Από τις 9 Μαΐου έως τις 11 Σεπτεμβρίου ένα από τα πλουσιότερα σε εκθέματα μουσείο στο Νότιο Αιγαίο, αυτό της Νισύρου στο Μανδράκι έμεινε κλειστό λόγω απώλειας προσωπικού – Και τώρα που άνοιξε, όλοι … πανηγυρίζουν
Της Ελλάδος τα παράξενα… Από τις 9 Μαΐου και έως τις 11 Σεπτεμβρίου, στο φουλ της τουριστικής περιόδου, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Νισύρου στο Μανδράκι, ένα από τα πλουσιότερα και ομορφότερα μουσεία της χώρας, ήταν κλειστό. Ο λόγος; Η μοναδική υπάλληλος του Μουσείου παρέδωσε τα κλειδιά του κτηρίου στον Δήμο και αποχώρησε. Το Μουσείο έμεινε κλειστό όλη τη σεζόν, με την υπάλληλο να επικαλείται οικογενειακό πρόβλημα και ζήτησε από το Υπουργείο Πολιτισμού στο οποίο υπηρετεί, τη μετάθεση της στην ιδιαίτερη της πατρίδα. Το αίτημα της έγινε δεκτό και το Μουσείο έβαλε λουκέτο. Και όλο το καλοκαίρι, μία ηλικιωμένη γυναίκα γειτόνισσα με νισυρική προφορά έλεγε στους επισκέπτες «Κλοζ Κλοζ».
Και μετά από τέσσερις μήνες, στις 11 Σεπτέμβρη ανακοινώθηκε με κάθε επισημότητα η επαναλειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Νισύρου, κι αυτό γιατί τοποθετήθηκε αρχαιοφύλακας που αποσπάστηκε από το Μουσείο των Αθηνών. Παράλληλα, τρέχουν οι διαδικασίες πρόσληψης μόνιμου προσωπικού, ώστε να λειτουργήσουν το συντομότερο δυνατόν κι άλλα Μουσεία της περιφέρειας. Το Μουσείο θα λειτουργεί καθημερινά, εκτός Δευτέρας, Τρίτη έως Κυριακή, από τις 8 το πρωί έως τις 3 μετά το μεσημέρι.
Να σημειώσουμε ότι Δήμαρχος Νισύρου κςο Κορωναίος ευχαριστεί την υπουργό Πολιτισμού για την βοήθεια που μας παρείχε καθώς επίσης και το συνδικάτο αρχαιοφυλάκων (ΠΕΥΦΑ) και τον πρόεδρο κ. Μαυρικόπουλο Ιωάννη οι οποίοι βοήθησαν για το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Το Μουσείο Νισύρου είναι ένα από τα πλουσιότερα και ομορφότερα. Συμπεριλαμβάνει ευρήματα από την παλαιοχριστιανική, βυζαντινή και μεταβυζαντινή Νίσυρο. Παλαιοχριστιανικά κιονόκρανα του 5ου και 6ου αιώνα μ.Χ., απεικόνιση του μεσοβυζαντινού τέμπλου από το καθολικό της Παναγίας Σπηλιανής, τμήματα τοιχογραφιών από τις βυζαντινές εκκλησίες, του νησιού, εποπτικό υλικό σχετικό με τις σημαντικότερες εκκλησίες, τα ιπποτικά κάστρα και τις φορητές εικόνες μεταβυζαντινών εκκλησιών της Νισύρου.
Συμπεριλαμβάνει ευρήματα από την προϊστορική εγκατάσταση στην ηφαιστειογενή νησίδα Γυαλί, απέναντι από τη Nίσυρο, τα οποία χρονολογούνται την Tελική Nεολιθική Περίοδο της 4ης χιλιετίας π.X., όπου οι ανασκαφές αποκάλυψαν ένα ακέραιο νεολιθικό κτίσμα ελλειψοειδούς σχήματος, λείψανα άλλων κτισμάτων, καθώς και νεκροταφείο. Επίσης, εκτίθενται πλούσια ευρήματα από τη νεκρόπολη της αρχαίας πόλης, τα οποία χρονολογούνται από την Αρχαϊκή, Κλασική και Ελληνιστική Περίοδο. Στο Μουσείο παρουσιάζονται ευρήματα από την παλαιοχριστιανική, βυζαντινή και μεταβυζαντινή Νίσυρο. Παλαιοχριστιανικά κιονόκρανα του 5ου και 6ου αιώνα μ.Χ., απεικόνιση του μεσοβυζαντινού τέμπλου από το καθολικό της Παναγίας Σπηλιανής, τμήματα τοιχογραφιών από τις βυζαντινές εκκλησίες, του νησιού, εποπτικό υλικό σχετικό με τις σημαντικότερες εκκλησίες, τα ιπποτικά κάστρα και φορητές εικόνες μεταβυζαντινών εκκλησιών της Νισύρου.
Και να προσθέσουμε εδώ ότι το Μουσείο δημιουργήθηκε μετά από πρωτοβουλία των αδελφών Γιαννίδη, με χρήματα των οποίων ανεγέρθηκε το κτήριο που το στεγάζει και παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού το 2001. Το συνολικό κόστος του μουσείου έφτασε τα 600.000.000 δραχμές.
Με πληροφορίες από την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Νισύρου