Τρίτη, 17 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΝίκος Καζαντζάκης: Ολοκληρώνονται τα γυρίσματα της ταινίας

Νίκος Καζαντζάκης: Ολοκληρώνονται τα γυρίσματα της ταινίας

|

Χωρίς τη Νάξο ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα της κινηματογραφικής ταινίας του Γιάννη Σμαραγδή με θέμα τη ζωή του Νίκο Καζαντζάκη και βασισμένο στο βιβλίο «Αναφορά στον Γκρέκο», που έχει σημαντική αναφορά στη Νάξο όπου και έζησε δύο χρόνια ως …φοιτητής 

Έτος 2017… Έτος Νίκου Καζαντζάκη του κορυφαίου σύγχρονου Έλληνα συγγραφέα, ο οποίος είχε μία ιδιαίτερη σχέση με τη Νάξο. Και αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται η τελευταία κινηματογραφική ταινία του Γιάννη Σμαραγδή, ο οποίος ανέλαβε τον περασμένο Σεπτέμβριο να αναβιώσει κινηματογραφικά τον μεγάλο κρήτα συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη. Μόλις πρόσφατα ένα μεγάλο τμήμα γυρισμάτων της ταινίας ολοκληρώθηκε με επιτυχία στη Νότια Γαλλία, και δη στην Αντίμπ, εκεί όπου ο συγγραφέας έζησε με τη σύζυγό του Ελένη τα τελευταία δέκα έτη της ζωής του. Μάλιστα, στην γαλλική πόλη είχαν μεταβεί οι πρωταγωνιστές της ταινίας, ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος και η Μαρίνα Καλογήρου, καθώς και βασικά μέλη του ελληνικού συνεργείου, όπως ο χειριστής Steadicam Μιχάλης Τσιμπερόπουλος, η μακιγέζ Αργυρώ Κουρουπού, η διευθύντρια παραγωγής Τζένη Πανουτσοπούλου, η παραγωγός της ταινίας Ελένη Σμαραγδή και βεβαίως ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής. Ο Γιάννης Σμαραγδής έχοντας στο βιογραφικό του μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες όπως «El Greco», «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι» και «Καβάφης» πήρε την απόφαση να κάνει το μεγάλο βήμα και να γυρίσει σε ταινία τη ζωή του Νίκου Καζαντζάκη. Μάλιστα, το όλο εγχείρημα συμπίπτει με τα 60 χρόνια από τον θάνατο του κορυφαίου μας συγγραφέα, μυθιστοριογράφου, δημοσιογράφου, πολιτικού, μουσικού, θεατρικού συγγραφέα, ποιητή, στοχαστή και φιλόσοφου, ήτοι το 2017, χρονιά που έχει κηρυχθεί από τον υπουργό Πολιτισμού, Αριστείδη Μπαλτά, ως Έτος Νίκου Καζαντζάκη. Και ο Σμαραγδής όταν κλήθηκε να μιλήσει για το εγχείρημα αυτό είχε δηλώσει «Μοιάζω σαν τα χελιδονόψαρα από τις τοιχογραφίες της Κνωσού, που πηδάνε έξω από το νερό, χωρίς να υπολογίζουν τον θάνατο ή την πτώση, γιατί, ίσως, θέλουν να γίνουν πουλιά. Και εγώ, με αυτήν την ταινία, πηδάω στο χείλος της αβύσσου, μήπως και, για λίγο, φτερουγίσω σαν χελιδόνι ή αηδόνι, κελαηδώντας την αμόλευτη Αγάπη».

Όχι στη Νάξο

Τα γυρίσματα ξεκίνησε στις 26 Σεπτεμβρίου από τη Κρήτη και τον ρόλο του γηραιού Καζαντζάκη, έχει αναλάβει ο καταξιωμένος ηθοποιός, Στέφανος Ληναίος. Τον νεαρό Καζαντζάκη υποδύεται ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος. Ο Γιάννης Σμαραγδής αποφάσισε, σε αυτήν την ταινία, να είναι κυρίαρχη γλώσσα τα ελληνικά, ώστε να ακουστεί ο λόγος του Καζαντζάκη, του μεγαλύτερου Έλληνα συγγραφέα μετά τον Όμηρο. Μάλιστα, το σενάριο την ταινίας, που έγραψε ο σκηνοθέτης, βασίστηκε στο βιβλίο «Αναφορά στον Γκρέκο». Και αυτό μας ενοχλεί λίγο. Γυρίσματα έγιναν σε Αθήνα, Αίγινα, Παρίσι, Αντίπολη, Βιέννη, Βερολίνο, αλλά και την Κίνα. Στη Νάξο που πέρασε δύο χρόνια από τη ζωή του και το κυριότερο ήταν η βάση για να γραφτεί το «Αναφορά στον Γκρέκο» δεν θα μπορούσαν να γυριστούν; Μάλλον κανείς ποτέ δεν το σκέφτηκε…  Η ταινία είναι μία συμπαραγωγή πέντε χωρών, Ελλάδας, Γαλλίας, Γερμανίας, Αυστρίας και Κίνας και είναι χαρακτηριστικό ότι ο γάλλος συμπαραγωγός Βενσάν Μισό έχει χαρακτηρίσει το έργο ως «προστατευόμενο» και έχει τεράστια σημασία που η κυρίαρχη γλώσσα της ταινίας θα είναι τα ελληνικά, «Μόνο έτσι θα μπορέσει να ακουστεί ο λόγος του Νίκου Καζαντζάκη, του μεγαλύτερου έλληνα συγγραφέα μετά τον Ομηρο» έχει πει στο παρελθόν ο κ. Σμαραγδής.

Συντελεστές

Σχεδόν όλοι οι ρόλοι θα υποστηριχτούν από σπουδαίους Έλληνες ηθοποιούς. Το πλήρες καστ της ταινίας είναι: στον ρόλο της Ελένης Καζαντζάκη, η Μαρίνα Καλογήρου, τον Γιώργη Ζορμπά υποδύεται ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας Θοδωρής Αθερίδης, τον Άγγελο Σικελιανό ο Νίκος Καρδώνης. Στον ρόλο της μητέρας του Καζαντζάκη, η κάτοχος τριών βραβείων Χορν, Μαρία Σκουλά. Στον ρόλο του πατέρα του Καζαντζάκη, ο Αργύρης Ξάφης. Τη Μελίνα Μερκούρη υποδύεται η Ζέτα Δούκα, τον Καθηγητή Θεολογίας ο Πάνος Σκουρόλιακος, τον Καθηγητή Φυσικής ο Ηλίας Λογοθέτης, τη χαροκαμένη Κρητικιά η Έρση Μαλικένζου. Στον ρόλο της Ίτκα, η Γιούλικα Σκαφιδά, στον ρόλο της Εύας Σικελιανού, η Αμαλία Αρσένη, στον ρόλο του Ελ Γκρέκο, ο Μιχαήλ Ανδρουλιδάκης, ο οποίος συμμετέχει φιλικά, και στον ρόλο του ιερωμένου, εντελώς μεταμορφωμένος, ο Στάθης Ψάλτης. Επίσης, παίζουν οι Όλγα Δαμάνη, Τερέζα Κουίκ, Νίκος Κορομβόκης και πολλοί άλλοι. Τον ρόλο του μικρού Καζαντζάκη, ο Γιάννης Σμαραγδής εμπιστεύτηκε στον 8άχρονο Ηρακλειώτη, Αλέξανδρο Καμπαξή.

Με την ολοκλήρωση των γυρισμάτων στη Νότια Γαλλία, η ταινία αναμένεται σύντομα να περάσει στη φάση της μεταπαραγωγής (post production), με στόχο να είναι έτοιμη μέσα στο 2017. H τήρηση της ημερομηνίας διανομής του «Νίκου Καζαντζάκη» εντός του έτους υπήρξε άμεση προτεραιότητα του Γιάννη Σμαραγδή διότι συν τοις άλλοις το 2017 έχει ανακηρυχθεί Ετος Νίκου Καζαντζάκη από το υπουργείο Πολιτισμού.  Συνεπώς η ταινία θα συμβάλει καθοριστικά στις τιμητικές εκδηλώσεις που θα γίνουν για τον συγγραφέα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα η ταινία θα διανεμηθεί στις αίθουσες σε μεγάλη διανομή από την Audiovisual, η οποία είχε και τη διανομή της ταινίας «El Greco» το 2007 με το αξεπέραστο ρεκόρ των 1.200.000 εισιτηρίων.

Με πληροφορίες από το tovima.gr
 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«Porto Leone»: Η Τρούμπα των ’60s ζωντανεύει στη νέα μεγάλη σειρά εποχής του ALPHA

Μια συγκλονιστική ιστορία πάθους, εξουσίας και προδοσίας ξεδιπλώνεται στην καρδιά του λιμανιού του Πειραιά, με φόντο τη θρυλική Τρούμπα του 1965.

Τραγωδία στο Κουφονήσι: 88χρονη ανασύρθηκε νεκρή από τη θάλασσα

Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε ηλικιωμένη γυναίκα από τη θαλάσσια περιοχή «Άμμος» στο Κουφονήσι. Ο θάνατός της διαπιστώθηκε στο Ιατρείο Κουφονησίου. Προανάκριση από το Λιμεναρχείο Νάξου.

Ζητείται αρτοποιός ή βοηθός αρτοποιού για τη σεζόν στη Νάξο

Οικογενειακή επιχείρηση (βλ Artos Bakery Lagogianni) αναζητά ενίσχυση για την καλοκαιρινή περίοδο με διαμονή, καλό κλίμα και στήριξη.

Απογειώνεται η Νάξος: Άνοδος 31% στις αφίξεις του αεροδρομίου τον Μάιο, ρεκόρ και στο 5μηνο

Με αυξημένα δρομολόγια και έντονο ενδιαφέρον για το νησί, το αεροδρόμιο της Νάξου σημείωσε σημαντική αύξηση τόσο τον Μάιο όσο και συνολικά το πρώτο πεντάμηνο του 2025.

«Μειώστε Ταχύτητα»: Το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις περνάει το δικό του κοινωνικό μήνυμα (video)

Μια νέα καμπάνια οδικής ασφάλειας, με πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, στο πλαίσιο του φετινού ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις.

Hellenic Seaplanes: Σε εξέλιξη η ανάπτυξη του δικτύου υδροπλάνων – Δονούσα & Οινούσσες τα νέα μέλη στο δίκτυο προορισμών

Νέες αδειοδοτήσεις για Δονούσα και Οινούσσες – Συντονισμός της ΑΠΑ και ενίσχυση του στρατηγικού σχεδίου της Hellenic Seaplanes για τη νησιωτική σύνδεση

Η Δήλος αποκαλύπτει τα υδάτινα μυστικά της: Περιβαλλοντική αποστολή του ΕΛΚΕΘΕ στο Ιερό Νησί

Από πηγάδια και υδραγωγεία έως σπάνια ασπόνδυλα – νέα δεδομένα για το οικοσύστημα και τις προκλήσεις των άνυδρων νησιών του Αιγαίου

Το λεωφορείο της Καλαμάτας που “μιλάει” για την κλιματική αλλαγή

Μια πρωτοβουλία του Νάσου Μάκιου και του Αστικού ΚΤΕΛ μετατρέπει τη δημόσια συγκοινωνία σε κινούμενο μήνυμα για την υπερθέρμανση του πλανήτη

Το Karagoutis Training Camp επιστρέφει στην Πάρο για 4η χρονιά

Με την υποστήριξη του Δήμου και της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, νέοι αθλητές προπονούνται δίπλα στον Γιώργο Καράγκουτη και κορυφαίους προπονητές

Η Κατερίνα Μονογυιού για τη γονιμότητα: «Η επιστήμη μας δίνει επιλογές, η Πολιτεία οφείλει στήριξη»

Ανοιχτή εξομολόγηση και προτάσεις της βουλευτή Κυκλάδων για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή – Παρέμβαση στην επιστημονική ημερίδα για τη γονιμότητα στην Τήνο

Κόρωνος (Λυώνας) – Αντώνης Παπακωνσταντής: Έφυγε ξαφνικά, αλλά θα μείνει για πάντα δίπλα μας

Μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια ανάρτηση του Γιώργου Κουφόπουλου για τον αγαπημένο φίλο, συνοδοιπόρο και πρώην πρόεδρο του συλλόγου

Ν. Πιτταράς: “Το ότι χτίζουν όπου να ’ναι, το ότι βάζουν τσάπες μέσα στη θάλασσα και βγάζουν τα βράχια, είναι κατάντια για τη Νάξο”

Οι αγρότες της Νάξου πιέζονται από τον υπερτουρισμό, που απορροφάει ολοένα και περισσότερους υδάτινους πόρους και επεκτείνεται με τη δόμηση. Μπορεί να βρεθεί ισορροπία; Η «Κ» μίλησε με όλες τις πλευρές της τοπικής κοινωνίας

“O Χαρχαλιάς”: Η νέα ταβέρνα στη Μέση Ποταμιά που μαγειρεύει με καρδιά και μνήμες

Στην πράσινη καρδιά της Νάξου, μια αυθεντική ταβέρνα σερβίρει γεύσεις που μυρίζουν πατρίδα, με σεβασμό στην τοπική παράδοση και ζεστή φιλοξενία που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Δέκα σχολεία των Κυκλάδων περιμένουν διευθυντή, θέση ευθύνης και καρδιάς (πίνακας)

Ανοιχτή η προκήρυξη για τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να στελεχώσουν τις σχολικές μονάδες νησιών όπως η Νάξος, η Σίφνος, η Κύθνος και η Μύκονος ως διευθυντές (πίνακας)

Νάξος – Βαραμέντη Στάθυ: “Ένας χρόνος χωρίς τον Κώστα μας”

Μια συγκινητική ανοιχτή επιστολή (συνάμα κάλεσμα ενόψει του ετήσιου μνημόσυνου) της συζύγου του, Βαραμέντης Στάθυ, για τον άνθρωπο που σημάδεψε με την καλοσύνη, τη γενναιοδωρία και την αγάπη του τις ζωές όλων μας

Αθήνα – Σύνταγμα: Θρήνος για τον Ανδρέα Κυριακόπουλο

Η ανακοίνωση της ProSport για τον ξαφνικό θάνατο του εκλεκτού συνεργάτη – «Το κενό του είναι δυσαναπλήρωτο, καλό ταξίδι φίλε…»

Europa Nostra: Διεθνής διάκριση για τον Πύργο “Κάμπονες 1615” στη Νάξο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ένα ζωντανό σύμβολο πολιτιστικής αναγέννησης και βιώσιμης αποκατάστασης από τις Κυκλάδες ανάμεσα στα κορυφαία παραδείγματα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς για το 2025

Στέλλα Τσουνέλλη – Φουτάκογλου: Η τελευταία κεντήστρα της παράδοσης στη Χώρα της Νάξου

Από τη Μικρά Ασία στη Νάξο, η κυρία Στέλλα υφαίνει με βελόνα και νήμα τις μνήμες, τις ρίζες και την ψυχή ενός τόπου που δεν ξεχνά.

Συρματοπλέγματα στον Λυώνα και η επικείμενη (14/06) επίσκεψη Μενδώνη στη Νάξο

Κάτοικοι καταγγέλλουν αυθαίρετη περίφραξη αιγιαλού και προσβολή ιστορικού μνημείου – Σιωπή από τις Αρχές εν αναμονή της επίσκεψης της Υπουργού Πολιτισμού

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος μεθαύριο Παρασκευή 13 Ιουνίου, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Προγραμματισμένες εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ από τις 09:30 έως τις 12:30 – Προειδοποίηση για πρόωρη επαναφορά ρεύματος