικό εργαστήρι θεάτρου για εφήβους στις Κυκλάδες (Αμοργός – Μικρές Κυκλάδες – Νάξος από τις 8 Οκτωβρίου έως τις 17 Νοεμβρίου) από τους “nomades artcore” με έμφαση στην ιδιαιτερότητα του κάθε τόπου – Δείτε το πρόγραμμα
Ένα άτομο, είναι η μοναξιά. Δύο, είναι ένας και το είδωλό του. Τρείς, είναι μια ενότητα. Τέσσερις ένας στατικός όγκος. Πέντε, ένα σύνολο που αρχίζει να κινείται. Έξι, δύο ενότητες. Από εφτά και πάνω σχηματίζεται ένα πλήθος.» J.Lecoq
Πως μπορεί να συνυπάρξει ένα πλήθος; Τι είναι αυτό που το κάνει σύνολο; Ποιοι είναι οι ενωτικοί δεσμοί που το συγκροτούν και τι μπορεί να το διασπάσει; H έννοια του συνόλου, δεν έχει πρόσημο. Άλλος το αναζητά, άλλος το φοβάται, άλλος το χρειάζεται για να το διαχειριστεί, άλλος για την μοναξιά του. Τα σύνολα είναι παντού : είναι μουσικά, αθλητικά, πολιτικά, έχουν μια μακρά ιστορία στο θέατρο και δεν σταματάνε να εξελίσσονται. Ταυτόχρονα με αυτήν την ανάγκη του ανθρώπου να ανήκει κάπου, παρατηρείται και η ανάγκη για διάκριση και ξαφνικά δημιουργούνται κατηγοριοποιήσεις, ετικέτες και αποκλεισμοί.
Στόχος αυτού του σεμιναρίου που απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους νησιωτικών περιοχών είναι να φωτίσει τόσο την ατομικότητα όσο και το συλλογικό πνεύμα παίζοντας με την ιδιαιτερότητα της κάθε κοινωνίας αλλά και του τόπου. Μιλώντας για το σύνολο και τον αποκλεισμό παίρνουμε σαν καθρέπτη την γεωγραφική δομή των Κυκλάδων, όπου είναι ένα σύμπλεγμα, σύνολο νησιών με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όμως ταυτόχρονα το κάθε ένα βιώνει έντονα την απομόνωση κάποιους μήνες τον χρόνο και παλεύει με τις δικές του προκαταλήψεις, κάτι που φαίνεται πιο έντονα στην εφηβική ηλικία.
Ξεκινώντας μέσα από το θέατρο και το ομαδικό παιχνίδι, δημιουργούμε έναν κώδικα για να μπορέσουμε να δομήσουμε μια ομάδα όπου έπειτα μέσω του χορού και του σωματικού θεάτρου στοχεύουμε μέσα σε μια βδομάδα, τα παιδιά να έχουν ανακαλύψει τόσο κομμάτια του εαυτού τους όσο και κομμάτια των υπόλοιπων συμμετεχόντων μέσω της καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Αυτό είναι το εισαγωγικό σημείωμα από τους Nomades ArtCore που έρχονται για μία ακόμη φορά τις Μικρές Κυκλάδες και μέσα από την ατομικότητα και το συλλογικό πνεύμα θα φωτιστούν από ένα εβδομαδιαίο θεατρικό σεμινάριο που ξεκινάει τον επόμενο μήνα στις Μικρές Κυκλάδες, τη Νάξο και την Αμοργό. Το ερευνητικό εργαστήριο θεάτρου έχει θέμα το «Σύνολο» θα διεξαχθεί από τους nomades artcore, σε συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς και σχολεία των νησιών. Το πρόγραμμα είναι δωρεάν και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Το πρόγραμμα
Αμοργός – Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων Γυμνασίου-Λυκείου (8-12 Οκτωβρίου)
Κουφονήσι – Αίθουσα Πολιτισμού & Αθλητισμού «Ομάδα Αιγαίου’» (15-20 Οκτωβρίου)
Σχοινούσα – Πολιτιστικό Κέντρο Συλλόγου Νέων Σχοινούσας (22-27 Οκτωβρίου)
Δονούσα – Πνευματικό Κέντρο Σταυρού (5-10 Νοεμβρίου)
Νάξος – Κτίριο Σχολής Ουρσουλινών (12-17 Νοεμβρίου)
Οι ώρες διεξαγωγής του σεμιναρίου θα οριστούν σε συνεργασία με την σχολική κοινότητα της κάθε περιοχής.
Η δράση υλοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, του Δήμου Αμοργού, του Πολιτιστικού Συλλόγου Κουφονησίου ‘Κέρος’, του Πολιτιστικού Συλλόγου Δονούσας ‘Ποσειδών’, του Συλλόγου Νέων Σχοινούσας και της BLUE STAR FERRIES.
Ποια είναι η Nomades ArtCore
Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία nomades artcore, ιδρύθηκε το 2011 με σκοπό τον επαναπροσδιορισμό του θεάτρου σε σχέση με τις άλλες τέχνες όπως επίσης και της σχέσης του με την κοινωνία και τον άνθρωπο. Με δεδομένο ότι η κοινωνία αποτελεί ένα ζωντανό οργανισμό που μετατοπίζεται αέναα, η κίνηση, η παρατήρηση, η αλλαγή και η σύνθεση είναι τα εργαλεία των μελών στο δρόμο της δημιουργίας. Με επίκεντρο τον άνθρωπο, οι ίδιοι αφουγκράζονται και εκφράζονται μέσα από καλλιτεχνικές διαδρομές. Στόχος τους είναι να γεμίσουν με νέες ζωές, να συνδεθούν με ανθρώπους και να δημιουργούν πυρήνες, που να μπορούν και μόνοι τους να υπάρχουν, να προτείνουν, να εκφράζονται.
Μία από τις δράσεις των nomades artcore είναι η διεξαγωγή εργαστηρίων και σεμιναρίων σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες, μονοθεματικά, θεατρικά είτε βιωματικά με στόχο την έκφραση, την αυτοπαρατήρηση, την συνεργασία και την δημιουργία ομάδων ανά την Ελλάδα. Η ομάδα όλα αυτά τα χρόνια συνθέτει τον δικό της κώδικα μέσα από τεχνικές του θεάτρου του καταπιεσμένου, του σωματικού θεάτρου, του θεάτρου της επινόησης και βιωματικών διαδικασιών.
Δελτίο Τύπου