Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΝάξος: Τρεις δράσεις (δύο παραστάσεις, μία συναυλία) προς τιμή του Καμπανέλλη

Νάξος: Τρεις δράσεις (δύο παραστάσεις, μία συναυλία) προς τιμή του Καμπανέλλη

|

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων σε σύμπραξη με το Φεστιβάλ Νάξου παρουσιάζουν δύο θεατρικές παραστάσεις 11 και 16/8 στον Πύργο Μπαζαίου και μια μεγάλη συναυλία στο αμφιθέατρο στο Φιλότι 19/8.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του συγγραφέα, θεμελιωτή του σύγχρονου νεοελληνικού θεάτρου, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακήρυξε το 2022 αφιερωματικό έτος στο έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος, ποιητής, στιχουργός, λογοτέχνης, ηθοποιός, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης υπήρξε ένας γνήσιος πνευματικός άνθρωπος,  που από τη γέννησή του στις 2 Δεκεμβρίου 1921 στη Νάξο μέχρι τον θάνατό του το 2011, μέσα από το έργο, τη στάση ζωής και την επιδραστικότητά του, σφράγισε ανεξίτηλα την ιστορία του νεότερου ελληνικού πολιτισμού.

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων πρωτοστατεί, συμμετέχει, και υποστηρίζει τις αφιερωματικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται εφέτος στη Νάξο, γενέθλιο τόπο του τιμώμενου, υπό την Αιγίδα και στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Στο πλαίσιο αυτό σε σύμπραξη με το Φεστιβάλ Νάξου παρουσιάζουν δύο θεατρικές παραστάσεις 11 και 16/8 στον Πύργο Μπαζαίου και μια μεγάλη συναυλία στο αμφιθέατρο στο Φιλότι 19/8.

Όλες οι παραστάσεις γίνονται με δελτία ελεύθερης εισόδου για το κοινό, μέχρι εξαντλήσεως των θέσεων.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Πέμπτη 11/8 ΑΥΤΟΣ Ο ΑΛΛΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙ ΤΟΥ

Ο δημοφιλής ηθοποιός Χρήστος Χατζηπαναγιώτης κι ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, γνωστός μεταξύ άλλων και για τη θητεία του στο νεοελληνικό έργο, Μάνος Καρατζογιάννης παρουσιάζουν το μονόπρακτο «Αυτός και το παντελόνι του», που ανέβηκε το Μάιο του 2018 στη σκηνή του Θεάτρου Σταθμός, μαζί με τον «Επικήδειο» του ίδιου συγγραφέα σε μια ενιαία παράσταση με τον γενικό τίτλο «Αυτός, ο Άλλος και το Παντελόνι του».

Ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης μόνος του σκηνή. Ξανά. Γίνεται «Αυτός».

Μιλά για το ξόδι κάποιου «Άλλου» και για το «Παντελόνι» του.

Στο πρώτο μέρος της παράστασης, μέσα από έναν σπαρταριστό «Επικήδειο» μας χαρίζει – για άλλη μια φορά – αβίαστα το γέλιο σατιρίζοντας τη ματαιοδοξία και τις μικρότητες της ανθρώπινης φύσης.

Στο δεύτερο μέρος, το δυσαναπλήρωτο κενό της μάνας γίνεται σπαρακτικός μονόλογος με μόνους ακροατές τα έπιπλα του σπιτιού του. Συγκατοικεί με τις φορτισμένες αναμνήσεις και τις φαντασιώσεις που του προκαλεί η αβάσταχτη μοναξιά. Η υποσυνείδητη ανάγκη του να «έχει έναν άνθρωπο» εκφράζεται, άλλοτε με υποδόριο χιούμορ κι άλλοτε με ακραιφνή ευαισθησία.

Κείμενο: Ιάκωβος Καμπανέλλης

Σκηνοθεσία: Μάνος Καρατζογιάννης

Ερμηνεία: Χρήστος Χατζηπαναγιώτης
Σκηνικό: Δημήτρης Καντάς – Κοστούμι: Βασιλική Σύρμα – Μουσική: Αντώνης Παπακωνσταντίνου – Φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου – Βοηθός σκηνοθέτη: Φίλιππος Παπαθεοδώρου-Φωτογραφία: Γιώργος Καβαλλιεράκης.

Παραγωγή: Φεστιβάλ Νάξου, Όψεις Πολιτισμού, Θέατρο Σταθμός

Χώρος: Πύργος Μπαζαίου | Ώρα 21:30 |Είσοδος ελεύθερη, μέχρι εξαντλήσεως των θέσεων.

Δευτέρα 16/8 Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΓΟΥΟΛΤΕΡ ΜΙΤΤΥ & Ο ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ

σε μια ενιαία παράσταση, με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Φραγκιόγλου, και σκηνοθεσία Κατερίνας Πολυχρονοπούλου.

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης μας εκπλήσσει κάθε φορά με το οξύτατο και διαχρονικό πνεύμα του, τον γνήσιο και πλήρη θεατρικό του λόγο και την πρωτότυπη και με αγάπη ματιά, με την οποία αντιμετωπίζει τις ανθρώπινες αδυναμίες.

Στα δυο αυτά μονόπρακτα-μονολόγους συναντάμε δυο χαρακτήρες που τους συνδέει κοινή μοίρα. Ο Γουόλτερ Μίττυ ζει μέσα από τα όνειρα και τη φαντασία του, ενώ ο διορισμένος Δήμαρχος, γεμάτος ανασφάλειες και αγωνίες οδηγείται στην αυτοκαταστροφή και την κατάρρευση, την πιο σημαντική μέρα της ζωής του.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Κείμενο: Ιάκωβος Καμπανέλλης

Σκηνοθεσία: Κατερίνα Πολυχρονοπούλου

Ερμηνεία: Δημήτρης Φραγκιόγλου

Σκηνικά-Κοστούμια: Αγγελίνα Παγώνη – Πρωτότυπη μουσική: Μαρία Βουμβάκη –

Κινησιολογία: Αναστασία Γεωργαλά – Φωτογραφίες promo: Στέφανος Ταμβάκης –

Φωτογραφίες παράστασης: Αγγελίνα Παγώνη.

Παραγωγή: Φεστιβάλ Νάξου, ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ, ΟΙ ΧΡΥΣΟΘΗΡΕΣ

Χώρος: Πύργος Μπαζαίου | Ώρα 21:30 | Είσοδος ελεύθερη, Είσοδος ελεύθερη, μέχρι εξαντλήσεως των θέσεων.

Παρασκευή 19/8 ΑΚΟΥΣΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΟΥ ΚΙ ΈΛΑ

Η ευτυχής και εμπνευσμένη συνάντησή του Ιάκωβου Καμπανέλη, κυρίως με τους τρεις μεγάλους συνθέτες, Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρο Ξαρχάκο, Μάνο Χατζιδάκι ήρθε σε εποχές δύσκολες αλλά έντονες, που ευνοούσαν την άνθηση της τέχνης. Ήταν μία γενιά άκρως δημιουργική και μοναδική, που άντλησε έμπνευση και δημιούργησε αριστουργήματα, σαν αντίδραση και αντίσταση στις αντίξοες συνθήκες στις οποίες ζούσαν.

Η Μαρία Φαραντούρη ερμηνεύει έργα του Ιάκωβου Καμπανέλλη που έχουν μελοποιηθεί από τους μεγάλους συνθέτες . Ανάμεσα τους το εμβληματικό έργο Μαουτχάουζεν, τραγούδια από το “Μεγάλο μας Τσίρκο”, το “Παραμύθι χωρίς όνομα” τον ”Εχθρό Λαό”, καθώς και άλλα, πολύ γνωστά τραγούδια. Μαζί της ο εξαιρετικός ερμηνευτής Βασίλης Γισδάκης. Συνοδεύει εξαμελές μουσικό σχήμα: Γιώργος Αναστασόπουλος-πιάνο Κώστας Ζαριδάκης-μπουζούκι / ηλεκτρική κιθάρα Γιάννης Τόλιος-μαντολίνο Αρετή Κόκκινου-κιθάρα Τεό Λαζάρου-μπάσο Γιώργος Κατσίκας-κρουστά.

Χώρος: Αμφιθέατρο Ι.Ψαρράς, Φιλότι | Ώρα 21.00 | Είσοδος ελεύθερη, μέχρι εξαντλήσεως των θέσεων.

                                                       


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αεροδρόμια: Η εικόνα της επιβατικής κίνησης τον Ιανουαρίου, – 33% η Σαντορίνη λόγω εργασιών

Με το “δεξί” η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της χώρας - Πως κινήθηκαν τα αεροδρόμια στο Αιγαίο - Από τη Μυτιλήνη έως τη Ρόδο και τη Σαντορίνη

Βασ. Φλεριανός: Η απόφαση για την ακύρωση του δρώμενου της Παρασκευής και το κάλεσμα διασκέδασης

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Βασίλης Φλεριανός σε ανάρτησή του εξηγεί την απόφαση για την ακύρωση του δρώμενου της Παρασκευής των Αποκριών ...

Taste Atlas: Ποια ελληνικά πιάτα με αυγά βρίσκονται στη λίστα με τα 50 καλύτερα στον κόσμο;

Η ελληνική κουζίνα αναδείχτηκε φέτος η καλύτερη στον κόσμο, αφήνοντας πίσω της την ιταλική και άλλες διάσημες κουζίνες

Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε – Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με… τεχνητή νοημοσύνη!

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Μυτιλήνη: Νεκρή μετανάστρια μέσα σε βάρκα που ήρθε από τις τουρκικές ακτές

Στη βάρκα επέβαιναν και άλλοι 18 πρόσφυγες και μετανάστες που εντοπίστηκαν από στελέχη του Λιμενικού Σώματος

Κων. Καζάκος: “Μεγάλωσα με τον Καμπανέλλη μέσα στο σπίτι μας” (video)

Ο Κωνσταντίνος Καζάκος έρχεται στη Νάξο με τη θεατρική παράσταση "Αγουρα Κεράσια" και μιλάει στο Νίκο Σκορδιαλό για θέατρο, τηλεόραση και τον .. Καμπανέλλη (video)

Πρόταση Ημέρας: Η Μαριέττα Γαλάνη μας προτείνει Ζουμερό κέικ λεμόνι με φρέσκο ξινοτύρι Πιτταρά

Ζουμεροό κέικ 🍰 🍋🍋🍋🍋 λεμόνι με φρέσκο ξινοτύρι Πιτταρά - Η πρόταση ημέρας από την αγαπητή σεφ Μαριέττα Γαλάνη

Naxos Medical: Ιατρείο 24/02) από τον γιατρό ρευματολόγο Κωνσταντίνο Γεωργανά

Πότε και πως μπορείτε να κλείσετε ραντεβού με τον γιατρό ρευματολόγο Κωνσταντίνο Γεωργανά στο Naxos Medical

Πανναξιακός ΑΟΚ: Σήμερα (23/02) έχει ντέρμπι .. ανόδου με Μελίσσια (video)

Δείτε που μπορείτε να παρακολουθήσετε το ντέρμπι του ΔΑΚ Νάξου μεταξύ Πανναξιακού ΑΟΚ - Μελίσσια (video)

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Η μεγάλη απόδραση: 27.000 σολομοί το «έσκασαν» από ιχθυοτροφείο

Οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Άκης Τσελέντης: “Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια “

"Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε."

Νάξος: Παγετός στο δρόμο προς Κεραμωτή, προσοχή στους οδηγούς (video)

Ορεινή Νάξος.. Χιόνισε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η θερμοκρασία στους μηδέν βαθμούς και παγετός στο δρόμο. Προσοχή (video)

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)

Σαντορίνη – Λέκκας: Δύο τα σενάρια “Σταδιακή αποκλιμάκωση ή σεισμός 6 Ρίχτερ”

Επίσκεψη Λέκκα - Ευελπίδου στην Σαντορίνη - Οι συζητήσεις, οι διαπιστώσεις και τα δύο βασικά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι από ΕΚΠΑ

Κυκλάδες: Οι Ασφαλιστικές εξαιρούν τον .. σεισμό από ανανεώσεις συμβολαίων (!!!)

Οι ασφαλιστικές εξαιρούν τον… σεισμό από τις ανανεώσεις συμβολαίων σε νησιά των Κυκλάδων - Ποια νησιά είναι στο επίκεντρο