Τετάρτη, 2 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΝάξος: Τρεις δράσεις (δύο παραστάσεις, μία συναυλία) προς τιμή του Καμπανέλλη

Νάξος: Τρεις δράσεις (δύο παραστάσεις, μία συναυλία) προς τιμή του Καμπανέλλη

|

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων σε σύμπραξη με το Φεστιβάλ Νάξου παρουσιάζουν δύο θεατρικές παραστάσεις 11 και 16/8 στον Πύργο Μπαζαίου και μια μεγάλη συναυλία στο αμφιθέατρο στο Φιλότι 19/8.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του συγγραφέα, θεμελιωτή του σύγχρονου νεοελληνικού θεάτρου, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακήρυξε το 2022 αφιερωματικό έτος στο έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος, ποιητής, στιχουργός, λογοτέχνης, ηθοποιός, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης υπήρξε ένας γνήσιος πνευματικός άνθρωπος,  που από τη γέννησή του στις 2 Δεκεμβρίου 1921 στη Νάξο μέχρι τον θάνατό του το 2011, μέσα από το έργο, τη στάση ζωής και την επιδραστικότητά του, σφράγισε ανεξίτηλα την ιστορία του νεότερου ελληνικού πολιτισμού.

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων πρωτοστατεί, συμμετέχει, και υποστηρίζει τις αφιερωματικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται εφέτος στη Νάξο, γενέθλιο τόπο του τιμώμενου, υπό την Αιγίδα και στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Στο πλαίσιο αυτό σε σύμπραξη με το Φεστιβάλ Νάξου παρουσιάζουν δύο θεατρικές παραστάσεις 11 και 16/8 στον Πύργο Μπαζαίου και μια μεγάλη συναυλία στο αμφιθέατρο στο Φιλότι 19/8.

Όλες οι παραστάσεις γίνονται με δελτία ελεύθερης εισόδου για το κοινό, μέχρι εξαντλήσεως των θέσεων.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Πέμπτη 11/8 ΑΥΤΟΣ Ο ΑΛΛΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙ ΤΟΥ

Ο δημοφιλής ηθοποιός Χρήστος Χατζηπαναγιώτης κι ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, γνωστός μεταξύ άλλων και για τη θητεία του στο νεοελληνικό έργο, Μάνος Καρατζογιάννης παρουσιάζουν το μονόπρακτο «Αυτός και το παντελόνι του», που ανέβηκε το Μάιο του 2018 στη σκηνή του Θεάτρου Σταθμός, μαζί με τον «Επικήδειο» του ίδιου συγγραφέα σε μια ενιαία παράσταση με τον γενικό τίτλο «Αυτός, ο Άλλος και το Παντελόνι του».

Ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης μόνος του σκηνή. Ξανά. Γίνεται «Αυτός».

Μιλά για το ξόδι κάποιου «Άλλου» και για το «Παντελόνι» του.

Στο πρώτο μέρος της παράστασης, μέσα από έναν σπαρταριστό «Επικήδειο» μας χαρίζει – για άλλη μια φορά – αβίαστα το γέλιο σατιρίζοντας τη ματαιοδοξία και τις μικρότητες της ανθρώπινης φύσης.

Στο δεύτερο μέρος, το δυσαναπλήρωτο κενό της μάνας γίνεται σπαρακτικός μονόλογος με μόνους ακροατές τα έπιπλα του σπιτιού του. Συγκατοικεί με τις φορτισμένες αναμνήσεις και τις φαντασιώσεις που του προκαλεί η αβάσταχτη μοναξιά. Η υποσυνείδητη ανάγκη του να «έχει έναν άνθρωπο» εκφράζεται, άλλοτε με υποδόριο χιούμορ κι άλλοτε με ακραιφνή ευαισθησία.

Κείμενο: Ιάκωβος Καμπανέλλης

Σκηνοθεσία: Μάνος Καρατζογιάννης

Ερμηνεία: Χρήστος Χατζηπαναγιώτης
Σκηνικό: Δημήτρης Καντάς – Κοστούμι: Βασιλική Σύρμα – Μουσική: Αντώνης Παπακωνσταντίνου – Φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου – Βοηθός σκηνοθέτη: Φίλιππος Παπαθεοδώρου-Φωτογραφία: Γιώργος Καβαλλιεράκης.

Παραγωγή: Φεστιβάλ Νάξου, Όψεις Πολιτισμού, Θέατρο Σταθμός

Χώρος: Πύργος Μπαζαίου | Ώρα 21:30 |Είσοδος ελεύθερη, μέχρι εξαντλήσεως των θέσεων.

Δευτέρα 16/8 Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΓΟΥΟΛΤΕΡ ΜΙΤΤΥ & Ο ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ

σε μια ενιαία παράσταση, με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Φραγκιόγλου, και σκηνοθεσία Κατερίνας Πολυχρονοπούλου.

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης μας εκπλήσσει κάθε φορά με το οξύτατο και διαχρονικό πνεύμα του, τον γνήσιο και πλήρη θεατρικό του λόγο και την πρωτότυπη και με αγάπη ματιά, με την οποία αντιμετωπίζει τις ανθρώπινες αδυναμίες.

Στα δυο αυτά μονόπρακτα-μονολόγους συναντάμε δυο χαρακτήρες που τους συνδέει κοινή μοίρα. Ο Γουόλτερ Μίττυ ζει μέσα από τα όνειρα και τη φαντασία του, ενώ ο διορισμένος Δήμαρχος, γεμάτος ανασφάλειες και αγωνίες οδηγείται στην αυτοκαταστροφή και την κατάρρευση, την πιο σημαντική μέρα της ζωής του.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Κείμενο: Ιάκωβος Καμπανέλλης

Σκηνοθεσία: Κατερίνα Πολυχρονοπούλου

Ερμηνεία: Δημήτρης Φραγκιόγλου

Σκηνικά-Κοστούμια: Αγγελίνα Παγώνη – Πρωτότυπη μουσική: Μαρία Βουμβάκη –

Κινησιολογία: Αναστασία Γεωργαλά – Φωτογραφίες promo: Στέφανος Ταμβάκης –

Φωτογραφίες παράστασης: Αγγελίνα Παγώνη.

Παραγωγή: Φεστιβάλ Νάξου, ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ, ΟΙ ΧΡΥΣΟΘΗΡΕΣ

Χώρος: Πύργος Μπαζαίου | Ώρα 21:30 | Είσοδος ελεύθερη, Είσοδος ελεύθερη, μέχρι εξαντλήσεως των θέσεων.

Παρασκευή 19/8 ΑΚΟΥΣΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΟΥ ΚΙ ΈΛΑ

Η ευτυχής και εμπνευσμένη συνάντησή του Ιάκωβου Καμπανέλη, κυρίως με τους τρεις μεγάλους συνθέτες, Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρο Ξαρχάκο, Μάνο Χατζιδάκι ήρθε σε εποχές δύσκολες αλλά έντονες, που ευνοούσαν την άνθηση της τέχνης. Ήταν μία γενιά άκρως δημιουργική και μοναδική, που άντλησε έμπνευση και δημιούργησε αριστουργήματα, σαν αντίδραση και αντίσταση στις αντίξοες συνθήκες στις οποίες ζούσαν.

Η Μαρία Φαραντούρη ερμηνεύει έργα του Ιάκωβου Καμπανέλλη που έχουν μελοποιηθεί από τους μεγάλους συνθέτες . Ανάμεσα τους το εμβληματικό έργο Μαουτχάουζεν, τραγούδια από το “Μεγάλο μας Τσίρκο”, το “Παραμύθι χωρίς όνομα” τον ”Εχθρό Λαό”, καθώς και άλλα, πολύ γνωστά τραγούδια. Μαζί της ο εξαιρετικός ερμηνευτής Βασίλης Γισδάκης. Συνοδεύει εξαμελές μουσικό σχήμα: Γιώργος Αναστασόπουλος-πιάνο Κώστας Ζαριδάκης-μπουζούκι / ηλεκτρική κιθάρα Γιάννης Τόλιος-μαντολίνο Αρετή Κόκκινου-κιθάρα Τεό Λαζάρου-μπάσο Γιώργος Κατσίκας-κρουστά.

Χώρος: Αμφιθέατρο Ι.Ψαρράς, Φιλότι | Ώρα 21.00 | Είσοδος ελεύθερη, μέχρι εξαντλήσεως των θέσεων.

                                                       


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πρόταση Ημέρες: Φακές με καλαμαράκια και … μυρωδικά

Οι φακές δεν θέλουν μούλιασμα, οπότε αυτό το ωραίο νηστίσιμο και ιδιαίτερα θρεπτικό πιάτο, που τις συνδυάζει με καλαμαράκια, είναι έτοιμο σε μισή ώρα και κάτι.

Νάξος – Μητρόπολη Παροναξίας: Εκδήλωση Σχολής Βυζαντινής Μουσικής

Βυζαντινοί Ύμνοι της Μεγάλης Εβδομάδας σε μουσικοθρησκευτική εκδήλωση της Ιεράς Μητρόπολης Παροναξίας - Πότε και που;

Αμερική: Εφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Βαλ Κίλμερ

Πέθανε ο ηθοποιός Βαλ Κίλμερ σε ηλικία 65 ετών - Φόρεσε τη πανοπλία του Μπάτμαν και τραγούδησε ως άλλος Μόρισον

“Express Skopelitis”: Παράταση ακινησίας για μερικές ακόμη ημέρες

Μικρές Κυκλάδες – “Express Skopelitis”: Παράταση ακινησίας για μερικές ακόμη ημέρες

Ο Ντιν Σπανός φέρνει τo NFL στην Ελλάδα   

Η Ελλάδα προστέθηκε στο πρόγραμμα το 2025, με τους Los Angeles Chargers να είναι η πρώτη ομάδα που αποκτά τέτοια δικαιώματα στη χώρα.

Μετάθεση της έναρξης του ψηφιακού δελτίου αποστολής

Παρατείνονται οι προθεσμίες για την ψηφιακή αποστολή δελτίων αποστολής στο myDATA – Αναλυτικά οι ημερομηνίες για Α' και Β' Φάση ανά κατηγορία επιχείρησης.

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την ασθένεια του λογιστή

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την προστασία λογιστών-φοροτεχνικών λόγω ασθένειας – Ανακοίνωση Πιερρακάκη σε συνάντηση με το ΟΕΕ

Η Πορτάρα… Viral σε Ghibli style

Η Πορτάρα «ντύνεται» με τα χρώματα της φαντασίας και μεταμορφώνεται σε σκηνή βγαλμένη από ταινία του Studio Ghibli, μαγεύοντας το ελληνικό και διεθνές κοινό.

Κακοκαιρία – Μύκονος: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το “νησί των Ανέμων”

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Μύκονος μετά τις καταστροφικές πλημμύρες

Νάξος – Προστασία Αγριας Ζωής: Εβδομήντα φοινικόπτερα απολαμβάνουν την ηρεμία τους στην Αλυκή (video)

Απρόσμενη επίσκεψη φοινικόπτερων (Φλαμίγκ) στην Αλυκή της Νάξου - Δείτε το σχετικό video από τον Σύλλογο Προστασίας Αγριας Ζωής Νάξου

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Βαλέτας

Ο αγαπημένος φούρναρης των παλιών χωραϊτών, ο Μιχάλης Βαλέτας έφυγε από τη ζωή - Τι αναφέρει στην ανάρτησή του ο Στράτος Φουτάκογλου

Νάξος – Σκαδό: Πένθος με την απώλεια του Νίκου Φάρκωνα

Φτωχότερη από σήμερα η τοπική κοινωνία του Σκαδού Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Φάρκωνα

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ανανεωμένο ανοίγει …πύλες την Δευτέρα 31 Μαρτίου (Photos)

Το Αεροδρόμιο "Απόλλων" της Νάξου ανοίγει τις.. πόρτες από την Δευτέρα 31 Μαρτίου - Τα έργα που γίνονται κι έρχονται (Photos)

Πάρος – Νάουσα: Καταστροφικό πέρασμα βροχής, ήχησε και το 112 (video)

Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία στην Πάρο: Ορμητικοί χείμαρροι οι δρόμοι, μήνυμα του 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων

Πάρος: Η έντονη βροχόπτωση στη περιοχή της Νάουσας παρασύρει αυτοκίνητα (video)

Η έντονη βροχόπτωση παρασύρει αυτοκίνητα στην Νάουσα της Πάρου - Προσοχή (video)

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...

Εκτακτο – Αμοργός: Ισχυρός σεισμός 4.5 R με μικρό εστιακό βάθος

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου πιο κοντά όμως στην Σαντορίνη - Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5,6 χιλιόμετρα

Τζώρτζια Αργυροπούλου: “Εφυγε” από τη ζωή η σύντροφος του Μανώλη Γλέζου

Σε ηλικία 79 ετών έφυγε πριν από λίγο από τη ζωή η "Τζώρτζια", το στήριγμα του Μανώλη Γλέζου...

Κυκλάδες – Δόμηση 2024: Πρωταθλήτρια η Πάρος, εντυπωσιακή αύξηση σε Μήλο, Τήνο και Σύρο

Εντυπωσιακή πτώση παρατηρήθηκε στη Μύκονο, όπου εκδόθηκαν μόλις 23 άδειες, πιθανότατα λόγω του κορεσμού της αγοράς ακινήτων και των πολύ υψηλών αξιών της γης.